Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Czoperrr 5 120 Opublikowano 6 października 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 października 2012 Wy bawicie się w odnawianie szaraczków z allegro, a mi udało się dorwać PSX'a stan praktycznie nówka za 70zł z wysyłką Karton w idealnym stanie, nieprzerabiana jeszcze z plombą, styropiany, konsola, pad, kable we foliach, do tego memorka i 3 gry. Najlepszy deal jaki w życiu zrobiłem, a miałem już kilka bardzo dobrych retro zakupów Kiedyś tak jak każdy miałem szaraczka ale sprzedałem go po przesiadce na Gamecube. Później mi go brakowało i kupiłem na allegro PS One, którego zabrała mi policja w związku z jakąś podejrzaną sprawą. Nie dość, że straciłem konsolę, nie odzyskałem pieniędzy (150zł) to jeszcze musiałem się wstawić w sądzie jako świadek i tłumaczyć z kupna konsoli która była przerobiona. Strasznie mnie to bawiło, szczególnie że na allegro 90% PSXów jest przerobiona, to jeszcze fakt, że konsola jest od dawna nieprodukowana,a tu takie cyrki. No, ale końcem końców udało się kupić na niemieckim eBayu te cacuszko, oryginalnego szaraczka a nie jakieś tam PS One 15 Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 6 października 2012 Opublikowano 6 października 2012 No prosze. Sam chyba sobie kupie znowu Szaraka. Widze, że Fifa 99 sie załapała (grałem tylko własnie w niemiecką wersję nic nie rozumiejąc ale i tak się świetnie grało....a potem ktoś pozyczył mi ISS 98 i jakoś tak fifa już nie była fajna ). Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 6 października 2012 Opublikowano 6 października 2012 Te gierki to i tak jako bonus, jedyne co dobre to Gran Turismo. Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 20 października 2012 Opublikowano 20 października 2012 Kiedyś tak jak każdy miałem szaraczka ale sprzedałem go po przesiadce na Gamecube. Później mi go brakowało i kupiłem na allegro PS One, którego zabrała mi policja w związku z jakąś podejrzaną sprawą. Nie dość, że straciłem konsolę, nie odzyskałem pieniędzy (150zł) to jeszcze musiałem się wstawić w sądzie jako świadek i tłumaczyć z kupna konsoli która była przerobiona. Kiedy to było i co przeskrobałeś? Cytuj
Stoki Chan 1 Opublikowano 23 listopada 2012 Opublikowano 23 listopada 2012 Wy bawicie się w odnawianie szaraczków z allegro, a mi udało się dorwać PSX'a stan praktycznie nówka za 70zł z wysyłką Karton w idealnym stanie, nieprzerabiana jeszcze z plombą, styropiany, konsola, pad, kable we foliach, do tego memorka i 3 gry. Najlepszy deal jaki w życiu zrobiłem, a miałem już kilka bardzo dobrych retro zakupów Kiedyś tak jak każdy miałem szaraczka ale sprzedałem go po przesiadce na Gamecube. Później mi go brakowało i kupiłem na allegro PS One, którego zabrała mi policja w związku z jakąś podejrzaną sprawą. Nie dość, że straciłem konsolę, nie odzyskałem pieniędzy (150zł) to jeszcze musiałem się wstawić w sądzie jako świadek i tłumaczyć z kupna konsoli która była przerobiona. Strasznie mnie to bawiło, szczególnie że na allegro 90% PSXów jest przerobiona, to jeszcze fakt, że konsola jest od dawna nieprodukowana,a tu takie cyrki. No, ale końcem końców udało się kupić na niemieckim eBayu te cacuszko, oryginalnego szaraczka a nie jakieś tam PS One szacun kolego , zazdroszczę tego zestawu . W sensie ori karton , folie itp . Dla maniaka szau pau Cytuj
Gospodarz 1 Opublikowano 9 grudnia 2012 Opublikowano 9 grudnia 2012 Witam, ja swojego pleja sprowadzałem z Ameryki w zestawie z 6 grami. Wariat powiecie, ale chciałem mieć sprzęt nieprzerobiony (czego nie jestem pewien, gdyż plomby nie ma, a nie mam żadnej kopii zapasowej żeby się upewnić). W każdym razie w roku 2010 zestaw wyłowiłem na eBayu i za jakieś 150 zł nabyłem szaraka (SCPH-9002) oraz Monopoly, Frogger, Muppet Race Mania (jak pamiętam w PE ocenione na 8, #32 lub #33), Tomb Raidery 3 i 5 oraz Xena The Warrior Princess, który dzisiaj jest totalnym crapem. Do zestawu tego dokupiłem nówke Chrono Crossa z serii Greatest Hits i używke Final Fantasy Tactics w dobrym stanie. Chciałem amerykańskiego psxa z powodu tych kilku ekskluzywów które nie ukazały się w Europie, i mieć przyjemność grania na nieruszanym sprzęcie. Na moim celowniku jest-był jeszcze Parasite Eve, ale to może kiedyś... Co do stanu konsoli to rewelacja, granie na czarnych płytkach faktycznie oszczędza sprzęt, nie ma mowy o jakichkolwiek chrupnięciach, niedoczytywaniu się i innych przykrych doświadczeniach jakie miałem na swoim pierwszym i drugim psxie. Nie mam danych co do wieku konsoli ani stopnia jej eksploatacji przez poprzedniego właściciela, oceniam swój sprzęt taki jaki jest, tak więc może i konsola jest z chipem, ale kultura obsługi oprogramowania jest jak na sprzęcie fabrycznie nowym. P.S. Bardzo dobry temat, przeczytałem z zainteresowaniem. Myślę że za każdym Szarakiem i jego właścicielem kryje się ciekawa historia ich spotkania. Cytuj
Kisielovy 2 Opublikowano 9 grudnia 2012 Opublikowano 9 grudnia 2012 (edytowane) Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, dziś z kuzynem wybraliśmy się na strych w poszukiwaniu fantów. Natknęliśmy się na dwa dziwne kartony - nasze PSX'y. Nasze kochane psx'y. Aż się lezka w oczku zakręciła. Bierzemy obydwa rozpakowujemy i mimo swoich prawie 10 lat oby dwa działają ! Niestety ani u mnie, ani u niego nie zachowały się orginalne pady, tylko u kuzyna znalazł się jakiś speedlink czy coś. Ku mojemu zdziwieniu nie było u mnie kabli - peszek, oraz nie działały wibracje i podświetlenie w padzie :C. Za to u kuzyna przycisk "eject" był przyciskany przez pada i niestety nie odskakuje dobrze. Miliony dem, gry z bazarku które wyglądały jak orginały ale nie działały i nasza perełka kupiona na spółkę - Resident Eviil 3 Final po Japońsku, sprowadzony na nasz koszt z wyspy. Nie wiem co nas pokusiło ale zapłaciliśmy za nią 300 % ceny, praktycznie za nic dodatkowego. Po lewej SCPH - 5502, po prawej SCPH - 5552 (patrząc od przodu ps'ów) j ;] dodam, że mój 5552 (klapka otworzona) idzie pod szlifierkę i spreja. Łapki fapki kuzyna. Zna ktoś ? ;] Edytowane 9 grudnia 2012 przez Kisielovy 2 Cytuj
Kisielovy 2 Opublikowano 10 grudnia 2012 Opublikowano 10 grudnia 2012 (edytowane) Quake II dokładnie. Edytowane 10 grudnia 2012 przez Kisielovy Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 17 grudnia 2012 Opublikowano 17 grudnia 2012 Piękne widoki Jako swój największy życiowy błąd wspominam sprzedaż PSXa z niezłą stertą oryginalnych gierek. W dodatku za grosze. Ale to nic, jeszcze kiedyś sobie kupię i postawię dumnie obok PS2 i PS3 (niech znają swoje gorzenie!). Póki co raczej nie ma na to miejsca w mojej samotni. Cytuj
Arinaldus 14 Opublikowano 25 marca 2013 Opublikowano 25 marca 2013 Witam, jestem tu nowy i specjalnie założyłem konto, żeby tutaj napisać Kiedy byłem mały (rocznik 90 ;p ) to gdy pograłem u kumpla parę godzin to się po prostu zakochałem w tej maszynce Jednak rodzice mi nie chcieli kupić bo zainwestowali w komputer dla mnie grubą gotówkę, żebym mógł się na nim uczyć, grać itd po prostu umieć go obsługiwać i doszli do wniosku, że nie będą inwestowali w "głupie gierki". Żeby Wam przybliżyć dla nich konsola to nadal to samo co pegazus ;p więc musiałem się obejść smakiem i miałem z szarakiem styczność jedynie u znajomych. Gdy poszedłem do gimnazjum, zacząłem 'zarabiać' małe kieszonkowe, pomagałem dziadkowi wystawiać i chować towar na targowisku w zamian za to dostawałem "dniówki" wysokości 10-15 zł i w ten sposób uzbierałem sobie na mojego pierwszego Play'a o numerze 2 model FAT, parę lat minęło i miało premierę PS3 i kupiłem swoją konsolkę w wersji SLIM (tu też trochę czasu ciułałem, żeby móc sobie pozwolić . Niedawno złapała mnie nostalgia po rozmowach z innym kumplem jak to fajnie było za czasów PSX Zacząłem przeglądać Allegra i inne eBaye powoli się przymierzając do kupna jakiegoś ładnego szaraczka gdy dostałem niebywałe info od znajomego, że kupił PSone na kilo w jakieś 'ciuchbudzie' i zapłacił za niego 9zł, a jako, że potrzebował zainstalować FMCB na ps2 więc w ramach przysługi przerobiłem mu memorkę a on mi w zamian dał tą konsolkę Widać było, że wcześniej korzystało z niego jakieś dziecko bo cały był pomazany kredkami, ale pół godziny czyszczenia i wszystkie zabrudzenia zniknęły Konsolka jest na chodzie, czyta oryginały, buckupów jeszcze nie próbowałem odpalać (może ktoś wie czy da się sprawdzić czy konsola była przerabiana bez sprawdzania buckupów i otwierania jej?) W zestawie był zasilacz, memorka, jeden pad i gra Bust a Move 4 Przepraszam za jakoś zdjęć, ale robione komórka w trochę słabym świetle bo chciałem się szybko z Wami podzielić Jedyne co mnie zasmuciło to to, że Pada polubiły chyba myszy i cały kabel od góry do dołu jest obgryziony... ale na szczęście działa Tak więc zostaje mi tylko stworzyć kolekcję oryginalnych gierek oraz dokupić 2 oryginalne pady pierwsze co bym chciał to Finale od VII do IX, Tekken 3, Rollcage Stage 2, Abe'y, Parasite Eve 1, 2, NFS3 i jeszcze wiele się znajdzie Tak więc jestem posiadaczem PSone, PS2 FAT (network adapter, multitap, 4x dualshock 2, 2x memory card, nie przerabiany hardwerowo jedynie FMCB gry staram się w większości odpalać z HDD ) i PS3 SLIM (sixaxis, dualshock 3, 360gb ) oraz PSP 1000 z cfw. No i postanowiłem powoli kolekcjonować jakieś starsze konsolki (kolejnym moim celem jest Nintendo 64 ];> ) No ale po około 13 latach spełniłem moje marzenie posiadania Playstation 1 Pozdrawiam wszystkich miłośników szaraka 3 Cytuj
Emtebe 2 547 Opublikowano 9 kwietnia 2013 Opublikowano 9 kwietnia 2013 Obie w idealnym stanie. Pełne komplety. GTA ma dodatkowo 2 plakaty z mapkami miast, a Colin plakat z Subaru. Dałem 10,51 zł za sztukę na allegro.Upolowałem jeszcze Gran Turismo w idealnym stanie, komplet za 6,50 zł i LMA Manager za 16,51 zł. Szkoda tylko, że na razie muszę w to grać na PS3 Może ktoś ma do odsprzedania Szaraczka? 2 Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Szarak moj kupiony w 1999, kilka lat temu dałem kumplowi bo się ciągle przeprowadzałem a nie miałem dużego bzika na kolekcjonowaniu wtedy,w tym miesiacu go odwiedzilem i jak zobaczyłem ze nadal ma moja konsole to odrazu zabrałem gier teraz mam trochę ale żadnej memory card (trzeba będzie poszukać oryginalnej) to wtedy zabiorę się za granie 4 Cytuj
Kondeer 34 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Labtec, całkiem fajna kolekcja. Gdyby jeszcze to wszystko były premierówki to już w ogóle wyglądałoby to przepysznie . Ja wreszcie dorwałem CTR'a, długo się zbierałem z zakupem bo na allegro zazwyczaj chodzi dosyć drogo i nie jest zbyt częsty. A trafiła się fajna aukcja tylko że wysyłka z UK, więc pewnie chwilę poczekam . Cytuj
Emtebe 2 547 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Opublikowano 10 kwietnia 2013 @Labtec Nie chcesz odsprzedać kilku swoich gier? Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Opublikowano 10 kwietnia 2013 (edytowane) Labtec, całkiem fajna kolekcja. Gdyby jeszcze to wszystko były premierówki to już w ogóle wyglądałoby to przepysznie . Ja wreszcie dorwałem CTR'a, długo się zbierałem z zakupem bo na allegro zazwyczaj chodzi dosyć drogo i nie jest zbyt częsty. A trafiła się fajna aukcja tylko że wysyłka z UK, więc pewnie chwilę poczekam . CTR kupowalem z ebay.co.uk, bo ciężko tu już dostać, ale warto dla takiej gry poczekać trochę dłużej A te platynki to skupiłem wiekszosc kiedyś chyba 8-10 gier razem od jakiegoś zioma, to mi wyszło chyba po 5-6zl za sztukę (w tym byl jeszcze Crash Bandicoot 2 w idealnym stanie) @Labtec Nie chcesz odsprzedać kilku swoich gier? Kiedyś jak bylem młody i głupi to pewnie tak, ale dzisiaj juz nie sprzedaje gierek, szczególnie ze te tytułu to porostu moje dzieciństwo jeszcze mi tylko brakuje Spyro, RE2 i EHRGEIZ które kiedyś posiadałem Edytowane 10 kwietnia 2013 przez Labtec Cytuj
Emtebe 2 547 Opublikowano 10 kwietnia 2013 Opublikowano 10 kwietnia 2013 @Labtec Ale jakbyś kiedyś chciał się pozbyć Gran Turismo 2, Colina 2 czy Medievila to daj znać. Nie wspominając już o Metal Gear Solid Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 8 maja 2013 Opublikowano 8 maja 2013 (edytowane) Kupiłem swoją pierwszą grę, jaką odpaliłem we wrześniu '98 na PlayStation. Było to Porsche Challenge, bo o tym że ten fioletowy kartonik to dysk demo - nie wiedziałem . Dopiero po tygodniu odkleiłem taśmę zabezpieczającą i wyleciała mi płyta, ale się wtedy cieszyłem. Grałem w Abe's Oddysee mysląc że to pełniak. Z tyłu, czytałem o innych grach np. Herkules, czy Lifeforce Tenka - myślałem że w innym modelu PSXa, są inne pełne wersje. Nie spotkałem się wcześniej z pojęciem demo. Ale mniejsza z tym. Pytanie do starych wyjadaczy. Czy tak kiedyś wyglądały pudełka gier z PSXa? Czy co to za pudełko? Chodzi mi o czarny, pionowy pasek z boku. Dla porównania Ape Escape. Nie wiem, może nowsze gry miały takie boki - z napisem PlayStation, a starsze nie? Importy miały inne pudełka/okładki. WTF? Dodam że moja wersja była platynowa, więc nie wiem jak oryginał z '97 roku. Edytowane 8 maja 2013 przez grzybiarz 2 Cytuj
Kondeer 34 Opublikowano 9 maja 2013 Opublikowano 9 maja 2013 Nie wiem dokładnie o co chodzi z tymi pudełkami, ale tak...późniejsze gry wszystkie miały takie opakowania jak to w którym masz Ape Escape (no chyba że wychodziły na więcej niż 1 płycie CD). A te w którym jest Porshe Challange, możliwe że właśnie to zależy od roku wydania gry. Wiem że np. takie Syphon Filter też wyszło w takim opakowaniu, na początku myślałem że to jakieś zastępcze pudełko, ale po przejrzeniu zdj. w necie zwróciłem uwagę że wszystkie kopie są tak samo zapakowane. Cytuj
Stoki Chan 1 Opublikowano 30 maja 2013 Opublikowano 30 maja 2013 Gdzieś czytałem ostatnio ,że istnieje projekt aby odpalać gry na PSXie z karty SD , ktoś coś wie ? Bajerancka sprawa z taką przeróbką , moje konsole by wtedy przetrwały wieki Cytuj
yaczes 14 482 Opublikowano 1 czerwca 2013 Opublikowano 1 czerwca 2013 Jest wiele gier z tamtego okresu, ktore skomplikowaniem i rozwiazaniami w gameplayu bija dzisiejsze na glowe. Cytuj
Isildur 1 Opublikowano 2 czerwca 2013 Opublikowano 2 czerwca 2013 Taa ciekawe jakie? Soul Reaver nie jest jakoś specjalnie trudny, powiedziałbym że jest łatwy. Co do grafy to najbardziej wkurza mgła. Cytuj
Kondeer 34 Opublikowano 3 czerwca 2013 Opublikowano 3 czerwca 2013 Taa ciekawe jakie? Soul Reaver nie jest jakoś specjalnie trudny, powiedziałbym że jest łatwy. Co do grafy to najbardziej wkurza mgła. Final Fantasy VII-IX, Vagrant Story, C&C, Civilization, MGS...pewnie znalazłyby się jeszcze jakieś. No i jak Soul Reavera przechodziłeś z opisem to może do najtrudniejszych gier nie należy, ale grając bez opisu często nie wiadomo gdzie trzeba iść żeby dalej popchnąć fabułę. Podobnie jest moim zdaniem z Tomb Raiderem, grając bez opisu można siedzieć godzinami i rozkminiać jakiś etap, a z opisem idzie znacznie szybciej. Cytuj
Isildur 1 Opublikowano 4 czerwca 2013 Opublikowano 4 czerwca 2013 Jest wiele gier z tamtego okresu, ktore skomplikowaniem i rozwiazaniami w gameplayu bija dzisiejsze na glowe. MGS jedynka jest bardziej skomplikowana, a gameplay bije na "glowe" ot choćby trójeczkę - litości ;-) To samo dotyczy innych gier które podałeś, no może z wyjątkiem VS. Zagadki np. Tomb Raiderów opierały się na prostym schemacie : znajdź klucz - otwórz drzwi, przesuń blok, naciśnij dźwignię, włącz przełącznik - a otworzą się następne drzwi- koniec poziomu. Co do Soul Reavera to nie korzystałem z opisów (chyba tylko raz, bo tak nie wiedziałem co mam dalej zrobić;-)), generalnie samo bieganie Razielem i zwiedzanie tak mistrzowsko zaprojektowanego świata było baardzo przyjemne. Cytuj
Sibian 154 Opublikowano 4 czerwca 2013 Opublikowano 4 czerwca 2013 PSX i PS2 to ostoja pewnych gatunków które podczas dzisiejszej generacji są w odwrocie. Produkcje na te starsze konsole nie doświadczyły również potwornego upraszczania które znajdujemy dzisiaj. Isildur co z tego , że prosty schemat pierwszego TR ? Jaki schemat ma nowy TR ? xD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi