Skocz do zawartości

Koncerty - terminy, relacje, wrazenia

Obsolete

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Może rozruszam temat po tych jedno zdaniowych opisach ;) Relacje zacząłem pisać po festiwalu, ale jakoś nie dokończyłem i dopiero teraz mi się udało

Wypad na tegoroczny Brutal Assault zaliczony to wypadałoby sie podzielić wrażeniami. Po pierwsze fest nie jest juz tani, tak jak mówiono o nim do tej pory, piwo zostało w starej cenie, jedzenie sporo podrożało na terenie festiwalu, na szczęście nie ma większego problemu by stołować się "na mieście" gdzie dalej jest tanio. A okoliczne sklepy oferują skorzystanie z prysznica za drobna opłatą :]. Po drugie od trzech lat fest ma trzecią, małą, scenę która niestety zazębia się z występami na dużej, problem w tym, że w tym roku Czesi się nie popisali i kilka podobnych kapel wystawili w tym samym czasie. Po trzecie, pogoda w tym roku dopisała, słoneczko na(pipi)iało przez cztery dni non stop. Co udało mi sie zobaczyć w tym roku?

High on fire - liczyłem na więcej, problemy techniczne na początku jakoś ustawiły ten koncert, Panowie tez jacyś niemrawi, rozczarowanie.

Terrorizer - właściwie Sandoval + randomy, dziwnie set ustawili, na początku zagrali hity z World Downfall, a potem lecieli nowościami, przez co z kawałka na kawałek atmosfera wyparowywała.

VENOM - koncert festu :] nigdy nie byłem ich fanem, ale dziady mają rock'n'rolla we krwi, zapodali taki szoł, że głowa mała, Cronos z czołem zaczynającym się na potylicy rządził i dzielił, tak sie Panowie rozkręcili, że nie zagrali kilku hitów, chcieli grać jeszcze, ale organizator kazał im kończyć, choć po nich grał jaki gówniany zespół którego nikt nie znał, a po ich występie ludzie sobie po prostu poszli :D

Havok - grali o 11 rano, ale zgromadzili pod sceną sporo ludzi, widziałem już ich kiedyś we Wrocku, podobało mi się więc też przyszedłem, fajny traszyk bez udziwnień i kompleksów

Siberian Meat Grinder - Rosyjski thrash HC z jajem, choć pod sceną nie było aż tak zabawnie, można było zobaczyć obok siebie flagę rosyjską i ukraińską, ot taki mały wątek polityczny,

Crowbar - drugi raz robię do nich podejście i znów porażka, nudzą mnie na żywo, choć ostatnia płyta bardzo na plus, krasnala po koncercie można było normalnie spotkać na terenie festiwalu i cyknąc sobie z nim fotkę

Obituary - Florida Death Metal, lowciam ich od zawsze i do(pipi)ali ponownie, choć na scenie mały ruch bo upał ich dobijał, zagrali przekrojowo, wrzucili nawet dwa nowe numery, zakończyli evergreenem - Slowly we Rot,

Red Fang- jak Crowbar, nie podeszli mi, może ta muza bardzie sprawdziłaby się w klubie,

Suffocation - widziałem ich już kiedyś z wokalistą z Dying Fetus, ponoć z Frankiem Mulenem to jest to, może, ale nie dla mnie, nie porwali mnie, sorry

Bring Me the Horizon - :D chciałem zobaczyć o co biega z fenomenem tego zespołu, poszedłem na tarasik oglądać szoł z góry i dalej nie wiem. Dzieciaki pod sceną bawiły sie przednio, circle pity i wall of death na okrągło, a ja sobie pomyślałem że oni odgrywają teraz taka rolę jak Iron Maiden kiedyś. Ktoś ich posłucha i może się wciągnie w inne, lepsze kapele, albo na nich skończy.

Slayer - dla mnie zespół bez perkusisty, bardzo brakuje Lombardo, choć Gary Holt jest godnym zastępcą Jeffa. Wszystko poprawnie, największa gwiazda festiwalu, hit za hitem, miły akcent z logiem Hannemana podczas Angel of Death jednak nie zażarło, poprawnie i nic więcej, nie tego się oczekuje od kapeli takiego formatu.

Children of Boddom - bardzo cicho ustawieni (ten sam problem co BMTH), pewnie przez technicznych Slayera, koncert bdb, choć w klubie lepiej mi się ich oglądało,

Architects - najwieksza niespodzianka festu, wiedziałem, że na ich koncercie może być dobrze, ale nie wiedziałem, że będzie aż tak, nieustanny ruch na scenie jak jakies ping pongi :D, numery zagrane ciężej niż na płycie, mało spiewania dużo darcia japy, na pewno wbiję jeszcze na jakis ich koncert,

Unleashed - mieliśmy być pod sceną dwie kapele wczesniej, na Fleshgod Apocalypse, ale spotkaliśmy znajomych, siedlismy na jedno piwo i już po czterech godzinach dotoczyliśmy się na Szwedów, mimo stanu w jakim byłem nie podobało mi się, odgrzewany kotlet i rozczarowanie.

H2O- Wyszli trochę przestraszeni w jakim pomiędzy jakimi zespołami grają, ale zupełnie niepotrzebnie. Rewelacyjny koncert, hit za hitem, jakieś cytaciki z Black Sabbath i Metalliki, ktoś wrzasnął tytuł wałka z pierwszej płyty, proszę, gramy, uwielbiam takie granie na koncertach, "Nothing Prove" zacny hit :]

Six Feet Under - Obecny Chris Burns to nie ten sam gość co na początku Six Feet Under czy jeszcze wcześcniej w Cannibalach, marniutki głos, wyższe rejestry brzmią jak gwizdek od czajnika. Ludziom się podobało, ja postawiłem na nich juz ostatecznie krzyżyk,

Blindead - słabo, jakoś bardziej pasowaliby na na klubową scenę,

Devin Townsend - trzeba było wybierac między Pungent Stench a DT, bo grali w tym samym czasie. Wybrałem Devina i nie żałuję :D gadatliwy z niego Kanadyjczyk za(pipi)istym poczuciem humoru. Parę lat temu grali na BA, ale wtedy rozpętała się taka burza, że trzeba było uciekać, tym razem bez takich atrakcji. Secik z naciskiem na ostanie płyty z za(pipi)istym Bad Devil na koniec.

Amon Amarth - full profeska show, jakieś głowy smoków na scenie, ja nie trawię takiego grania, nudzi mnie. Do piwka z oddali w sam raz.

Broken Hope - jakoś zawsze ich omijałem na koncertach, ale tym razem warto było na ich zostać, bardzo dobre death metalowe (pipi)nięcie na żywo.

Mgła - zebrali spory tłum na małej scenie, ludziom się podobało, mnie tak sobie, nie kumam fenomenu tej kapeli, nie ma w niej nic oryginalnego, do tego gra BM taki jak dwie dekady temu, to wolę już Deafheaven ;p

Impaled Nazarene - finów chciałem zobaczyć od dawna, rzadko grają, ale nareszice się udało, koncert bdb, oczywiście najlepszy odbiór miały wałki z Ugra Karma i Suomi Finland Perkele

Sodom - prostacki niemiecki thrash z Wupertahlu, akurat dobry na kawową przerwę, ale ludzi w (pipi).

Soilwork - trzeci raz ich oglądałem na żywo i trzeci raz nie zażarło, IMO lepsi z płyt niż na żywo.

Repulsion - zrezygnowałem dla nich z Sick of it All i nie żałuję, bo pewnie nie będe miał więcej szansy ich zobaczyć. Ojcowie Grindu, razem z Napalm Death, nie zawiedli jeden z lepszych występów festu.

Krabathor - jakiś powrót czeskiej legendy death metalu, miejscowym sie podobało, mi nie za bardzo, nudne i statyczne to było, dobry czas na regeneracje przed ostatnimi daniami festiwalu.

DOWN - Mistrzowie. Phil dzieli i rządził na scenie od samego początku, jedyny koleś na feście, który wie o co chodzi w festiwalach, oprócz za(pipi)istego koncertu pośpiewanego na maksa w ostatnim numerze wymieniło się instrumentami pół zespołu, na scenie dodatkowo pojawił się pałker z Satirycon i basista z Coverge. Sam też pośpiewał coś z Satirycon w czasie ich setu.

Benediction - Za(pipi)isty początek... i z numeru na numer coraz słabiej, poszliśmy w połowie.

Satirycon - postawiłem na nich, nomem omen, krzyżyk po ostatniej płycie i poprzednim koncercie na BA, ale tym razem przyłozyli się. Ja wiem, że to właściwie dwóch kolesi plus muzycy sesyjni, ale tym razem nie było (pipi)nia się i fochów, porządny show który nie powiem, zakoczył mnie pozytywnie :D

Converge - mistrzowskie zakończenie festiwalu, ten zespół na scenie jest taki jak ich muzyka, niby chaos, ale perfekcyjnie wykonany są nie do podrobienia, trzeci raz ich oglądałem i chętnie znów zobaczę.

Może później wrzucę parę fotek.

• Plusik 3