SebaSan1981 3 779 Opublikowano poniedziałek o 21:06 Opublikowano poniedziałek o 21:06 Snesa i FamicomaAV mam sprawne aż do dzisiaj, mały telewizorek CRT Toshiby też choć od jakiegoś czasu nie odpalałem gierek, choć kiedyś gdzieś na forumke wrzucałem screeny z gameplayów. Snes to zdecydowanie moja ulubiona konsolka retro, ileż to godzin natrzaskałem w International Super Star Soccer De Luxe albo Tiny Toons Basketball że o Chrono Triggerze i CastlevaniIV nie wspomnę. Pegazus z grami z Kunio Kunem, Jackalem, Battletoadsami, Złotą Piątką ukształtował mnie jako gracza i wzniecił moje zamiłowanie do pikseli ale to Snesika i PSX cenię najbardziej z moich początków gamingu. Cytuj
SlimShady 3 548 Opublikowano poniedziałek o 21:16 Opublikowano poniedziałek o 21:16 SNES u mnie nie mógł mieć żadnych szans, bo od razu był gruby przeskok z 3 generacji na rewolucyjną 5 i już nie było opcji, żeby się cofać w rozwoju. Najbliżej jakichkolwiek wspomnień będzie mugen...mod do którejś z powyższych wrzutek. Cytuj
Nomen dubium 9 Opublikowano wtorek o 10:27 Opublikowano wtorek o 10:27 13 godzin temu, [InSaNe] napisał(a): Nigdy nie miałem tych biedackich Pegasusów i na Segach też nie grałem. Od razu przeskoczyłem na Playstation. Właściwie to przesiadając się ze SNES'a na Pegasusa zrobiłbyś krok wstecz, wszak technicznie rzecz biorąc Pegaz był konsolą trzeciej gen. a SNES czwartej; u mnie wyglądało to jeszcze inaczej, jak pewnie u większości młodych polskich konsolarzy w latach 90' - najpierw miałem Pegazusa a po nim przesiadłem się bezpośrednio na PS1, czyli z pominięciem w ogóle czwartej gen. z tym, że nadrobiłem ją wiele lat później po zainteresowaniu się (już jako dorosły) retro gamingiem. Cytuj
Szwed 667 Opublikowano wtorek o 10:40 Opublikowano wtorek o 10:40 My cioraliśmy na SNES-ie w Parodiusa, Super Mario, Zeldę A Link to the Past itd. Wszystko po niemiecku, ale nam to nie przeszkadzało. Mama kumpli pracowała w Niemczech, więc zwoziła takie rarytasy do drewniaka przy ul. Długiej. Piękne wspomnienia. Potem grałem dużo na emulatorze SNES-a w takie rarytasy jak Tenchi Muyo, FF V, Sailor Moon bodajże i inne Czekam na obszerną recenzję Chrono Triggera z wyjaśnieniem, dlaczego jest to najlepszy jRPG wszechczasów. I okładkę z tejże xd Cytuj
łom 2 180 Opublikowano wtorek o 10:56 Opublikowano wtorek o 10:56 Ja za młodu tylko dwa razy spotkałem się ze SNESem, jeden kumpel na osiedlu miał i chciał się wymienić gierkami ale nie mógł bo miał jakiegoś dziwnego Pegasusa do którego dyskietki nie pasowały i drugi raz u kuzyna pograłem w jakąś bijatykę Gundamową i Hulka, ale to było koło 2000 więc wrażenia nie zrobiło. A tak na emu parę gierek ogranych z czego Chrono Trigger najlepiej zapamiętam. Cytuj
Shen 10 514 Opublikowano wtorek o 11:00 Opublikowano wtorek o 11:00 w Gdyni było dobrze, bo była legendarna wypozyczalnia gier Nintuś, najbardziej się opłacało w sobote iść, bo kasowali i tak za jeden dzień, a w niedziele było zamknięte. Ziomek o którym pisałem brał zawsze coś na snesa a ja na gameboya. Na gameboya to był dobry deal, bo wiekszosc gier była do przejścia w godzine, wiec sie ogrywało tytuły przez weekend za kilka złotych. W sklepach do kupienia to poza właśnie Nintusiem nigdy się nie spotkałem z grami na snesa. W sumie jakiś wywiad z właścicielami wypozyczalni gier to chyba nie jest głupi pomysł? Tylko padli 5 czy 6 lat temu, nie wiem czy jakiś kontakt bym do nich złapał 1 Cytuj
Patrol1985 7 Opublikowano wtorek o 11:58 Opublikowano wtorek o 11:58 Fajnie jakby w numerze była recenzja Killer Instinct. Chętnie bym też widział tę grę na okładce. Oprócz tego koniecznie recenzja Street Fighter II (najlepiej wersja "Turbo") no i mimo że JRPG nie moje klimaty, to Chrono Trigger namieszał na tyle, że nie może zostać pominięty - zwłaszcza że w tym roku jest okrągła, trzydziesta rocznica wydania gry. 1 Cytuj
Danny85 0 Opublikowano wtorek o 14:53 Opublikowano wtorek o 14:53 (edytowane) Propozycje do SNES Extreme: - Przegląd konwerterów kartridżów PAL/NTSC, gdzie kupić i za ile. Norby takie takie opracowania sprzętu robił w PSX Extreme. - Historia firmy LucasToys - dystrybutora SNES-a w Polsce. - Opis urządzenia Super GameBoy do Super Nintendo. - Tekken na Snesa. Są kartridże na aliexpress do kupna. Warto kupić? - Historia Earthbound tej zawiłej gierki. - Opis MYSZKI do SNESA i jakie gry z nią działają! - Koniecznie coś o SNES Classic Mini. - przegląd urządzeń jak podłączyć SNESa przez HDMI do nowego telewizora. - Przegląd gier na Nintendo Scope i na temat samej bazooki też coś, że miała lunetę i odbiornik na telewizorze. - koniecznie coś o Super Mario World i Mario All Stars - o klonach wspolecznych Snesa np. Analogue Super NT - chce poczytać też o Star Fox, F-Zero, Zeldzie o Final Fanfasy. Mają być te gry. Edytowane wtorek o 15:00 przez Danny85 Gdzie komentarz grzybiarza jest ja się pytam? Cytuj
pawelgr5 1 632 Opublikowano wtorek o 15:36 Opublikowano wtorek o 15:36 Jak chodzi o SNES to wypada napisac cos o samym MODE 7 - jak to dzialalo i jakies gierki ktore na tym bazowaly (F-Zero np). Co do okladek to zakladam ze bedzie Super Metroid, Zelda Link to the Past, Chrono Trigger, ktorys Marian itd. Z mniej oczywistych to bym na okladce widzial wlasnie F-Zero, Super Punch-Out czy StarFox. Fajnie by bylo poczytac o akcesoriach typu SuperScope czy ta nakladka do odpalania gierek z GB. No i okladka specjala jak bedzie standardowo hardware'owa to mysle ze fajnie by bylo zeby to bazowalo na modelu z EU. Cytuj
kotlet_schabowy 2 830 Opublikowano wtorek o 17:30 Opublikowano wtorek o 17:30 (edytowane) No wreszcie, wiadomo, że "przecieki" były od dawna, ale tak po prawdzie to czekam na ten special odkąd w ogóle idea tych wydań się pojawiła. Jak większość udzielających się tu, SNESa nie miałem. W sumie jedyny kontakt z konsolą i grami na nią na zasadzie "lizania przez szybę" (niemal dosłownie, bo właśnie za szybą można było podziwiać sprzęt) miałem w lokalnej wypożyczalni wideo, oferującej usługę wypożyczenia właśnie sprzętu Nintendo i dedykowanych gier. Nigdy nie skorzystałem, ale grafiki na kartridżach działały na wyobraźnię. Bibliotekę Super Nintendo (w dosyć niewielkim koniec końców zakresie) poznałem w złotych czasach emulacji, w okolicach 2001-2003. Komp, który już praktycznie nie dawał rady z nowościami, przeżywał drugą młodość (doszło do tego jeszcze emu Neo Geo i można było żyć nie umierać). Recka FF Chronicles w PE skłoniła mnie do odpalenia Chrono Triggera (nie ukończyłem), a szał na DBZ motywował do sprawdzania masy tytułów wydanych pod tym szyldem na SNESa. Stąd też jeśli miałbym coś sugerować w temacie treści do pisma, to żeby nie powtarzać po innych mogę rzucić: - tematyka emulacji, która to w dużym stopniu spopularyzowała bibliotekę SNESa w Polsce (w miarę możliwości sięgnięcie do archiwów i opisanie sprawy właśnie w kontekście czasowym przełomu tysiącleci, bo to, że teraz można odpalić emu nawet na telefonie to inna bajka), ewentualnie można coś skrobnąć o bibliotece dostępnej na Switcha w ramach abonamentu NSO; - jakiś przegląd gier ze świata Dragon Ball, bo była tego masa, a boom w Polsce zbiegł się mniej więcej z rozkręcaniem się u nas Internetu, sceny, właśnie emulatorami i innymi wynalazkami (wspomniany tu MUGEN, który czerpał mocno właśnie z gierek ze SNESa). Edytowane wtorek o 17:35 przez kotlet_schabowy Cytuj
Ukukuki 7 596 Opublikowano wtorek o 18:06 Opublikowano wtorek o 18:06 Chętnie bym poczytał artykuł o wojnie po między SNES a Mega Drive ale niech to nie będzie znowu czegoś w stylu książki wojny konsol bo mnie perspektywa USA nie interesuje. Chętnie bym poczytał jak to wyglądało w Europie i dlaczego SNES w europie sprzedał się dwa razy gorzej od konkurenta. Taka analiza z perspektywy naszego kawałka świata. Cytuj
Perez 2 206 Opublikowano wtorek o 19:05 Autor Opublikowano wtorek o 19:05 Kurczę, jaka lista zyczeń, zaraz Roger przyjdzie, żeby robić 180 stron 1 Cytuj
SebaSan1981 3 779 Opublikowano wtorek o 19:23 Opublikowano wtorek o 19:23 I o to chodzi, może być nawet dwieście! Każdy fan retro będzie zadowolony Cytuj
Enepsignos 23 Opublikowano wtorek o 19:23 Opublikowano wtorek o 19:23 (edytowane) Coś o Satella View. Protocyfrowa dystrybucja gier Edytowane wtorek o 19:45 przez Enepsignos 1 Cytuj
Enepsignos 23 Opublikowano wtorek o 19:47 Opublikowano wtorek o 19:47 41 minut temu, Perez napisał(a): Kurczę, jaka lista zyczeń, zaraz Roger przyjdzie, żeby robić 180 stron Zapłaci się tyle ile będzie konieczne, ale stron jak najwięcej. Cytuj
Shen 10 514 Opublikowano wtorek o 19:55 Opublikowano wtorek o 19:55 Można też zrobić drugi numer, zamiast lecieć na ilość w jednym ilość redaktorów jest ograniczona, wolę, żeby sobie na spokojnie gry przeszli a nie po łebkach Cytuj
Enepsignos 23 Opublikowano wtorek o 20:00 Opublikowano wtorek o 20:00 Mnie by się marzył numer grubości starych CD-Action (250 stron bodajże). Pewnie kosztowałby 50-60 zł, ale trudno zapłaciłbym. Jednak pewnie jestem w mniejszości, bo wielu nie jest w stanie wygospodarować nawet standardowej ceny na standardowe wydanie. 1 1 Cytuj
Shen 10 514 Opublikowano wtorek o 20:06 Opublikowano wtorek o 20:06 Co ile oni te specjale wydają w cda? Chyba nieregularnie? Wydawca PE sobie zalozyl, że specjal wychodzi co kwartał, nie wiem kto by mial zapełnić te 250 stron, jak jeszcze jest szmatławiec i robią na boku książki czy ten numer o Silent Hill. Cytuj
sph! 1 042 Opublikowano wtorek o 20:08 Opublikowano wtorek o 20:08 Teraz, Shen napisał(a): nie wiem kto by mial zapełnić te 250 stron, jak jeszcze jest szmatławiec i robią na boku książki czy ten numer o Silent Hill. Śpią w nocy i im się zbiera. Niech nie śpią! 1 Cytuj
Enepsignos 23 Opublikowano wtorek o 20:17 Opublikowano wtorek o 20:17 9 minut temu, Shen napisał(a): Co ile oni te specjale wydają w cda? Chyba nieregularnie? Wydawca PE sobie zalozyl, że specjal wychodzi co kwartał, nie wiem kto by mial zapełnić te 250 stron, jak jeszcze jest szmatławiec i robią na boku książki czy ten numer o Silent Hill. Cóż, marzenia nic nie kosztują. Ale fakt realia są jakie są... Cytuj
[InSaNe] 2 562 Opublikowano wtorek o 23:30 Opublikowano wtorek o 23:30 12 godzin temu, Shen napisał(a): w Gdyni było dobrze, bo była legendarna wypozyczalnia gier Nintuś, najbardziej się opłacało w sobote iść, bo kasowali i tak za jeden dzień, a w niedziele było zamknięte. Ziomek o którym pisałem brał zawsze coś na snesa a ja na gameboya. Na gameboya to był dobry deal, bo wiekszosc gier była do przejścia w godzine, wiec sie ogrywało tytuły przez weekend za kilka złotych. W sklepach do kupienia to poza właśnie Nintusiem nigdy się nie spotkałem z grami na snesa. W sumie jakiś wywiad z właścicielami wypozyczalni gier to chyba nie jest głupi pomysł? Tylko padli 5 czy 6 lat temu, nie wiem czy jakiś kontakt bym do nich złapał Nintuś <3 A pamiętasz taki sklep z grami, w którym sprzedawano też modele do sklejania, zlokalizowany na ul. Portowej? W tym budynku, w którym jest Hotel Jakubowy? Mieli tam wszystkie nowości, na Amigę, blachy, sprzedawali różne czasopisma, w tym Secret Service (archiwalia). Pamiętam jak dziś, jak kupiłem tam m.in. Duke Nukem 3D w pachnącym nowością boxie Bardzo duży wybór gier na SNES-a był w CH Panorama w Warszawie, pamiętam też, że można było sobie pograć w Yoshi Island. Cytuj
Shen 10 514 Opublikowano wtorek o 23:44 Opublikowano wtorek o 23:44 Nie zapuszczałem się w tamte rejony, ale lokalizacja Nintusia na zapleczu komisu to była piękna rzecz. Często tam coś na gameboya kupiłem albo wymieniłem, potem się na morską przenieśli to juz rzadziej wpadałem. Cytuj
Enepsignos 23 Opublikowano środa o 09:58 Opublikowano środa o 09:58 I pomyśleć że w dawnych czasach trzeba się było samemu fatygować po gry i w sumie nie wiedziało się z czym się wróci. A dzisiaj same przyjeżdżają do mieszkania, ale to już nie ten czar. Cytuj
Nomen dubium 9 Opublikowano środa o 10:25 Opublikowano środa o 10:25 Mi tam gry wcale same do mieszkania nie przyjeżdżają... No, ale za to zawsze wiem z czym wrócę, chociaż tyle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi