Skocz do zawartości

Silent Hill: Początki - części 1-4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patronite człowiek opłaca, zamawia każdego specjala w minimum dwóch egzemplarzach nawet jak tematyka srednio siedzi, a i tak zle, bo chce sobie na smarcie zaoszczedzic.

Opublikowano
8 minut temu, Shen napisał(a):

Patronite człowiek opłaca, zamawia każdego specjala w minimum dwóch egzemplarzach nawet jak tematyka srednio siedzi, a i tak zle, bo chce sobie na smarcie zaoszczedzic.

I żebym to jeszcze ja narzekał! Czytelnik Czytelnikowi wilkiem ;) 

Pany, zamawiajcie jak komu pasuje, to jest w tym wszystkim istotne i za to dzięki. Allegro, wiadomo, np. na takim Silencie kasuje ponad 5 zł, ale z drugiej strony właśnie Smart (a przy 49,99 nie trzeba już nic dobierać) wiele osób przyciąga. Ja jak odpalam różne promowania to często do Allegro kieruję, bo jednak dla wielu to sprawdzone miejsce, jest Smart, jakieś monety i inne cuda (wygodne zwroty etc.). Ba, nawet myślałem, czy z OLX nie ruszyć, ale tam chyba rzadziej jest taka sprzedaż nowych rzeczy, a bardziej używki albo by zaraz była propozycji zamiany na klatkę dla chomika ;). 

Jest git, Silent już przebite spokojnie 250 egz., co jest naprawdę OK jak na takie zupełnie nowe i też droższe wydawnictwo plus o bardzo spersonalizowanej tematyce. Ciekaw jestem max jak to wyjdzie w praniu. 

• Plusik 1
Opublikowano
9 minut temu, Perez napisał(a):

I żebym to jeszcze ja narzekał! Czytelnik Czytelnikowi wilkiem ;) 

Allegro, wiadomo, np. na takim Silencie kasuje ponad 5 zł, ale z drugiej strony właśnie Smart (a przy 49,99 nie trzeba już nic dobierać) wiele osób przyciąga.

5zł to już dużo, dawno przestałem sprzedawać na allegro, niezle te prowizje skoczyły. Myślałem, że z 5% max, no ale Silent wjechał przez sklepik.

Opublikowano
27 minut temu, Shen napisał(a):

Nie "źle", zwyczajna zachęta. Ja tam wolę dopłacić tę dyszkę jeśli to oznacza, że Perez wyciśnie z tych specjali więcej niż w przypadku zakupu na Allegro (którego swoją drogą nie lubię i unikam jak tylko mogę). Zawsze to szansa na kolejne dobre specjalitesy wzrasta o te kilka procent.

Opublikowano

W sklepiku też za wysyłkę kasują, ale kto teraz za to nie kasuje? Taki gigant jak egmont już rok temu podwyższył bodaj o 50 (albo i 100) zł sumę zamówień do darmowej wysyłki.

Zresztą co to teraz jest 10zł?

Opublikowano

Kurde fanem serii nie jestem, bo znam tylko 1 i 2 i to bez wielkiego sentymentu, ale te wasze specjale zawsze kuszą nawet jak z tematyką nie jest aż tak po drodze. Może będzie motywacja do skończenia zaległych trójki i czwórki xD.

Za to taki albumik w tematyce MGSowej to bym się długo nie zastanawiał nad zakupem.

Opublikowano

Jestem ciekawy, jak z ilością tekstu, bo na niektórych wizualizacjach skromnie to wygląda.  To znaczy prezentuje się to bardzo fajnie i estetycznie, ale żeby też było co poczytać. 

@KOMODO jak to mniej więcej wygląda? Ilość znaków mniej więcej będzie na poziomie standardowych wydań PE, czy jednak trochę mniej? 

Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 22:14, KOMODO napisał(a):

w przyjętym formacie więcej treści nie udałoby się upchnąć - tutaj rezygnujemy z naszych zmiennych "ścian tekstu z jednym screenem", nie tylko dlatego, że chyba już tylko PE/speciale PE mają tak ciasno zawalone tekstem strony (standardem w prasie jest objętość dwukrotnie mniejsza per strona, my się tak tego trzymamy chyba z przyzwyczajenia :D ), ale również po to aby całość była przyjemna dla oka. Obrazków będzie dużo, tekstu będzie mniej - jak już lecimy z eksperymentem formatu "trochę premium" to musi to błyszczeć a nie być tekstem ze szczątkową grafiką.

5 minut temu, Pix napisał(a):

Jestem ciekawy, jak z ilością tekstu, bo na niektórych wizualizacjach skromnie to wygląda.  To znaczy prezentuje się to bardzo fajnie i estetycznie, ale żeby też było co poczytać. 

@KOMODO jak to mniej więcej wygląda? Ilość znaków mniej więcej będzie na poziomie standardowych wydań PE, czy jednak trochę mniej? 

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Shen napisał(a):

te wizualizacje wygladaja, jakby to miał mieć z 300 stron a nie 100

To jedynie wizualizacja - grafikę rozkładu nakłada się na "szablon" najbardziej zbliżony do tego co finalnie robimy. Wiesz jak trudno dorwać szablon wydania w twardej oprawie? :D Większość jest dla miękkich wydań, temu tutaj było najbliżej tego co robimy. Sumaryczna grubość będzie wynosić 13mm - not terrible not great.

11 minut temu, Pix napisał(a):

Tru, tekstu będzie mniej, po raz pierwszy idziemy po prostu w "globalny" standard, a nie nasze zaszłości. Tym niemniej uważam, że nadal będzie co czytać, wszystkie publikacje zajmą ok. 185 tysięcy znaków, co w przeliczeniu na tzw. znormalizowany maszynopis, dałoby około 102 przeciętne strony książkowe (czyli zwyczajne czarno-białe strony książki zapisane od góry do dołu).

Edytowane przez KOMODO
  • Plusik 4
  • Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Ze swojej strony (gościa, który regularnie przekracza ustalone znaki) dodam, że było to bardzo ożywcze doświadczenie. Mniej gawędziarstwa i baroku, więcej szlifowania słowa i zwartej formy. Przez to teksty czasem mogą wydawać się - z braku lepszego słowa - nieco gęstsze.

Czyli odpowiadając na pytanie Pixa okrężną drogą - "czasowo" na pewno da się to wydanie szybciej pochłonąć niż któryś ze specjali, treściowo i jakościowo wierzę, że się wybroni.

To po prostu nieco inna rzecz a mniejsza ilość znaków nie oznacza, że ktoś szedł na na łatwiznę - jeden z tekstów na 10k znaków pisałem o wiele dłużej niż płodzony w tym czasie artykuł do PSXa na ok 20k znaków. I nie, że do pisma się mniej staram, po prostu inna specyfika materiału, w którym się dłubie :) dużo tu też fajnej pracy poza samym pisaniem, zastanawiania się nad kompozycją, szata graficzna, robienia fotek (tu ja się wkręciłem, a Komodo łyknął pomysł) itp. :)

Edytowane przez K.Adamus
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

@K.Adamus spokojnie. Szybciej uwierzyłbym, że Konsolite da głośnemu tytułowi AAA 10/10, niż w to, że Adamus poszedł przy pisaniu tekstu na łatwiznę.

Krótsza forma jak najbardziej mi pasuje. W ostatnim czasie i tak mam wrażenie, że czytam głównie ikstrimy i specjale, więc zlitujcie się i dajcie czasami też do jakiejś książki zajrzeć :D

• Plusik 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

więc zlitujcie się i dajcie czasami też do jakiejś książki zajrzeć 

Nie przeczytałem chyba żadnej książki (no, z wyjątkami) od roku...

... Ale za to słucham ich ze cztery miesięcznie :D.

Ale tak, rozumiem, ja przy aktualnym trybie życia mam też zerową możliwość usiąść sobie z książką w ręce, niestety. Niech żyją audiobooki

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Skoro to ma być bardziej albumowa formą, to wiadomo że tekstu będzie mniej. 

W sumie skromna biblioteczka takich albumów byłaby ciekawa.

Wciąż jednak, jak wspominał Adamus, teksty będą "gęstsze w treść" - czytam wynurzenia felietonistów, które dostaje i jestem zaskoczony poziomem co niektórych rozkmin. Będzie więc sporo świeżego spojrzenia na serię, w kwestiach na które jako fan nie zwracałem nawet uwagi.

Generalnie z pracami tekstowymi zbliżamy się powoli do końca, sądzę, że do końca miesiąca gotowe będzie 85-90% zawartości, "ostatki" wpadną na początku kwietnia.

