czesio83 21 Opublikowano 20 marca 2008 Opublikowano 20 marca 2008 ostatnio to przygnębiła mnie totalnie końcówka mgły Cytuj
Marcin$ 0 Opublikowano 21 marca 2008 Opublikowano 21 marca 2008 "Motyl i skafander" Wpis, właśnie obejrzałem. Film kapitalny. Cytuj
AumaanAnubis 1 Opublikowano 1 kwietnia 2008 Opublikowano 1 kwietnia 2008 Requiem For A Dream Green Mile Saving Private Ryan Cytuj
Mordechay 680 Opublikowano 6 kwietnia 2008 Opublikowano 6 kwietnia 2008 Ostatnio byłem na "Wszystko za życie" i jakoś tak mnie przybił. Polecam. Cytuj
Gość maciek88 Opublikowano 7 kwietnia 2008 Opublikowano 7 kwietnia 2008 nie no bez jaj, widzisz i nie grzmisz. mgla, wszystko za zycie, zielona mila, szregowiec rajan? "Człowiek Słoń" obadajcie Cytuj
kempa 0 Opublikowano 7 kwietnia 2008 Opublikowano 7 kwietnia 2008 hmmm... człowiek słon przygnebiajacy ? mozesz sie wysilic na jakas argumentacje ? Cytuj
Gość maciek88 Opublikowano 8 kwietnia 2008 Opublikowano 8 kwietnia 2008 zmulił mnie równo, był ciężki i przytłaczający. zero "luźnych" scen, wszystko ponure od początku do końca. w zdenia jakis namacalny sposob pokazane okrucienstwo, niezasluzona tragedia chorego czlowieka, a nie marginesowych wywłok, które same za swój los odpowiadają (Reqiuem, Happiness). do tego strasznie powolna akcja, czarno-biała taśma, zero efekciarstwa (wiadomo). no nie wiem co Ci mam pisac, film zrobil na mnie wrazenie i poruszyl. Cytuj
kempa 0 Opublikowano 8 kwietnia 2008 Opublikowano 8 kwietnia 2008 tło filmu jak i zarys historii owszem jest przygnebiajacy (przypominam, ze jest to historia oparta na faktach, opracowana na podstawie zapisków lekarza, który zajmował sie Johnem Merrickiem). jednak naprawde nie widziałes w tym filmie nic poza okrucienstwem, brakiem tolerancji wobec jednostek słabszych, pogardy dla uposledzenia fizycznego i niemoc wobec tego ? hmmm jesli nie to polecam jeszcze raz zgłębic film jak masz okazje ku temu i ochote, bo... przeciez tak naprawde w tym filmie chodzi o cos zupełnie innego... dzieki pomocy zyczliwych osób John zdobywa przyjaciół, odkrywa skrywana w sobie wrazliwosc oraz talent, udaje mu sie uzyskac akcpetacje otoczenia i co najwazniejsze staje sie człowiekiem i umiera jak człowiek, pozostawiajac cos po sobie. nie sadze by jego losy od sytuacji w której sie znajdował "wyjsciowo" mogły sie potoczyc lepiej. to oczywiscie dosc uproszczona na szybko interpretacja, bo film skrywa w sobie duzo wiecej. Cytuj
Gość maciek88 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Opublikowano 9 kwietnia 2008 (edytowane) nie napisalem, ze nie widzialem w tym filmie nic poza, napisalem dlaczego byl dla mnie przygnebiajacy. Sz tego co pamietam to pozniej Merrick stracil kontakt z doktorem i znowu trafil do cyrku, a na sam koniec popelnil samobojstwo. czy to nie jest tak, ze byl swiadomy iz na dluzsza mete nie da rady tak zyc? a moze byl to samoboj na zasadzie Thompsona/Hemingwaya - przezylem swoje i styka?S ale film faktycznie chyba jeszcze raz obczaje bo widzialem go daaaaaaaawno temu i moze bylem za maly zeby wszystko wylapac jak nalezy. Edytowane 9 kwietnia 2008 przez maciek88 Cytuj
kempa 0 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Merrick wiedział, ze nie uda sie go wyleczyc i umrze w całkiem niedługim czasie, po prostu jego wedrówka przez zycie przewidywała krótszy okres czasu, ale on był z tym pogodzony i nie próbował z tym walczyc. on nie popełnia samobójstwa, bo mu jest zle. to po prostu jest dopełnienie jego zycia jako człowieka. zwróc uwage na to w jaki sposób umiera, to jeden z najwazniejszych symboli w filmie. Cytuj
Labik 10 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Życie jest piękne super film. Cytuj
Fenikz 89 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Opublikowano 9 kwietnia 2008 Przygoda na Alasce, baaardzo przygnebiajacy film... Cytuj
kempa 0 Opublikowano 10 kwietnia 2008 Opublikowano 10 kwietnia 2008 aaa, juz wiem o co chodzi, dla niektórych tutaj "przygnebiajacy" to synonim "wzruszajacego"... Cytuj
Kroolik 7 Opublikowano 10 kwietnia 2008 Opublikowano 10 kwietnia 2008 Requiem dla snu - chyba już nigdy nie będę tak przeżywał filmu, zrobił mi srogą jatkę we łbie i był znakomitym "odstraszaczem" jeśli chodzi o używki Cytuj
jaroz 0 Opublikowano 15 kwietnia 2008 Opublikowano 15 kwietnia 2008 Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka). najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan. Cytuj
Dud.ek 2 054 Opublikowano 15 kwietnia 2008 Opublikowano 15 kwietnia 2008 Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka).najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan. Polski tytuł to "Grobowiec Świetlików". Dobry film. Cytuj
Gość tk Opublikowano 6 maja 2008 Opublikowano 6 maja 2008 (edytowane) control - ja pier.dole jak ten film potrafi człowieka zdołować. a na tak wrażliwych młodych chłopców jak ja może zadziałać wręcz destruktywnie. Edytowane 6 maja 2008 przez tk Cytuj
kempa 0 Opublikowano 6 maja 2008 Opublikowano 6 maja 2008 tym bardziej, ze oparty na faktach i swietnie zrealizowany. Cytuj
Marcin$ 0 Opublikowano 31 lipca 2008 Opublikowano 31 lipca 2008 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (angielski tytuł: 4 Months, 3 Weeks & 2 Days) może nie najbardziej, aczkolwiek przygnębiający. Cytuj
exe 4 Opublikowano 1 sierpnia 2008 Opublikowano 1 sierpnia 2008 "Pi" aka. 3,14... ze względu za deterministyczny pogląd losów. Cytuj
michal 558 Opublikowano 26 listopada 2008 Opublikowano 26 listopada 2008 L'aventura - o nietrwałości uczuć Noc - upadek na pozór idealnego związku Potępienie - alienacja Upały - odarcie z iluzji atrakcyjnego życia Import/Export - siła pieniądza przezwycięża siłę miłości Pi - uwierz w chaos Mouchette - obalenie mitu dziecka jako niewinnej jednostki Zwierciadło - zachwianie własnej tożsamości Włoczykij - praca jako obóz koncentracyjny Śmierć w Wenecji - miłość jako obsesja , destrukcyjna i bezwzględna Lampart - brak zasad i poszanowania Cienie Zapomnianych Przodków - lekceważona przeszłość daje o sobie znać w przyszłości Podróż na Cytere - dawne lata nigdy nie wrócą 2001:Odyseja Kosmiczna - człowiek nigdy nie dosięgnie prawdy dostatecznej Umberto D. - zwierzę jako jedyny sprzymierzeneic starszego człowieka Niemcy , rok zerowy - dziecko jako jedyny żywieciel rodziny Zanim diabeł dowie się ,że nie żyjesz - z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjeciu Ziemia drży - jednostka przegrywa w starciu z gigantem Aguirre , gniew boży - bezradność człowieka wobec natury Harmonie Werkmeistera - utrata wiary w ludzi Cytuj
Snejk 273 Opublikowano 26 listopada 2008 Opublikowano 26 listopada 2008 (edytowane) The Girl Next Door - Ja (pipi)e. Film na podstawie knigi nowego miszcza grozy Jacka Ketchum'a o tym samym tytule, w dodatku oparta na faktach - ktore byly jeszcze bardziej hardkorowe. Jeden z nielicznych filmow, ktory mnie zdolowal i zszokowal. nie, nie chodzi o komedie z eliszą Edytowane 26 listopada 2008 przez Snejk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi