Skocz do zawartości

Koncerty - terminy, relacje, wrazenia

Obsolete

Rekomendowane odpowiedzi

Stylistycznie Mgła to nihilizm, otyłość frontmana (łeb dam sobie urżnąć, że to pop z pobocznego projektu znanego jako Батюшка), kiepskie gitary, syn znanego aktora, który popełnił samobójstwo, a także genialna perkusja.

Gin, proszę szanownego pana, to wojna, śmierć, krew, Afganistan czy Irak (co kto lubi lub inaczej: kto gdzie służył) oraz krzta ciepła, tak niecodzienna i ożywcza w tym gatunku muzyki ciężkiej. Aha, no i równie genialna perkusja.

O ile mgły smoleńskiej mam już po dziurki w nosie, o tyle gin (z tonikiem) pozostaje klasykiem, który nigdy się nie znudzi.

Wczoraj byłem na gigu Oathbreaker w Underworld w Londynie.

ALE TO BYŁ SZTOS  :obama:

Klub typowa piwnica za 300/400 osób trochę ciasno było ze wzgledu na soldout. Dźwiękowiec mocno się postarał i brzmiało wszystko tip top, wokale Caro na żywo totalna miazga.

Grali prawie cały album Rheia plus po kawałku z poprzednich albumów czyli No rest for the weary i Glimpse of the unseen  :kaz:

SZCZAŁEM ZE SZCZĘŚCIA. :banderas:

W zeszły czwartek bylem na Persistance Tour w Progresji. Down to Nothing fajne, Muni(pipi)l Waste jestem na nie, Walls of Jericho, zaczęli fajnie. ale z każdym kolejnym numerem widać było, że wokalistka nie wyrabia i robiło. Na Agnostic Front sie wyśpiewałem i poskakałem ze sceny :D Potem weszło Suicidal Tendencies i zniszczyli wszystko, grubo ponad 30 lat na scenie a forma jak u małolatów, ostatnie numery koncertu i ze sto osób z publiczności na scenie, do tego Lombardo za garami, któremu publika zgotowała owację. Dodam jeszcze, że koncert był bez barierek, jak na na porządny HC przystało i małolaty do 16 roku życia mogły wejść z rodzicem za darmo.

• Plusik 1

Black Sabbath (+Rival Sons) w Leeds, dwa dni temu. RS takie se, po trzech piosenkach zastanawiałem się, czy zaczęli grać je od nowa, bo wszystko takie same. Gitarzysta zmieniający gitary co kawałek, dosłownie, co kawałek i skaczący co chwilę po chyba 20 kostkach i efektach i dalej brzmiał chujowo. Sabbathy jak na dziadzie pod 70 dali miażdżący występ. Brzmienie Iomiego (dwie gitary i ledwo co kostek, chyba ze dwie + wah) zmiotło gościa z Rival Sons. Geezer miał za(pipi)iste solo i napieprzał po strunach jak oszalały, perkusja chyba 5 solówek (!), Ozzy w doskonałej formie, wyciągał 95% nut, a do reszty dostosowywal się tak, że nie było słychać, żeby miał trudności. Długi set, same hiciory, podczas Children of the Grave i Paranoida był nawet mosh, coś wspaniałego. 4 lata temu stałem od strony Geezera, teraz zaraz przed Tonym, miałem gościa na wyciągnięcie ręki. Potężne pożegnanie twórców metalu, dziękuję im za wszystko, niech żyją długie lata. 

2yy2ijk.jpg

315g4g4.jpg

17bqtw.jpg

166eiqf.jpg

egwa52.jpg

a40aoy.jpg

• Plusik 6

Ostatni? Shiet, szkoda, ale z drugiej strony Ronniego nie widziałem, pewnie i Iommiego i Butlera przeżyję jakoś.

Swoją drogą wszedłem na ich stronę i tam masa zdjęć z lat 70', ale żadne z Wardem, trochę mnie to wpieniło.

A wczoraj byłem na Wishbone Ash w Poznaniu- absolutnie niesamowite było usłyszeć "the King will come" i "Warriora", prawdziwa, dwugodzinna(!) uczta dla fanów długich solówek, popisów basistów i perkusistów. Ale w kwestii show największe wrażenie zrobił na mnie niejaki Steve Hill, który na nowo zdefiniował one-man band:

Spóźniliśmy się niestety z ojcem na Lizard- pierwszy support, no ale z drugiej strony i tak byliśmy srogo zmęczeni.

A w poniedziałek Destruction- też się spóźniłem na pierwszy support(zajęcia), drugi- Nervosa(kobiece trio) całkiem srogo napierdzielało, imponowała też publika skandująca ich nazwę i moshująca do co drugiego utworu- albo są znani(osobiście nie siedzę w scenie, więc nie wiem), albo tłum prawidłowo zachęcał ich do bycia znanym.

A samo Destruction oczywiście rozyebało. No i wygląd tych ludzi był niezwykle imponujący- tak jak wyobraża się niemieckich thrasherów koło 50tki.

• Plusik 1

W drugiej połowie marca w PL wystąpi Gorgoroth + Melechesh. Pójdę w Wawie do Proximy. Ciekawe kto na wokalu. Może znowu Hoest.

Dzięki za info, ominął mnie Gorgoroth podczas Metalowej Wigilii 2015 to sobie nadrobię.

• 2 tygodnie później...

Już jutro Dillinger, trochę mi się nie chce jechać do Warszawy ale może się uda zebrać. 

Szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze czasu posłuchać w ogóle nowej płyty mdr. Jednakże jak widać z ostatnich koncertów, nowa płyta stanowi mniej niż 1/3 wszystkich kawałków.