epl 160 Opublikowano 2 stycznia 2008 Opublikowano 2 stycznia 2008 popieram ze uniwersum Diuny przebija Srodziemie 2 pierwsze tomy to moje ulubione ksiazki - zmienily w pewnym sensie moje zycie (wiem banal ale po ich przeczytaniu zainteresowalem sie S-F a w konsekwencji grami i filmami - w tej kolejnosci, co spowodowalo zmiane pewnych pogladow, kregu ludzi w okol ktorych sie obracalem ale to nie miejsce na ten temat) mimo wszystko zaluje ze to nie Frenk Herbert skonczyl sage - syn i bodajze Anderson maja duzo mniej doskonaly styl pisania - w jakis sposob bardziej infantylny aha film lyncha zassysal - IMO - sam tworca nie chcial sie do niego przyznawac:) serial jest duzo lepszy - wciaz lata swietlne za ksiazka, niestety Cytuj
Grabol 0 Opublikowano 2 stycznia 2008 Opublikowano 2 stycznia 2008 Do kiążki to kilka razy się zabierałem i za każdym razem odkadałem po godzinie czytanie. Nie wkręciła mnie i tyle. Film Lyncha trochę bardziej. W sumie ze trzy razy go do tej pory widziałem i w końcu muszę się zabrać i skończyć powieść. No nie wiem jakoś tak jest niesympatycznie pisana. Cytuj
Specu 148 Opublikowano 22 czerwca 2008 Opublikowano 22 czerwca 2008 najlepsza seria sci-fi i nie ma ch we wsi ;] wlasnie koncze Dzieci Diuny, a reszta w kolejce. tolkien ze swoim srodziemiem moze sie schowac ;] swietni bohaterowie, niesamowiscie zlozony i za(pipi)iscie przemyslany swiat... nie bede wymienial co jeszcze jest za(pipi)iste bo za slodko by bylo. szkoda tylko ze tak szybko sie czyta. a co do filmow: jesli piszecie o filmie Lyncha, a widzieliscie tylko wersję kinową/tv to zapomnijcie o niej i sciagajcie wersje uncut (chyba z godzine dluzsza) ZUPELNIE inny film, i w koncu wiadomo o co dokladnie tam chodzi ;D Cytuj
Pan Pieczarka 167 Opublikowano 2 lipca 2008 Opublikowano 2 lipca 2008 Właśnie wziąłem się za Diunę. Na początku mnie nie pociągała za bardzo, ale od momentu dokonania zdrady od razu ciekawiej się robi i łyka się każdą stronę ze smakiem. To takie pierwsze wrażenie po kontakcie z serią. Cytuj
hansatan 0 Opublikowano 20 września 2008 Opublikowano 20 września 2008 Diuna to klasyk, zarówno książki jak i film (który został mocno uproszczony, ale klimat został świetnie oddany) no i pamiętne gry od Westwood Studios ;] Cytuj
kaczor_kg_PL 1 Opublikowano 12 marca 2009 Opublikowano 12 marca 2009 Diunę czytałem dawno temu i sądzę że byłem na te książki o wiele za mały chociaż ogólne przesłanie rozumiałem(teraz mam 16 lat a czytałem je kilka lat temu). Pierwsza część i Mesjasz mi się podobały, ale na Dzieci Diuny byłem już za głupi, mieszało mi się wszystko Cytuj
Krzys PL 28 Opublikowano 1 września 2016 Opublikowano 1 września 2016 Odkopie temat. Skończyłem czytać Kapitularz Diuną. Cała seria mi się strasznie spodobała, zwłaszcza pierwsze trzy części. Zastanawiam się czy warto brać się za twórczość Briana Herberta? Zwłaszcza interesują mnie Łowcy Diuny i Czerwie Diuny, które są kontynuacją dzieł F. Herberta. Cytuj
gkihdghdhj 354 Opublikowano 1 września 2016 Opublikowano 1 września 2016 Też kontempluję nad ich książkami- Kapitularz miał największego w serii cliffhangera i pewnie wkrótce się i za nie zabiorę. Na internecie jest masa skrajnych opinii i kilka osób, które próbują zdobyć posłuch sugerując coś pomiędzy. W mojej opinii jak ktoś przebił się przez 6 tomów, to logiczne jest iż daną serię lubi i kontynuacja pisana przez potomka autora (jakoby na podstawie rękopisu znalezionego w zapomnianej skrytce pocztowej ) wywoła pewne emocje, negatywne lub nie. Osobiście liczę, że jak już zacznę, to łyknę ich wymysły jak młody pelikan i będę szczęśliwy z zamkniętą historią pewnego uniwersum. Chyba, że jesteś jednym z tych, dla których ważna jest także strona techniczna dzieła. Tu opinie są zgodne- to już nie to samo. 1 Cytuj
Krzys PL 28 Opublikowano 2 września 2016 Opublikowano 2 września 2016 Daj znać jak przeczytasz. Czytałem opinie w necie i są dosyć skrajne. Albo ludzie polecają jako super książka, albo piszą, że takie (pipi), że nie idzie tego czytać. Ale raczej tak jak piszesz, przeczytałem już 6 tomów(z czego trzy podrząd), więc za te dwa się też zabiorę. Zwłaszcza, że dużo rzeczy zostało niedopowiedzianych, a bardzo mnie one ciekawią: -przed czym uciekały z rozproszenia, Dostojne Matrony ? Było powiedziane, że ktoś z nimi walczył bronią bakteriologiczną, ale chyba to wszystko. -Co kombinuje Scytale? Wydaje mi się, że Tleilaxanie jeszcze odegrają dużą role w tworzeniu wszystkiego od nowa. Zwłaszcza ze mają komórki Leto, Mua-diba i wielu innych, więc na pewno będą chcieli ich odtworzyć. Jeśli chodzi o wymagania co do strony technicznej, to nie mam zbyt dużych. Byle by dało się to czytać. Cytuj
keyzee 86 Opublikowano 20 marca 2019 Opublikowano 20 marca 2019 Kończę 1 tom Diuny.Chciałbym oglądnąć też film bo nie pamiętam go kompletnie.Mogę zabierać się za film po 1 tomie? Będzie w nim coś z dalszych części książki? Cytuj
Meanthord 334 Opublikowano 20 marca 2019 Opublikowano 20 marca 2019 Weź od razu zapodaj wersję reżyserską, dużo lepsza od "zwykłej". 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi