Skocz do zawartości

Koncerty - terminy, relacje, wrazenia

Obsolete

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie był na Into The Abyss #2? Pralnia bardzo sympatyczny klub. Zestaw był wyborny, i tak też wypadł drugi dzień koncertu. Pierwszy, w Alibi, tak sobie - niby Possessed i Absu dali do pieca, ale skręca mnie jak mam coś tam oglądać, akustyka sali tragiczna, poza "parkietem" gdzie coś słychać.

Ja akurat na wygnaniu to nie mogłem ale cieszy mnie pozytywna opinia bo współorganizatorem jest mój kolega i wiem że wkłada w to sporo pracy i serca.

Metalowa Wigilia w Warszawie - PIEKŁO :D Może zacznę od fillerów. Pierwszy zespół. Nie wiem co to było ale było do dupy, bez polotu. Nijaka podówrkowa kapela, do zaorania. Na drugim wyszedłem, jakos nie chciało mi się tego słuchać. Furia...(pipi)! Nigdy wczesniej nie ziewałem na żadnym gigu! Zrozumiałem, że to nie jest muzyka dla mnie bo nawet jesli fajnie zaczęli to kończyli tymi ekspresyjnymi gniotami (dla mnie przynajmniej) z ostatniej płyty :/ Rozczarowałem się.

Ok teraz to co najlepsze. Zacznę od końca czyli Mayhem. Widziałem ich już nie pierwszy raz i uswiadczyłem się w przekonaniu, że ten zespół (a w szczególnosci ta trasa DMDS) to (pipi)any skak na kasę i nic więcej. Istnieją tylko dlatego, że są legendą wydarzeń, które miały miejsce te 25 lat temu. Gdyby nie samobójstwo Deada, Zadźganie Euronymousa przez Varga, to nikt by tego (pipi) dzisiaj nie słuchał. Przecież ta muzyka jest w gruncie rzeczy kiepska :D Czy to znaczy, że było c(pipi)? Skądże znowu! Bawiłem się doskonale! Ale tylko dlatego, że to własnie ten (pipi)y legendarny Mayhem! :D Wypadli za(pipi)iscie. Attila jak zawsze z tym swoim teatrzykiem, reszta oprócz Hellhammera w kapturach. Necrobutcher jako jedyny zdejmował od czasu do czasu nakrycie głowy. Najbardziej zabił mnie jeden moment. Rozprzestrzeniający się po sali niczym grom głos Deada z Leipzig zapowiadający Freezing Moon! To było wspaniałe doswiadczenie. Aż ciary przechodziły po plecach.

A teraz punkt kulminacyjny. Watain roz(pipi)ił system. Co ten Erik to ja nawet nie. Jak dla mnie ukradł cały show, występ tego zespołu powinien służyć za przykład idealnego podejscia do tego typu przedsięwzięć. Pełna profeska, wszystko grało, dudniło i huczało. Czuć było oddech Szatana i chichot pomniejszych diabłów wydobywający się z czelusci piekieł. Nawet nie potrafię opisać tego słowami. Najlepsze doswiadczenie jakie doznałem w swoim koncertowym życiu. Niech się inni uczą od tego kurdupla. Dla mnie mistrz!

edit: Dodam jeszcze, że sala była pełna.

Teraz już tylko czekam na mgłę do maja. Może wczesniej jeszcze Triptykon...Nie wiem :/ Chyba, że już całkowicie z kasiorą nie będę miał co robić to na Ghost się przejdę. Może na żywo zrozumiem fenomen tego zespołu.

Edytowane przez ornit
  • Plusik 1

2 bluzy na suwak z kapturem. Jedna Mayhem, druga Watain. Made in Honduras. Zabawna sprawa najpierw naklejona była naklejka z "40" więc ludzie się rzucili. Po czym okazało się, że to nie PLN a Euro i nagle wszyscy stracili zainteresowanie tym produktem :D Ja kupiłem Mayhem za 160 ale widzę, że (pipi)owa jakosć :( No cóż będzie pamiątka :D

kilka zwykłych bluz przy czym wymienić warto szarą Watain. Żałuję, że jej nie zgarnąłem ale dostałęmz amówienie od ludu z zagranicy na EPki i nie starczyło mi już kasy na więcej.

Kilka patchy + duża naszywka Watainu na plecy.

2 czapki - jedna M ruga W

przypinki - małe, raczej słabe.

kaseta Rabid Death's Curse Watainu

najnowsze koncertówki Mayhem CD+DVD - 60 zł sztuka rozchodziły się jak ciepłe bułeczki

specjalne limitowane EPy na vinylach c(pipi) wydrukowane, ręcznie numerowane - tych nakupowałem sporo :D - 60 zł/sztuka. Teraz żałuję, że zostawiłem sobie tylko 3, byłaby dobra inwestycja na przyszłosć :D

ostatnia płyta Watain na vinylu - The WIld Hunt

Edytowane przez ornit
  • Plusik 1

W swoim gatunku z pewnoscią ;)

edit: I żeby nie było. Płytę kupiłem i przesłuchałem bo lubię ich wczesniejsze dokonania. Pierwszy numer był naprawdę spoko i zapowiadał ciekawą przygodę, która jednak w raz kolejnymi piosenkami powoli przeradzała się w nużące nie wiadomo co. To oczywiscie tylko moje zdanie bo zdaję sobie sprawę z tego, że ludzie w recenzjach ekscytują się tymi eksperymentami swiadczącymi o "braku stagnacji i ciągłym poszukiwaniem coraz to nowszych doznań".

Edytowane przez ornit

To fajnie masz bo np Progresji nie można opuszczać i wszyscy musieli czekać niecałe dwie godziny na Watain XD

edit: A gosciu od mercha się nie wyrabiał i stanowisko wystartowało chyba o dwudziestej :D Tłum i scisk był przeogromny jakby ludzie rzucili się na promocje w Lidlu (sam się oczywiscie rzuciłem bo jestem strasznym Januszem jesli chodzi o takie rzeczy)

Edytowane przez ornit

To fajnie masz bo np Progresji nie można opuszczać i wszyscy musieli czekać niecałe dwie godziny na Watain XD

Podczas koncertu furii nawet browar nie pomaga, współczuję ;)

Już po koncercie...  Ornit tak jak pisałeś Watain wysłał Mayhem do diabła. Było około 600 osób więc kameralnie ale dzięki temu merch był dostępny poza tym na czym mi najbardziej zależało czyli na ostatnim vinylu Watain. Chłopaki z W bardzo fajni kolesie była okazja do fotek i do wypicia piwa. Generalnie trochę czuć że mają zryte dekle. Mayhem trochę  obrażony chyba na małą frekwencję, zeszli bez bisu i nikt się o nich nie dopominał. Jestem bardzo zadowolony z koncertu, Watain zaorał mocno.

2e283837e140.jpg

Edytowane przez mars75
  • Plusik 1