Skocz do zawartości

Laika: Aged Through Blood

zdrowywariat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gra to istne cudo. Poruszasz się na motorze po pustyni, kanionach, starych fabrykach itd., driftem obracasz się w drugą stronę, możesz też tak odbić pocisk tylnym kołem, a gdy strzelasz to przechodzisz w tryb slow motion, lewym analogiem robisz salta, prawym celujesz. Teraz wyobraź sobie, że przelatujesz nad dwoma oprychami do sprzątnięcia, najpierw strzelasz do pierwszego po drodze, a przed ostrzałem drugiego zasłaniasz się kołami, po czym posyłasz oprychowi kulkę, na koniec robisz backflipa, w ten sposób ładujesz magazynek.

Główną bohaterką jest Laika - strong female character - która musi wziąć sprawy w swoje ręce, to gra o zemście, ale i o trosce o tych, którzy jeszcze przy życiu pozostali, story jest BRUTALNE i poruszające. Gra to souls-like “motorvania”, z tym że nie jest, aż tak trudna, bo po pierwsze checkpointy rozmieszczone są gęsto, po drugie, gdy już ogarnie się manetkę i celowanie… leci się na flow, tak leci, bo na motorze dużo się lata, są wzniesienia, skocznie, pętle, jeździ się do góry nogami itp., a dzięki znakomitej fizyce motor spisuje się tak jak powinien. Na razie pograłem parę godzin, jestem zachwycony, w grze zbiera się różnego rodzaju surowce, więc mniemam, że posłużą do upgreadu motoru i giwer, z motoru się prawie nie schodzi, jedynie do cutscenek, wystarczy przejechać obok checkpointu - wcisnąć przycisk - a gra bez stopowania akcji się zapisze, są nawet bossy do ubicia.

Gra prezentuje się ślicznie, a soundtrack na pewno będzie nominowany do nagrody roku, nutka w linku powyżej leciała u mnie wczoraj na okrągło. Laika:ATB to metroidvania, tak jak Guns of Fury, jakiej jeszcze nie było, dlatego zasługuje na osobny wątek. Jedyne, gorsze opinie jakie zbiera od userów to głównie za wygórowany poziom trudności, tu na forum raczej każdy sobie poradzi, to nie jest gra dla oczekujących relaksującej rozrywki, to gra, która rzuca nam wyzwanie. Na początku jedzie się po sznurku, ale po 1-2h gra się otwiera i staje się metroidvanią na miarę najlepszych w tym gatunku. Polecam z czystym sumieniem za pełną cenę 20e! Laika <3

Edytowane przez zdrowywariat
  • Lubię! 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Super temat, super gra, dodałem do wish listy, super że istnieją takie fora gdzie dzięki takim tematom można łatwo dowiedzieć się o istnieniu super perełek 

• Dzięki 1
Opublikowano
57 minut temu, Beelzeboss napisał(a):

Grę kiedyś polecali na reseterze w temacie metroidvanii.

Take that as you will.

Nie graj, mnie wessało na maksa, jest motor, bullet time, wyzwanie, piękne widoki, klimatyczny soundtrack, chwytające za serce story, a na dodatek to metroidvania, które uwielbiam, czego chcieć więcej?

Wrzucę jeszcze krótką reckę dla wahających się:

Opublikowano

To w końcu to są powielane assety czy ręcznie malowane tła? Tak czytam reckę IGN 9/10 a tam: 

It expertly blends ruthless death-defying combat with a beautiful hand-painted side scrolling world

btw zdrowy mam dla ciebie kolejnego platformowego szpila od tego samego wydawcy (pod koniec stycznia wylądowała na Switchu)

Opublikowano

Czekałem długo na premierę Switchową tej gry. Mam nadzieję, że nie skusi kupić do jakiejś obniżki, bo tyle i tak mam gierek do skończenia teraz... w tym masę metroidówek. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, GearsUp napisał(a):

To w końcu to są powielane assety czy ręcznie malowane tła? Tak czytam reckę IGN 9/10 a tam: 

It expertly blends ruthless death-defying combat with a beautiful hand-painted side scrolling world

btw zdrowy mam dla ciebie kolejnego platformowego szpila od tego samego wydawcy (pod koniec stycznia wylądowała na Switchu)

Dzięki wielkie, wygląda spoko, może jeszcze dziś wleci i na razie nic już nie szukam i nic więcej nie polecajcie, bo tworzy mi się backlog xD

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano
46 minut temu, dominalien napisał(a):

Nie ja zdrowego banowałem za wątki o indykach :whistling:

Nie przerzucaj teraz winy na kogoś innego, postąpiłeś nieszczerze, a później jeszcze edytowałeś swój post, gdy już dawno wszyscy go widzieli, w jakim celu? Tym samym przyznałeś się, że to było nieszczere. Nie chodzi o to, że admin zbanował moje wątki, tylko o to, że odesłał mnie z tymi grami do wątku głównego perełek, problem w tym, że niektóre gry posiadają swoje własne wątki, więc ja się pytam na jakiej podstawie następuje segregacja, co zasługuje na własny wątek, a co nie?

Ja tych 3 gier: GOF, MS:CA i L:ATB jestem pewien, bo po prostu w nie gram! :)

• Minusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Wygląda jak flashowa kupa, nie dodam nawet za darmo do biblioteki. 

Moze i gierka faktycznie zacna, ale mam zerową tolerancje na grafe z flashówek. To samo Nine Sols szybko wylądowało w koszu, niemożebnie sztucznie to wygląda brrr

Opublikowano

Nie no wygląda nawet fajnie ale zakładanie osobnego tematu do takiej małej pierdoły brzmi jak żart ze strony zdrowego wariata w strone użytkowników, długo wytrzymał ze zgrywaniem niewiniątka ale dzisiaj maska opadła a prawie sie nabrałem...

Opublikowano
8 minutes ago, Pupcio said:

Nie no wygląda nawet fajnie ale zakładanie osobnego tematu do takiej małej pierdoły brzmi jak żart ze strony zdrowego wariata w strone użytkowników, długo wytrzymał ze zgrywaniem niewiniątka ale dzisiaj maska opadła a prawie sie nabrałem...

A kto lub co decyduje czy warto mieć oddzielny temat?