Michał102 870 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Michał, ty w Forze 3 grasz na xboxowej kierownicy? Grałem do niedawna - szajs się rozleciał Ostatnio kupiłem Logi DFX, ale nie ma w tej kierownicy Force Feedback'u i nie jestem z niej zadowolony (mam na niej gorsze czasy niż na padzie). A umiejętnościami z drogi się zupełnie nie sugeruj, bo pierwszy kontakt z kierą do konsoli będzie dla Ciebie szokiem - gwarantuję Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
Voytec 2 761 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 A G25 albo G27 masz? btw. Force Feedback jest az tak wazny? Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Na G25 sporo grałem w simy na PC u znajomka - kapitalna kiera. Force Feedback to podstawa Dzięki niemu czujesz, co samochód do Ciebie "mówi" Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
benito82pl 196 Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Witam. Czy df gt bedzie idealna do f1 2010? bo mam wrazenie że te małe shiftery troszkę będą psuły zabawę a może znacie jakąś metodę aby je powiększyć?thx Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pawel_k Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 da się grać na tych shifterach, podczas gry po prostu intuicyjnie się nimi operuje. spełniają więc swoją funkcję i nie przeszkadzają czy utrudniają gry. oczywiście lepiej by było mieć takie jak w G25/G27, sam szukałem nakładek ale nie znalazłem, nie wiem więc czy są.... w każdym razie większym utrapieniem tej kierownicy są pedały niż shiftery, więc jeśli jesteś jeszcze przed zakupem kierownicy i możesz sobie pozwolić na wydanie większej kasy to radzę kupić którąś z serii G 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 w każdym razie większym utrapieniem tej kierownicy są pedały niż shiftery, Rozwiń swoją myśl No chyba, że masz na myśli modele DFP sprzed modelu REV B0, to wtedy wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pawel_k Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 w każdym razie większym utrapieniem tej kierownicy są pedały niż shiftery, Rozwiń swoją myśl po prostu - pedały w DFGT wyglądają przy jakości kierownicy i jej force feedback'u jak jakaś zabawka wyrwana z kierownicy dla dzieci za 50zł od manty. zero precyzji, zero zróżnicowanej siły nacisku, po prostu tani plastik wsparty na jeszcze tańszej i cieńszej sprężynce. w gazie jeszcze to tak nie przeszkadza, ale precyzyjne dozowanie siły hamowania wymaga uwagi i skupienia się, a powinno być instynktowne i naturalne. czyli po prostu takie jak w genialnych pedałach w G25/G27 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mefi23 15 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 To co chłopaki produkt MS jest lepszy od konkurencji ? Jednym zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Lepszy bo ma FF, ale jest słabo wykonany. Ja będę łykał Kierownicę do F1 to zaryzykuje Logitecha. Może mi Axial Feedback spasuje Cytuj Odnośnik do komentarza
Mefi23 15 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) @ Orion50 - warto przeczytać to http://www.frazpc.pl/b/229784. Tutaj chłopaki zastanawiają się, która kierownica lepsza. Najlepsze wnioski na samym końcu. Jeśli chodzi o mnie to również potrzebuje kierownice do F1, także jesteśmy w podobnej sytuacji. Mógłbyś dodać na czym polega ta słabość wykonania? Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez Mefi23 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciekww28 848 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) http://playseat.com/shop/pl/ a co do jakości wykonania kiery ms to niech się wypowie michał102 - używał jej to dobrze zna jej minusy Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez maciekww28 Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja na 90% inwestuje w Logitecha. Fajnie wygląda, dobrze wykonana, mniej miejsca mi na biurku zajmie. No i sporo tańsza Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez orion50 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciekww28 848 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 http://www.madcatz.com/Default.asp?Page=248 - jeszcze takie coś udało mi się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Kierownica M$ nie jest warta nawet połowy tego co sobie producent za nią woła. O i le w grze sprawuje się dość przyzwoicie (całkiem niezły i dość dobrze wyczuwalny FF), o tyle jakość zastosowanych części woła o pomstę do nieba. Praktycznie wszystkie wewnętrzne części są wykonane ze słabej jakości plastików i nie są ze sobą idealnie spasowane, przez co bardzo łatwo o awarię. Kilkukrotnie użerałem się z wypadającymi sprężynkami z łopatek od zmiany biegów, w końcu mały metalowy ślizg oderwał się od plastiku i łopatki zaczęły chodzić ciężko, aż w końcu nie dało się komfortowo zmieniać biegów (przy szybkich redukcjach - jak w F1 - łopatki nie nadążały odbijać z należytą prędkością). Kolejną wadą jest bardzo kiepski potencjometr od zakresu skrętu kierownicy. Jest on mało precyzyjny i kierownica ma przez to bardzo duży dead zone, dodatkowo wiele egzemplarzy ma źle skalibrowany ów potencjometr i kierownica zawsze będzie "patrzeć" minimalnie w lewo lub prawo, co w symulacjach jest nie do przyjęcia i bardzo utrudni grę. Mniejszych lub większych wad konstrukcyjnych ta kierownica posiada jeszcze całe mnóstwo i długo by pisać. Ja z całą pewnością tego bubla nie polecam, bo miałem dwa egzemplarze i z każdym były problemy. W pierwszym wytarła się wiązka kabli łącząca koło kierownicy z resztą elektroniki. Wysłałem kierownicę na gwarancję do M$. Po miesiącu dostałem nową sztukę z którą miałem potem całą masę ww. problemów. Co do kierownicy Logitech DriveFX, to jest ona wykonana ZNACZNIE lepiej od kółka M$. Pracuje bardzo płynnie, nie posiada luzów, ma znacznie lepszy i dokładniejszy potencjometr (można nawet ustawić jego czułość - są zdaje się 4 poziomy). Nie zaglądałem jeszcze do środka, bo niema takiej potrzeby , ale na bank zastosowane w niej części są znacznie lepsze - świadczy o tym kultura pracy całego kółka. Tylko niestety dla mnie kiera ma jedną zasadniczą wadę - brak FF :confused: Axial Feedback próbuje naśladować FF, ale to jednak nie to samo. Ja nie mogę się do tego przyzwyczaić... kompletnie nie czuje zachowania samochodu. Niech świadczy o tym fakt, że lepsze czasy kręcę padem, co kiedyś gdy ogrywałem kierownice z FF było nie do pomyślenia. Natomiast jeśli ktoś nie miał wcześniej do czynienia z porządnymi kierami (Logi DFP, G25), to może się do AF szybko przyzwyczai i nie będzie to problem. Tak czy siak z tych dwóch zdecydowanie polecam Logi DFX. Cytuj Odnośnik do komentarza
z2djtkose 74 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Ciężka sprawa. Pierwszy raz chcę kupić kierownicę i widzę , że wybór jest dość trudny..Kupić te od MS ale po pół roku sie rozsypie ? A ten AF Logi jest dużo gorszy od FF ? Pytam jako osoba która nigdy wcześniej nie miała stycznośći z jakąkolwiek kierownicą w grach. Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez z2djtkose Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Ciężka sprawa. Pierwszy raz chcę kupić kierownicę i widzę , że wybór jest dość trudny..Kupić te od MS ale po pół roku sie rozsypie ? A ten AF Logi jest dużo gorszy od FF ? Pytam jako osoba która nigdy wcześniej nie miała stycznośći z jakąkolwiek kierownicą w grach. Hmmm... może nie tyle gorszy, co inny. Jako osoba nie grająca na kierownicy będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Powiedzmy sobie realnie kto z niedzielnych graczy kupi kierownicę z serii G. Taka prawda że jedyny słuszny wybór to DFGT ze swoimi wadami i zaletami. Chyba że któreś z kierownic THRUSTMASTER świetne manetki zmiany biegów ale o kompatybilności z grami i jakości wykonania się nie wypowiadam bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Mowa jest o kierownicy do Xa, więc Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Raz się żyje. Kupiłem Logitecha DriveFX, we wtorek powinna dojść mi paczka, więc opisze swoje wrażenia nie mogę się doczekać potestuje na Race PRO, PGR3, Forza 3. Kierę łyknąłem z myślą o F1 nie mogę się doczekać Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez orion50 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Gdy już dorwiesz kółko, to od razu ustaw ją w najmniej czuły tryb pracy (dioda powinna mrugać jak najszybciej). Tylko ten tryb nadaje się do gry w simy, na pozostałych kiera jest zbyt czuła, a co za tym idzie wszystkie Twoje ruchy są bardzo nerwowo przenoszone na koła wirtualnego samochodu i bardzo trudno utrzymać optymalną linię jazdy (w najczulszym trybie ciężko jechać na wprost ). Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Dostałem kierownicę w swoję łapki i co mogę powiedzieć. Wykonanie mnie pozytywnie zaskoczyło. Axial Feedback to całkiem co innego niż Force, ale na razie nie oceniam. Pierwsze wrażenie na plus. Jeśli chodzi o samą jazdę to frajda nieziemska, ale mój poziom spadł. Musiałem włączyć ABS i TCS bo nie umiałem się na razie ogarnąć. Udaje mi się kręcić w miarę niezłe kółka, po paru tygodniach może szybciej od nowa zacznę latać bez trakcji i ABS. Na razie się uczę. Kontry, zmiany biegów, to jest coś pięknego. Na razie testowałem tylko Fm3, ale zaraz biorę się za Race Pro. Na początku kółko było trochę za czułe i nie dało się jechać prosto, zwiększyłem trochę w opcjach martwą strefę i jest bomba. Tryb ustawiony tak jak mi Michał radził na Sim. Polecam wszystkim to kółko. Zwłaszcza, że ja za nie dałem jedyne 132 zł co jest moim zdaniem super ceną. Ok. Jestem już po około 5 godzinach zabawy z kółkiem i mogę rozwinąć swoje wrażenia. Idzie mi coraz lepiej. Jestem już w stanie pojechać płynne kółko bez ABS'u i z wyłączoną kontrolą trakcji. W Forzie koło spisuje się genialnie, super przenosi wszelkie drgania, nierówości i tak dalej. Jeśli chodzi o Race PRO to także da się komfortowo grać. Jest trudno, ale na padzie też jest ciężko. Na kółku o wiele lepiej czuć wóz i ogólnie doznania są o wiele bardziej intensywne. Po całym wyścigu S klasą w Fm3 byłem po prostu zmęczony, a to o czymś świadczy. Niestety nie mam odniesienia co do innych kierownic, ale ten Logitech jest na prawdę dobrym sprzętem i polecam wszystkim, którzy mają wątpliwości. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko F1 2010. Mogę powiedzieć, że nie ma chyba piękniejszej rzeczy w grach niż zakładanie kontr na Fujimi Kaido w swoim Subaru WRX 05 podczas driftu. Na kierownicy fun z gry można pomnożyć razy sto. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez orion50 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciekww28 848 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 no to orion trenuj i kop dupska w f1 Cytuj Odnośnik do komentarza
opall 4 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) eee ja mam tylko pytanko. gdzie można dostać te kierownice do X'a (mam na myśli Logitecha DriveFX i MS Wireless) bo ni chu chu nie moge znaleźć. Allegro, ceneo - pustka... Wdzięczny będę za info. Edytowane 3 Września 2010 przez opall Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Pojeździj po Media Marktach lub Saturnach. Często widziałem u nich te kółka. Zawsze możesz też zadzwonić do konkretnego marketu i zapytać. Nr. tel. znajdziesz na stronach sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza
porschman 3 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Witam, ma może ktoś doświadczenie z tym kółkiem ? http://allegro.pl/kierownica-ferrari-430-ffb-racing-force-gw-fv-nowa-i1225613716.html wygląd świetny, wykonanie też wydaje się na przyzwoitym poziomie i pedały lepsze. Grałem na LD FP i jak narazie jest to dla mnie świetna kierownica (pomijając serię G). Proszę o osoby którę miały z nią styczność o jakieś info, czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi