Perez 2 211 Opublikowano czwartek o 05:24 Opublikowano czwartek o 05:24 Kwietniowy numer dostępny od 3 kwietnia (czwartek) Prenumerata wysyłka 31 marca (poniedziałek) Patronite wysyłka 1 kwietnia (wtorek) Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron) Roger: Branża gier o tej porze roku zazwyczaj podsumowuje okresy rozliczeniowe, szykuje się na letnie imprezy oraz planuje budżety na gorący okres jesienny. Cisza przed burzą? Niekoniecznie, bo jednak trochę już grzmi. Dużo mówi się o potencjalnej sprzedaży Ubisoftu, dla którego jedną z ostatnich desek ratunku miał być nowy Asasyn. W numerze, oprócz ponad 20 innych recenzji, czeka oczywiście jeszcze ciepły test Assassin’s Creed Shadows, z którego dowiecie się, czy faktycznie ratunek nadjechał. Przy tej okazji zabierzemy Was na kurs lekcji historii, opowiadając o najbardziej znanych japońskich wojowniczkach, które kierowały nawet całymi armiami i klanami. Będzie też o mitach, które utrwaliły niektóre kobiece postacie w popkulturze. Podczas gdy jedni walczą o byt, inni powstają z grobu, jak marka Acclaim. Swego czasu był to prawdziwy potentat na rynku gier, a o jego największych sukcesach i porażkach opowiadamy w Temacie Numeru. Pierwszym temacie, bo drugi skupia się na rynku VR. Jaka jest dziś jego kondycja? Co dalej z PS VR2 i Meta Questem? Na jakie gry warto czekać? I co ciekawego w kwestii tej technologii szykuje się w najbliższym czasie? Na sześciu stronach staramy się na to odpowiedzieć. Ostatni Temat Numeru dotyczy gatunku cozy games, który podbija listy sprzedażowe i staje się prawdziwym fenomenem wśród graczy, którzy szukają po prostu relaksującej rozgrywki. Bardzo ciasno w tym miesiącu w publicystyce. Poczytacie trochę o zimnej wojnie, co – patrząc na sytuację na świecie – jest bardzo na czasie, i dowiecie się, dlaczego tak mało gier korzystało z tego settingu. Bardzo ciekawy jest też materiał o Avengersach średniowiecza, zwłaszcza jeśli właśnie skończyliście Kingdom Come II. My mamy Batmana, Kapitana Amerykę czy Lokiego, ówczesna ludność opowiadała o przygodach Rolanda, Króla Artura czy Zawiszy Czarnego! Czeka Was również mroczna wycieczka na południe USA, na bagna Luizjany i szczyty Appalachów, które przyciągają za sprawą unikalnego zestawu mitów i legend, coraz częściej wykorzystywanych w grach wideo. Przypominamy też, że gier zakupionych cyfrowo nie otrzymujemy na zawsze, czego dowodem jest smutna historia Desury, swego czasu jednego z największych konkurentów Steama. To nie wszystko, bo jest także Nintendo ze swoimi najbardziej nieudanymi konsolami i wynalazkami. Tymczasem w dziale Retro rządzi Crash Bandicoot, którego historię, włącznie z ewolucją na kolejnych generacjach konsol, śledzimy do dziś. W numerze przypomnicie sobie o tych najważniejszych momentach i poznacie wiele ciekawostek z procesu produkcji. Sprawdzamy też, jaki wpływ na rynek filmowy i gry wideo miał kultowy thriller „Siedem” z Bradem Pittem, który doczekał się nawet „nieoficjalnej” kontynuacji, a dział czasów minionych zamyka niezwykła historia powstania pierwszych Simsów, w których pojawia się ważny polski wątek. I to niejeden. A, i mamy dla Was jeszcze obszerną