Skocz do zawartości

PSX EXTREME 331

Featured Replies

• Odpowiedzi 77
  • Wyświetleń 4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Kto normalny czyta jeszcze cda

• To jak już się zarejestrowałem, to pewnie komuś napsuję krwi, ale... Przydałaby się korekta w wykonaniu kogoś, kto zna język polski i tematykę, którą opisujecie. 1. W kąciku komiksowym informacja, że

• a taka dobra okładka mogła być i komu by to przeszkadzało

Opublikowano
  • Autor

Dzień dobry! Kwietniowy PSX Extreme od dzisiaj w sprzedaży :)

• prenumeraty pocztowe rozesłane w poniedziałek
  • prenumeraty InPost i wysyłki Patronite rozesłane w poniedziałek i wtorek
  • e-wydanie dostępne od wtorku w sklepie i dla Patronów
  • a o dzisiaj numer już dostępny dla wszystkich

Przyjemnej lektury i jak zawsze czekamy na komentarze! 

image.jpeg

Opublikowano

Mam! Nie ma jak osiedlowy kiosk :) Uwielbiam zapach świeżutkiego PE o poranku :) Perez jesteś najlepszy!! Tak bardzo mi brakowało Poradnika Extreme który padł za Ściery/Fenixa. A Ty nam dałeś regularnie wydawane numery specjalne, plus ten Silent Hill premium który mam nadzieję będzie hitem i powstaną kolejne numery o Resident Evil, Final Fantasy, Fallout, Dragon Quest itd. :)

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, aux napisał(a):

Mam! Nie ma jak osiedlowy kiosk :) Uwielbiam zapach świeżutkiego PE o poranku :) Perez jesteś najlepszy!! Tak bardzo mi brakowało Poradnika Extreme który padł za Ściery/Fenixa. A Ty nam dałeś regularnie wydawane numery specjalne, plus ten Silent Hill premium który mam nadzieję będzie hitem i powstaną kolejne numery o Resident Evil, Final Fantasy, Fallout, Dragon Quest itd. :)

Masz jeszcze osiedlowy kiosk? :D

A co do reszty - cała przyjemność po mojej stronie! Naprawdę max mnie cieszy, że jest dla kogo te różne wydawnictwa robić, że jest zainteresowanie, feedback :) 

Opublikowano

Pan kurier się zlitował i w końcu w nocy dotarł mój numer. Szybkie zaciągnięcie się farbą, zbicie piątki z Rogerem na pierwszej stronie i lecimy z lekturą :banderas:

Opublikowano

Erdeerka w calej swojej chwale

IMG_1725.thumb.jpeg.c042dd78e58e99b91f6b6610e07a148c.jpeg

serio?!!!??!

:bad:

Opublikowano

Empik zaliczony, kupione, wstępnie powąchane. 

Opublikowano

Czy coś ze mną nie halo czy ten txt o „Se7en” jest ciężki w odbiorze? Autor nie ma lekkiego pióra. 

Opublikowano

Piechota pisal?

Opublikowano

Świetny numer.

Przeczytałem od deski do deski.

Opublikowano
46 minut temu, Mejm napisał(a):

Piechota pisal?

Ostasz.

Opublikowano

Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition także poza platformami 'tendo?

Aż się zdziwiłem i zacząłem googlować. No chyba ktoś w oceniaczce się yebnął

Opublikowano

To jak już się zarejestrowałem, to pewnie komuś napsuję krwi, ale...
Przydałaby się korekta w wykonaniu kogoś, kto zna język polski i tematykę, którą opisujecie.
1. W kąciku komiksowym informacja, że Batman nie jest "z pełna rozumu". To już jest skrajność, ale to jest ort.
2. W artykule o Acclaim informacja o Shadowman 2 i uwaga "wiemy, że ta gra nigdy się nie pojawiła". Może nie zrozumiałem intencji autora, może to jakiś dziwny sarkazm czy ironia, ale gra pojawiła się jak najbardziej. Shadow Man: 2econd Coming - Wikipedia
3. Grafiki z tytułami gier mnie uwierają, bo często są mało czytelne i traci na tym oprawa graficzna, ale z reakcji innych czytelników wnioskuję, że jestem jedyny w takiej ocenie. W takim razie cóż...
4. W Europie czytamy od lewej do prawej (w przeciwieństwie np. do Izraela), stąd po otwarciu pisma artykuł powinien zaczynać się na stronie po lewej. Czyli po lewej tytuł artykułu, wstęp i początek, a potem dalej na stronę prawą. Z jakiegoś powodu jednak część artykułów już od pewnego czasu mają tytuł po prawej stronie. Czytam zatem sobie początek artykułu, a po przeczytaniu całej strony, mogę na drugiej stronie poznać jego tytuł.

5. "Avengersi wieków średnich" - no nie, nie istnieje chyba w żadnym języku podwójna liczba mnoga. Albo (skoro używamy słowa angielskiego) Avengers (to już jest liczba mnoga), albo (bo to polskie pismo dla polskiego czytelnika i po polsku pisane) Avengerzy.
6. Problem ze stopniowaniem przymiotników. Przymiotniki stopniuj się w sposób prosty, chyba że dla danego słowa jest to niemożliwe, wtedy dopiero stopniowanie złożone. Nie ma zatem formy "bardziej korzystny", jest "korzystniejszy". Nie ma "najbardziej dynamiczny", jest najdynamiczniejszy". Istnieje w filologii pojęcie ekonomii języka, które mówi, że nie używa się dwóch słów, jeśli można je zastąpić jednym.
7. "Retro" nie jest słowem, który możemy doklejać jako przedrostek wszędzie i zawsze - wręcz przeciwnie, z reguły nie powinien to być nawet przedrostek i pisany oczywiście osobno. Zatem nie "retroestetyka", ale "estetyka retro". Nie "retrorecenzja", ale "recenzja retro".

A poza tym cieszę się oczywiście, że jesteście już tyle lat na rynku i życzę wam co najmniej drugie tyle.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie za konkrety :)

1 i 2 - sprawdzimy, co się wydarzyło.

3 - w przypadku logosow to faktycznie mozesz byc w mniejszosci, bo to byl postulat Czytelnikow, aby je przywrocic.

4 - taka wizja grafika, aby to urozmaicic - rozumiem Twoja sugestie, pytanie czy to az tak uciazliwe (poki nie ma z tym przesady)

5 i 6 - tutaj rowniez podrzuce korektorowi.

7 - a to ciekawe, swego czasu szukalem o tym info i sa miejsca, gdzie pisownia z przedrostkiem jest oceniana jako poprawna (aczkolwiek to „tylko” blog https://obcyjezykpolski.pl/czy-poprawna-jest-pisownia-retroromans-retrostroj-retrotaniec/), z drugiej strony w poradni PWN jest tak jak napisales (tyle ze wpis jest sprzed 13 lat).

Opublikowano
50 minut temu, Jutrzen napisał(a):

5. "Avengersi wieków średnich" - no nie, nie istnieje chyba w żadnym języku podwójna liczba mnoga. Albo (skoro używamy słowa angielskiego) Avengers (to już jest liczba mnoga), albo (bo to polskie pismo dla polskiego czytelnika i po polsku pisane) Avengerzy.

Dobra uwaga, z drugiej strony potocznie, swojsko tak się mówi (ja też). Avengerzy (awendżerzy?) brzmi głupio jakoś tak oficjalnie. Pytanie, jak potoczna powinna być gazeta - w końcu ludzie to przyjmują za wersję poprawną i potem powtarzają. W ameryce też kiedyś kupiłem Pierogis.

Edytowane przez dominalien

Opublikowano

Polska język, trudna język. ;) Jednak istnieje niepisana zasada że jeśli nazwa potoczna utrwaliła się w języku to jak najbardziej można ją stosować (czyli retro recenzja czy retrorecenzja ujdzie, retroestetyka czy nawet estetyka retro już nie). Do słownika sięgamy wtedy, jeśli takowej nie ma.

Opublikowano
10 minut temu, dominalien napisał(a):

Dobra uwaga, z drugiej strony potocznie, swojsko tak się mówi (ja też). Avengerzy (awendżerzy?) brzmi głupio. Pytanie, jak potoczna powinna być gazeta - w końcu ludzie to przyjmują za wersję poprawną i potem powtarzają. W ameryce też kiedyś kupiłem Pierogis.

Pewnie zależy od rodzaju prezentowanych tematów. PSX Extreme nie jest czasopismem naukowym, więc może sobie pozwolić na pewną swobodę, Oczywiście nie oznacza to tolerowania oczywistych błędów gramatycznych czy ortograficznych.

Opublikowano
52 minuty temu, Enepsignos napisał(a):

Polska język, trudna język. ;) Jednak istnieje niepisana zasada że jeśli nazwa potoczna utrwaliła się w języku to jak najbardziej można ją stosować (czyli retro recenzja czy retrorecenzja ujdzie, retroestetyka czy nawet estetyka retro już nie). Do słownika sięgamy wtedy, jeśli takowej nie ma.

Tu się nie zgodzę. Błędna nazwa nie staje się od razu poprawną jedynie dlatego, że wiele osób jej używa.
Natomiast co do tej liczby mnogiej - sprawa nie jest łatwa, bo jednak forma "dżinsy" jest już tak zabetonowana w języku, że należałoby ją chyba traktować ją jak coś swojskiego. A w świecie gierkowym prawdopodobnie zabetonowane będą "Wormsy". Niemniej z drugiej strony nigdy nie rozumiałem formy "heroesi" (to w od Heroes of Might and Magic), gdzie naprawdę prosto i bez kombinowania można to spolszczyć do herosów. Ładnie i zgrabnie.