Jeżeli nikt mi nie zrobi na finał jakiegoś fikołka, to udział autorów będzie wyglądał następująco:

Komodo - 38 stron :platinum:

Adamus - 22 strony :trophy_gold:

Piechota - 12 stron :trophy_silver:

Mielu - 12 stron :trophy_silver:

Walkiewicz - 10 stron :trophy_bronze:

Ural - 10 stron :trophy_bronze:

Roger - marne 4 strony,:mocking:  a zawsze mówił jaki to on nie jest fan serii. Teraz wyszło szydło z worka :) 

Brakujące 8 stron to okładki, ich wewnętrzne strony, strona tytułowa, wstęp i spis treści, bio autorów, strona ze źródłami etc.

• Lubię! 3
  • Haha 2
Opublikowano

O ile wiedziałem, że Komodo i Piechota są psychofanami Silenta, tak nie miałem pojęcia, że Adamus tak wielbi zamgloną mieścinę, że napisał o niej aż 22 strony. Urala też nie podejrzewałem o takie sympatie.

Fajnie też, że ściągnęliście Walkiewicza, bo cenię sobie bardzo jego przemyślenia, a chyba jak dotąd omijał Wasze wszystkie specjale. 

W każdym razie mocną ekipę żeś zebrał, Komodo. 

• Lubię! 1
Opublikowano
37 minut temu, KOMODO napisał(a):

Wciąż jednak, jak wspominał Adamus, teksty będą "gęstsze w treść" - czytam wynurzenia felietonistów, które dostaje i jestem zaskoczony poziomem co niektórych rozkmin. Będzie więc sporo świeżego spojrzenia na serię, w kwestiach na które jako fan nie zwracałem nawet uwagi.

Generalnie z pracami tekstowymi zbliżamy się powoli do końca, sądzę, że do końca miesiąca gotowe będzie 85-90% zawartości, "ostatki" wpadną na początku kwietnia.

Jeżeli nikt mi nie zrobi na finał jakiegoś fikołka, to udział autorów będzie wyglądał następująco:

Komodo - 38 stron :platinum:

Adamus - 22 strony :trophy_gold:

Piechota - 12 stron :trophy_silver:

Mielu - 12 stron :trophy_silver:

Walkiewicz - 10 stron :trophy_bronze:

Ural - 10 stron :trophy_bronze:

Roger - marne 4 strony,:mocking:  a zawsze mówił jaki to on nie jest fan serii. Teraz wyszło szydło z worka :) 

Brakujące 8 stron to okładki, ich wewnętrzne strony, strona tytułowa, wstęp i spis treści, bio autorów, strona ze źródłami etc.

Dobrze trollu jeden wiesz, że kończę książkę, do której zreszta też piszesz i działam ze SNES Extreme :) Ale co ja wymagam od praktykanta :D  

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Pix napisał(a):

że Adamus tak wielbi zamgloną mieścinę, że napisał o niej aż 22 strony

Adamus poznawał ją latami retroaktywnie bez nostalgicznego filtra i zawsze traktował jednak jako kulturowy kamien milowy. Miło dołożyć jakąś małą cegiełkę do dyskursu.

Zresztą i nie wszystkie te strony będą stricte o grach, pisze też o filmach i robię kilka bardziej encyklopedycznych wtrętów ;)

11 minut temu, Roger napisał(a):

Dobrze trollu jeden wiesz, że kończę książkę, do której zreszta też piszesz

Ej, mówiłeś mi to rok temu! :D

Edytowane przez K.Adamus
Opublikowano
15 minut temu, Pix napisał(a):

O ile wiedziałem, że Komodo i Piechota są psychofanami Silenta, tak nie miałem pojęcia, że Adamus tak wielbi zamgloną mieścinę, że napisał o niej aż 22 strony. Urala też nie podejrzewałem o takie sympatie.

Fajnie też, że ściągnęliście Walkiewicza, bo cenię sobie bardzo jego przemyślenia, a chyba jak dotąd omijał Wasze wszystkie specjale. 

W każdym razie mocną ekipę żeś zebrał, Komodo. 

Kryteria wyboru ekipy do projektu tego rodzaju to oczywiście przede wszystkim znajomość serii ale niemal równie ważne jest pióro i profesjonalna współpraca. Po prostu lubię działać z ludźmi na których mogę polegać i na finał nie wystawią mnie do wiatru. Jak to określił Roger - "Komodo lubi grać na easy" :)