Skocz do zawartości

PSX not dead!

Kimari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minutes ago, grzybiarz said:

Miałem tą plansze w demo one :)

tylko muzy brak:

:)

@u55r

nagrywasz bez muzy pod jutuba? :)

Nie, mam ściągnięte iso bez muzyki, ktoś tak nieudolnie zripował grę dawno temu nawet nie wiedząc że niektóre gry tak mają że dźwięk jest nagrany inaczej i np. płytę z wipeout czy właśnie ridge racer można włożyć do zwykłego odtwarzacza cd i słuchać muzyki z gry ale emulator już nie uruchomi muzyki. Muszę zripować swoją kopię Ridge Racer w taki sposób żeby muzyka działała. Albo włożyć płytę do napędu laptopa i w emulatorze zamiast uruchom iso to puścić grę z CD Rom, Tyle że wymontowałem napęd i włożyłem tam kieszeń z większym HDD :D 

Opublikowano

Najbardziej klimatyczne gry z PSX, w które grałem to

• Exhumed / Power Slave
  • Treasures of the Deep
  • Metal Gear Solid 
  • Tomb Raider
  • Resident Evil 2
  • Kula World / Kula Quest / Roll Away
  • Ridge Racer - tu cała seria

Dziś mogę je wszystkie ogrywać na emulatorach z akceleracją grafiki. :banderas:

Opublikowano
3 minutes ago, u55r said:

Najbardziej klimatyczne gry z PSX, w które grałem to

• Exhumed / Power Slave
  • Treasures of the Deep
  • Metal Gear Solid 
  • Tomb Raider
  • Resident Evil 2
  • Kula World / Kula Quest / Roll Away
  • Ridge Racer - tu cała seria

Dziś mogę je wszystkie ogrywać na emulatorach z akceleracją grafiki. :banderas:

+

• Silent Hill
  • Legacy of Kain Soul Reaver
  • Vagrant Story
  • Medievil
  • Duke Nukem Time to Kill (nie wiem, bardzo lubię tą odsłonę księcia)
Opublikowano
Godzinę temu, Czoperrr napisał:

Duke Nukem Time to Kill

ta muza z intra, obejrzane setki razy - dziś raczej pomijam filmiki.

Kiedyś gry były tak trudne, że bez opisu, czy cheatów było ciężko. 

Raz że było trudno pod względem zdrowia/energii/apteczek, a dwa - labirynty, szukanie karty dostępu...

Opublikowano

Taki pelnoprawny remake DNTTK to bym przytulił :banderas: Sequel oraz Zero Hour na N64 już słabe więc olać ale obok 3D tylko TTK był naprawdę dobry. Mam zamiar zakupić Drivera i Sould Reaver zanim zamkną sklepik na PS3. ostatnio wjechała trylogia RE. Sony jednak ssie pałę i nie dba o klasyki :/ 

Opublikowano

Land of the Babies było gorsze, natomiast Zero Hour totalna klapa chociaż grałem niedługo na emulatorze bo cartridge dość trudny do kupienia. Po Nintendo 64 spodziewałem się więcej.

Time to Kill mam oryginał w pudełku i sobie czasem odpalam na PS3.

Opublikowano

jak kupowałem utwory do rock banda, to kupiłem zdrapkę na allegro, na konto UK (bo w PL nie było kawałków), ale teraz widzę na allegro bajzel i nie widzę zdrapek na USA, czy Japonię.

Może na G2A?

A tu wynik z Allegro:

https://allegro.pl/kategoria/gry-playstation-store-258098?bmatch=e2101-d3681-c3682-cul-1-3-0319

a z g2a cośjest:

https://www.g2a.com/pl-pl/playstation-network-gift-card-5-000-yen-psn-japan-i10000070176003

------

a tego PS3, jakby tak po chinczach podpiąć pod CRT? Dla mnie to wygoda tyle gier na dysku, a np CTR mam porysowanego :/ Nie wiem, może kiedyś zbiorę z 10 płytek porysowanych i wyślę do Norbiego - ma maszynkę do regeneracji - chyba 8 dyszek za 10 płyt. 

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Przejrzałem Allegro i amerykańskie są, niestety lipa z Japonią.

EDIT: Ale G2A ma doładowania o różnej wartości, dzienks.

EDIT2: "a tego PS3, jakby tak po chinczach podpiąć pod CRT? Dla mnie to wygoda tyle gier na dysku, a np CTR mam porysowanego  Nie wiem, może kiedyś zbiorę z 10 płytek porysowanych i wyślę do Norbiego - ma maszynkę do regeneracji - chyba 8 dyszek za 10 płyt."

U mnie dość często krąży między CRT i HD - normalna sprawa. A gierki z PS1 dodatkowo obsługują chyba jakieś wygładzanie, ale pamiętam, że jego efekt na nowszych tv nie był dla mnie zadowalający.

Edytowane przez ciwa22
Opublikowano

@grzybiarzPS3 to chyba najlepsza opcja na odpalenie gierek z szaraka (poza emu) i jak najbardziej warto grać na niej podpiętej do CRT (bo na LCDku to już słabo wygląda). Tylko kabel RGB a nie kompozytowy.

