Skocz do zawartości

Kierownice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś z ograniczonym miejscem szukał składanego standa, który można schować w szafie, to ten NLR WheelStand 2.0 Lite nie jest zły.

Plusy:

• stabilność na boki świetna
  • jakość wykonania, spasowanie elementów
  • bezproblemowy montaż, mnóstwo śrubek, nakrętek, podkładek, ładnie popakowane, czytelna instrukcja składania
  • składanie na płasko to <1min: trzeba odkręcić 2 śruby, położyć, spiąć ramę dołączonymi do zestawu paskami - i można chować do szafy
  • ta "rynna" na kółka fotela fajnie się sprawdza, jak się odpowiednio ustawi kółka, to nic nie odjeżdża przy hamowaniu; mimo wszystko może sobie to stuninguję lekko i wyłożę ją gumą
  • stabilne na parkiecie, te gumowe nóżki mocno kleją

Minusy:

• przód-tył potrafi się lekko gibnąć (niezauważalne w trakcie jazdy), ale wystarczy dokręcić solidnie śruby i robi się o wiele lepiej
  • max. wysokość to 74cm licząc od podłogi do tej płytki montażowej pod bazę - przy moim wzroście (188cm) i Ikea Markusie w najniższej pozycji, wolałbym mieć kierę 3-4cm wyżej - tylko ja w prawdziwym aucie też fotel zawsze obniżam na maxa w dół; granie na kanapie (niższej niż fotel) rozwiązuje problem (tę rynienkę pod fotel wpychałem pod kanapę dla stabilności)

Nie montowałem podkładki pod shifter, bo nie używam, ale w internetach marudzą na jego stabilność. W sklepie porównałem do:

• NLR WS 2.0 (bez Lite) - stabilniejszy, można wyżej podnieść kierę, ale nie ma opcji tak szybko i kompaktowo tego złożyć
  • Playseat Challange - pozycja fajna, ale zajmuje o wiele więcej miejsca i jak koledzy wyżej pisali, nie jest to specjalnie stabilne rozwiązanie

Póki co (przejeżdżona jakieś kilkanaście godzin) jestem bardzo zadowolony, o wiele fajniej niż przy biurku. Poniżej zdjęcia, jak to się prezentuje przed i po złożeniu.

image.thumb.png.be1d31238c85bf67e0d7a4dd62983c98.png

2025-02-09_14h02_21.png

2025-02-09_14h01_06.png

Edytowane przez Pianista911
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hejka,

Od niedawna jestem posiadaczem PS5 z przesiadki z xboxa. Zakupiłem kierownice T300 rs głównie do gier symulacji a nie wyścigów i mam z nią problem ,mianowicie w grze bus stop 21 ona nie działa prawidłowo jak i w taxi life - ustawiłem wszystko na kierownice że sprzedam i manualna zmiana biegów ale w trakcie gry sprzeglo i zmiana biegów wgl nie działa a kierownica jest luźna i czasem tylko się odpala na chwila ,przyciski działają ale sama kierownica po prostu jest luźna i odpala się chwilami nie wiem czemu. Gra ktoś może na kierownicy i wie w czym może być problem ? Odpaliłem wrc by sprawdzić kiere i tam wszystko cacy gra od początku ( oprócz sprzęgła i skrzyni biegów ) a dodam jeszcze ,że w fernbus symulator gdzie nie ma ustawien kierownicy wgl to tam działa nawet w miarę ale też sama kiera bez skrzyni.

Jakby ktoś wiedział o co może chodzić i mi pomógł, byłbym wdzięczny;)

Dodam jeszcze ,że w taxi life gdy kierownica się odpala chwilowo to wariuje i skręca na maxa w prawo i nie wraca do osi dopiero po naciśnięciu na niej przycisku PS wraca do osi 

Opublikowano

Cześć, zakupiłem T598 i mam mały problem, gdy nie trzymam kierownicy już poza wyścigiem np w menu, to kierownica sama się buja na boki, z każdą sekundą coraz mocniej. Problemu nie było jak była na fabrycznych ustawieniach, jednak zrobiłem update fw i ustawienia zalecane przez producenta do GT7 i sprawa się zaczęła. Nie jest specjalistą więc próbuje zmieniać coś na oślep, a nie chce wrócić do fabrycznej bo wtedy nie ma wcale frajdy z jazdy, ma ktoś jakiś pomysł ?. Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)
On 3/3/2025 at 7:43 PM, Kamilos said:

Hejka,

Od niedawna jestem posiadaczem PS5 z przesiadki z xboxa. Zakupiłem kierownice T300 rs głównie do gier symulacji a nie wyścigów i mam z nią problem ,mianowicie w grze bus stop 21 ona nie działa prawidłowo jak i w taxi life - ustawiłem wszystko na kierownice że sprzedam i manualna zmiana biegów ale w trakcie gry sprzeglo i zmiana biegów wgl nie działa a kierownica jest luźna i czasem tylko się odpala na chwila ,przyciski działają ale sama kierownica po prostu jest luźna i odpala się chwilami nie wiem czemu. Gra ktoś może na kierownicy i wie w czym może być problem ? Odpaliłem wrc by sprawdzić kiere i tam wszystko cacy gra od początku ( oprócz sprzęgła i skrzyni biegów ) a dodam jeszcze ,że w fernbus symulator gdzie nie ma ustawien kierownicy wgl to tam działa nawet w miarę ale też sama kiera bez skrzyni.

Jakby ktoś wiedział o co może chodzić i mi pomógł, byłbym wdzięczny;)

Dodam jeszcze ,że w taxi life gdy kierownica się odpala chwilowo to wariuje i skręca na maxa w prawo i nie wraca do osi dopiero po naciśnięciu na niej przycisku PS wraca do osi 

Jeśli gra jest stara, to często jest tak, że nowy FW kierownicy T300 jest niekompatybilny. Musisz znaleźć w necie stare wersje FW i pobawić się we wgrywanie starszych wersji, aż zacznie działać. Ja korzystam z FW wersji v29 i jest względnie dobrze w większości gier, chociaż jeśli przesadzisz ze schodzeniem w dół, to przestanie działać w nowych produkcjach.

Powyższe naprawia problem luźniej kierownicy i braku ffb. Nie wiem czy naprawi to Twój problem z drążkiem zmiany biegów, w zasadzie to może być odwrotnie - masz wgrany stary FW, który jeszcze nie obsługuje danego drążka zmiany biegów, czy pedałów ze sprzęgłem.

Edytowane przez Masamune
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem je niedawno.  Zastąpiłem CSL  z load cellem właśnie Simnetami. Zastnawiałem się jeszcze nad innymi chińczykami Simsonnami i Simjackami ale podobno Simnety najlepsze jakościowo i wysyłają bezpośrednio z Polski. Mniej problemów z ewentualną naprawą/gwarancją.

Jeśli ktoś używa Simentów wyłącznie z PC, to powienien manipulatory podłaczyć bezpośrednio przez USB do komputera, omijając baze Fanateca.

simnet.jpg

Edytowane przez iDAK
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Simnet SP Pro nie wyglądają  jak chińszczyzna, wręcz przeciwnie jak sprzęt dużo droższy.  Specjalnie nie mam się do czego przyczepić, może jedynie do tego, że dla mnie są za wysokie (42 stopa) i byłem zmuszony dokupić base plate od Simneta. To dodatkowy koszt 450 PLN :/  Jednak możliwość jego konfiguracji/ustawień wynagradza to po części.

Na tych hamulcu po paru kółkach pobiłem swoje PB. Świetny feeling. Nic na boki się nie rusza, stabilnie.

Aplikacja Simneta jest rozbudowana i sporo rzeczy można pod siebie poustawiać.

Silniczki kupiłem jeden najtańszy na gaz, a drugi najdroższy liniowy na hamulec.

Dodaje immersji  i czuć fajnie na stopie wszelkie wibracje, które ustawiamy w Simhubie.

Mój poprzedni zestaw CLS Pedals Load Cell to przy tym były  troche jak zabawki.

Nie używałem V2 i V3 od Fanateca, ale z opinii w internecie można się dowiedzieć, że Simnety są lepszym obecnie wyborem niż Fanatec 

Edytowane przez iDAK
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.03.2025 o 08:14, mattaman napisał(a):

Jakie efekty ustawiłeś na gazie? Nie ma opóźnień?

Jeszcze nie zdąrzyłem wszystkich efektów przetestować, bo doszedł jeszcze do mnie  bass shakers Daytona Audio (wpięty pod fotel) Ten to dopiero robi robote, ale muszę to poustawiać jakoś sensownie, żeby za dużo efektów niepotrzebnych nie generować.

Na gaz mam wersję silniczka HPM-R, która ma lekkie opóźnienie. Natomiast wersja liniowa HPM-L jest OK.

Na tą chwilę na gaz mam: 

- Simulated Road Texture

- Road Vibration

- Road rumble

- Road Impacts

- Impacts

- Traction loss

- Wheels lock/slip

Edytowane przez DAKUS-GT
Opublikowano
On 3/24/2025 at 10:01 AM, Pianista911 said:

Jak ktoś w ekosystemie TM poluje na kiere Evo32, to jest obecnie solidna promka w Morele i na Amazonie: https://www.morele.net/kierownica-thrustmaster-evo-racing-32r-leather-lenkrad-4060318-13192644/

Zamówiłem, ma dzisiaj dojść i będę testował z T598.

Fajna promka, ale recenzje pokazują, że obręcz mocno pracuje na mocowaniu. Dziwne, że w produkcie za taką kasę jest taki babol.

Opublikowano (edytowane)

Przyszedł czas również na wymiane bazy.  1,5 roku jezdzilem na DD CSL. Byłem w sumie z niej zadowolony ale czułem później niedosyt, że nie wziałem wtedy Mozy, bo nie wiedziałem że pozbędę się szybko xboxa, z którym było koło maclarena gt3 kompatybilne.

Doszedł jeszcze po drodze VR i wsiąkłem znów w świat simracingu. Początki były  w 2006 roku. Pierwsza kiera czerwona Momo Racing. 

Czas zmienić na coś półke wyżej niż Fanatec/Moza i wybór był tylko jeden.

unnamed.jpg

IMG_3680.jpg

Edytowane przez DAKUS-GT
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
48 minut temu, Pianista911 napisał(a):

@DAKUS-GT Simagic fantastico, zazdro. Też bym szedł w tę stronę, gdyby było kompatybilne z PS5. Z ciekawości, jakiego VR używasz, jaki konfig PC i jaki sim? Podobno nie w każdym dobrze się z VR jeździ.

U mnie na konsole juz brakło czasu. PS5 i Xbox Series X sprzedane. Jak Simracing to tylko PC.

Meta 3. RTX 4080 Super&5700X3D

Le Mans Ultimate świetnie zoptymalizowany pod VR. Coś fantastycznego. Zarówno jazda jak i VR

Ze starszych to Assetto Corsa, rFactor 2, Automobilista 2,  Dirt Rally 2 no i oczywiście iRacing.

• Plusik 2