Skocz do zawartości

SNES Extreme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cholera, wyprzedził mnie z tematem. Czekam na okładki. Magia nintendo sprawi, że to bedzie najlepiej sprzedający się specjal :niki:

Recki Chrono Triggera, Final fantasy 4-6 i EarthBound mus. Jakaś wzmianka o peryferiach typu super gameboy.

Opublikowano

Elegancko.

Oto moja lista zadan:

* test SNES mini

* artykul w stylu „dlaczego dzis ta gra nie wyglada tak ladnie czyli magia obrazu z telewizora CRT a wyswietlanie konsolowych gier wideo”

* to juz takie zamarzenie ale moze redaktor Konsolite by mial co napisac, zamiast wysatwiac oceny po 20%: ewolucja gry SFII na snes (bylo sporo czesci…)

Oto moja lista nieoczywistych recenzji jakie oczekuje:

* mr. Nutz

* earth worm jim

* nba jam (zwykla pierwsza edycja)

* street fighter ii: the world warrior

* super mario all-stars

Od siebie chcialbym dodac, ze skoro recenzja DKC, byla calkiem niedawno w gazetce, to zamiast walkowac temat od nowa, chetnie zobaczylbym artykul w stylu: „7 sekretow w DKC, dzieki ktorym swiat gier platformowych wyglada jak wyglada”, powiem nawet wiecej, jako ze jestem najwiekszym fanem DKC i gram w ten tytul ponad 30 lat, to sluze pomoca, a atmosfera stanie sie goretsza gdy dodam, ze przygotowalem nawet liste takich (nieoczywistych) tajemnic, ba jestem w stanie nawet uszykowac taki tekst, lacznie z obrazkami, zwiezly i na wesolo, nieodplatnie (!!!) w ramach rekompensaty za to, ze Prezes nie wrzucil moich wspominek do PC Extreme…

Taki temat i tak juz przygotowuje (kwestia kilku dni), wiec tak czy tak, opublikuje to gdzies tutaj na forum.

Ogolnie to licze na najlepszy numer jaki powstal

• Lubię! 1
Opublikowano

Poczytałbym bardzo chętnie o tych wszystkich "doładowanych" kartridżach czy innych "dodatkach" do SNESa, dzięki którym można było odpalić DOOM czy inne bardzo wymagające tytuły. Nie miałem tej konsoli, raz widziałem tylko u kuzynki, która dostała swój niemiecki egzemplarz z Królem Lwem na komunię.

Z recenzji oczywiście wpaść muszą:

* Chrono Trigger

* Super Metroid 

* Yoshi's Island

Fajnie byłoby poczytać o hidden gemach; jakoś ta generacja mi umknęła, co powoli staram się jednak nadrabiać dzięki emulatorom (gry ze SNESa na 4'' ekranie wyglądają kozacko). 

Opublikowano

Co chcę na okładce: 

- FF6

- Chrono Trigger

- Super Metroid

- Któryś Marian

- Zelda: Link to the Past

- Star Fox/Donkey Kong

Do recenzji:

Chrono Trigger, FF4-6, Super Metroid, Zelda: LInk to the Past, Star Fox, Super Mario World 1 & 2,  Super Mario Kart, Street Fighter II, Super Mario RPG, Secret of Mana, Donkey Kong 1-3, Super Castlevania IV, Contra III, Super Star Wars, Mortal Kombat 2, Kirby's Dream Course & Kirby Super Star, Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time, Harvest Moon, Super Bomberman, Earthworm Jim 1 & 2, F-Zero, Super Punch-Out. 

Do tego jakieś teksty wspominkowe, historia konsoli i o sytuacji snesa w Polsce (i czemu była taka słaba).

Jeśli dostanę większość z powyższych to będę szczęśliwym człowiekiem. 

• This 1
Opublikowano
Godzinę temu, Ken Adams napisał(a):

Od siebie chcialbym dodac, ze skoro recenzja DKC, byla calkiem niedawno w gazetce, to zamiast walkowac temat od nowa, chetnie zobaczylbym artykul w stylu: „7 sekretow w DKC, dzieki ktorym swiat gier platformowych wyglada jak wyglada”

No to ja pozwolę sobie zauważyć, że w normalnym miesięczniku zrobiliśmy „jedynkę” ^^

Opublikowano
33 minuty temu, Piechota napisał(a):

No to ja pozwolę sobie zauważyć, że w normalnym miesięczniku zrobiliśmy „jedynkę” ^^

Nie rozumiem. Przeciez o tym wlasnie wspomnialem. Nawet gadalismy ow retro-recenzji w temacie opisujacym numer 329

Opublikowano

Tak. I napisałeś teraz, że szkoda wałkować temat raz jeszcze. Z czym się zgadzam.

Ale można też nie wałkować i w specjalnym numerze nie dawać "jedynki", tylko którąś (BYĆ MOŻE LEPSZĄ) kontynuację :D

• Lubię! 1
Opublikowano

Earthbound
Super Castlevania IV
Contra 3 Alien Wars
Clock Tower
Super Turrican 2
Star Warsy

I biorę od razu.

Spoiler

Nie no, biorę od razu bez względu na wszystko xD

Opublikowano (edytowane)

Ja proszę najpierw propozycje okładek (Zelda musi być), recki wszystkich klasyków (wiadomo), akcesoria w tym te odjechane i tekst o europejskim graniu w PAL, bo jak wiemy japońce nie ogarniali. Europa to tyle krajów, języków, odmiennych przepisów itd. Europejski gracz miał pod górkę, wiele gier nie dotarło :(

Edytowane przez aux
Opublikowano
12 minut temu, Piechota napisał(a):

Ale można też nie wałkować i w specjalnym numerze nie dawać "jedynki", tylko którąś (BYĆ MOŻE LEPSZĄ) kontynuację :D

a ok :) 

to przyjalem za pewnik, w sensie, nie moze byc inaczej. Czekam na twoja recenzje, bo wspominales, ze cenisz sobie bardziej kontynuacje a wiec patrze w przyszlosc na argumenty ktore wytoczysz :) 

Opublikowano

A tak swoją drogą, to jeszcze rok temu Szmatławiec wisiał nad przepaścią. 

Przyszedł Pan Prezes Perez i oto efekt. Coś pięknego :fsg:

Wystarczyło, że magazyn po latach zaniedbań trafił w bardzo kompetentne ręce.

Screenshot_20250324_154256_Chrome.jpg

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)

Na snesie grałem raz w życiu w któreś Mario, ale chętnie wezmę, żeby poczytać o seriach, które znam z innych platform i żeby wesprzeć nasze szmatławcowe dobro narodowe.

Liczę na okładkę z Final Fantasy. Zelda czy Marian to obowiązek i pewnie się takie pojawią.

Poza wielkimi seriami bardzo chciałbym przeczytać reckę Harvest Moona, ale jednak jest to niszowy tytuł.

Chętnie bym poczytał o nietypowych ackesoriach do konsoli jak satelitarny modem Satellaview. 

Edytowane przez Grześ
Opublikowano

Ja SNESa miałem ale gier w mieście powiatowym było tyle co na lekarstwo xd udało mi się ograć Yoshi Island, Mario Kart, Super Mario World, Super Castlevania IV, Super Mario All-Stars, Link to the Past, DKC1, jakiś klon Mario Kart, jakaś gra logiczna gdzie nawet nie pamiętam co to było, SF2.  I tyle mojej przygody z tą konsolą xd Miałem wersję z USA więc zdobycie na to gry to był cud. Wolałem Mega Drive bo gierki były normalnie w sklepach. Także sentyment jest ale nie za duży więc wleci 1-2 okładki xd 

Opublikowano
2 godziny temu, Grześ napisał(a):

Na snesie grałem raz w życiu w któreś Mario, ale chętnie wezmę, żeby poczytać o seriach, które znam z innych platform i żeby wesprzeć nasze szmatławcowe dobro narodowe.

Ja u ziomka grałem, taki Primal Rage był ostro katowany. Ojciec mi chciał kiedyś kupić snesa, ale gry było ciężko dostać, a wszyscy i tak mieli pegazusa wtedy.

To, że sam nie miałem konsoli, nie znaczy, że nie miałem styczności z grami. Emulator na pierwszym pc chodził już wtedy elegancko. Było też troche portów na szaraka.

Opublikowano

Nie będę owijał w bawełnę. Prawdziwego SNESa nawet nie wiem, czy kiedykolwiek widziałem na żywe oczy. Niemniej jednak styczność z grami była znaczna, za sprawą bardzo łatwego dostępu do emulatora i gier na PC. Internet się popularyzował, gry zajmowały niewiele, stron z romami było pełno, nawet nie trzeba było kombinować z P2P.

Wiele gier i całych serii poznałem właśnie za sprawą SNESa. Niemałą ich część w ciemno. To był ten okres popularności np. Dragon Balla i stylistyki Anime w Polsce, to oczywiście szły za tym gry pokroju DBZ Hyper Dimension, Gundam Wing Endless Duel, albo oczywiście Chrono Trigger, czy Final Fantasy VI. Całą serię Harvest Moon poznałem właśnie dzięki znajomemu, który pokazał mi odsłonę na SNES, w której się zauroczyłem. I choć zarówno wtedy, jak i dziś totalnie nie interesują mnie główne marki Nintendo, pokroju Mario, Zeldy, Donkey Konga itp. to i tak (emulator) SNES zapewnił mi setki godzin dobrej zabawy za dzieciaka. Ba! Robi to tak naprawdę po dziś, także za sprawą Anberniców, na których wciąż pogrywam m.in. w gierki tej platformy.

Ogólnie myślę, że w kwestii okładek Chrono Trigger nie może zabraknąć.

Jakieś ogólnie kryteria, jeśli chodzi o gry do recenzji? Można spodziewać się tytułów, które nie zostały wydane poza Japonią, nie licząc fanowskich translacji?

Oj grało się, grało...

Spoiler

Nie wiem jak, ale przeszedłem to bez absolutnie żadnej znajomości japońskiego.

• Lubię! 2
  • This 1