analizę wątków i zapowiedź Silent Hill f. I test budzika Nintendo! O, tym Was pewnie namówiłem Niezmiennie życzę miłej i mam nadzieję bogatej w nową wiedzę lektury. zamów numer w sklepie PSX Extreme zamów numer na Allegro TEMATY NUMERU Cozy games – gry, które pozwalają odetchnąć VR i gry Acclaim – zabójczy postęp CO NOWEGO Nintendo Sound Clock Alarmo – test HARDKOR Desura – przepraszamy, remanent Onna-Musha – kobieta wojownik Avengersi wieków średnich Nie taka znowu zimna wojna Mity z południa Ameryki Wii U i inne katastrofy RETRO Retrocenzja – Stunt Race FX The Sims Crash Bandicoot „Siedem” – geneza zła FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Myszaq lubi Region Filmowy Comix Zone Bardzo Ambitny Kącik Anime Prenumerata Graczpospolita Głos Ludu Patronite Listy GRY CO NOWEGO Blades of Fire Moonlighter 2: The Endless Vault Pokémon Legends: Z‑A Silent Hill f RECENZJE 33 Immortals Age of Mythology: Retold – Immortal Pillars AI Limit Alruna and The Necro-Industrialists Assassin’s Creed Shadows Atelier Yumia: The Alchemist of Memories and the Envisioned Land Atomfall Beyond The Ice Palace 2 BLEACH Rebirth of Souls Chornobyl Liquidators Everhood 2 Glover inZOI Kamikaze Lassplanes Karma: The Dark World MLB The Show 25 Mullet MadJack My Little Universe PGA Tour 2K25 Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars The Backrooms 1988 Two Point Museum Underdogs Wanderstop War Robots: Frontiers Wreckfest 2 WWE 2K25 Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze. 2 5 1 Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano czwartek o 05:43 Opublikowano czwartek o 05:43 Świetny numer się zapowiada. Ostrzę zęby na Appallachy i Siedem Cytuj
PiotrekP 2 181 Opublikowano czwartek o 05:49 Opublikowano czwartek o 05:49 Co do okładki (bo od tego się zaczyna)- było do przewidzenia, że będzie mudżin z Japonii. Cytuj
TomciooPL 31 Opublikowano czwartek o 06:03 Opublikowano czwartek o 06:03 Super, czekam na recenzję Xenoblade Chronicles X! Do tego garść publicystyki najwyższych lotów i nie pozostaje nic innego, jak czekać na przesyłkę. Dzięki Perez, jak zwykle dowozisz! Cytuj
oFi 2 652 Opublikowano czwartek o 06:13 Opublikowano czwartek o 06:13 Jak dobrze, że w porę przedłużyłem patronika, bo znowu numer z ciekawymi reckami (shadows i suikodeny). A tak to musiałbym dryndać do lokalnego kiosku i sprzedawca by mnie pytał (zawsze tak robi) czy grałem w grę z okładki już Miałem taki pomysł kiedyś by kupić świerszczyk i ciekawe czy by mnie zapytał czy już sobie ulżyłem z Panią z okładki 1 Cytuj
sadiker 96 Opublikowano czwartek o 07:03 Opublikowano czwartek o 07:03 Ściera coś w końcu napisze, czy się poddał? 2 1 Cytuj
SlimShady 3 551 Opublikowano czwartek o 07:04 Opublikowano czwartek o 07:04 Ostatnio na PPE ponoć było info, że to dzieło samego Lyncha. Cytuj
Shen 10 567 Opublikowano czwartek o 07:14 Opublikowano czwartek o 07:14 a taka dobra okładka mogła być i komu by to przeszkadzało 2 2 Cytuj
oFi 2 652 Opublikowano czwartek o 07:54 Opublikowano czwartek o 07:54 38 minut temu, Shen napisał(a): a taka dobra okładka mogła być i komu by to przeszkadzało Pewnie wydawca gry chciał tamtą coś czuje Cytuj
PiotrekP 2 181 Opublikowano czwartek o 13:17 Opublikowano czwartek o 13:17 Ktoś kiedyś napisał "okładka to najlepsza strona reklamowa". Ciekawe czy to dalej aktualne. Cytuj
Perez 2 211 Opublikowano czwartek o 13:38 Autor Opublikowano czwartek o 13:38 18 minut temu, PiotrekP napisał(a): Ktoś kiedyś napisał "okładka to najlepsza strona reklamowa". Ciekawe czy to dalej aktualne. Z punktu widzenia reklamodawcy na pewno. A już zwłaszcza obecnie, gdy my tym nowym numerem "spamujemy" bardzo dużo - masz zajawkę, zaraz wjedzie wydanie drukowane to znowu zdjęcie, potem jakieś wysyłki, grafika na socialach z okładką, czasami jakieś wideo. Do tego oczywiście obecność w Empikach, InMedio itd., gdzie nawet jak ktoś nie kupi, no to jednak widzi. Cytuj
aux 3 820 Opublikowano czwartek o 13:50 Opublikowano czwartek o 13:50 To już? A ja dopiero marcowy nabyłem Zapowiada się świetnie, okładka do bólu przewidywalna, ale może być. W CDA chyba taka sama. Cytuj
sph! 1 042 Opublikowano czwartek o 16:34 Opublikowano czwartek o 16:34 Aż się boję to położyć koło roweru, arbuza i skrzydełek z KFC. Cytuj
PiotrekP 2 181 Opublikowano czwartek o 18:13 Opublikowano czwartek o 18:13 @sph! to kładź okładką do dołu, albo łańcuchem zepnij. 2 Cytuj
Grześ 437 Opublikowano czwartek o 18:28 Opublikowano czwartek o 18:28 (edytowane) Bamburaj na okładce był do przewidzenia, choć po cichu liczyłem na jakąś piękną grafikę z Two Point Museum. Akurat niedawno zainteresowałem się zimną wojną po lekturze Polowania na Czerwony Październik, więc artykuł idealnie wstrzelony w me gusta. Ciekawie zapowiada się też na pewno Crash, liczę że ktoś kiedyś pochyli się również nad serią Spyro (Panie @Piechota musisz) Edytowane czwartek o 18:31 przez Grześ 1 Cytuj
grzybiarz 10 440 Opublikowano czwartek o 19:08 Opublikowano czwartek o 19:08 12 godzin temu, sadiker napisał(a): Ściera coś w końcu napisze, czy się poddał? To plus zawsze jak o tym czytam to mi się przypomina Roger że miał jakieś tajne info o psx fanie czy tam PlayStation magazyn. I jego pytanie, „chcielibyście o tym przeczytać?”. I też cisza kurde bele 2 Cytuj
Danny85 3 Opublikowano czwartek o 21:45 Opublikowano czwartek o 21:45 Gdzie i kiedy tak napisal? Cytuj
grzybiarz 10 440 Opublikowano piątek o 06:56 Opublikowano piątek o 06:56 może z pół roku temu albo dalej, nie znajdę Cytuj
LeifErikson 1 151 Opublikowano piątek o 07:37 Opublikowano piątek o 07:37 Materiał o The Sims w Szmatlawcu? Tego się nie spodziewałem, będzie czytane. Cytuj
Ukukuki 7 600 Opublikowano piątek o 09:13 Opublikowano piątek o 09:13 W nowym CDA też jest, ale mnie denerwuje to pokrywanie się tematów xd jeszcze jak to jest pisane tym schematem jak np materiał o RE5. Tutaj pewnie będzie inaczej bo w CDA pisała o tym kobieta. Cytuj
Shen 10 567 Opublikowano piątek o 09:14 Opublikowano piątek o 09:14 Kto normalny czyta jeszcze cda 1 1 3 1 Cytuj
SlimShady 3 551 Opublikowano piątek o 12:22 Opublikowano piątek o 12:22 Trochę jest tych miłośników śląskiej gwary, ale na szczęście niezbyt dużo. 1 Cytuj
Ukukuki 7 600 Opublikowano piątek o 12:52 Opublikowano piątek o 12:52 Akurat tego redaktora nie trawię Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi