Fab3r 4 Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 The Day After Cytuj Odnośnik do komentarza
walt 0 Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Fucking Amal. Cytuj Odnośnik do komentarza
czesio83 21 Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 ostatnio to przygnębiła mnie totalnie końcówka mgły Cytuj Odnośnik do komentarza
Marcin$ 0 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 "Motyl i skafander" Wpis, właśnie obejrzałem. Film kapitalny. Cytuj Odnośnik do komentarza
AumaanAnubis 1 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Requiem For A Dream Green Mile Saving Private Ryan Cytuj Odnośnik do komentarza
Mordechay 680 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Ostatnio byłem na "Wszystko za życie" i jakoś tak mnie przybił. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość maciek88 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 nie no bez jaj, widzisz i nie grzmisz. mgla, wszystko za zycie, zielona mila, szregowiec rajan? "Człowiek Słoń" obadajcie Cytuj Odnośnik do komentarza
kempa 0 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 hmmm... człowiek słon przygnebiajacy ? mozesz sie wysilic na jakas argumentacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość maciek88 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 zmulił mnie równo, był ciężki i przytłaczający. zero "luźnych" scen, wszystko ponure od początku do końca. w zdenia jakis namacalny sposob pokazane okrucienstwo, niezasluzona tragedia chorego czlowieka, a nie marginesowych wywłok, które same za swój los odpowiadają (Reqiuem, Happiness). do tego strasznie powolna akcja, czarno-biała taśma, zero efekciarstwa (wiadomo). no nie wiem co Ci mam pisac, film zrobil na mnie wrazenie i poruszyl. Cytuj Odnośnik do komentarza
kempa 0 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 tło filmu jak i zarys historii owszem jest przygnebiajacy (przypominam, ze jest to historia oparta na faktach, opracowana na podstawie zapisków lekarza, który zajmował sie Johnem Merrickiem). jednak naprawde nie widziałes w tym filmie nic poza okrucienstwem, brakiem tolerancji wobec jednostek słabszych, pogardy dla uposledzenia fizycznego i niemoc wobec tego ? hmmm jesli nie to polecam jeszcze raz zgłębic film jak masz okazje ku temu i ochote, bo... przeciez tak naprawde w tym filmie chodzi o cos zupełnie innego... dzieki pomocy zyczliwych osób John zdobywa przyjaciół, odkrywa skrywana w sobie wrazliwosc oraz talent, udaje mu sie uzyskac akcpetacje otoczenia i co najwazniejsze staje sie człowiekiem i umiera jak człowiek, pozostawiajac cos po sobie. nie sadze by jego losy od sytuacji w której sie znajdował "wyjsciowo" mogły sie potoczyc lepiej. to oczywiscie dosc uproszczona na szybko interpretacja, bo film skrywa w sobie duzo wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość maciek88 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) nie napisalem, ze nie widzialem w tym filmie nic poza, napisalem dlaczego byl dla mnie przygnebiajacy. Sz tego co pamietam to pozniej Merrick stracil kontakt z doktorem i znowu trafil do cyrku, a na sam koniec popelnil samobojstwo. czy to nie jest tak, ze byl swiadomy iz na dluzsza mete nie da rady tak zyc? a moze byl to samoboj na zasadzie Thompsona/Hemingwaya - przezylem swoje i styka?S ale film faktycznie chyba jeszcze raz obczaje bo widzialem go daaaaaaaawno temu i moze bylem za maly zeby wszystko wylapac jak nalezy. Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez maciek88 Cytuj Odnośnik do komentarza
kempa 0 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Merrick wiedział, ze nie uda sie go wyleczyc i umrze w całkiem niedługim czasie, po prostu jego wedrówka przez zycie przewidywała krótszy okres czasu, ale on był z tym pogodzony i nie próbował z tym walczyc. on nie popełnia samobójstwa, bo mu jest zle. to po prostu jest dopełnienie jego zycia jako człowieka. zwróc uwage na to w jaki sposób umiera, to jeden z najwazniejszych symboli w filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labik 10 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Życie jest piękne super film. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fenikz 89 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Przygoda na Alasce, baaardzo przygnebiajacy film... Cytuj Odnośnik do komentarza
kempa 0 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 aaa, juz wiem o co chodzi, dla niektórych tutaj "przygnebiajacy" to synonim "wzruszajacego"... Cytuj Odnośnik do komentarza
Kroolik 7 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Requiem dla snu - chyba już nigdy nie będę tak przeżywał filmu, zrobił mi srogą jatkę we łbie i był znakomitym "odstraszaczem" jeśli chodzi o używki Cytuj Odnośnik do komentarza
jaroz 0 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka). najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 043 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka).najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan. Polski tytuł to "Grobowiec Świetlików". Dobry film. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość tk Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) control - ja pier.dole jak ten film potrafi człowieka zdołować. a na tak wrażliwych młodych chłopców jak ja może zadziałać wręcz destruktywnie. Edytowane 6 Maja 2008 przez tk Cytuj Odnośnik do komentarza
kempa 0 Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 tym bardziej, ze oparty na faktach i swietnie zrealizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza
Marcin$ 0 Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (angielski tytuł: 4 Months, 3 Weeks & 2 Days) może nie najbardziej, aczkolwiek przygnębiający. Cytuj Odnośnik do komentarza
exe 4 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 "Pi" aka. 3,14... ze względu za deterministyczny pogląd losów. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 L'aventura - o nietrwałości uczuć Noc - upadek na pozór idealnego związku Potępienie - alienacja Upały - odarcie z iluzji atrakcyjnego życia Import/Export - siła pieniądza przezwycięża siłę miłości Pi - uwierz w chaos Mouchette - obalenie mitu dziecka jako niewinnej jednostki Zwierciadło - zachwianie własnej tożsamości Włoczykij - praca jako obóz koncentracyjny Śmierć w Wenecji - miłość jako obsesja , destrukcyjna i bezwzględna Lampart - brak zasad i poszanowania Cienie Zapomnianych Przodków - lekceważona przeszłość daje o sobie znać w przyszłości Podróż na Cytere - dawne lata nigdy nie wrócą 2001:Odyseja Kosmiczna - człowiek nigdy nie dosięgnie prawdy dostatecznej Umberto D. - zwierzę jako jedyny sprzymierzeneic starszego człowieka Niemcy , rok zerowy - dziecko jako jedyny żywieciel rodziny Zanim diabeł dowie się ,że nie żyjesz - z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjeciu Ziemia drży - jednostka przegrywa w starciu z gigantem Aguirre , gniew boży - bezradność człowieka wobec natury Harmonie Werkmeistera - utrata wiary w ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza
Snejk 273 Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) The Girl Next Door - Ja (pipi)e. Film na podstawie knigi nowego miszcza grozy Jacka Ketchum'a o tym samym tytule, w dodatku oparta na faktach - ktore byly jeszcze bardziej hardkorowe. Jeden z nielicznych filmow, ktory mnie zdolowal i zszokowal. nie, nie chodzi o komedie z eliszą Edytowane 26 Listopada 2008 przez Snejk Cytuj Odnośnik do komentarza
mj 13 Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 la haine Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi