Skocz do zawartości

Primera Division

Rekomendowane odpowiedzi

Ale Ronaldo w tym roku kalendarzowym wyglądał lepiej od Messiego, nawet kiedy ten GRAŁ. Zawsze w dyskusjach na temat Złotej Piłki (czy ogólnie dyskusjach Messi/Ronaldo) przede wszystkim porównywane były statystyki i regularnie pod koniec sezonu PD, czy koniec roku kalendarzowego wszyscy komentatorzy podczas meczów jak jeden mąż szczytowali na antenie wymieniając kolejne pobite przez karła rekordy. Cóż, teraz Ronaldo ma po prostu lepsze statystyki i to nawet skalując je względem ilości rozegranych spotkań.

W tym roku kalendarzowym* Lionel "omójbożeileonstrzelabramekajesttakimały" Messi ma 45 bramek w 46 spotkaniach (0.98 bramki na mecz), a Ronaldo 67 w 57 (1.18 bramki na mecz). Serio, możemy tak sobie dyskutować na temat ogólnej "lepsiejszości", ale porównywać można co najwyżej statystyki, które być może trochę kłamią, ale przynajmniej nie bazują na żadnych subiektywnych odczuciach.

Prawda jest tez taka, że strzelanie bramek jest tak naprawdę jedynym wspólnym mianownikiem pomiędzy Messim i Cristiano. Ten pierwszy więcej rozgrywa, lepiej drybluje i jest lepszy technicznie. Ten drugi jest szybszy, silniejszy i bardziej wszechstronny. Pierwszy jest wirtuozem ataku pozycyjnego, długi stworzony do szybkich kontrataków i sprintów na bramkę rywala. Można dyskutować na temat ich różnych walorów, ale trudno jest ich obiektywnie porównać, poza tym jednym jedynym kryterium, o którym wspomniałem.

I powtórzę jeszcze raz, szczególnie z myślą o ogqozo: gdyby to Ronaldo dostał trzy złote piłki z rzędu, cała dyskusja wyglądałaby zupełnie odwrotnie. To Messi jest ulubieńcem mediów, ulubieńcem ludzi nie mających pojęcia o piłce (popytajcie znajomych nie siedzących w temacie, co sądzą o obu zawodnikach i policzcie ile razy padnie słowo "laluś" i "żel") i powszechnie uwielbianym złotym chłopcem. Wystarczy odrobinę bardziej zainteresować się tematem, żeby zobaczyć, że obraz obu zawodników w mediach i świadomości ludzi jest skrajnie zakłamany.

* Ktoś niedawno tu podkreślał, że ZP przyznaje się za rok kalendarzowy, sugerując, jakoby to w jakiś sposób działało na korzyść karła.

P.S. Eksploatowanie Messiego z niedoleczoną kontuzją było skrajnie idiotycznym posunięciem, a chyba nikt nie wątpi, że to zawodnik miał w tym temacie najwięcej do powiedzenia. Just sayin'.

Edytowane przez Hejas

Kibicuję Barcelonie,ale nie mam problemu z przyznaniem,że póki co w tym sezonie Ronaldo wygrywa z Messim.Jest skuteczniejszy,jest w formie,jest lepszy.W kilku meczach wręcz gra Messiego kłuła w oczy,miał mnóstwo strat i widać było,że nie jest w formie. Ciągłe kontuzje Messiego i leczenie go na szybko wyszło mu bokiem. Nie wiem kto wygra ZP,bo mogą zaskoczyć fanów Realu i dać ją np. Riberyjemu. Nie wiem,nie interesuje mnie to szczerze mówiąc,bo różnie już to bywało.

Aha,mecze oglądam w TV,nie na livescore.

Edytowane przez Ader

Nie ma  sie za znawce PD ale obserwuje co sie w niej dzieje od czasów Realu w którym grał Suker , Raul czy Mijatovic. Ogólnie beka z tych co twierdza że Turbo messi ma tak wyjątkowy wpływ na gre barcy bo nie ma. Ze niby messi rozgrywa piłke albo tworzy sytuacje partnerom xDDDD Gra barcy jest zalezna od formy duetu Xavi, Iniesta, kto mysli inaczej ten sie nie zna. Dobranoc

Oj widać, że mało Barcelonę oglądasz, bo on potrafi tworzyć naprawdę doskonałe sytuacje partnerom w przeciwieństwie do Ronaldo, który zazwyczaj woli wyczekać na dogodną sytuację niż komuś ją stworzyć.

Messi jest w przeciągu całej dotychczasowej kariery  lepszym piłkarzem niż Ronaldo. Argentyńczyk ma po prostu większy talent do tego co robi i to widać gołym okiem. Takiego czucie piłki jakie ma Messi nie da się nauczyć, to trzeba mieć w sobie. Szacun Ronaldo za wielką pracę jaką wkłada i pełen profesjonalizm, ale niektórych rzeczy się po prostu nie da przeskoczyć. Co nie zmienia faktu, że w tym roku Cris prezentował się po prostu lepiej. 

Edytowane przez MYSZa7

Jaki ból du.py Messi przed kontuzją też snuł się po boisku jak grzelak więc ten tytuł najlepszego w tym sezonie za darmo mu nie przyszedł. I przypominam że złota piłka nie jest za "JEST OGÓLNIE LEPSZYM ZAWODNIKIEM NIŻ" tylko za konkretny rok i sezon. A teraz pozdrawiamy bajkowy swiat ogqozo.

Przecież nigdzie nie napisałem nic innego. Jak mnie ktoś zapyta o najlepszego gracza rundy zimowej w lidze hiszpańskiej, to powiem - Cristiano Ronaldo. Nigdzie nie napisałem nic innego. Jeśli chodzi o cały rok od stycznia do tego momentu, raczej Messi wyżej. Messi generalnie gra lepiej i przez pół sezonu do lata na pewno tak było, ponadto można docenić świetną grę w kadrze, gdzie nie ma Xaviego i Iniesty czy kogo tam chcecie, ma inną rolę, będąc jeszcze bardziej kreatorem i ciągnie jej grę. (Jakkolwiek cudowny nie byłby hat-trick Cristiano, to po prostu nie można nie zwrócić uwagi, jak męczył się z Luksemburgiem czy Izraelem, a gdyby w barażach trafił na ekipę, która coś broni, mogło być mniej cudownie - niech licznicy bramek sobie policzą, ile nawalił Rosji, podpowiem że to okrągła liczba).

Jesienią górą Cristiano, po prostu dlatego, że Messi przez sporą już na ten moment część sezonu miał kontuzje, tutaj sprawa oczywista. Dopóki się to nie zaczęło, Messi też miażdżył, grając mecze na niesamowitym poziomie z Levante, Valencią, Ajaxem czy Sociedad (w dwóch pozostałych był po prostu wielki), podczas gdy Cristiano początek sezonu miał znacznie słabszy, niż październik i listopad. Ogółem cały rok - dla mnie Messi wyżej, ale przecież to w ogóle bez znaczenia. Ja tu nie obśmiewam tego, że ktoś uważa jednego czy drugiego za lepszego w tym roku, tylko nagłą szajbę fanów Realu na powtarzanie, że Cristiano jest o klasę wyżej i kto tak nie uważa, ten jest zaślepiony. A to już absurd. I to moje podejście działa, bo choćby teraz dostaliśmy następny przebój, że Bale to trzeci najlepszy piłkarz na świecie. Strach pytać, kto jest drugi - stawiam, że Casillas albo inny Jesé.

W sumie to ogorek trochę bekową argumentację przedstawia, zwłaszcza, że zawsze spierał się ze mną podpierając tabelkami i statsami("sprawdzę statystyki i ci odpowiem"), a teraz nagle (i słusznie) okazuje się, że nie są takie ważne.

Bzdura. Nic takiego nie napisałem. Statystyki nie są "ważne" same w sobie, ale są przydatne w ocenianiu graczy, ponieważ, no cóż, spisują różne rzeczy, które trudno mieć cały czas w pamięci. Pomagają nie zachowywać się jak większość mediów czy widzów, że Zlatan strzeli w dwóch meczach pod rząd superbramkę i już są teksty, że Zlatan to najlepszy piłkarz świata, lepszy o klasę niż Messi i tylko pod terrorem Blattera można uważać inaczej. Statystyki pomagają sobie uświadomić, w ilu meczach w całym sezonie strzelał nożycopiętogłówkę zza pola karnego z zawiązanymi oczami, a w ilu tylko irytował, jak mu się to często zdarza. Można zobaczyć, gdzie w którym momencie meczu był Zlatan, co robił, jak kopał, gdzie był rywal.

Mogę przejrzeć statystyki żeby porównać różne mecze np. Messiego, w których przecież nie zawsze byłem skupiony na obserwowaniu akurat jego postawy defensywnej przez 90 minut. Drugie wyjście to po prostu nie brać tego pod uwagę, tylko pamiętać tyle, że Ronaldo strzelił ostatnio hat-tricka w LM, a Messi tylko dwie bramki, i z tego wyciągać oczywisty obiektywny wniosek, że jest o klasę gorszy. Drugie wyjście to argumenty które widzę w necie, typu "no Ronaldo lepiej strzela, to oczywiste", "no Ronaldo jest szybszy, to oczywiste", pierwsze najpierw zadaje pytanie i szuka rzetelnej odpowiedzi. Nigdy nie byłem nawet blisko napisania, że to drugie podejście jest mi bliższe i to się nijak nie zmienia.

Ogólnie beka z tych co twierdza że Turbo messi ma tak wyjątkowy wpływ na gre barcy bo nie ma. Ze niby messi rozgrywa piłke albo tworzy sytuacje partnerom xDDDD Gra barcy jest zalezna od formy duetu Xavi, Iniesta, kto mysli inaczej ten sie nie zna. Dobranoc

Kolejny przebój. I znów: gdyby napisał "Xavi i Iniesta są w tym sezonie w top 10 najważniejszych graczy Barcy", mógłbym się kłócić, ale bym też nie wyśmiewał. Taki tekst - cudo.

Edytowane przez ogqozo

Ja pyerdole wbij sobie wreszcie do głowy że jesli Ronaldo strzela 3 bramki a Messi 2 i prócz tego mają po 0 asyst to nie ma innej możliwości żeby nie powiedzieć że Ronaldo jest lepszy no kur.wa. To tak jak powiedziec że biegacz który był na drugim miejscu jest na tym samym poziomie co ten pierwszy.

Ja pyerdole wbij sobie wreszcie do głowy że jesli Ronaldo strzela 3 bramki a Messi 2 i prócz tego mają po 0 asyst to nie ma innej możliwości żeby nie powiedzieć że Ronaldo jest lepszy no kur.wa. To tak jak powiedziec że biegacz który był na drugim miejscu jest na tym samym poziomie co ten pierwszy.

Super porównanie. 

No bo taka prawda, nie tylko moje zdanie jest takie że krystyna jest obecnie lepszy bo i wiele osób innych to napisało ale do mnie tekst że pajgi mesjasz primera division wiekszych bzdur nie słyszał. I każdy kto nie sądzi że messi jest lepszy ten nie interesuje sie piłką. Beka

Ty chyba sam nie wiesz co piszesz. Kanabis dostarczasz w tym temacie i to mocno. Jeżeli uważasz, że d(pipi)m się do tego, że Ronaldo gra obecnie lepiej niż od pół roku walczący z kontuzją  Messi... Cała dyskusja wydaje mi się mocno zabawna i trochę uwłaczająca Ronaldo, zwłaszcza jak ktoś pisze, że facet który w ogóle nie gra, jest obecnie w "trochę" gorszej formie niż ten który grał cały rok, więc jest drugim czy trzecim najlepszym piłkarzem świata :sorcerer: Czepiam się zupełnie czegoś innego i wystarczy, że przeczytasz swoje posty (np. porównanie gościa który zdobywa 3 gole w meczu i przez to nie ma innego wyjścia, żeby ocenić go słabiej niż tego, który strzelił 2 gole itd.), a może zczaisz, że wystarczy się jako tako interesować piłką, żeby większych bzdur nie pisać.

A i fakt, że sobie cenię ZDROWEGO Messiego ponad CR7 czy kogokolwiek z obecnych piłkarzy.

Niemożliwe to jakaś bzdura, ci trenerzy i piłkarze to sie interesują piłką czy tylko trolują?

Messi dostał nagrodę w kategoriach najlepszy piłkarz i najlepszy napastnik na tej samej gali.

Szokens,nie?

Oczywiście codename o tym nie wspomniał,no bo jak,trzeba potwierdzić,że Ronaldo jest najlepszy w galaktyce,żeby kanabis mógł przyjść i napisać to co napisał.

Edytowane przez Ader

Zdrowy czy chory Messi nie ma tu żadnego znaczenia. Złota Piłka to konkurs popularności i dopóki głos "trenera" z Wysp Dziewiczych ma taką moc jak ten od dziennikarza np. France Football dopóty tę nagrodę będzie zgarniał Leon. No i jak uwielbiam Ronaldo tak obstawiłem, że ZP wygra Messi. Kurs 8.0 i ostatnie przecieki w mediach utwierdzają mnie w przekonaniu, że to była dobra inwestycja.

Edytowane przez Kymel

Wow, myślałem że po włączeniu Casillasa w top 5 najlepszych bramkarzy roku już nic mnie nie rozbawi bardziej, a tu proszę. Szajba robi się coraz śmieszniejsza do obserwowania.

Madrycka gazeta przyznaje nagrodę, ale ma problem. Głosują bowiem wszyscy piłkarze, a ci za ciula nie wybiorą innego gracza najlepszym w sezonie 2012-13 w lidze hiszpańskiej. A przecież Ronaldo jest najlepszy na świecie, bez dwóch zdań, daleko przed innymi! Co tu zrobić? Ano tak, do nagrody dla najlepszego gracza (Messi dostał ją w tym głosowaniu piąty raz z rzędu) dodajmy bez głębszego tłumaczenia nagrodę MVP, którą "dla sprawiedliwości" damy Ronaldo i już będzie można walnąć nagłówek "Ronaldo z nagrodą MVP sezonu", z którym fani pójdą w świat bojować. Mogą sobie robić co chcą, wiadomo, ale jakie to jest zabawne, wprowadzać nagrodę tak ewidentnie wymyśloną specjalnie dla jednego gracza i się tym jarać. I to subtelne kadrowanie, żeby wyglądało jakby to była jedyna nagroda dla piłkarza ("el amo" znaczy "mistrz"):

marca-dec3_0.jpg

Zaznaczmy - chociaż chyba nie muszę, bo już to napisałem, ale może nie każdy chwyta - że jestem fanem Ronaldo. Dlatego wierzę mu, kiedy powtarza, że zależy mu tylko na wygrywaniu meczów piłki nożnej. A w takiej sytuacji musi być zażenowany tym komicznym pompowaniem jego "najlepszości" na świecie. Gra w najbogatszym klubie na świecie, który może zatrudnić każdego trenera i prawie każdego gracza i generalnie spełnić każdą zachciankę Cristiano... do tego jest o klasę lepszy od wszystkich innych graczy na świecie... no doprawdy coś tu nie gra, że największe triumfy o tym świadczące to ciągle pokonanie Juventusu i Sociedad, bo przeciwko dwóm głównym rywalom do "najlepszości" (tej w piłkę nożną) był dość bezradny i mecze zostały przegrane. Nie grał w nich źle na tle reszty ekipy, ale też, delikatnie mówiąc, nie zdemolował rywali swoją o klasę lepszością od wszystkich innych na świecie. To fantastyczny piłkarz, jednak ta szajba w tym roku, żeby powtarzać 40x dziennie, że najlepszy na świecie bez dwóch zdań, po prostu ośmiesza jego osobę w oczach zwykłego miłośnika futbolu.

Jak na razie już w zasadzie wiemy, że Messi z racji kontuzji w tym sezonie nie osiągnie tyle, co Ronaldo. Jednakże można od razu zapytać o Diego Costę, który oddaje trzykrotnie mniej strzałów na bramkę, niż Ronaldo, a ma prawie tyle samo goli. Oczywiście, Ronaldo ma ich nadal troszkę więcej, ale jeśli Atletico jest na ten moment lepsze niż Real, a Diego Costa jest dla nich ważniejszy niż CR dla Realu, to gdzie coś przegapiliśmy w równaniu, że Cristiano go miażdży? Niektórzy zaczną zadawać takie pytania, jeśli na wiosnę Real znowu dostanie w papę od obu rywali do mistrzostwa. Możliwe też oczywiście, że wygrają i Cristiano będzie zasłużenie triumfował, ale o to chodzi, to zawsze mniejszy zgrzyt, kiedy najpierw się wygrywa, a potem triumfuje.

Edytowane przez ogqozo
  • Minusik 2

Nie wiem czy Kanabis skminił jak głupi i pozbawiony logiki był ten post:

kanabis, dnia 02 Gru 2013 - 17:48, napisał:snapback.png