Skocz do zawartości

Serie A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie to powtarzają tak samo jak on sam hehe. Z pomocą przychodzi zawsze dobre słowo TROFEA, które pozwala ominąć siódme miejsce za cały rok i skupić się na pucharkach Cacao i Lidze Europy, w której dosłownie gra się tylko w efekcie bycia za słabym na LM. W praktyce to lepiej jest być szóstym i wygrać EL, niż być pierwszym, jeśli pasuje akurat do historyjki.

Kilka dni temu Telegraph zrobił ogromny materiał o Mourinho (zresztą warto), gdzie ten tradycyjnie się odgraża.

Jose Mourinho: How I changed football in 20 years - and why I'm not done yet (telegraph.co.uk)

"Nie chcę iść do klubu, gdzie celem jest mistrzostwo, tylko ze względu ma moją przeszłość. Najważniejsze, żebym trafił teraz do klubu, który ma uczciwe cele, o które mogę walczyć. Nie mówię, że realistyczne, ale chociaż nieco realistyczne. Bo kiedy poszedłem do Romy, NIKT NAWET NIE ŚNIŁ O FINAŁACH EUROPEJSKICH PUCHARÓW, a to osiągnęliśmy. Niemożliwe jest, żebym poszedł do klubu, który niemal spadł z ligi i celem jest wygranie LM, to nieuczciwe".

Uwielbiam. W sensie inni trenerzy, inni ludzie też tak kręcą żeby zawsze podkreślać jacy są zaje'biści, bardziej wyjątkowe jest, że Mou ma tyle oddanych fanów neutralsów też tak wierzących.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W przyszłym roku wielkie powroty, bo po Parmie, awans uzyskało... Como. Klub przez ostatnie 20 lat zaliczył wiele spadków, bankructwo, a teraz wraca na szczyt i to z najdziwniejszym kierownictwem w lidze. Nie tylko to jedyny klub nietrenerowany przez kogoś z Włoch, ale i jak. Trenerem jest bowiem praktycznie Cesc Fabregas, ale że nie ma licencji, to oficjalnie jest nim Walijczyk Osian Roberts, który wcześniej był, hm... wielką osobowością w walijskim futbolu. Ale niespecjalnie jako trener. 

Opublikowano

Mecz Atalanta-Roma przesądził raczej, Atalanta będzie w Lidze Mistrzów. Musieliby kompletnie zawalić ostatnie 3 mecze, by tutaj coś się jeszcze stało.

Oczywiście zawsze mogą też pokonać Leverkusen lol, wtedy dostaną miejsce w LM i to "dodatkowe miejsce dla Włoch w LM" pójdzie do Romy. 

Za tydzień też symboliczny mecz, bo o trzecie miejsce, Bologna-Juventus. Na razie trzecia jest Bologna, bo Juve jak zwykle nędza. Thiago Motta nadal nie powiedział nic na temat swojej przyszłości, ani że zostanie ani że odejdzie. Wydaje się, że nie prowadzi żadnych rozmów, ale też takich w sprawie pozostanie w Bolognii. Na pewno Bologna chciałaby go zatrzymać na debiut w LM. 

No dobra, technicznie to nie do końca debiut. Bologna w 1964 roku zdobyła mistrza i zagrała w Pucharze Europy. Niestety, w pierwszej rundzie eliminacyjnej, zremisowała z Anderlechtem, i odpadła po rzucie monetą. Kurde, to były czasy. Ludzie jeczą na VAR. Wyobraźcie sobie że wszyscy stoją i patrzą jak sędzia rzuca monetą, kto awansuje.

Opublikowano

Po serii ogólnych napadów szału przed i po finale "trofeum" i powiedzeniu prezesowi gazety, że urwie mu oba uszy i walnie go w twarz, Massimiliano Allegri został zwolniony z Juventusu, równo 5 lat co do dnia po poprzednim zwolnieniu.

Kandydatem na następcę Motta, na razie sprawdzonych newsów nie ma czy się zgodził, ale oferta ma być złożona.

Dziwny to był sezon Juve, z ciulowym składem, ciulowym stylem. Szczęsny należał do najlepszych zawodników. Mogą być zadowoleni ze sprowadzenia Bremera, ale cała reszta to większe lub mniejsze wąty. W pale się nie mieści, że to przecież jest najbogatszy klub Włoch. Motta czy ktokolwiek inny będzie miał... wyzwanie.

Opublikowano

Po weekendzie może się okazać, co dalej z Interem. Na razie ogólna drama i nie wiadomo, kto to góvno kupi. Konflitk Oaktree i Suning jest skomplikowany niczym izraelsko-arabski. 

Jedni mówią, że Oaktree po kupieniu sprzeda klub od razu, być może Saudyjczykom. Inni za to mówią, że Amerykanie, chociaż tego nie planowali, to zaczną kierować klubem w razie kupna (jeśli kiedykolwiek w końcu w ogóle się ono stanie faktem).

No i jest też ten Fin z Nokii, który ciągle próbuje coś kupić, jak nie Man United to Inter hehe.

Opublikowano
W dniu 18.05.2024 o 01:07, ogqozo napisał(a):

Dziwny to był sezon Juve, z ciulowym składem, ciulowym stylem. Szczęsny należał do najlepszych zawodników. Mogą być zadowoleni ze sprowadzenia Bremera, ale cała reszta to większe lub mniejsze wąty. W pale się nie mieści, że to przecież jest najbogatszy klub Włoch. Motta czy ktokolwiek inny będzie miał... wyzwanie.

Pół sezonu szli z Interem łeb w łeb, styczeń aż do meczu z Empoli był piękny, potem się niestety posypało... W normalnej sytuacji byłbym rekami i nogami za zmianą trenera po takich 3 miesiacach, ale wydaje mi się że Allegri wycisnął co się dało z tego składu, nie narzekał na zarząd że nie dostał wzmocnień w zimie, z McKenniego zrobił bestię (oczywiście jak na potencjał amerykanina), swietnie rozwinął Cambiasso i Gattiego, wkomponował młodzież z primavery, odbudował Vlahovica, a pajac Giuntoli zamiast pomagac sabotował go od poczatku i tylko czekał żeby go wywalic, dramat, buc z neapolu... Mimo osiagniecia celu Max wyleciał, a styl w jakim go zwolniono jest niegodny tego klubu. Mam nadzieję ze Motta w ostatniej chwili powie ciao Giuntolemu i ten zostanie z ręką w nocniku. Przyda sie Elaknnowi taki zimny prysznic po tym co odwalił, bo w ogole nie walczy o dobre imię miłości jego przodków. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Conte miał pierwszą konferencję, przed jutrzejszym debiutem w Napoli. Co za niespodzianka! Narzekał na to, że sytuacja jest bardzo ciężka, że klub nie kupił zawodników i z tym składem nie da się walczyć o wysokie cele.

"Myślałem, że zastanę tu lepszą sytuację. Oczekiwałem pozytywnych niespodzianek, ale trudno takie dostrzec. Inne kluby są stabilne i dodają nowe opcje na rynku. Nie powiem, że to jest rok zerowy, ale... prawie rok zerowy. Lepiej to powiedzieć wprost i wiedzieć, jakie są problemy przed nami, fani muszą to wiedzieć. Nie wiem, ile to zajmie, by Napoli było w stawce - 6 miesięcy czy 3 lata, ale musimy być gotowi, a nie się osłaniać. (...) Chciałbym, by tutaj było uczucie potrzeby takie jak widziałem w Juve, gdzie każdy starał się jak może by poprawić sytuację".

"Jestem zadowolony z pracy z chłopakami (...) ale na rynku, jak wiecie, jest sytuacja, która utknęła. Sytuacja, z której miał być przychód, a obecnie utknęła, nie mogę więcej mówić. (...) Ten gniew, który czuję, który mnie motywuje, przekażę graczom"

Opublikowano

Conte mówi, jak jest - 0-3 z Weroną to zaiste cienka sytuacja w Napoli. Może mówić co chce że bez Lukaku ciężko, ale kurde, nawet z tym Giovannim Simeone, akurat Werona jakoś żyła. Jeśli gwiazdą przeciwnika jest Ondrej Duda, to kurde z kadrą Napoli może dałoby się nie przegrać 3-0. Tak myślę.

