Skocz do zawartości

Anime godne polecania

Kazuo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Kaijuu no.8", 2024, 12 odcinków, sezon 1. Pierwsze 4 odcinki: 5/10: miałka komedia i zjebka z ogólnego gatunku/motywu Kaijuu/Monstrów w popkulturze. Ale... po tych epizodach wszystko zaczęło w tym ,,animu" wskakiwać na właściwe tory: od spójności dynamicznej narracji, przez wątki postaci aż po kreację wysokiej jakości napięcia w fabule serii, z tym suspensikiem w tle dobijającym widza totalnie, w okolicy 9 odcinka aż do końca. Potężna ,,kreska", z świetnie wyeksponowanymi erupcjami mocy stworów, postaci podczas walk (aż tego się nie da opisać! Takie to było pochłaniające). W całości ,,no.8" przeszkadzało mi, choć było to troszku ciekawe: 

Spoiler

1) kategoryzowanie Stworów na rodzaje/podtypy etc. Kaiju - ciężko było spamiętać japońskie nazwy pisane romaji 

2) General Shinomiya i jego bardzo przehype'owana broń plus pancerz na ciało, stworzone z ,,Kaijuu no.2". No... coś nie tegez, gdy jest w stanie walczyć jak równy z równym z Kafką w przemienionej formie, i to w tej mega-kategorii bliskiej stopnia 10. Nie powinien w ogóle przeżyć 1 minuty tego starcia, nawet z tą bronią i pancerzem na sobie. To już trochę za bardzo twórcy odlecieli.

image.thumb.jpeg.7a50dff17c3cf9fcd769aee1f010b5a2.jpeg

Ocena pierwszego sez. ,,Kaijuu no.8" z mojej strony to: 9/10.

Opublikowano

Uzumaki, MAX, 2024 - ciężkie (trudno tu mówić o wieloznaczności; w końcu mamy symbolikę ,,spirali" etc.), naprawdę ciężkie anime. To holocaust jakiegoś pierwotnego zła i czegoś ,,nie z tego świata" oraz cierpienia ludzkiej psychiki; ,,Uzumaki" torpeduje mózgownicę oglądającego; to coś cholernie niemożliwego do opisania.

Spoiler

Ta specyficzna ,,spiralna" fabuła w tym tytule, rozwijana raczej luźno: w zamian dostajemy odpowiednią atmosferę, suspensik i potężny klimat jakiejś nadnaturalnej grozy. Wszystko to zamknięte w ramach 4 krótkich epizodów; na razie obejrzałem 2, jestem w absolutnym szoku, ciężko jest mi przebrnąć przez całość, gdyż sfera wizualna, piękny polski dubbing, ogólny styl prowadzenia narracji w tej ,,oschłej" czarno-biało-szarej grafice, mającej ten ,,rysunkowo-ołówkowy" styl - wszystko to robi na mnie niebagatelne wrażenie, przekształcając wrażenie strachu w jakiś dziwny lęk. ,,Ja prdl", xD. Teraz i ja będę miał tą ,,spiralę" wwiercającą się w mózg, gdy za każdym razem pomyślę o "Uzumaki". I nie wiem, co czeka mnie przez pozostałe 2 odcinki... To będzie jakieś piekło. :):obama:

dsdsss.thumb.jpg.a8678cd0245a948fdf30a6a97553055b.jpg

9,5/10 - tak ocenię tymczasowo ,,Uzumaki"; jak się skończy, to może ocena się zmienić. xD Zobaczymy.

Opublikowano
W dniu 17.11.2023 o 19:09, Pupcio napisał(a):

I jak tam mangozjeby siedzi wam sezon? 

Sousou no frieren taki rozpierdol że już nie pamiętam kiedy mnie tak wciągnęła bajka poza tym tylko under ninja wzbudza we mnie jakieś emocje no spy x family

3 dni temu zacząłem Frierena. Jestem na 15 odcinku. Podoba mi się, zwłaszcza, że swoim prowadzeniem historii, i ogólnym vibem kojarzy się z mushishi.

Jeśli ktoś szuka tu bezmózgiej napierdalanki to się niestety srogo zawiedzie.

Opublikowano

"Kakegurui", 2017, pierwszy sezon, NETFLIX; 6/12 odcinków obejrzanych. Jedna z najbardziej intensywnych, zaskakująco dobrych w kreację napięcia i tej namacalnej atmosfery potężnych emocji, produkcja anime jaką kiedykolwiek widziałem! Kiedykolwiek! Lubieżne, podniecające, niekonwencjonalne w każdym aspekcie, w tym najbardziej w wizualnym przedstawieniu emocji związanych z pożądaniem, czymś skrajnym i spazmatycznym, z chciwością i szaleństwem w jednym - patrz oczy Yumeko, czy to spojrzenie bohaterek, gdy doznają one granicznie kompulsywnych i ekstatycznych momentów związanych z hazardem. Ta seria to taka sodomiczna miejscami opowieść o pędzeniu przez życie na granicy ryzyka, opowieść o przełamywaniu granic i tykaniu owocu zakazanego, wręcz naruszaniu jakiegoś grzechu pierworodnego. A szata graficzna, a osobowość głównej bohaterki, Yumeko, jaka ona jest tajemnicza, nieprzewidywalna, niekiedy piekielnie agresywna, wręcz diabelska a innym razem potulna i zaskakująco cicha. Grafika to tylko potwierdza: potężne, mięsiste kontury, wypełnienia i te, o czym wspominałem wyżej, szkarłatne oczy Yumeko, gdy budzi się w niej demon hazardu i doświadczania granicznych emocji. "Kakegurui" mogę na razie postawić ocenę: 9/10. Jebitne Amazing!:obama:

No i poraz kolejny podkreślę: te intesywne, szalone i potężne spojrzenie Yumeko... Damn it!

:banderas::banderas:

images?q=tbn:ANd9GcRJlnMB4TnoN-bj-tjC-hu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Taa jest, goty. Też sobie zawsze robie powtórke zaraz przed nowym epem. Odcinek z tą tancerką ależ to było dobre :obama: poza tym oglądam tylko jakieś anime o łowieniu rybek xD fajna cziluwa zawsze sobie lubie na koniec tygodnia odpalić chociaż większość osób raczej uśnie na tym z nudów. No i czekam aż ten kopernik wyjdzie w całości i też będzie oglądańsko

• Lubię! 1
Opublikowano

O właśnie, muszę skończyć tego ewangeliona. Z klasyków jeszcze na pewno Serial Experiments Lain i Ghost in the shell

Ale kowboj bebop to dla mnie number 1

• Dzięki 1
Opublikowano

Code Geass: Lelouch of the Rebellion - podobnie jak w Death Note dużo mindgamesów

Tengen Toppa Gurren Lagann

Fullmetal Alchemist Brotherhood

• Dzięki 1
Opublikowano
9 godzin temu, jimmy napisał(a):

Panowie dajcie jakieś anime które mnie zniszczy. Moje całe doświadczenie z tematem to Death Note, które uwielbiam.

One punch man to pewniak dla Ciebie jak nie widziałeś.

• Dzięki 1
Opublikowano

@jimmyAż jestem w szoku ze nikt nie zaproponował dla ciebie jako poczatkujacego który szuka niszczącego anime klasyków pokroju Angel Beats, Suka suka, Your lie in april czy Clannad albo pierwszego i jedynego wartego obejrzenia sezonu Berserkera :banana:

A poważnie to jeszcze bym obczaił Demon Slayer bo to masturbator dla galek ocznych i "trylogie" Makoto Shinkai :Your name, Weathering with you i Suzume. Klimat totalnie odmienny od DN ale te filmy mają w sobie coś wyjątkowego. Typ niesamowicie łączy mistycyzm z życiem codziennym i oglądanie jego dzieł wywołuje u mnie takie dziwne uczucie radości/ukojenia/relaksu no ciężko mi to nazwać ale każdemu polecam. 

• Dzięki 1
Opublikowano

https://www.filmweb.pl/serial/Hero+Mask-2018-828154

Ciekawe, akurat ,,Hero Mask" jest tego rodzaju ,,animajcem", który polecę, ale jako coś, co można obejrzeć, ale nie na zasadzie, że ,,jest to mega zajebiste! Must See ASAP!", lecz raczej: obejrzeć można, bo to serial, który będzie wyzwaniem dla mało wybrednych fanów: tu akcja nie galopuje, fabuła jest totalnie koślawa, jednakże z masą świetnych wątków w gatunku sci-fi, political fiction, sensacji na szczeblach władzy, szpiegowskiego drygu i akcji. Dopiero w okolicy 10-ego odcinka wszystko zaczyna nabierać tempa, a ta mamałyga nabiera wyrazistości. Obejrzałem cały s01 i dopiero ostatnie kilka epizodów nadrobiło za resztę! Narracja się rozplątała i miała już spójniejszy ciąg. Graficznie postaci były zaprojektowane kiepsko, sztywnie, plastikowo, jakby z małą ilością klatek na sekundę jeśli chodzi o ich ruch, gesty, emocje. Jednak bajkowo wyglądają szerokie ujęcia, tła, plener miast i detal naturalnych, żywych przestrzeni. Mocne 6/10 za pierwszy sezon się tu należy! :)

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 00:36, jimmy napisał(a):

Panowie dajcie jakieś anime które mnie zniszczy. Moje całe doświadczenie z tematem to Death Note, które uwielbiam.

Made in Abbys s1 , proszę .

• Dzięki 1