Szermac 3 111 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Day one, ale mam nadzieję, że to 14 godzin temu, Shen napisał(a): solidna dawka materiałów publicystycznych gryzących przedstawione w grach zagadnienia z całkiem unikatowej strony. będzie miało dobry research i nie będzie bzdur nieprawdziwych 1 Cytuj
Jeez_PS 887 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Liczę na klimatyczną okładkę i będzie brane. Cytuj
Perez 2 068 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Okładki są na grafie informacyjnej - 4 opcje po sztuce dla każdej z części. Tym razem bez limitek. 1 Cytuj
Pupcio 19 253 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Liczę na jakieś ładne grzbiety (może czcionka ze spidermena 3 jak przy ps3? ) żeby przy potencjalnych kolejnych wydaniach ładnie i spójnie się to prezentowało na półce zagrajmerów Cytuj
Pix 1 103 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Czyli w ciągu najbliższych 4 miesięcy dostaniemy 4 numery szmatławca, PC Extreme, Silent Extreme i Snes Extreme. Ładnie zgredy nadgodziny nabijają pod batem Prezesa Cytuj
Shen 10 386 Opublikowano 28 lutego Autor Opublikowano 28 lutego Przynajmniej od N3 Media wydanie premium, dobry papier, twarda oprawa. Ostatnio kartkowałem numer o Dark Souls od konkurencji, to lepszym papierem sobie tyłek podcieram, a frajerzy to kupują za ciężki pieniądz 1 Cytuj
Benson 26 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego O, Koso wydaje książkę o SH2. Mogliście się dogadać z terminami Cytuj
Perez 2 068 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego Godzinę temu, Pupcio napisał(a): Liczę na jakieś ładne grzbiety (może czcionka ze spidermena 3 jak przy ps3? ) żeby przy potencjalnych kolejnych wydaniach ładnie i spójnie się to prezentowało na półce zagrajmerów A to jest dobry temat. jak te grzbiety ogarąć, bo a nuż gdyby to się sprawdziło to by wydał tego więcej niż jedno :D. Cytuj
KOMODO 121 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego 24 minuty temu, Benson napisał(a): O, Koso wydaje książkę o SH2. Mogliście się dogadać z terminami Już z nas spapugował? Szybki A na serio - to dwie różne rzeczy, w przypadku książki Kosa mówimy o tłumaczeniu zachodniego wydawnictwa ze znanej serii "Boss Fight Books", traktującego o historii danej gry, którą sam z chęcią postawię sobie na półce. No i oczywiście czekam na "Metal Gear Solid" z tego samego cyklu Cytuj
philipo 201 Opublikowano 28 lutego Opublikowano 28 lutego (edytowane) Edytowane 28 lutego przez philipo 1 1 Cytuj
Adolfo 29 Opublikowano 3 marca Opublikowano 3 marca To zapowiedź, na którą nie byłem gotowy. I fajnie, że będzie można kupić w Empiku, trafi w ręce spoconych graczy nie czytających PSX EXTREME. PS. Następny numer będzie o Alanie Wake'u? Cytuj
Moldar 2 325 Opublikowano 3 marca Opublikowano 3 marca Ja tylko błagam, jak chcecie więcej takich numerów wydawać, to aby grzbiety pasowały do siebie 1 3 Cytuj
Nomen dubium 10 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca (edytowane) Może i nawet kupię (choć ogólnie to średnio mnie te specjale grzeją, zwłaszcza że tutaj widzę jakieś przebąkiwania o małej ilości tekstu i "spamowaniu" dużymi skrinami, co sugeruje ewidentne pójście na łatwiznę ze strony autorów, a to dodatkowo mnie jeszcze zniechęca) o ile rzecz jasna w składzie redakcyjnym nie znajdzie się założyciel tematu Shen, czy jakieś tam inne noł nejmy z odmętów sieci. W dniu 27.02.2025 o 22:14, KOMODO napisał(a): Wyjaśnienie prozaiczne - gdybyśmy od razu próbowali wyczerpać temat całej serii, wyszłaby z tego minimum dwukrotnie większa objętość, a wtedy zaczęłyby się schody z ceną. Takie albumy 250+ stron są już opatrzone metką 120-150 zł, w aktualnej sytuacji postanowiliśmy nie brać tego rodzaju ryzyka na siebie . Jak to, ze standardową liczbą stron cena 35 zeta (czy ile tam) a z niewiele ponad dwukrotnie większą nagle ni z gruchy ni z pietruchy miałoby być 4x drożej?? WTF??!!... W dniu 27.02.2025 o 22:14, KOMODO napisał(a): Będzie materiał o remake'u SH2, wszak jest nierozerwalnie powiązany z pierwowzorem Wywalić to, ważniejszą odsłoną niż jakiś polski remake było Shattered Memories i to na nią lepiej przeznaczyć miejsce, szczególnie że to nieco zapomniany już rozdział tej sagi a o tym rimejku od BT w ostatnim czasie pojawiło się wszędzie mnóstwo materiałów, po co kolejne i to jeszcze w takim specjalu? W dniu 27.02.2025 o 22:51, KOMODO napisał(a): Dla mnie "czwórka" zawsze była szczególna w pozytywy sposób i choć znam jej wady, stawiam ja w prywatnym rankingu wyżej niż "trójkę". Co ciekawe, po latach coraz więcej osób podziela moje (i Twoje) zdanie. Wtedy ta "inność" była dla wielu zawodem, dziś pozytywnie wyróżnia tę odsłonę na tle pozostałych. Skąd te informacje?... Jakoś na Meta nie widać żadnego "spóźnionego" nawału pozytywnych opinii graczy o SH4 (żeby nie było, ja tam akurat zawsze lubiłem The Room, choć nie rozumiem stawiania tego wyżej od SH3; tak przy okazji, moje noty dla poszczególnych części cyklu: jedynka 9+, dwójka 9, trójka 9-, czwórka 8, Homecoming 7, Origins 7, Shattered Memories 8, Downpour 7) za to przykładem takiej gierki z czasów PS2 docenionej po latach jest GrimGrimoire, w opiniach o której zaroiło się w ostatnim czasie od bardzo wysokich ocen. W dniu 27.02.2025 o 23:19, KOMODO napisał(a): A na poważnie, to nie ukrywam, że zainspirował mnie odzew ludzi na remake SH2. Nagle się okazało, że w marce wciąż drzemał jednak potencjał, a granie w remake stało się modne, internet zalały opinie, memy itp. No tak, głównie memy wyśmiewające facjaty Angeli i Marii... W dniu 27.02.2025 o 19:32, Czoperrr napisał(a): No i to rozumiem, biorę. Szkoda, że grafika z SH1 z wersji amerykańskiej bo europejska o wiele lepsza moim zdaniem. Europejskie edycje gier z tamtych lat to w większości paździerz, o którym lepiej nawet nie wspominać... Gorszy framerate, spowolnione tempo rozgrywki, zniekształcony dźwięk, klatkujący obraz na filmikach, czarne pasy u góry i na dole ekranu, zaburzony współczynnik proporcji, migotanie obrazu i niekiedy również (jak w przypadku pierwszego Sajlenta) cenzura, a na osłodę jedyny atut w postaci nieznacznie wyższej rozdziałki. Edytowane 4 marca przez Nomen dubium 2 4 Cytuj
Bzduras 13 235 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca @KOMODO oczywiście posta wyżej nie bierz pod uwagę, dobrze jest, dobrze chłopaki robią, jest git. 1 2 Cytuj
Czoperrr 5 477 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 5 hours ago, Nomen dubium said: Może i nawet kupię (choć ogólnie to średnio mnie te specjale grzeją, zwłaszcza że tutaj widzę jakieś przebąkiwania o małej ilości tekstu i "spamowaniu" dużymi skrinami, co sugeruje ewidentne pójście na łatwiznę ze strony autorów, a to dodatkowo mnie jeszcze zniechęca) o ile rzecz jasna w składzie redakcyjnym nie znajdzie się założyciel tematu Shen, czy jakieś tam inne noł nejmy z odmętów sieci. Jak to, ze standardową liczbą stron cena 35 zeta (czy ile tam) a z niewiele ponad dwukrotnie większą nagle ni z gruchy ni z pietruchy miałoby być 4x drożej?? WTF??!!... Wywalić to, ważniejszą odsłoną niż jakiś polski remake było Shattered Memories i to na nią lepiej przeznaczyć miejsce, szczególnie że to nieco zapomniany już rozdział tej sagi a o tym rimejku od BT w ostatnim czasie pojawiło się wszędzie mnóstwo materiałów, po co kolejne i to jeszcze w takim specjalu? Skąd te informacje?... Jakoś na Meta nie widać żadnego "spóźnionego" nawału pozytywnych opinii graczy o SH4 (żeby nie było, ja tam akurat zawsze lubiłem The Room, choć nie rozumiem stawiania tego wyżej od SH3; tak przy okazji, moje noty dla poszczególnych części cyklu: jedynka 9+, dwójka 9, trójka 9-, czwórka 8, Homecoming 7, Origins 7, Shattered Memories 8, Downpour 7) za to przykładem takiej gierki z czasów PS2 docenionej po latach jest GrimGrimoire, w opiniach o której zaroiło się w ostatnich latach od bardzo wysokich ocen. No tak, głównie memy wyśmiewające facjaty Angeli i Marii... Europejskie edycje gier z tamtych lat to w większości paździerz, o którym lepiej nawet nie wspominać... Gorszy framerate, spowolnione tempo rozgrywki, zniekształcony dźwięk, klatkujący obraz na filmikach, czarne pasy u góry i na dole ekranu, zaburzony współczynnik proporcji, migotanie obrazu i niekiedy również (jak w przypadku pierwszego Sajlenta) cenzura, a na osłodę jedyny atut w postaci nieznacznie wyższej rozdzielczości. No tak, wersja SH w PAL jest słaba, umieszczenie mumblerów w szkole to zbrodnia. Ale tutaj mówię o okładce, ta była lepsza w Europie. Cytuj
TomciooPL 27 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Świetna wiadomość! Nie mogę się doczekać, aż ruszą zamówienia przedpremierowe. PC Extreme odpuściłem, trochę z tego względu, że nie byłem mocno PC-towy (chociaż HoMM3 z HotA odpalam średnio co trzy miesiące - kilka sesji po parę godzin i dalej mogę odstawić ten narkotyk), a liczba książek i czasopism wokół rośnie. O zaległych grach nawet nie mówię, bo przy małym dziecku w chwili obecnej to praktycznie niemożliwe, poza krótkimi sesjami na Switchu/Anbernicu tuż przed snem. Natomiast sam specjal dot. SH to pomysł z tych gatunku świetnych. Puścić to do Empiku i zostawić - na pewno się sprzeda. Teraz tylko poproszę album o pierwszych częściach RE w podobnym klimacie! Cytuj
grzybiarz 10 413 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca W dniu 3.03.2025 o 07:06, Moldar napisał(a): Ja tylko błagam, jak chcecie więcej takich numerów wydawać, to aby grzbiety pasowały do siebie Seria „biblioteczka psx extreme” 1 Cytuj
KOMODO 121 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Może i nawet kupię (choć ogólnie to średnio mnie te specjale grzeją, zwłaszcza że tutaj widzę jakieś przebąkiwania o małej ilości tekstu i "spamowaniu" dużymi skrinami, co sugeruje ewidentne pójście na łatwiznę ze strony autorów, a to dodatkowo mnie jeszcze zniechęca) o ile rzecz jasna w składzie redakcyjnym nie znajdzie się założyciel tematu Shen, czy jakieś tam inne noł nejmy z odmętów sieci. Autorzy mają płacone za znaki a nie za strony, więc dla nich interesem jest natrzaskać jak najwięcej a nie jak najmniej. To ja wymyśliłem mniejszą ilość znaków. Albo inaczej - wymyślił ją prasowy standard, któremu z nikomu nieznanych przyczyn PE od zawsze się opierało. W zależności od czasopisma, standardem jest 1500-2000 znaków na stronę. U nas jest 4000-4500. Wszyscy się przyzwyczailiśmy do tych "ścian tekstu" ale pomijając pracochłonność takiego rozwiązania (ciekawostka - przeciętna objętość PE lub specjala to ekwiwalent ok. 300-stronnicowej książki!) to tym razem celujemy w graficzną formę "quasi-albumową" i chcemy "spodobać się" również przeciętnemu kowalskiemu, który nie nawykł do zaszłości magazynu. Na dole wrzucam przykładowy rozkład z nadchodzącego PC Extreme. Serio tak wygląda przeciętna średnia w wydawnictwach albumowych? Czy chociażby w średnia w prasie w ogóle? A jak nie chcesz kupować to naprawdę nie musisz. To lepsze niż kupić i być niezadowolonym z zakupu! Chyba, że lubisz takie "samobiczowanie" to bardzo proszę A co do udziału Shena i innych noł nejmów z odmętów sieci - potrzymam Cię w niepewności do premiery! 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Jak to, ze standardową liczbą stron cena 35 zeta (czy ile tam) a z niewiele ponad dwukrotnie większą nagle ni z gruchy ni z pietruchy miałoby być 4x drożej?? WTF??!!... Czy doczytałeś, że to nie będzie "gazeta", a coś na kształt albumu? W większym formacie, na grubszym papierze, w twardej oprawie? Wyobrażasz sobie "gazetę" o grubości 250-300 stron? 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Wywalić to, ważniejszą odsłoną niż jakiś polski remake było Shattered Memories i to na nią lepiej przeznaczyć miejsce, szczególnie że to nieco zapomniany już rozdział tej sagi a o tym rimejku od BT w ostatnim czasie pojawiło się wszędzie mnóstwo materiałów, po co kolejne i to jeszcze w takim specjalu? Czyli o remake'u SH1 musimy napisać, ale o remake'u SH2 już nie bo wyszedł zbyt niedawno? Dzięki za uwagę ale chyba jednak zrobimy po swojemu i napiszemy o jednym i drugim 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Skąd te informacje?... Jakoś na Meta nie widać żadnego "spóźnionego" nawału pozytywnych opinii graczy o SH4 (żeby nie było, ja tam akurat zawsze lubiłem The Room, choć nie rozumiem stawiania tego wyżej od SH3; tak przy okazji, moje noty dla poszczególnych części cyklu: jedynka 9+, dwójka 9, trójka 9-, czwórka 8, Homecoming 7, Origins 7, Shattered Memories 8, Downpour 7) za to przykładem takiej gierki z czasów PS2 docenionej po latach jest GrimGrimoire, w opiniach o której zaroiło się w ostatnich latach od bardzo wysokich ocen. Szacun, że przez te 21 lat chciało Ci się prowadzić badania na temat ewentualności zmian w trendach ocen dla SH4 i GrimGrimoire. Szanuje Twoje opinie na temat poszczególnych części zatem Ty też uszanuj, że według mnie SH4 > SH3 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): No tak, głównie memy wyśmiewające facjaty Angeli i Marii.... Ile z nich stworzyłeś osobiście? Powiedz - pośmiejemy się wszyscy 7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a): Europejskie edycje gier z tamtych lat to w większości paździerz, o którym lepiej nawet nie wspominać... Gorszy framerate, spowolnione tempo rozgrywki, zniekształcony dźwięk, klatkujący obraz na filmikach, czarne pasy u góry i na dole ekranu, zaburzony współczynnik proporcji, migotanie obrazu i niekiedy również (jak w przypadku pierwszego Sajlenta) cenzura, a na osłodę jedyny atut w postaci nieznacznie wyższej rozdzielczości. O kurde! Tyle wycierpiałem przez lata nawet nie będąc tego świadomym! 2 godziny temu, Bzduras napisał(a): @KOMODO oczywiście posta wyżej nie bierz pod uwagę, dobrze jest, dobrze chłopaki robią, jest git. Jako tymczasowy naczelnik czuję się w obowiązku odpisywać na każdą uwagę co nie zmienia faktu, że wciąż mam swobodę brania lub nie brania różnych opinii pod uwagę 9 Cytuj
Nomen dubium 10 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 5 godzin temu, Bzduras napisał(a): @KOMODO oczywiście posta wyżej nie bierz pod uwagę, dobrze jest, dobrze chłopaki robią, jest git. Oho, mój forumowy psychofan znowu atakuje, i tak widać "nie czyta moich postów" jeszcze bardziej niż wcześniej; tak na marginesie to nie pierwszy taki mój internetowy wielbiciel, widocznie mam jakiś niechciany dar przyciągania takich chodzących nieszczęść jak on. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): A jak nie chcesz kupować to naprawdę nie musisz. Eeeee, skąd od razu taka defensywna postawa?... Bez przesady, wstępnie jestem jak najbardziej zainteresowany zakupem (w sumie to muszę być, jako wielbiciel sajlentowego uniwersum) chciałbym jednak pierwej ten "album" przejrzeć (stąd bardzo bym się ucieszył z możliwości kupna w punktach prasowych, a nie tylko online) coby mieć pewność, że spełni oczekiwania. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): Czy doczytałeś, że to nie będzie "gazeta", a coś na kształt albumu? W większym formacie, na grubszym papierze, w twardej oprawie? Wyobrażasz sobie "gazetę" o grubości 250-300 stron? Zaraz zaraz, to może ta cena nie szykuje się tym razem wcale 35 zł? Bo jeżeli będzie z 55 (za 116 str.) no to wówczas za 250 - 300 str. jak najbardziej pasowałoby te 120 - 150 zeta, o których wspomniałeś. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): Czyli o remake'u SH1 musimy napisać, ale o remake'u SH2 już nie bo wyszedł zbyt niedawno? Dzięki za uwagę ale chyba jednak zrobimy po swojemu i napiszemy o jednym i drugim O, to jednak dla Szaterd Memoris również znajdzie się miejsce? No i gitara, z tym że to nie jest żaden remake tylko REIMAGINACJA jedynki, to częste przejęzyczenie z tym rimejkiem. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): Szacun, że przez te 21 lat chciało Ci się prowadzić badania na temat ewentualności zmian w trendach ocen dla SH4 i GrimGrimoire. Szanuje Twoje opinie na temat poszczególnych części zatem Ty też uszanuj, że według mnie SH4 > SH3 Na szczęście jakieś bardziej czasochłonne badania w tym zakresie są zbędne, wystarczy po prostu spojrzeć na daty widniejące przy recenzjach wrzucanych przez użytkowników Meta - i tak, w przypadku SH4 niestety jest cisza w temacie, za to przykład odwrotny stanowi właśnie wspomniane GrimGrimoire (choć mi np. ta gierka zwisa) gdzie dosłownie roi się od świeżych recek i to ze znakomitymi ocenami; dla mnie fenomen niezrozumiały (trafiłem w ogóle na ten trop w ten sposób, że za pomocą dosłownie paru kliknięć uszeregowałem na MetaKritiku wszystkie znajdujące się w ich bazie gry na PS2 od tej ocenionej przez graczy najwyżej do tej z najniższą notą od graczy - tak tak, Meta jeszcze do niedawna oferowało takie zaawansowane funkcje, teraz już niestety nie - i ku swemu zdumieniu na szczycie listy ujrzałem właśnie GG z jakąś kosmiczną średnią notą podchodzącą pod 10, wyliczoną na podstawie jakoś bodajże ponad 2000 recek użytkowników, z czego ogromna większość wrzucona na krótko przed tą moją wizytą na MC) no ale jest jak jest. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): Ile z nich stworzyłeś osobiście? Powiedz - pośmiejemy się wszyscy Obawiam się że nie ma z czego gdyż ani jeden z nich nie jest mojego autorstwa, ale dziękuję że tak wysoko cenisz mą wirtualną sprawczość biorąc mnie za jakiegoś internetowego VIP'a, którego "dziełka" podziwiają użytkownicy z całego świata... 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): O kurde! Tyle wycierpiałem przez lata nawet nie będąc tego świadomym! Do usług signorina, polecam się na przyszłość. 2 godziny temu, KOMODO napisał(a): Jako tymczasowy naczelnik czuję się w obowiązku odpisywać na każdą uwagę co nie zmienia faktu, że wciąż mam swobodę brania lub nie brania różnych opinii pod uwagę Ten Brednias - czy jak mu tam - przemawia do Ciebie jakby był Twoim szefuńciem a nie klientem, dałbym mu na Twoim miejscu po uszach bo za dużo sobie pozwala chłopaczyna; tak czy owak peace, czekam z niecierpliwością na ten sajlentowy "album" i jak wspominałem, mile widziana możliwość obczajenia w punktach z prasą, żeby móc rozwiać wątpliwości związane z zawartością. 8 Cytuj
Bzduras 13 235 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 3 minuty temu, Nomen dubium napisał(a): Oho, mój forumowy psychofan znowu atakuje, i tak widać "nie czyta moich postów" jeszcze bardziej niż wcześniej; tak na marginesie to nie pierwszy taki mój internetowy wielbiciel, widocznie mam jakiś niechciany dar przyciągania takich chodzących nieszczęść jak on. Po prostu męczysz bułę typie, weź idź dotknij trawy na dworze czy coś. 3 minuty temu, Nomen dubium napisał(a): Ten Brednias - czy jak mu tam Twojastaras 5 1 Cytuj
sph! 997 Opublikowano wtorek o 18:13 Opublikowano wtorek o 18:13 Ja mam chyba przesyt tych gazetek. Będzie sprzedaż to się kupno uzależni od ceny. Cytuj
KOMODO 121 Opublikowano wtorek o 20:05 Opublikowano wtorek o 20:05 1 godzinę temu, sph! napisał(a): Ja mam chyba przesyt tych gazetek. Będzie sprzedaż to się kupno uzależni od ceny. Dlatego tym razem to nie będzie gazetka! 1 Cytuj
Pix 1 103 Opublikowano wtorek o 20:27 Opublikowano wtorek o 20:27 Nikt nie zmusza do kupowania, więc luz. Sam zaczynam mieć lekki przesyt, bo rzeczywiście sporo się tego zrobiło. Gdyby to było jakieś Call of Duty lub GTA pewnie hajp byłby u mnie zerowy, ale mamy Silent Hilla, więc kupuję day one. Trzeba docenić, że taka mimo wszystko niszowa w Polsce seria gier dostaje wydawnictwo poświęcone swojej historii. Śmiem twierdzić, że za naszego życia możemy nie doczekać się niczego podobnego na polskim rynku. Trzeba docenić. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi