Skocz do zawartości

Anime godne polecania

Kazuo

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Josh napisał(a):

Sprawdziłem dwa odcinki Kaiju No.8 no i niestety nie jest to czego się spodziewałem. Nic o tym anime nie czytałem, więc nastawilem się na jakiś ostry horrorek w stylu Gantza lub Hakaiju, a dostałem głównego bohatera, który jest skończonym debilem, komediowe wstawki co 5 sekund i lolitki rzucające samochodami za pomocą telekinezy :sapek: Niby serial o ludziach ryzykujących życiem w walce z wielkimi potworami, a śmieszków i głupot więcej tutaj niż w Naruto. Ech.

Po drugim odcinku robi się dużo lepsze. Główny bohater nadal zachowuje się jak blondyn z Demon Slayer, ale rzadziej.

Edytowane przez dominalien

No ten kaiju mnie ostro zawiódł, da się oglądać ale nic specjalnego. Ja teraz mushoku i chyba nowego demon slayera rusze chociaż przyznam że już mnie troche nudzi ta bajka :wujaszek:

Ale się ciesze że mi zapowiedzieli dungeon meshi drugi sezon od razu po pierwszym 

https://www.filmweb.pl/film/One+Piece+Film%3A+Red-2022-10017475

Jak w linku powyżej, czy ,,Red" to film z Uniwersum One Piece, który można obejrzeć... ot tak luzem, nie znając kompletnie tego Świata, ani jednego odcinka anime, ani jednego epizodu z mangi One Piece, lecz tylko ogarniając co nieco założenia tego Świata z serialu aktorskiego Netflixa, mimo iż wciąż to serial aktorski i w ogóle adaptacja animo-mangowego One-Piece'a? Hmmm. Tak najogólniej mówiąc Uniwersum OP znam na zasadzie ,,bo jest znane i w środowisku fanów anime i mangi sporo się o tym rozmawia". Dlatego skromna wiedza o tym Uniwersum blokuje mnie przed tym, czy angażować się w ten film powyżej, a potem obejrzeć np. pierwsze 150 odcinków głównego anime? No włacha...:notsure: Jak gawiedzi sądzicie? Bo sporo osób mi OP w serii polecało.

Cieszę się, że zacząłem nadrabiać OP jak miało 500 odcinków, bo teraz to już by mi się nie chciało. Taki anime 7/10, oglądam na bieżąco, ale jak dla mnie Naruto czy Bleach zawsze były lepsze. One Piece jest zbyt mocno rozwleczony, autor leci ze story w taki sposób, że poza głównym bohatetem nikt inny się nie liczy (Zoro i Sanji mają dobrą walkę raz na 5 lat), niektóre głowne arc'i sprawiają wrażenie fillerów, a potrafią trwać ze 100 odcinków. Krainę samurajów to już naprawdę ledwo wymęczyłem. 

Jak komuś się podoba Kaiju, to wspomnę jeszcze raz o mandze Hakaiju. Również potwory atakujące Japończykoof, tylko tym razem na poważnie: bardzo dobra krecha, gore na wysokim poziomie, kilka niezłych zwrotów akcji. Nie chcę za dużo spoilerować, ale druga połowa mangi mocno zmienia kierunek (bardziej w stylu Kaiju no.8), co pewnie jednym się spodoba, a innym nie. 

Spoiler

spacer.png

spacer.png

spacer.png

• Plusik 2

Stwory wyszły im naprawdę dobrze, do połowy (no, tak do 2/3 mangi dokładnie) jest z tego srogi horror, a plot armor bohaterów jest wykonany z tektury, więc kilka razy można wstrzymać oddech i nerwowo przerzucać następne strony komiksu. Oczywiście nie będę tego porównywał do Attack on Titan czy Gantz, bo to nie ta liga, ale czyta się fajnie i przede wszystkim szybko, bo tu praktycznie nie ma momentów dłużyzny. 

8 godzin temu, Josh napisał(a):

Oczywiście nie będę tego porównywał do Attack on Titan czy Gantz, bo to nie ta liga, ale czyta się fajnie i przede wszystkim szybko, bo tu praktycznie nie ma momentów dłużyzny. 

Wiadomix, wspominka o Uniwersum Gantz czy ,,Tytankach" to dobra nasza. Z tej dwójki najbardziej nietuzinkowo brzmi "Gantz" - AOT zna nawet każdy popkulturowicz, nawet ten kto nie ogarnia anime i mang w ogóle. "Gantz" raczej nie znają wszyscy; o tym świecie słyszałem kilka lat temu, a tak jak polecono mi abym obejrzał "Gantz: 0" na Netflixie, to po seansie filmu praktycznie zauroczyłem się w całym tym Uniwersum: od fabuły, przez motyw gry, no i te ,,kule" etc. Teraz, znowu!, po latach przypomniałem sobie o Gantz, dlatego mam zamiar na dniach bardzo, bardzo powoli, odcinek za odcinkiem oglądać anime z tej serii z 2004 roku. Blame! - też do polecenia; jedna z mang, które kusi mnie żeby zacząć je czytać, mimo iż są to drogie wydania.:obama:

• Plusik 1

Oglądając "Liga Sprawiedliwości x RWBY: Superbohaterowie i Łowcy cz. 1" z 2023 roku, zastanawiałem się jak sklasyfikować ten film - seans na MAX, produkcja w ofercie platformy. Mimo iż to był dość udany, nie powiem, zaskoczonko bo nieźle spędzony czas, to odnoszę wrażenie, że nie wiem co ja widziałem: czy to było anime 3D, czy coś tylko tak wyglądające jak tego rodzaju anime, ale z tym nurtem i jego stylistyką nie mające nic wspólnego. Wiele wskazuje jednak na anime: na jakiś niszowy podgatunek, który jest tak samo dziwny jak i fascynujący, tworzący swego rodzaju subkulturę u młodzieży (dziewczyny?). Co ciekawe przewija się tu jednak sporo akcentów z Uniwersum DC.

Ogólna ocena tytułu: 6/10. Kurczę to dziwne ,,anime-DC-coś" nie było aż tak złe. Byłem w szoku, że w konwencji anime występują tak odmienne i specyficzne gatunki w miksie fantasy RPG, dark fantasy, czy kij wie co tam jeszcze. I szczerze: polecam, obejrzyjcie, dla samego doświadczenia. 

JLxRWBY-cast-announce-image-H-2022.jpg.w

• beka z typa 1

images?q=tbn:ANd9GcQD82VYPBhbsBdgUUAGQ54

"Suicide Squad ISEKAI"... Do polecenia? Czy nie bardzo? ,,Isekai" ma rzekomo oznaczać w tym przypadku inne spojrzenie - czyli inny świat - na Uniwersum DC w konwencji stylu, techniki, kultury anime. Seria ta ma mieć premierę dzisiaj; pierwsze oceny pojawiły się już w sieci... no i nie jest tak źle. Widziałem zwiastun, screenshoty z przykładowych odcinków, opis fabuły, no i to tyle. Teraz trzeba by wcisnąć tą produkcję do listy ,,must see soon ASAP!" i zacząć ją oglądać.

4 godziny temu, Josh napisał(a):

W sumie nic się nie dowiedziałem na temat tego anime z Twojej wypowiedzi. Ale dzięki za wrzucenie zdjęcia, to nawet nie musi być ruchome żebym wiedział, że to kolejne obrzydliwe i bardzo tanie CGI.

Nie dziwię się, że się nic nie dowiedziałeś z tego, co napisałem. Bo tak opisałem ten film z jednego powodu: sam nie do końca wiedziałem, co oglądam, czym gatunkowym jest ten segment anime, dlaczego Superman i reszta z DC wyglądają tak a nie inaczej, i dlaczego Batmana uważało się w pewnym momencie za jakiegoś ,,Grima". Postaci spotkały się we wspólnym jakby odrębnym ,,wymiarze", a to jeszcze miało by mieć coś wspólnego z wirtualną rzeczywistością. WTF?! Warto obejrzeć, naprawdę! Ale jako po prostu doświadczenie czegoś nowego! Bo to było kurnia balans mega niezwykłe!

21 minut temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a):

images?q=tbn:ANd9GcQD82VYPBhbsBdgUUAGQ54

"Suicide Squad ISEKAI"... Do polecenia? Czy nie bardzo? ,,Isekai" ma rzekomo oznaczać w tym przypadku inne spojrzenie - czyli inny świat - na Uniwersum DC w konwencji stylu, techniki, kultury anime. Seria ta ma mieć premierę dzisiaj; pierwsze oceny pojawiły się już w sieci... no i nie jest tak źle. Widziałem zwiastun, screenshoty z przykładowych odcinków, opis fabuły, no i to tyle. Teraz trzeba by wcisnąć tą produkcję do listy ,,must see soon ASAP!" i zacząć ją oglądać.

Nie dziwię się, że się nic nie dowiedziałeś z tego, co napisałem. Bo tak opisałem ten film z jednego powodu: sam nie do końca wiedziałem, co oglądam, czym gatunkowym jest ten segment anime, dlaczego Superman i reszta z DC wyglądają tak a nie inaczej, i dlaczego Batmana uważało się w pewnym momencie za jakiegoś ,,Grima". Postaci spotkały się we wspólnym jakby odrębnym ,,wymiarze", a to jeszcze miało by mieć coś wspólnego z wirtualną rzeczywistością. WTF?! Warto obejrzeć, naprawdę! Ale jako po prostu doświadczenie czegoś nowego! Bo to było kurnia balans mega niezwykłe!

Bungo Stray Dogs widziałeś?  Obaczaj w zamian za te sredniawki co wrzuciłęś

Też powoli cisnę dalej z Kaidżu. Cringe momentami jest przeokrutny, a twórca bardzo umiejętnie niszczy wszystkie momenty napięcia jakimiś durnymi komediowymi wstawkami, ale nie odpuszczam, bo widzę w tym potencjał. W ogóle fabuła jakoś tak kojarzy mi się z Tytanami

Spoiler

konwencja horroru, stwory niewiadomego pochodzenia atakujące ludzi, główny bohater z umiejętnością transformacji w jednego z nich, antagoniści tak samo, kombinezony pozwalające zapieprzać po ścianach i robić mielone z wrogów w powietrzu = 3D manuever gear, nawet odcinek gdzie byli egzaminowani na obszarze otoczonym wielkim murem od razu skojarzył mi się z AoT

Godzinę temu, Josh napisał(a):

Też powoli cisnę dalej z Kaidżu. Cringe momentami jest przeokrutny, a twórca bardzo umiejętnie niszczy wszystkie momenty napięcia jakimiś durnymi komediowymi wstawkami

Pocieszę Cie - im dalej, tym takich momentów jest coraz mniej. W niektórych odcinkach wcale :) Mi akurat one nie przeszkadzały, bo widziałem duuużo bardziej cringowe sceny w "poważnych" animcach, tutaj humor jest całkiem ok. No nie powiesz mi, że nie rozbawiło Cie jak Kaiju

Spoiler

szczał sutami XD

MAX w swojej ofercie ma chyba tylko "Ninja Kamui", "Furi Kuri" oraz film pełnometrażowy z klasycznego Cowboy Bebop. Najbardziej kusząco wygląda, zarówno po ,,kresce", fabule, gatunku i stylistyce animacji "Ninja Kamui" właśnie. Może się zahaczy przy okazji o oglądnięcie całego sezonu... :notsure:

W dniu 27.06.2024 o 21:46, Wojtas1986 napisał(a):

Bungo Stray Dogs widziałeś?  Obaczaj w zamian za te sredniawki co wrzuciłęś

To anime łączące się w jakiś sposób z treścią Uniwersum DC kusi mnie cholernie, ale z jednego powodu: że to jest jakaś tam pokrętna wersja DC Comics w konwencji japońskiej animacji. A takie ,,pokręcone" adaptacje są zawsze ciekawe i mnie to mega kręci. Na pewno tego tytułu nie opuszczę, najwyżej jak zapomnę to obejrzę "Rising Impact", bo ,,N" ostatnio wrzuciło do swojej oferty. :sir: