Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 12:25, oFi napisał(a):

Nic nadaremno (Piechota) - mocny tekst walący w same serce. Opis kondycji gier na przestrzeni lat w pigułce - wszystko prawda. Dlatego gram aktualnie na PS3 w tytuły, które mnie ominęły. Kiedyś robiło się gry inaczej....

Hej, dziękuję! Moje felietony ostatnio zbudowane są na małym eksperymencie (ciii, jeśli już ktoś widzi!), więc wkładam w nie całe serducho. Do następnego!

• Lubię! 1
Opublikowano

Mi się za to podobał tekst Piechoty o mojej ulubionej grze z NDS "Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure". Gierkę miałem z tej mniej oficjalnej dystrybucji i ogrywałem na programatorze (jakoś w 2010 r. i chyba już wtedy było ciężko z dostępnością). Bardzo mi się ten mix platformówki z grą logiczną podobał, a teraz miałem nostalgiczny powrót w retro-recenzji. Będzie trzeba odpalić jeszcze raz na Anbernicu :)

• Dzięki 1
Opublikowano
22 minuty temu, karmaster napisał(a):

Mi się za to podobał tekst Piechoty o mojej ulubionej grze z NDS "Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure". Gierkę miałem z tej mniej oficjalnej dystrybucji i ogrywałem na programatorze (jakoś w 2010 r. i chyba już wtedy było ciężko z dostępnością). Bardzo mi się ten mix platformówki z grą logiczną podobał, a teraz miałem nostalgiczny powrót w retro-recenzji. Będzie trzeba odpalić jeszcze raz na Anbernicu :)

Wielkie dzięki za wzmianke o retrorecenzji! Czy Anbernic nadaje się do DS-a? :O który model do tego? Ja używam DS Lite’a, odkąd mój klasyczny DS-ik zaczął się kiełbasić. Ale może są „wygodniejsze” przenośne sposoby ^^

Opublikowano

Chyba mnie coś zamroczyło z tym Anberniciem, bo sporo na nim ogrywam ostatnio klasyków z PSX i jakoś mi przyszedł do głowy (wersja RG35XX H, czyli raczej średnio się nadaje do 2 ekranów NDS :D). Tak że zostaje ogrywanie na DS Lite + R4 ;)

Opublikowano

Za dyskusje z komentującym na fejsie pod tym postem powinieneś dostać @Perez jakiś order nieskończonej cierpliwości. :trophy_gold: Już jest kilkanaście postów w threadzie, a to chyba nie koniec. :D

https://www.facebook.com/share/p/1CGhGW4QYX/

Chyba jeszcze na żadnym socialmediowym profilu nie widziałem tak dlugiej i merytorycznej wymiany zdań miedzy właścicielem brandu a marudzacym klientem/użytkownikiem. Ja nie wiem jak Ty na to czas znajdujesz. :D

• Haha 2
  • This 1
Opublikowano
49 minut temu, Piechota napisał(a):

Ja używam DS Lite’a, odkąd mój klasyczny DS-ik zaczął się kiełbasić

Teraz to może już za późno ale new 3DS/2ds odpala elegancko gierki z ndsa i oficjalnie i nieoficjalnie. Używam tej konsolki do grania w handheldy: GB, gbc, gba, nds, 3DS. Jakoś wolę natywne odpalanie niż emulatory które co miesiąc mają nową wersję. 

Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 14:43, Enepsignos napisał(a):

No niestety też chciałbym więcej napisać, bo naprawdę zasługują. Jakbym dostał więcej czasu antenowego  byłoby lepiej no ale magazyn się nie rozciągnie, zwłaszcza że japońszczyzna w Polsce tłumów nie porywa. Szkoda.

A jak to u Was działa obecnie w ogóle? Roger dostaję "x" kodów recenzenckich, zostawia te które "wyglądają fajnie"( to określenie kilka razy przewinęło się w recenzjach) i potem rozprowadza je po recenzentach w zależności od gatunku, nakazując z góry na ile stron ma być dana recenzja?

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sadiker napisał(a):

A jak to u Was działa obecnie w ogóle? Roger dostaję "x" kodów recenzenckich, zostawia te które "wyglądają fajnie"( to określenie kilka razy przewinęło się w recenzjach) i potem rozprowadza je po recenzentach w zależności od gatunku, nakazując z góry na ile stron ma być dana recenzja?

Z tym "dostaje" to trochę fantazja :) Czasami te kody trzeba wręcz wyrywać z tchawicy, o perypetiach załatwiania kodów recenzenckich przed premierą  mógłbym napisać książkę. Np. jak wiadomo, że gra będzie w GamePassie, to część deweloperów na prośbę o udostepnienie kodu do recenzji przed premierą odpisuje w skrócie - "nie mamy, przecież będzie można zagrać w Gamepassie". Normą jest, że dostajesz info, że nie ma kodów dla prasy, są tylko dla influencerów z prośbą o podanie ilu mamy followersów na Titoku i Instagramie :) 

Edytowane przez Roger
Opublikowano
20 minut temu, Basior napisał(a):

Jak nadal nie mam numeru to już się przejmować, czy jeszcze nie? Bo kurde było regularnie a teraz lipa :/

Ktoś tam chyba 2 tygodnie prawie czekał przy poprzednim numerze, przy tych zwolnieniach na poczcie, to wszystko jest możliwe. Napisz do Pereza bezposrednio. Inpost jednak wygoda, juz sie nie musze wkurwiac xd

• Plusik 3
Opublikowano
Godzinę temu, Roger napisał(a):

Z tym "dostaje" to trochę fantazja :) Czasami te kody trzeba wręcz wyrywać z tchawicy, o perypetiach załatwiania kodów recenzenckich przed premierą  mógłbym napisać książkę. Np. jak wiadomo, że gra będzie w GamePassie, to część deweloperów na prośbę o udostepnienie kodu do recenzji przed premierą odpisuje w skrócie - "nie mamy, przecież będzie można zagrać w Gamepassie". Normą jest, że dostajesz info, że nie ma kodów dla prasy, są tylko dla influencerów z prośbą o podanie ilu mamy followersów na Titoku i Instagramie :) 

A czasami kupujemy gry, bo zero odezwu nawet na zasadzie „nie damy” , po prostu cisza.

ewentualnie moje ulubione ze mieli limitowaną liczbę kodów i widzisz na socjalach jakiegoś influ, z fotka że dostalł i tyle - żadnego materiału na zasadzie recenzji czy coś…

jest jeszcze masa innych sytuacji ale to przy innej okazji ;)

Opublikowano
5 minut temu, bartiz napisał(a):

Oferty pewnie "damy kod ale za 9/10" pewnie też się zdarzają? :D

Nie potwierdzam / nie zaprzeczam ;)

Choc bywało że kontakt się urywał gdy ocena nie była „zadowalająca” dla wydawcy…

Była jedna sytuacja gdy wydawca bardzo ostro atakował pytaniami jaka będzie ocena, oraz czy jeśli te bugi itp poprawią to będzie wyższa.

Niestety zasada jest prosta, o gustach się podobnie nie dyskutuje tak jak każda potwora znajdzie swego amatora ;)

• Plusik 3
Opublikowano
Godzinę temu, Shen napisał(a):

Ktoś tam chyba 2 tygodnie prawie czekał przy poprzednim numerze, przy tych zwolnieniach na poczcie, to wszystko jest możliwe. Napisz do Pereza bezposrednio. Inpost jednak wygoda, juz sie nie musze wkurwiac xd

To czekam do poniedziałku i tyle

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sadiker napisał(a):

Nie wiem czy się mogę w takich sprawach wypowiadać jeśli nie to przepraszam. Zasadniczo masz rację, ale które zostawi a które nie zależy od tego ile ich jest i czy wystarczy na ich recenzje miejsca w magazynie no i oczywiście czy są chętni do ich zrecenzowania. No i fakt z góry jest na ile znaków będzie recenzja, ale to normalne bo magazyn się nie rozciągnięcie, wiec głośniejsze tytuły mają priorytet. Niestety visual-nowelki czy duża część niszowej japońszczyzny raczej priorytetem nie będą :( no chyba ze się uda że jest sezon ogórkowy.  Mimo wszystko dobre i to i cieszę się że Roger nie zrezygnował z tego typu produkcji i pozwala mi się w tym udzielać, bo z tego co widzę na polskim rynku jest z tym krucho. Można mnie różnie oceniać, być może nie spełniam oczekiwań czytających w takim stopniu jakby sobie życzyli, ale nawet krótką recenzję można potraktować jako zachętę do zainteresowania się danym tytułem już na własną rękę. 

Inna sprawa że jakby się trzymać definicji słownikowej recenzja to długi tekst nie jest i jakby trzymać się zasad to nawet największe hity można by spokojnie opracować na nie więcej niż dwóch stronach. Tak wiem, że to niepopularny pogląd, bo wciąż jest parcie na długie rozprawy, ale o ile na portalu internetowym można sobie na to pozwolić, o tyle w magazynie liczy się zwięzłość.

EDIT: Ups sorry Roger się już wcześniej wypowiedział, ale dobra niech moja opinia też zostanie.

Edytowane przez Enepsignos
  • Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, Enepsignos napisał(a):

być może nie spełniam oczekiwań czytających w takim stopniu jakby sobie życzyli

Nie masz się czego wstydzić, ja tam lubię Twoje recki

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano

Tak sobie czytam tekst (całkiem sympatyczny) o silver gamingu i po zakończeniu lektury stwierdzam, że naprawdę piękne będą te historie, które ludzie będą przekazywać swoim wnukom. 

"A teraz wnusiu dziadek opowie ci piękną historię, jak rozjeżdżał prostytutki w GTA3" 

Screenshot_20250315_113344_OneDrive.jpg

• Haha 1