Skocz do zawartości

>>> PSX/PSONE FAQ

CoATI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema chce kupic sobie psxa na allegro i mam kilka pytan bo sie nie znam

1. lepiej psone czy psx?

2. na co zwracac uwage? jakis konkretny model czy cos?

3. duze jest ryzyko ze cos sie spier...? jesli to tak, to co sie psuje najczesciej i czy latwo da rade to naprawic?

Gość _Milan_
Opublikowano

Ty jestes gupi, iodz do mediamarktu i popros o gwarancje 2 letnia, wogle wez.

kup se net yaroze, i polacz z maciem.

Opublikowano

jaki koles nawet tutaj znajduje moje posty xDDDD idz sie moze narzeczona zajmij a nie odswiezasz moj profil i sprawdzasz co ostatnio napisalem zeby odpowiedziec mi jakims sucharem. raus milky.

Opublikowano

Ty jestes gupi, iodz do mediamarktu i popros o gwarancje 2 letnia, wogle wez.

kup se net yaroze, i polacz z maciem.

Z tego co mi wiadomo to Sony nie daje 2 letniej gwarancji, to raz. Dwa - 2 letnia to jest niezgodnosc towaru z umowa, ktora po 6 miesiacach wymaga byc udowodnil, ze wada istniala w momencie zakupu.

Gość _Milan_
Opublikowano

no widze olszmitz i zagladam co za bzdury napisales xD

Jaki zyd, konsola za 100zl a ten sie martwi o YLODa xD

Gość _Milan_
Opublikowano

psx to malo awaryjny sprzet, ja swoja uzywalem naprawde ostro, kazdemu cos tam sie w koncu dzialo, ale zawsze pomagalo czyszczenie albo kladzenie pionowo

kup od goscia ktory ma duzo plusow by wiedziec ze zaufany, i kup taka ktora odbiera piraty i nie pokazuje uszkodzen, nowej raczej nie dostaniesz, a jak sie zyebie to se kupisz nowa, albo dokupisz laser za pewnie 50zl.

Opublikowano

ok to tera druga kwestia

1. lepiej kupic psx czy psone? one sie czyms roznia oprocz wygladu?

2. czy jest sens kupowac nieprzerobiona i do tego kupic modchipa i samemu przerobic?

3. czy te memorki 8 mb itd. to normalnie dzialaja czy lepiej kupic taka standardowa 1mb?

Opublikowano (edytowane)

Ja mogę taką kartę sprzedać, działa wyśmienicie (a przynajmniej tak było 4 lata temu kiedy ostatni raz ją używałem :P). Nigdy nic się z nią nie działo nic niedobrego. Nie warto za to kupować kart które kompresują save'y - mega dziadostwo (wtedy nie masz np. 8x16 bloków tylko 1x16 a większa pojemność bierze się z kompresji danych - sporo gier się wykłada na tym i albo nie chce zapisywać albo robi sajgon na karcie).

A modchip: nie kupisz nigdzie, a w każdym razie to trzeba dobrać bios do modelu konsoli. Są trzy rodzaje mikrokontrolerów i jeden EPROM (piszę z pamięci), których raczej dziś już nie kupisz.

Edytowane przez Berion
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaką psjedynkę wybrać do grania w gry NTSC? Przerobioną, czy amerykańską? Koniecznie musi być kabelek rgb? Mam palowski tv, chciałbym, żeby gry były kolorowe i wszystko sprawnie chodziło.

Ja mam przerobiona PALowke i kiedys mialem ten problem z czarno bialymi grami NTSC. Udalem sie z tym do pewnego "przerabiacza" i on cos tam pomajstrowal w konsoli i od tamtej pory kazda gra jest kolorowa :D

Takze kabelek nie jest konieczny trzeba sie tylko znac na bebechach konsoli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

PSX niestety zepsuty [ świeć panie nad jego duszą. :( ] Mam pytanie, czy jeśli mam oryginalną grę mogę z niej zrobić iso i grać na emulatorze albo jeśli ściągłem ją z PSS?

Chodzi mi o to czy jest to legalne.

Edytowane przez maltan
Opublikowano

Witam !

Ostatnimi czasy postanowiłem wskresić moją konsolkę z 98 roku, chodziło o wymianę głowicy i lasera, dokupiłem także PAL Converter dokładnie taki :

http://www.menago.com.pl/images/fullsize/playstation1/sprzet/ntsc-pal.jpg

Gdy odpalam grę to ekran skacze / zmienia się z czarno-białego na kolorowy, ale co jest dziwne że tylko w przypadkach gdy kolory w grze są jaskrawe, gdy np. gram w Tomb Raidera 3 to w ciemniejszych pomieszczeniach nie przeskakują kolory, pierwszy raz spotkałem się z takim czymś, może ktoś wie o co w tych chodzi bo jest to strasznie denerwujące i oczy bolą co nie miara ...

PS. Podłączyłem także pal converter na którym grałem od początku kupna konsoli ( kilka grubych lat ), a teraz tak samo skaczą kolory, już naprawdę jestem w kropce.

Z góry dzięki i pozdrawiam !

Opublikowano

Moralnie na pewno tak, a prawnie to ciężko powiedzieć:

sprawa emu: kopia tak, ale musisz jeszcze mieć bios ze swojej konsoli. ;]

sprawa pbp: reverse engineering jest nielegalny, więc pewnie nie (żaden emu nie obsługuje tych archiwów, więc trzeba wypakować psara/psary, czyli obraz/obrazy płyt).

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze wczoraj miałem w miarę działającego PSX'a.

Aby czytał wszystkie płyty, trzeba było go jedynie przewrócić do góry brzuchem (tj. odwrotnie niż powinien stać) jednak naszło mnie, by sprawdzić w środku co powoduje to, że laser w innej pozycji działa lepiej. Rozkręciłem więc konsolę, następnie laser. Pooglądałem go sobie trochę i skręciłem z powrotem (co było trudne, jako, że robiłem to po raz pierwszy).

I teraz najgorsze. Bo pomimo, że dowiedziałem się jak to wszystko wygląda od środka, zapłaciłem za to najwyższą cenę. Laser przestał działać ;<<! Po włączeniu konsoli wydaje ona dziwny piskliwy dźwięk, laser w ogóle nie reaguje, a na ekranie ciągle widnieje pomarańczowy znaczek SONY na białym tle. Po czym odgłos milknie, a ja pogrążam się w ogromnej rozpaczy, jako, że wczoraj zacząłem grać w Final Fantasy VII i coś czuję, że bez waszej pomocy jeszcze przez długi czas nie będę miał możliwości wrócenia do gry.

Poniżej podaję linka do filmiku, który nagrałem, by lepiej zobrazować opisany problem.

http://www.youtube.c...h?v=vzCcGmqi2jM

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc!

Edytowane przez gedzik
Opublikowano

heh, nie przejmuj sie. ja swego czasu mialem psOne. nowka sztuka. za namowa kumpla zamontowalem chipa (wygladal jak pajak :) ) po odbiorze zachcialo mi sie sprawdzic jak ta przerobka wyglada. rozkrecilem konsolke i oczywiscie jeden lut odpadl. no to cyna, lutownica i jazda. po minucie bylo po sprawie ( i po konsoli) jakis tam procesorek caly za(pipi)a.ny w cynie. tak skonczyla sie moja przygoda z psOne. kup nowy laser- na aukcjach tego pelno a koszt zakupu zwroci ci sie frajda z grania

Opublikowano

Jednak problem w tym, że na allegro do PSX'a są może dwie aukcje z laserami, które nawet nie mają gwarancji działania (sprzedawane na części).

A mi raczej nie jest potrzebny drugi nie działający laser. Zna ktoś sklepy z nowymi, w miarę tanimi laserami do PSX'a? Mój model konsoli to SCPH-7502.

Lecz może jest jeszcze ratunek dla mojego starego lasera? Co może być przyczyną owego dźwięku, tego, że laser w ogóle nie reaguje?

Opublikowano

Jednak problem w tym, że na allegro do PSX'a są może dwie aukcje z laserami, które nawet nie mają gwarancji działania (sprzedawane na części).

Przeciez laser od PSOne bedzie dzialac z PSX-em, potrzebujesz tylko odpowiedniej tasiemki. Smialo kupuj nowke sztuke na Allegro, kosztuje niewiele.

Lecz może jest jeszcze ratunek dla mojego starego lasera? Co może być przyczyną owego dźwięku, tego, że laser w ogóle nie reaguje?

Dziwna sprawa. Budowa PSX-a jest tak banalna, ze naprawde trzeba sie mocno postarac, zeby cos zepsuc przy skrecaniu lub rozkrecaniu.