3-0 dostało też Como, które powraca w mniej wspaniałym stylu do Serie A. Raphael Varane, według pierwszych szacunków, ma zarabiać prawie 6 mln euro rocznie. Sam nie wiem, czy to dużo, czy mało. Jak na Como, kasa gigantyczna. Oczywiście, Varane w pierwszym meczu w Pucharze Włoch doznał kontuzji w 20. minucie i tyle na razie z Varane'a. I sześciu milionów euro za sezon.

Como nadal jednak kultywuje klub emeryta, bo oto ogłosili, że przyszedł Sergi Roberto. Nie wiem, jak to wypali. Juventus bynajmniej nie wystawił gwiazdozbioru - sporo nieznanych młodzików w ataku - ale Como niemal nie istniało w tym meczu.

Uwagę zwraca też 4-0 Atalanty, także bez wielu znanych nazwisk. Como chce być jak Atalanta, i widać, dlaczego. Oni zawsze coś znajdują. Przychodzi jakiś Marco Brescianini, którego nikt nie cenił nigdzie, i zdobywa dwa gole w debiucie. Dwa następne, średni Retegui. Było to głupie 4-0, wpadło im prawie wszystko, co mieli, ale przynajmniej i bramkarz mógł się pokazać mimo wyniku. Mogą chyba sprzedawać tego Koopmeinersa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i żegnamy Daniele. Z jednej strony szkoda, bo swój chłop, był świetnym strażakiem, bo ogarnął Romę po Mourinho praktycznie z marszu, a z drugiej fatalnie zaczął ten sezon. Co gorsza, jak jeszcze doliczymy do tego końcówkę poprzedniego sezonu, to Roma nie wygrała w lidze od wielu spotkań. 

Cytat

AS Roma ogłasza, że zwolniła Daniele De Rossiego z roli trenera pierwszego zespołu. Decyzja klubu jest podyktowana interesem drużyny, aby móc szybko powrócić na wybraną ścieżkę, w momencie, w którym sezon dopiero się rozpoczął. Daniele, dla którego klub Giallorossich będzie zawsze domem, serdecznie dziękujemy za wykonaną z ostatnich miesiącach pracę z pasją i oddaniem. Wkrótce pojawią się informacje na temat trenera zespołu.

Opublikowano

Akurat De Rossi mówił na konferencji przed ostatnim meczem, że jeśli klub przywróci go, to on będzie z niego korzystał. To góra go skreśliła, nie trener. Jakby De Rosssi miał nazwisko trenerskie jak jakiś Conte to pewnie mógłby tupnąć nóżką, że Zalewski ma być w składzie. No, ale on jest żółtodziobem z małym kontraktem, więc jak widać klub nie ma problemu, żeby go zwolnić. Jakby Mourinho nie miał największego kontraktu w lidze, to pewnie też by poleciał wcześniej, a tak musieli go trzymać bardzo długo, bo ciężko byłoby opłacać dwóch dużych trenerów.

Opublikowano

W szoku nie jestem, 9 miesięcy, nawet wliczając lato, to już blisko średniej życia w Serie A hehe. 

Ale ciekaw byłem, jak to pójdzie, bo Roma miała masę okazji, 2 gole przy tylu okazjach nie oddają przebiegu meczów. Spodziewałem się na dłuższą metę powrotu do realnego miejsca typu 6-7. 

Niestety ale jak Dybala ich zawsze ciągnął i nie jest w formie, i kupili króla strzelców La Liga i on też nie jest w formie, to zostaje znacznie słabsza sytuacji, niż bywała. 

Może następny trener ich ożywi niby, ci ludzie umieją grać, patrząc na przeszłość - Dowbyk, Dybala, Pellegrini, Soule, zespół powinien mając 15 okazij w meczu coś czasem strzelić.

Opublikowano
Godzinę temu, ogqozo napisał(a):

Może następny trener ich ożywi niby, ci ludzie umieją grać, patrząc na przeszłość - Dowbyk, Dybala, Pellegrini, Soule, zespół powinien mając 15 okazij w meczu coś czasem strzelić.

Tak by się mogło wydawać, ale trenerem został Ivan Juric. Tylko trzy zespoły w zeszłym sezonie strzeliło mniej bramek (36) niż Torino, które prowadził. Także nie wróżę Dowbykowi dwucyfrowej liczby goli w tym sezonie. :reggie:

Opublikowano

Oczywiście mówi się też sporo o wywaleniu Fonseki z Milanu, który też gra ofensywnie ale już ze dwa słabe wyniki i przegrana z Liverpoolem, no nie, tak nie może być... Patrząc na internet, fani wydają się popierać ten pomysł, chociaż czy im się spodoba następca to inna sprawa hehe.

Opublikowano

Prezeska Romy odeszła z funkcji i oddała siebie oraz rodzinę pod opiekę policji. NIE ZNIOSŁA niepokojącej liczby gróźb śmierci po zwolnieniu De Rossiego. 

Sytuajcja już wcześniej była niewesoła, zwolnienie legendy klubu tylko wzburzyło fanów bardziej. Fani dowiedzieli się, że podobno prezeska pokłóciła się z De Rossim i kazała właścicielom wybierać: ja albo on. To ich dość wkurzyło.

Myślę, że właściciele ogólnie się z tego wycofają na pewnym etapie pewnie. Atmosfera jest mało konstruktywna. Fanów w Rzymie nie obchodzi że ściągnęli dobre nazwiska, coś tam, tak bardzo jak to że już drugi raz zwalniają charyzmatycznego trenera którego lubili.

Opublikowano

Straszny cyrk się zrobił w Rzymie. Pojawiało się też wiele sprzecznych informacji w ostatnich dniach, kto jest winny całej sytuacji. Także podejrzewam, że kilku osobom pewnie oberwało się niezasłużenie. Nie wiem czy Lina Souloukou jest jedna z nich? Wątpię, ale szkoda, że w takich okolicznościach to nastąpiło, te groźby są mega słabe. W klubie brakuje komunikacji z mediami i kibicami. Friedkinowie milczą, wszyscy CEO i DSowie w ostatnich latach mało co mówili publicznie. To się nie podoba w Rzymie. 

Natomiast Ivan Juric wypad świetnie w debiucie. Roma pewnie pokonała Udinese 3:0. A mogło być spokojnie kilka bramek więcej. Zespół cały czas starał się grać do przodu, a jak stracili piłkę to od razu był pressing przy rywalu. I tak praktycznie przez 90 minut. Może to był tylko efekt nowej miotły, jak De Rossi przychodził to wyglądało to na początku podobnie, a potem się zesrało, ale póki co zapowiada się obiecująco. Do tego Dowbyk drugi dobry mecz z rzędu. W końcu udowadnia w Romie, że tytuł króla strzelców nie był przypadkiem, a do tego świetnie czuje grę, to podanie piętką. :obama:

Za tydzień też mecz u siebie, w dodatku z Venezią, jedną z najsłabszych drużyn. Ważne, żeby wpadły kolejne 3 punkty. Po drodze jednak jeszcze mecz w LE z Bilbao.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przez chwilę się śmiano że Torino liderem itd., ale już wyszła na prowadzenie czwórka, która wydaje mi się powalczy o mistrza. Starzy znajomi i Napoli.

Muszę niestety oddać, że beki z Contego się nie da uprawiać jak na razie. Napoli po prostu dobrze wygląda i potrafi zdominować grę. Buongiorno wygląda na doskonały nabytek. Lukaku i McTominay mają dobre objawy. No i nie wiem, ile w tym zasługi trenera, ale Kwararcchelia znowu wygląda jak Maradona Kaukazu.

Juve każdy mecz jest przenudny, ale 0 bramek straconych w sześciu meczach robi wrażenie. Niestety ich lider zerwał ACL, zobaczymy co teraz.

Milan, fani w sieci strasznie jebią trenera że tragedia, ale ja tego nie widzę, dla mnie mają dobry poziom gry i wyniki też nie najgorsze. Jedna z najbardziej ofensywnych ekip ligi.