Wierna emulacja plus opcje lekkiego podkręcenia grafy (wygładzenie tekstur i upscaling rozdziałki zauważalnie poprawiają wygląd, ale jednocześnie całość jest wierna oryginalnej prezencji i nie wygląda sztucznie).

Opublikowano

Pamiętam Time To Kill, ukończyłem oczywiście fabułę a później dużo grało się z braćmi na split screen, szkoda tylko ze przeciwnik widział gdzie jesteś na mapie i utrudniało to przyczajenie się ale za to każde zabicie smakowało lepiej. :banderas:

Opublikowano
1 godzinę temu, u55r napisał:

split screen,

wtedy była moda na split screen w każdej gierce. Nawet był tzw split-cable między konsolami. Chciałem tak z kolegą połączyć konsole i grać razem w Duke 3D :)

Niestety dzisiaj wszystko idzie do sieci. Nawet w wyścigówkach nie można pograć na dwie osoby, tylko wszystkie mają na pudełku "1 player", "multi ps plus/live gold required"

Opublikowano

Zainstalowałem sobie Duckstation do sprawdzenia i co to jest za emulator :obama:

• przyjazne dla użytkownika ustawienia
  • interfejs z listą gier
  • ładna graficzka i nie wymaga gimnastyki
  • achievementy za sprawą integracji z RetroAchievements

Zazwyczaj używałem ePSXe na Windowsie i Retroarch na Linuxie, teraz czas na coś nowego.

Dodatkowo, za sprawą filmiku na Youtube powróciła mi chęć na Koudelka. Nigdy nie byłem fanem jRPG (grałem w wiele ale ukończyłem tylko Mario RPG, Paper Mario TTYD i Parasite Eve :)) ale ten tytuł przykuł moją uwagę za sprawą Residentowskiej kamery i gotyckiego klimatu, ale nigdy do niego nie przysiadłem chociaż od dwudziestu lat zamierzam to zrobić. Wgrałem sobie EBOOT na PSP i będę grał pod kołderką. Następny w kolejności będzie Vagrant Story, którego też nie ukończyłem pomimo wielu prób. Chcę się przekonać do jRPG :)

Gdyby ktoś o Koudelka nie słyszał:

• Plusik 3
Opublikowano

Tak wygląda mój psx. xd Jakby mi ktoś 20 parę lat temu powiedział, że będę kiedyś grał w grę z psxa na smartfonie to bym wyśmiał gościa. Obraz z samsunga przesyłam po WiFi do TV, joypad podpięty kablem USB. Żadnych zwolnień przy cioraniu w Diablo. Inne gry sprawdzę na dniach - jakby cięło to wrzucam samsunga na uchwyt montowany do joypada i tyle. :p

20210403_213454.jpg

1617480603248763120687748730390.jpg

• Plusik 1
Opublikowano

Do Vagrant story pochodziłem i ja 3 razy gdy ukazał się na piracie ale nie przebrnąłem 

22 hours ago, Czoperrr said:

Zainstalowałem sobie Duckstation do sprawdzenia i co to jest za emulator :obama:

• przyjazne dla użytkownika ustawienia
  • interfejs z listą gier
  • ładna graficzka i nie wymaga gimnastyki
  • achievementy za sprawą integracji z RetroAchievements

Zazwyczaj używałem ePSXe na Windowsie i Retroarch na Linuxie, teraz czas na coś nowego.

Dodatkowo, za sprawą filmiku na Youtube powróciła mi chęć na Koudelka. Nigdy nie byłem fanem jRPG (grałem w wiele ale ukończyłem tylko Mario RPG, Paper Mario TTYD i Parasite Eve :)) ale ten tytuł przykuł moją uwagę za sprawą Residentowskiej kamery i gotyckiego klimatu, ale nigdy do niego nie przysiadłem chociaż od dwudziestu lat zamierzam to zrobić. Wgrałem sobie EBOOT na PSP i będę grał pod kołderką. Następny w kolejności będzie Vagrant Story, którego też nie ukończyłem pomimo wielu prób. Chcę się przekonać do jRPG :)

Gdyby ktoś o Koudelka nie słyszał:

Do Vagrant story podchodziłem i ja aż 3 razy ale poległem za każdym razem, kiedyś to było dla mnie zbyt skomplikowane jednak. Zaliczałem FF8 i FF9 bez problemów ale odbiłem się od tego sztosa. A szkoda :/ dziś już nie będę ponawiał prób bo wolę popykać w trudne arcade, które same się nie przechodzą albo w Tomb Raidera starego. 

Opublikowano (edytowane)
On 4/2/2021 at 11:55 PM, kotlet_schabowy said:

@grzybiarzPS3 to chyba najlepsza opcja na odpalenie gierek z szaraka (poza emu) i jak najbardziej warto grać na niej podpiętej do CRT (bo na LCDku to już słabo wygląda). Tylko kabel RGB a nie kompozytowy.

Tylko ze CRT musi miec PAL/NTSC bo inaczej PS3 nie odpali PS1 gierek z innych regionow sciagnietych przez store przez AV (przez HDMI bez problemow)

Edytowane przez Labtec