Skocz do zawartości

Kierownice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 hours ago, mattaman said:

Te 10Nm i więcej nie jest głównie od szarpania, tylko generalnie chodzi o zakres dynamiczny i tym samym ilość efektów jakie potrafi przekazać kiera.

No i fabryczna kiera od T300 jest malutka i lekka. Zamontuj coś większego i zobaczysz co się stanie. Wiatrak nie wyrobi z chłodzeniem emoji28.png

A jakiej średnicy obręcz masz standardowo w tych Mozach i innych DD?

• This 1
Opublikowano

Od 30cm w górę. Niektóre ważą po 2kg.

Zresztą nie za bardzo rozumiem o czym ta dyskusja. Na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o DD, 5Nm to entry level i to jest fakt.

Jeżeli ktoś jest zadowolony z T300 to nic mi do tego, ale dla fajnego ścigania przyjmuje się że 12Nm to jest złoty środek, a więcej to już poprostu zachcianka.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.03.2025 o 08:47, Masamune napisał(a):

Ok 5Nm? Zawsze mi się wydawało, że te 10Nm i więcej w tych wynalazkach DD dostępnych na PC to przerost formy nad treścią. Już 3Nm w T300 potrafi nieźle szarpnąć, przy dobrym programowaniu myślę że można z niej wiele wyciągnąć.

Cel posiadania bazy 10Nm i więcej nie ma nic wspólnego z "szarpaniem". Ale Ty chyba głównie grasz w GT7, a tam FFB praktycznie nie istnieje, więc może stąd takie przeświadczenie. Wystarczy do CSL DD dokupić zasilacz z 5 do 8Nm, różnica w simach z dobrym FFB jest ogromna, na 5 Nm nie czuć połowy z tego co na 8Nm. Tak jak pisał mattaman, zakres dynamiczny i ilość efektów, które na mniejszym Nm zlewają się w jedno albo w ogóle ich nie ma. Plus oczywiście o wiele większy headroom do momentu clippingu. Widać to też dobrze po opcjach FFB w simach, do słabszych kierownic (nie DD) masz dodatkowe opcje ze "sztucznymi" efektami i wspomagaczami, żeby w ogóle FFB na tych kierownicach mógł w jakikolwiek sposób spróbować oddać to, co zamierzali twórcy.

Zresztą, to jest taki temat, że tego się nie da opisać, trzeba spróbować. Jak miałem G29 wydawało mi się, że jest spoko, jak pierwszy raz spróbowałem 5nm CSL DD to mnie wywaliło w kosmos i myślałem, że już nic lepszego nie da się zrobić. Kupiłem boost kita do 8Nm i ponownie to samo, szok o ile lepiej wszystko czuć i o ile więcej wszystkiego czuć. Zapewnie tak samo jest z przeskokiem z 8Nm na 12Nm i więcej. Ale gdzieś tam zapewne koło 15Nm granica się zaciera i co powyżej to już dla typowych entuzjastów.

Edytowane przez tjery
Opublikowano
On 4/3/2025 at 12:14 AM, tjery said:

Cel posiadania bazy 10Nm i więcej nie ma nic wspólnego z "szarpaniem". Ale Ty chyba głównie grasz w GT7, a tam FFB praktycznie nie istnieje, więc może stąd takie przeświadczenie. Wystarczy do CSL DD dokupić zasilacz z 5 do 8Nm, różnica w simach z dobrym FFB jest ogromna, na 5 Nm nie czuć połowy z tego co na 8Nm. Tak jak pisał mattaman, zakres dynamiczny i ilość efektów, które na mniejszym Nm zlewają się w jedno albo w ogóle ich nie ma. Plus oczywiście o wiele większy headroom do momentu clippingu. Widać to też dobrze po opcjach FFB w simach, do słabszych kierownic (nie DD) masz dodatkowe opcje ze "sztucznymi" efektami i wspomagaczami, żeby w ogóle FFB na tych kierownicach mógł w jakikolwiek sposób spróbować oddać to, co zamierzali twórcy.

Zresztą, to jest taki temat, że tego się nie da opisać, trzeba spróbować. Jak miałem G29 wydawało mi się, że jest spoko, jak pierwszy raz spróbowałem 5nm CSL DD to mnie wywaliło w kosmos i myślałem, że już nic lepszego nie da się zrobić. Kupiłem boost kita do 8Nm i ponownie to samo, szok o ile lepiej wszystko czuć i o ile więcej wszystkiego czuć. Zapewnie tak samo jest z przeskokiem z 8Nm na 12Nm i więcej. Ale gdzieś tam zapewne koło 15Nm granica się zaciera i co powyżej to już dla typowych entuzjastów.

No w GT7 akurat FFB jest aktualnie płaski jak decha na T300, to zdecydowanie nie jest gra, gdzie byłbym zadowolony z tych niecałych 4Nm kierownicy. W porównaniu do Project CARS 2 jest jednak różnica bardzo duża, tam już dzieje się na prawdę sporo. Dlatego dla mnie to o czym piszesz to wypisz wymaluj porównanie tych dwóch gier, czyli kwestia kodowania. Nie zaprzeczam, że im więcej Nm , czym mocniejszy sprzęt,  to na pewno więcej możliwości dla deva, żeby napisać fajny algorytm. Jak na razie miałem tylko jedną przesiadkę - G29 -> t300, która też zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, może nie w kwestiach siły ale na pewno w kwestii płynności i precyzji. DD chciałbym kiedyś spróbować, miałem na oku T598 ale w zasadzie to, co przeczytałem o tym modelu wyżej, trochę mnie zmartwiło.