Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, LeifErikson napisał(a):

Sporo w tym numerze fontu RDR... :mog:

Już kiedyś pisałem, że ten font jest nadużywany. Romek kupił licencję i teraz wszędzie go używa.

Opublikowano

Lol RDR font trafnie wskazane!

To mi przypomina, ze przeciez w tym roku ogrywalem erdeerke na switchu i zeby cos przeczytac tam to robilem zrzut ekranu a nastepnie powiekszalem fotke celem dojrzenia co tam tworca gierki chcial do mnie napisac

Rzeczywiscie podobne literki

Gdyby PSX Extreme pracowalo dla rzadu toby sie ich podj*balo uprzejmie i szybko sprawa zostalaby rozwiazana

A tak to coz. Jest jak jest.

• Haha 2
Opublikowano

Pierwsze pół szmatława praktycznie łyknięte, dużo fajnych recenzji mniejszych gierek.

Doceniam dodanie do jednej oceny gry podpisu "beta". Mily akcent i łatwo się będzie mogło sie połapać przy wracaniu do tych materiałów, że recka nie była robiona na pełniaku.

Opublikowano
7 godzin temu, Ken Adams napisał(a):

Grafika w recenzjach na +

Powrot staroszkolnego klimatu, jesli mozna to tak nazwac

Yep, historia zatoczyla kolo. Kombinowalismy z innym ukladem, jednolitym tlem, ale jednak w tej wersji jest wiecej opcji na elastyczne podejscie czy to w samym ulozeniu tekstu, czy - co zwlaszcza widoczne - aplach. Tak ze jest znacznie bardziej roznorodnie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2025 o 14:04, Piechota napisał(a):

Na pewno nie utrzymam tego tempa, uczciwie wyznam :D Plus szalenie interesują mnie również przenośne odsłony, bo w nich też jest potencjał na tekst. Pożyjem, zobaczym, popiszem! Niemniej przyjdzie ten czas, że dlanomenodubiumoretrorecenzja trafi do pisma xD

Dooobra, wyczuwam pismo nosem i nie będę nadmiernie wymagający; tak wstępnie na brudno umówmy się, żeby ta recka trafiła do magazynu za ok. rok, dopuszczalne odchylenie plus minus 3 miesiące, to tak w ramach nawiązania do rozkładów jazdy autobusów i ich dopuszczalnych 3 - minutowych odchyleń... No, i niższej noty niż 8= oficjalnie nie zniesę! Gdyby, o zgrozo, naszła Cię ochota na wystawienie niższej, zaniechaj tych niecnych zamiarów biorąc pod uwagę, jak bardzo byłem tolerancyjny w kwestii czasu oczekiwania na realizację zamówienia, no!

Edytowane przez Nomen dubium
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, PiotrekP napisał(a):

@oFi przecież charakterystycznego, cudnego zapachu już dawno nie ma. Co ty chces tam wąchać? 

Ja mam zawsze po otwarciu ten zapach jak wyjmuję z koszulki. Po chwili jednak wietrzeje więc polecam wąchać OD RAZU.

• Haha 1
Opublikowano

Tylko pół strony na Never 7 i Ever 17? Toż to zbrodnia. Jak Aysnel się zaczął rozpędzać w recenzji to zaraz musiał hamować. No i z ceną ostro pojechali, zwłaszcza ze Ever 17 jest oparta na remaku z Xbox 360(oryginalni twórcy nie byli w niego zaangażowani), który jest znienawidzony przez fanów przez niepotrzebne zmiany w fabule.

Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, sadiker napisał(a):

Tylko pół strony na Never 7 i Ever 17? Toż to zbrodnia. Jak Aysnel się zaczął rozpędzać w recenzji to zaraz musiał hamować. No i z ceną ostro pojechali, zwłaszcza ze Ever 17 jest oparta na remaku z Xbox 360(oryginalni twórcy nie byli w niego zaangażowani), który jest znienawidzony przez fanów przez niepotrzebne zmiany w fabule.

No niestety też chciałbym więcej napisać, bo naprawdę zasługują. Jakbym dostał więcej czasu antenowego  byłoby lepiej no ale magazyn się nie rozciągnie, zwłaszcza że japońszczyzna w Polsce tłumów nie porywa. Szkoda.

Edytowane przez Enepsignos
Opublikowano
12 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Miło poczytać swoje wrażenia z ukończonej gry w czasopiśmie. 

happy-face-dwane-johnson-wrestling-ti5db

Polecam się na przyszłość. Przelew dotarł zgodnie z ustaleniami. Dzięki! 

• Lubię! 1
  • Haha 3
Opublikowano

Hejka,

Szybki przegląd ode mnie, bo gazetka trzyma wciąż poziom i nie chce sobie tej pięknej buzi rozpaćkać o chodnik jak wiele innych konkurentów dawno już ze sobą zrobiło. Z plotek na mieście jest wręcz przeciwnie więc kibicuje tej marce by rozwijała się równolegle w intrenecie oraz na innych rejonach globu jak kiedyś do tego dojdzie (druga redakcja w Londynie? Czemu nie, sky is the limit czy coś).

Temat przewodni tego numeru to

Cytat

EKSKLUZYWNIE TO JUŻ BYŁO

Żebyś wiedział Roger, żebyś wiedział....

Lecim po tematach, bo kawka stygnie a sedes pomału wzywa:

• Ściera gdzie twój temat? Szukałem pod lampą ultrafioletową nawet i nic nie znalazłem. Może to Ty przez te wszystkie lata byłeś Anonimem? Śledztwo wciąż trwa...
  • Japan Moszi Moszi - ciekawostki od lokalsa zawsze dają duża dawkę wiedzy, która później mogę się dzielić miedzy bliskimi. Często mnie pytają "Skąd to wszystko wiesz? - Mam znajomego z Hokaido :) "
  • Dzień dobry Polski Dev - Chernobylite 2 to sukces jeśli chodzi o budżet jaki udało się The Farm 51 uzbierać po tylu latach.
  • Zapowiedzi i oczywiście moje ulubione grafiki jak zwykle powodują uśmiech pod wąsem. Żarty o cycuniach? Jeszcze jak
  • Diablo Bager - mam nadzieje, że im nie wypierdziałeś za bardzo tego fotela, bo wygląda GIGA niewygodnie. Od razu po recenzji bym im odesłał :gachigasm:
  • To nie jest kraj dla starych ludzi exów - ciężko się czytało ten tekst ale nie z powodu jego konstrukcji tylko dlatego, że przeczytałem coś o czym już wiem i zrobiło mi się smutno. Xbox wydawcą? Sony na PC? Wielkie korpo szukają bezpiecznych źródeł finansowania i czasem wydadzą jednego exa na rok od niechcenia. Jeszcze dojdzie do tego, że Sony będzie kupować mieszkania lub całe osiedla, bo to się aktualnie najbardziej opłaca robić....
  • Kolejny assasyn, kolejny elden ring....a gdyby był kolejny metal gear i kolejny bloodborne? Od razu cieplej na serduszku
  • Gry mobilne - tak bardzo się rozwija ale w krajach azjatyckich (korea / chiny). Ale nie ma co psioczyć, bo dzięki nim powstał Stellar Blade z pieniązków ludzi, którzy kupowali paczki w Goddess of Victory: Nikke. A jeszcze dodam, że marzy mi się powrót Wiedzmina mobilnego, który CDP ubił po roku egzystowania. Szkoda, gra miała potencjał i wydaje się. że firma Spokko nie dostała finansowania na kolejne sezony. 
  • Telefony do grania? Wystarczy wejść na ranking benchmarku antutu i zawsze ma się aktualne dane o performancie sprzętu. Swoją drogą - wszystkie nowe smartphony z tymi więlkimi wyspami wyglądają obrzydliwie :/ 
  • Zakupy na Akihabarze - jak chcesz mieć wszystko co marzysz to nie wiem czy wystarczy wór pieniędzy. Figurki z Waifu ze spódniczkami i majtami? Jak ja bym się wytłumaczył z tego w domu :D
  • Headshot - jak zwykle w punkt chłopaki, dzięki za przemyślenia.
  • Monster hunter wilds - oj bardzo nie moje klimaty, ale recka ciekawa nawet dla sceptyków tytułu
  • Avoved - ocena 8 to chyba spore nadużycie według wszystkiego co zostało powiedziane o tej grze. Ale ja nie grałem ( i nie zamierzam) więc szanuje każdy punkt widzenia. Z tekstu wynika, że konstrukcja świata i questów Ci się podobała Zax ale co do technikaliów już nie jestem pewien.
  • Majima na Hawajach - przeczytałem i zgadzam się, ale osobiście hajp mi opadł na tą grę. Czemu? Za dużo tutaj szaleństw z innej bajki. Chyba wolałem szaleństwo Majimy w standardowej formie Yakuzowskiej.
  • Tomb Raider IV/V/VI remastered - czekałem na twoje odczucia Grabarczyk i muszę się zgodzić z wieloma kwestiami - lenistwo przy szóstej odsłonie to kryminał. Nie godzi się. Ale czwóreczka z tego co słyszałem to najlepsza część serii i dobrze się zestarzała (bo już jej nie pamiętam, chyba tylko muzyka mi została w pamięci).
  • Muszę tutaj pochwalić Pana Aysnel'a - granie w crapy z dodatkowym przelaniem swoich myśli na papier to spore wyzwanie. Chyba by mi się nie chciało na starość, ale twoje wypociny na oceny pięć i poniżej zawsze chętnie czytam. Oczywiście o was Panowie SoQ i Konsolite również pamiętam, ale Aysnel zauważyłem męczy się z tymi grami najwięcej.
  • Guns of Fury - Zdrowywariat (forumkowy recenzent indyczych dań) już dał nam do zrozumienia, że trzeba tą gre wrzucić na wish listę i Majk tylko potwierdził, że trzeba PODWÓJNIE to zrobić.
  • Sims 25 aniversary - gra jest w stanie KRYTYCZNYM także ocena to chyba powinno być 1/10 i siadanie na butelce przez cały zarząd EA.
  • Raypunk - szkoda, że umarł. Artykuł wyczerpał temat co mnie cieszy. Adamus dobrze odrobiona praca domowa, będzie pasek na świadectwie.
  • Nieszczęśliwe zakończenia - kiedyś to było, jak trzeba było coś pozbierać, albo wsadzić nos w każdy zakątek by mieć fajne zakończenie. Teraz same dialogi to robią? Wolałem stary model prowadzenia narracji zakończeń (silent hill 2 chyba robił to najlepiej).
  • Frutiger aero - plażowa piłka Doa z fizyką arubzów? Pamiętam, że trzeba było grać w to po nocach jak rodzice nie patrzyli. Art style Mirrors edge to Frutiger aero? Na pewno miała wiele kontrastów ale nie jestem pewien czy zaliczył bym ją akurat do tego.
  • Silver gaming - hehe, no Panowie - za 10 lat to będzie największe community w kraju jak tam wszyscy trafimy xD Szmatławiec będzie musiał być przemianowany na PSX Silver Extreme
  • Branża gier oszalała (ZAX) - czy ja wiem? Ci artyści i developerzy powinni mieć zakaz używania social mediów, bo duża część z nich to napompowane bufony, które nie radzą sobie z krytyką i łatwo im wylać swoje żale na ludzi, którzy im zrobią Console Wars w komentarzach.
  • Głęboka Czerń (Walkiewicz) - powrót slaszerów na stałę? Chciałbym, ale to musiało by się więcej marek zerwać ze smyczy poza Ninja Gaidenem i Onimuszą.
  • Trzy w jednym (Mielu) - dzięki za prywatę, zawsze lubię ciekawe historię z życia powiązane z branżą. Czekam na więcej.
  • Korporacje iDEI (Marcellus) - ciężki temat DEI. Nie będę sie odnosił, bo mam nadzieje, że umrze to samo przez brak atencji ze strony graczy (a wszystko na to wskazuje).
  • Nic nadaremno (Piechota) - mocny tekst walący w same serce. Opis kondycji gier na przestrzeni lat w pigułce - wszystko prawda. Dlatego gram aktualnie na PS3 w tytuły, które mnie ominęły. Kiedyś robiło się gry inaczej....
  • Kiedy gra boi się razem z Tobą (Mazzi) - pamiętam ten ryjec Abby - tylko ja myślałem, że ona się brzydzi zabijania czy coś, bo miałem taki moment jak patrzy na trupa z obrzydzeniem. 
    Spoiler

5bc89223de7dea830c3d74e5ff12c15bb9cce35d

• Listy - list miesiąca pana marudy nawet mnie rozbawił.
  • Podsumowanie (Roger) - o to jak już zadałeś pytanie na koniec to odpowiem : 10 momentów WOW na obecnej generacji:
  1. Ratchet & Clank: Rift Apart - animacja Ratcheta na odrzutowych butach + efekty cząsteczkowe rozwalania przeciwników
  2. Astro's playroom - muzyka i mechniki z kulami bawiły mnie przez całą grę - tak miałem WOW na początku
  3. Final Fantasy XVI - pierwsza walka Eikonów - szczena mi opada do dziś
  4. Outer wilds - gra dostała update do PS5 więc zaliczam jako tą generacje i nie jest remasterem (takie mamy czasy) - a co fajnego? Gra jedyna w swoim rodzaju gameplayowym. Do tego historia to jest WOW WOW WOW także polecam - Kmiot potwierdzi, możecie do niego zadzwonić.
  5. Stellar blade - to jak się gibie Eva, finishery, efekty cząsteczkowe, muzyka - szczena opada i do tego majtki.
  6. Metro Avakening VR2 - no ja to nawet nie musze się tutaj powtarzać - to trzeba zobaczyć na własne oczy po prostu. Duży tytuł AAA na VR2.

6? To i tak sporo jak na ilość tego co dostaliśmy przez ostatnie 2 lata. Jedyne co mogę zarzucić tej generacji to to, że wiele projektów nie doszło do mety i umarło w piekle developerskim.

To tyle. Comiesięczne podziękowania dla prezesa za szybką wysyłkę i mam nadzieję, że redakcja przygotowała Ci tort z okazji roku na tym stanowisku. Wydaje mi sie, że Ci się należy za CAŁOKSZTAŁT włożonej pracy i totalnie innym podejściu do biznesu od Mr. Łapusza. 

Chyba, że się mylę i był robiony ostry microManagment, zaglądanie w monitory i wrzucanie chłopakom nierealnych deadlinów :leo:

Kmiot już was rozliczy z baboli, bo ja nie potrafię. Dzięki za kolejny miesiąc i see you space cowboys w kwietniu :drakeyeah:

• Plusik 2
  • Lubię! 1
  • Dzięki 2
  • beka z typa 1
  • This 1
Opublikowano
13 minut temu, oFi napisał(a):

Ale czwóreczka z tego co słyszałem to najlepsza część serii i dobrze się zestarzała (bo już jej nie pamiętam, chyba tylko muzyka mi została w pamięci).

Serio TRIV jest tak wysoko stawiany? Dla mnie o wiele gorsza od poprzednich części ze względu na tylko jedną miejscówkę po której się gania.

Opublikowano
31 minut temu, łom napisał(a):

Serio TRIV jest tak wysoko stawiany? Dla mnie o wiele gorsza od poprzednich części ze względu na tylko jedną miejscówkę po której się gania.

Tak było (a przynajmniej tak to zapamiętałem). Lara ma tez chyba wiekszy zakres ruchów i to był peak tej serii na tym silniku.

Opublikowano
3 godziny temu, oFi napisał(a):

Hejka,

Szybki przegląd ode mnie, bo gazetka trzyma wciąż poziom i nie chce sobie tej pięknej buzi rozpaćkać o chodnik jak wiele innych konkurentów dawno już ze sobą zrobiło. Z plotek na mieście jest wręcz przeciwnie więc kibicuje tej marce by rozwijała się równolegle w intrenecie oraz na innych rejonach globu jak kiedyś do tego dojdzie (druga redakcja w Londynie? Czemu nie, sky is the limit czy coś).

Coś tam, coś tam, danger zone ;)

• Zakupy na Akihabarze - jak chcesz mieć wszystko co marzysz to nie wiem czy wystarczy wór pieniędzy. Figurki z Waifu ze spódniczkami i majtami? Jak ja bym się wytłumaczył z tego w domu :D

Materiał referencyjny? Inwestycja? Trochę kultury dla domu? Coś wymyślisz jak będziesz musiał, albo ukryjesz w walizce ;)

• Headshot - jak zwykle w punkt chłopaki, dzięki za przemyślenia.

Drobiazg, kolejne niebawem ;)

Chyba, że się mylę i był robiony ostry microManagment, zaglądanie w monitory i wrzucanie chłopakom nierealnych deadlinów :leo:

To raczej domena Rogera i alternatywnego kalendarza , operującego na sklerozie ;)

Kmiot już was rozliczy z baboli, bo ja nie potrafię. Dzięki za kolejny miesiąc i see you space cowboys w kwietniu :drakeyeah:

A już miałem pisać że Kmiotowi konkurencja rośnie ;)
Dzięki za pierwszą cegiełkę w podsumowaniu numeru :)

• Plusik 1
Opublikowano

Konkurencja Kmiota brzmi ambitnie, niestety nie potrafię przedstawić rysu psycholgiczno-społecznego w swoich przemyśleniach o was więc czekam razem z wami na główny występ :tokar:

• Lubię! 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, oFi napisał(a):

Konkurencja Kmiota brzmi ambitnie, niestety nie potrafię przedstawić rysu psycholgiczno-społecznego w swoich przemyśleniach o was więc czekam razem z wami na główny występ :tokar:

Trochę więcej wiary w siebie ;)

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Muszę tutaj pochwalić Pana Aysnel'a - granie w crapy z dodatkowym przelaniem swoich myśli na papier to spore wyzwanie. Chyba by mi się nie chciało na starość, ale twoje wypociny na oceny pięć i poniżej zawsze chętnie czytam. Oczywiście o was Panowie SoQ i Konsolite również pamiętam, ale Aysnel zauważyłem męczy się z tymi grami najwięcej.

Dziękuje @oFi za miłe słowa, fakt bywa to trochę męczące, ale też wzbudza ciekawość. Z drugiej strony czasem słabe gry potrafią mieć swój urok. Czasem nawet na pozór crap może okazać się perełką przy bliższym poznaniu. :)Największy problem z takimi grami to jednak fakt, że zwykle przeznaczone są na PC, gdzie często mają rację bytu a później przenoszone są na konsole, gdzie po prostu się nie sprawdzają. Np. taki Cuisineer gierka super na Steam Decka czy laptopa ale granie w to na dużym ekranie to chybiony pomysł.

Edytowane przez Enepsignos
  • Plusik 2