Skocz do zawartości

Silent Hill: Początki - części 1-4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Czyli to nie specjal tylko osobna linia produktów?

2. Ale też nie książka, bo tylko 116 stron?

3. Twarda okładka jest niezbędna przy tylu stronach? Tak, wiem, że komiksy nawet 48 str. są też w twardych, ale to trochę inne "medium".

4. "od polskich dziennikarzy branżowych" - wychodzicie poza PSXE? A jeśli tak, to serio "dziennikarze", czy znowu jakieś nołnejmy z YT?

5. Oczywiście kupię :banana:

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Benson napisał(a):

1. Czyli to nie specjal tylko osobna linia produktów?

2. Ale też nie książka, bo tylko 116 stron?

3. Twarda okładka jest niezbędna przy tylu stronach? Tak, wiem, że komiksy nawet 48 str. są też w twardych, ale to trochę inne "medium".

4. "od polskich dziennikarzy branżowych" - wychodzicie poza PSXE? A jeśli tak, to serio "dziennikarze", czy znowu jakieś nołnejmy z YT?

5. Oczywiście kupię :banana:

1. Tak, to nowy projekt wydawniczy, nie wpłynie w żaden sposób na specjale, więc SNES nadal zaplanowany na czerwiec :) 

2. Zgadza się, ni pies ni wydra ;) . Nie jest to jednak też "gazeta", z braku lepszego porównania użyję "Atlasu kosmosu National Geographic" wydawanego nie tak dawno przez Hachette (obrazek na dole, żeby nie rozwalać posta). Czyli "cieńsza książka"/"cieńszy album" - jak zwał tak zwał. Oczywiście jako pojedyncze wydawnictwo a nie wysyłkowy tasiemiec wydawany co 2 tygodnie ;). W każdym bądź razie na lepszym papierze o lepszej gramaturze, w twardej oprawie i nieco większym formacie niż magazyn/specjale. W sam raz do postawienia na półce!

3. Tak, gdyż nie jest to forma "gazety". Nie będzie retro-recek, zgrentgenów, wspominek. To wydawnictwo zarówno dla naszej stałej publiczności jak i tych którym nic nie powie zjazd krzesłami po Sokolskiej.

4. Nie, to same stare wygi - Adamus, Piechota, Roger Numeru, Ural, Walkiewicz, Mielu i ja sam, pełniący również funkcję nadzorującego cały projekt. Treść posta na socialach, jak w punkcie wyżej, wycelowana w szerszą publikę.

5. Cieszymy się w imieniu ciała redakcyjnego :) 

PS: Wydawca usunął z grafiki informacja o okładkach - oczywiście to są wzory do wybory, a nie 4 osobne tomy

image.png.4467c36b6ad5def935d9368dc53366e1.png

Edytowane przez KOMODO
  • Plusik 2
  • Lubię! 2
Opublikowano

Szkoda, że się temat nie zgrał z premierą SH2, ale dobra seria na wybadanie rynku. Ciekaw jestem jak to się sprzeda w porownaniu do specjali o sprzętach, gdzie teoretycznie baza potencjalnych klientów większa.

No i jesli w przyszłości mają się pojawić kolejne takie wydawnictwa, to mam nadzieje, że to jakos będzie spójne formatem.

Opublikowano
39 minut temu, KOMODO napisał(a):

PS: Wydawca usunął z grafiki informacja o okładkach - oczywiście to są wzory do wybory, a nie 4 osobne tomy

Nie kusiło was dać tej okładki która zrobiła furorę nawet za granica w fandomie SH? Brałbym.

sh.thumb.png.54d7a6ada95e053cc27d87f75559b917.png

Opublikowano
39 minut temu, Pupcio napisał(a):

Jak dacie mi  choć cień szansy na podobny projekt z residencikiem to zamówie :boomer:

Dużo zależy od tego, jak ten projekt wypali, a jeśli nie wypali - to jak szybko Komodo odda przepaloną kasę ;)

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, KOMODO napisał(a):

W każdym bądź razie na lepszym papierze o lepszej gramaturze, w twardej oprawie i nieco większym formacie niż magazyn/specjale. W sam raz do postawienia na półce!

No i przekonałeś mnie pan. Serio, miałem nie kupować, bo chyba gdzieś tam postanowiłem zbierać tylko extrimy i tylko te wydania o retrokonsolach. Jak przeczytałem że planujecie zrobić numer o silent hill, to pomyślałem   że CD-a ma już swoje osobne numery o seriach. No ale jak to ma być coś premium, a nie kolejna gazeta - to pewnie się skuszę. 
Kiedyś Perez wspominał o serii Gta, myślę żeby wydać to w takim stylu, w okolicach premiery szóstki… :) 

• Lubię! 1
Opublikowano

Nom, to ma być zupełnie inne wydanie pod kątem papieru - okładka twarda, środki 130g (dla porównania specjale czy miesięcznik mają papier w środku 70g), odrobinę wyższy format. I tak jak Komodo napisał - taki trochę mix albumu i normalnego numeru - ani nie typowy jakiś artbook, ale też nie tak, że każda strona zapisana od góry do dołu. 

Opublikowano

Ponieważ jestem fanem papieru, to podoba mi się ta idea, nawet bardzo podoba. Już oczami wyobraźni widzę powoli zapełniającą się półkę z kolejnymi wydaniami dedykowanymi najważniejszym seriom gier. Z takim składem autorskim to jestem spokojny o jakość, preorder day one, tylko do premiery musze jeszcze Silent Hill 4 nadrobić, hehe.

• Plusik 4
  • Lubię! 2
  • This 2
Opublikowano

Jako wielki fan cyklu to dla mnie spełnienie marzeń. Biorę oczywiście day one. 

Trzeba przyznać Perez, że szalejesz z tymi wydawnictwami. 12 numerów szmatławca, 4 specjale, teraz jeszcze to. Ambitnie. 

Tak z ciekawości - jeśli miałoby powstać więcej takich wydań, to na jakim poziomie musiałby się sprzedać Silent Hill? Oczekujesz liczb zbliżonych do specjali? 

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, SlimShady napisał(a):

Dlaczego 1-4, a nie cały pakiet.

Wyjaśnienie prozaiczne - gdybyśmy od razu próbowali wyczerpać temat całej serii, wyszłaby z tego minimum dwukrotnie większa objętość, a wtedy zaczęłyby się schody z ceną. Takie albumy 250+ stron są już opatrzone metką 120-150 zł, w aktualnej sytuacji postanowiliśmy nie brać tego rodzaju ryzyka na siebie :) . A w przyjętym formacie więcej treści nie udałoby się upchnąć - tutaj rezygnujemy z naszych zmiennych "ścian tekstu z jednym screenem", nie tylko dlatego, że chyba już tylko PE/speciale PE mają tak ciasno zawalone tekstem strony (standardem w prasie jest objętość dwukrotnie mniejsza per strona, my się tak tego trzymamy chyba z przyzwyczajenia :D ), ale również po to aby całość była przyjemna dla oka. Obrazków będzie dużo, tekstu będzie mniej - jak już lecimy z eksperymentem formatu "trochę premium" to musi to błyszczeć a nie być tekstem ze szczątkową grafiką.

2 godziny temu, Shen napisał(a):

Nie kusiło was dać tej okładki która zrobiła furorę nawet za granica w fandomie SH? Brałbym.

Będzie materiał o remake'u SH2, wszak jest nierozerwalnie powiązany z pierwowzorem, jednak skupialiśmy się na grach z epoki i to im zadedykowaliśmy okładki. Tak, wiem, że grafika z Marią pochodzi z kolekcji HD, ale to wciąż ten sam model Marii co pierwotnie.

• Plusik 1
  • Smutny 1
Opublikowano

1-4 spokojnie mi wystarczy. To są te najważniejsze, kanoniczne, zrobione przez Team Silent. 

Dzięki @KOMODO, że nie odpuściliście czwórki. Sporo osób ma z nią problemy, ale gra broniła się pomysłem i według mnie zasługuje na to, żeby stać na równi z pierwszymi trzema częściami. 

• Plusik 1
Opublikowano
8 minut temu, Pix napisał(a):

1-4 spokojnie mi wystarczy. To są te najważniejsze, kanoniczne, zrobione przez Team Silent. 

Dzięki @KOMODO, że nie odpuściliście czwórki. Sporo osób ma z nią problemy, ale gra broniła się pomysłem i według mnie zasługuje na to, żeby stać na równi z pierwszymi trzema częściami. 

Dla mnie "czwórka" zawsze była szczególna w pozytywy sposób i choć znam jej wady, stawiam ja w prywatnym rankingu wyżej niż "trójkę". Co ciekawe, po latach coraz więcej osób podziela moje (i Twoje) zdanie. Wtedy ta "inność" była dla wielu zawodem, dziś pozytywnie wyróżnia tę odsłonę na tle pozostałych. I po cichutku liczę, że ten kolejny projekt Konami i Bloobera to właśnie remake The Room choć logika biznesowa nakazuje założyć, że jednak będzie to SH3 (gotowy spory fragment świata gry, wszak gra korzystała częściowo z lokacji z SH2).

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

Tak, też stawiam czwórkę nad trójką. I również mam cichą nadzieję na remake The Room od Bloobera, chociaż szanse wynoszą niewiele ponad zero. 

W każdym razie czekam na premierę z niecierpliwością i cieszę się, że album nadzoruje bliźniacza sajlentowa dusza. 

Gdzieś tam miałem kiedyś po cichu nadzieję na takie wydawnictwo od Was, ale ciężko było pominąć fakt, że Silent Hill to jednak nie jest jakaś potężna komercyjna marka. Nie wiem, jak namowiliście na ten pomysł Pereza, ale fajnie, że się udało!

Opublikowano
4 minuty temu, Pix napisał(a):

Gdzieś tam miałem kiedyś po cichu nadzieję na takie wydawnictwo od Was, ale ciężko było pominąć fakt, że Silent Hill to jednak nie jest jakaś potężna komercyjna marka. Nie wiem, jak namowiliście na ten pomysł Pereza, ale fajnie, że się udało!

Przyłożyłem mu pięść do brody, nie miał wyjścia!

A na poważnie, to nie ukrywam, że zainspirował mnie odzew ludzi na remake SH2. Nagle się okazało, że w marce wciąż drzemał jednak potencjał, a granie w remake stało się modne, internet zalały opinie, memy itp. Jeżeli teraz nie spróbujmy z tematem SH to obawiam się, że kolejnej okazji nie będzie. Wierzę jednak w komercyjne powodzenie projektu, inaczej nie terroryzowałbym tak Pereza :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

Trzeba przyznać Perez, że szalejesz z tymi wydawnictwami. 12 numerów szmatławca, 4 specjale, teraz jeszcze to. Ambitnie. 

Tak z ciekawości - jeśli miałoby powstać więcej takich wydań, to na jakim poziomie musiałby się sprzedać Silent Hill? Oczekujesz liczb zbliżonych do specjali? 

Wiesz, jest zainteresowanie, redakcja ma jeszcze moce, to działamy. To też fajnie się zazębia wszystko - ktoś bierze miesięcznik, dorzuci specjala (a już ma z czego wybrać), teraz będzie ten album i tak to się kręci. 

Sprzedażowo, aby to miało sens, to chociaż ok. 1000 egz. przy cenie, którą planujemy (w przedsprzedaży będzie pewnie nieco taniej). Chociaż to się jeszcze klaruje, bo choćby Empik jest zainteresowany takimi wydawnictwami, a to wszystko się łączy - jeśli oni wezmą partię, to my drukujemy więcej, jak więcej drukujemy, to jednostkowa cena egz. jest niższa ergo koszt spada.