feastking 1 Opublikowano 31 maja 2008 Opublikowano 31 maja 2008 Ta gra jest wspaniała!! Jedyna w swoim rodzaju, która chwyta za serce prawie tak mocno jak ICO.. Jeśli chodzi o samą sól rozgrywki czyli walki z kolosami, chyba najbardziej przypadł mi do gustu nr 16. Nigdy wcześniej wzrok olbrzyma nie przytłaczał tak jak przy ostatnim bossie. Skończyłem grać kilka godzin temu a nadal przed oczyma mam ten demoniczny widok ^_^ Naprawde nic nie można zrobić na końcu? Naciskałem trójkąst jak głupi byleby tylko dotrzeć do ukochanej, a tu taki zonk- niewidzialna ściana... Mimo wszystko jakiś lekki niedosyt zostaje, podobnie jak w ICO, człowiek brnął do przodu, spodziewając się pięknego zakończenia, a tu smutek smutek i jeszcze raz smutek.. Moja ocena to 9/10. Wymienie tylko minusy: - Minimalna monotonia związana z walkami z kolosami - Zakończenie.. Cytuj
ShtaS 174 Opublikowano 31 maja 2008 Opublikowano 31 maja 2008 Zakończenie nie jest wcale takie złe. Zauważ, że bohater stawiając stopę na Zakazaynych Terenach, jak sama nazwa mówi, łamie największe zakazy i już w tym momencie skazuje się na "potępienie". Myślę, że on był świadomy tego, że, niezależnie od efektu jego zmagań, on stoi na straconej pozycji i dla niego ta historia nie może się dobrze skończyć. Z drugiej strony, dziecko, które dziewczyna znajduje na samym końcu pozostawia jakąś nadzieję : ) Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 4 czerwca 2008 Opublikowano 4 czerwca 2008 (edytowane) No i tak się przez ten miesiąc od poprzedniego posta rozejrzałem że dostałem właśnie SotC w folii. Mam pytanie do właścicieli digipaków. Czy ktoś próbował odkleić naklejkę z okładki? I z jakim skutkiem? Da się to zrobić czy muszę żyć ze świadomością że ta kretyńska metoda promocji już na zawszę będzie szpecić moje śliczne pudełko? :nerd: W ogóle to zastanawiam się czy folię zerwać, wszak teraz moja wcześniejsza kopia stała się legalną. :spox: odklejales ta naklejke? jesli tak, to z jakim skutkiem i jaka techniką? xD po ogledzinach troche sie boje xD Edytowane 4 czerwca 2008 przez Coati Cytuj
Siarex 4 Opublikowano 11 czerwca 2008 Opublikowano 11 czerwca 2008 (edytowane) Dzisiaj kupiłem SotC po dość okazyjnej cenie i właśnie jestem po dwóch pierwszych kolosach. Świetny klimat, walki robią dosłownie OGROMNE wrażenie, a muzyka dopełnia dzieła zniszczenia Jedyne co mnie irytuje to spadki framerate'u, od których już trochę sie odzwyczaiłem. Edit: Właśnie skończyłem SotC. Zajęło mi to 11:40, więc jeżeli chodzi o czas gry nie jest tak źle. Wrażenia za to są niesamowite, już dawno nie spotkałem w grze tak urzekającego świata, co w dobie blasterków czy innych hype'ów jest ewenementem na skale światową. To bardziej podpada pod dzieło sztuki niż grę . Kolosy zostały świetnie zaprojektowane i nie można powiedzieć , że rozwalenie któregokolwiek z nich było nudne czy schematyczne. Co do grafiki to mam mieszane uczucia. Niby bajeczny świat z mnóstwem efektów a jednak animacja rzadko przekraczała 20 fpsów. Ja bym wyrzucił parę efektów na rzecz lepszej animacji, bo to w sumie jedyna rzecz do której można się przyczepić. Ciężko tą gre porównywać do czegokolwiek, gdyż jak już mówiłem to jest dzieło artystyczne, które trzeba przeżyć. Jak dla mnie nowa pozycja w TOP 10 of ol tajms Edytowane 14 czerwca 2008 przez Siarex Cytuj
ShtaS 174 Opublikowano 18 czerwca 2008 Opublikowano 18 czerwca 2008 http://www.ultima.pl/Shadow_of_the_Colossus_Platinum/i3297/ wiem że to u konkurencji PE ale zaryzykuję O_O pawel_k - wielgaśne dzięki za tego linka, gdyby nie twój post zapewne przegapiłbym tę ofertę. Super cena, nawet jeśli gra jest w zwykłym pudełku i z "platynową" okładką. Byle nie usuneli oferty do 31, wtedy wypłata i zamawiam! ---EDIT--- zamówione, powered by Lucek - jeszcze bardziej wielgaśne dzięki za pożyczkę Gra nareszcie doszła. Muszę powiedzieć, że była to niezwykła okazja. Pomimo informacji na stronie sklepu, gra nie jest w wersji platynowej (bo nigdy do Platyny nie trafiła), ale w edycji kolekcjonerskiej, czyli z pocztówkami. 60 zł jak za taki zestaw to super cena ; ) Cytuj
McDrive 3 097 Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 Ja dopiero teraz zamówiłem. Wcześniej kiedy chciałem to nie było w sklepie, bo wszystko wykupili. Mam nadzieję, że się nie zawiodę na grze Teraz tylko czekać 2 tygodnie. Cytuj
Gość pawel_k Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 Ja dopiero teraz zamówiłem. Wcześniej kiedy chciałem to nie było w sklepie, bo wszystko wykupili. Mam nadzieję, że się nie zawiodę na grze Teraz tylko czekać 2 tygodnie. na pewno nie zawiedziesz się SotC to moja gra życia, najlepsza rzecz w jaką grałem Cytuj
rushman 4 Opublikowano 25 czerwca 2008 Opublikowano 25 czerwca 2008 (edytowane) na pewno nie zawiedziesz się SotC to moja gra życia, najlepsza rzecz w jaką grałem A w Ico grałeś?? ;) Edytowane 25 czerwca 2008 przez rushman Cytuj
Gość pawel_k Opublikowano 26 czerwca 2008 Opublikowano 26 czerwca 2008 ICO mam ale jeszcze nie grałem - postanowiłem że to będzie ostatnia gra jaką przejdę na ps2 Cytuj
hair_of_the_dog 0 Opublikowano 2 lipca 2008 Opublikowano 2 lipca 2008 Chopy...Ja czaje sie na ta giere od ponad roku i nadal nie moge sie przekonac do zakupu... Boje sie....boje sie, ze kolosy beda za trudne i ze gre bede przezywac, jak MGS3 Cytuj
Gość pawel_k Opublikowano 2 lipca 2008 Opublikowano 2 lipca 2008 Chopy...Ja czaje sie na ta giere od ponad roku i nadal nie moge sie przekonac do zakupu... Boje sie....boje sie, ze kolosy beda za trudne i ze gre bede przezywac, jak MGS3 to graj na easy generalnie same kolosy nie są trudne, czasem tylko ciężko wpaść na pomysł jak się na nie dostać, ja miałem problemy może z 3 kolosami, ale wtedy albo dostałem podpowiedź przez grę albo zobaczyłem jednego na youtube (tylko jak coś to nie patrz na speedruning w przechodzeniu kolosów bo to co kolesie tam wyprawiają to nie jest możliwe dla normalnego śmiertelnika ) Cytuj
blizzball 0 Opublikowano 5 lipca 2008 Opublikowano 5 lipca 2008 czy ma ktoś możliwość sprawdzenia kompatybilności tej gry z padem analogowym do PSone Cytuj
rushman 4 Opublikowano 5 lipca 2008 Opublikowano 5 lipca 2008 czy ma ktoś możliwość sprawdzenia kompatybilności tej gry z padem analogowym do PSone Działa Cytuj
are91 0 Opublikowano 9 lipca 2008 Opublikowano 9 lipca 2008 Chopy...Ja czaje sie na ta giere od ponad roku i nadal nie moge sie przekonac do zakupu... Boje sie....boje sie, ze kolosy beda za trudne i ze gre bede przezywac, jak MGS3 Ja też się czaję, ale zwyczajnie nie wiem gdzie to dostać za normalną cenę Cytuj
Mikes 65 Opublikowano 10 lipca 2008 Opublikowano 10 lipca 2008 A ja mam od kilku miechów oryginał i tez nie moge sie przełamac, załatwiłem ze 3 kolosy i miałem dosc, klimat tej gry mnie przytłacza, obiecuję sobie że do niej wrócę w te wakacje, mam nadzieje ze tak zrobie. Cytuj
Guma211 0 Opublikowano 19 lipca 2008 Opublikowano 19 lipca 2008 Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem SoTC, miałem czas, żeby się rozprawić z jednym kolosem i... kurcze pieczone, nie zrozumcie mnie źle, nie jestem żadnym perwerwm, ale przyniosło mi to ogromną satysfakcję i czerpałem dożo radość z tej nierównej walki. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mil chwilkę czasu i sposobność rozprawiania z kolejnym oponentem. Mam również nadzieje, że po przejściu tego tytułu będę równie zadowolony co teraz. Cytuj
Zwyrodnialec 1 715 Opublikowano 5 września 2008 Opublikowano 5 września 2008 Na początku gry jak ten Dormin gada do Wanderera, to tylko mi się wydaje, czy to jakiś bełkot jest? Napisy są po angielsku (swoją drogą lipna czcionka). A pytam dlatego, bo mam instrukcje w językach skandynawskich i nie wiem czy to nie jest przypadkiem jeden z języków Wikingów. Dlatego do ludzi którzy mają full inglisz, czy tam też słychać bełkot (bardziej irytujący niż "pika pika" w Okami ) ? 3 Cytuj
Zwyrodnialec 1 715 Opublikowano 6 września 2008 Opublikowano 6 września 2008 A jeszcze jedno, występuje to też między innymi w God Of War (szczególnie w drugiej części - podczas wstawek na silniku gry) takie migotanie tekstur, widać to w SOTC na początku w intrze jak kolo przejeżdża przez most. W samej grze też to występuje w tej świątyni na początku. Jak się nazywa ten defekt? 3 Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 6 września 2008 Opublikowano 6 września 2008 konsola sypie ci artefaktami ;] _______________ hmmm chcialbym przejsc ta gre jeszcze raz, ale tak jak za pierwszym razem i moc znowu pisac pelne domyslow posty w tym temacie.... no nic, trzeba czekac na kolejne gry od team ico ;] Cytuj
Pikol 336 Opublikowano 7 października 2008 Opublikowano 7 października 2008 Do tych, którzy są jeszcze zainteresowani odkryciami z tej gry, polecam zobaczyć filmik. zwłaszcza końcówke, pokazuke miejsce w którym (o ile mi wiadomo) nikt z graczy jeszcze nie był pozatym, siema, mój pierwszy post Cytuj
Gość pawel_k Opublikowano 7 października 2008 Opublikowano 7 października 2008 Do tych, którzy są jeszcze zainteresowani odkryciami z tej gry, polecam zobaczyć filmik. zwłaszcza końcówke, pokazuke miejsce w którym (o ile mi wiadomo) nikt z graczy jeszcze nie był pozatym, siema, mój pierwszy post nieeee ktoś depcze świętość zobaczyłem początek i przerwałem - wolę zachować wspaniałe wspomnienia z zapomnianej krainy... btw. witamy Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 12 października 2008 Opublikowano 12 października 2008 Takie tam wstępne wrażenie. Świetna gra, oczywiście wspaniałe starcia. Ładna grafika, która mogłaby być gorsza dla lepszej animacji Trochę trudne sterowanie koniem, nie zmienia się w zależności od kamery, zresztą najlepiej jakby sterowanie wierzchwcem byłe takie ja w Gun`ie. Bardzo fajnie wyglądają te snopy światła rzucane przez miecz. Przypadkiem udało i się z wyekwipowanym łukiem stać podczas jazdy, jak to zrobić?? I co znaczy to "thou" jak mówi to jakieś bóstwo do bohatera? Cytuj
golab 1 670 Opublikowano 12 października 2008 Opublikowano 12 października 2008 thou - you thy - your staroangielski co nie Cytuj
Sonotori 0 Opublikowano 13 października 2008 Opublikowano 13 października 2008 (edytowane) Jaysus, jakbym grał na kompie. Marnują się panopki w tym Sony, powinni gry na PC robić, ot co. PC-towi gracze mają wprawę w wybaczaniu takich rzeczy jak ten framerate. Szkoda, że produkcja się nie przeciągnęła i SotC nie powstał jednak na PS3 (jak Ico z PSX przeszło na PS2). Kamerę by może wymyślili sensowną do tego czasu. Dla mnie jest niemal oczywiste, że tak długo ściemniali w stylu "to się jeszcze zoptymalizuje", aż ich zwierzchność przyparła do muru i wypuścili, co już mieli. Pod względem kamery i wydajności gra jest tak skandalicznie poniżej first-party standardów (przynajmniej standardów Sony), że to chyba sen czyjś złoty o grze, która miała powstać. Wydanie produktu w tym stanie to niemalże developerskie poronienie. Jeny, miałem zamiar (uprzedzony o frameracie i o kamerze) zagrać w The Getaway bezpośrednio przed SotC, aby się przygotować psychicznie, jednak tego nie uczyniłem, niestety. Przeszedłem za to Ico wcześniej, po czym trochę w Burnouta 3 pojeździłem, żeby się po Ico dochamić magią EA. Napoczęcie zaraz potem SotC było najwyraźniej błędem. TAKIEJ surowizny jeszcze na PS2 nie kosztowałem. Hardkor. Mimo powyższych zastrzeżeń zakupu nie żałuję z tej prostej przyczyny, że gdybym nie zagrał, nosiłbym szkło bolesne. Niech zostanie jednak z całą mocą podkreślone, iż to gra głównie dla koneserów. Niechaj sobie zawczasu wyobrażą grę, której trzeba wybaczyć bardzo wiele, a potem niech przyjmą do wiadomości, że SotC będą musieli wybaczyć jeszcze więcej. Sprawa jest poważna. Śmiała koncepcja trochę się rozminęła albo z możliwościami sprzętu, albo z umiejętnościami twórców. Ktoś se fajną grę wymyślił, nie ma co, ale rzeczywistość skrzeczy. Tak poza tym mam do powiedzenia o SotC wiele dobrego, ale póki co się z tym wstrzymam, bo gry jeszcze nie przeszedłem (jestem po czterech kolosach). Jedna rzecz mnie zastanawia. Czemu bossowie z tej gry zyskali sławę bezprecedensowo wielkich? Dla mnie to nie jest żaden super-size przełom. Painkiller był wcześniej. Nawet Reflux z Ramyana 3 (ostatnia walka; polecam), którego niedawno wspominałem w platformówkowym kąciku, mógłby się mierzyć z kolosami rozmiarem, jeśli dobrze pamiętam. Edytowane 13 października 2008 przez Sonotori Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi