Gość Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 http://www.fifa.com/mm/document/ballond%27or/playeroftheyear%28men%29/02/26/02/68/fboaward_menplayer2013_neutral.pdf rozkład głosów Mam nadzieję, że ziomki już tworzą teorie spiskowe, jak co roku z okazji przyznania ZP. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Beka z Riberiego. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ale co by nie mówić nalezało sie chłopinie. Razem z Messim sa obaj długo przed innymi zawodnikami bez dwóch zdań, i to od paru dobrych lat. Oboje genialni. Może z większym talentem Messiego, ale nadrabia to Cristiano swoim nadludzkim profesjonalnym przygotowaniem. Krystyna był zawsze w cieniu karła. Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Yap 2 788 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wszystko się zgadza. Zasłużył, dostał, jest sprawiedliwość. Był niewątpliwie, bez dwóch zdań i absolutnie najlepszy w 2K13 więc łzy tej maszynki i cyborga futbolowego były uzasadnione. Ja jestem usatysfakcjonowany wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 531 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) http://www.fifa.com/mm/document/ballond%27or/playeroftheyear%28men%29/02/26/02/68/fboaward_menplayer2013_neutral.pdf rozkład głosów Mam nadzieję, że ziomki już tworzą teorie spiskowe, jak co roku z okazji przyznania ZP. No ale tym razem dla odmiany obiektywnie najlepszy piłkarz świata wygrał, więc kto miałby je tworzyć? Media z... Barcelony? Kogo one obchodzą i jaki mają zasięg? Ogólnie to wszystko było wiadome od dawna. Może być ewentualnie żal Ribery'ego, facet był faworytem mediów jesienią (przed rozpoczęciem kampanii na rzecz obiektywnie najlepszego piłkarza świata) i pewnie już myślał, że skoro przez cały rok gra zarąbiście, w tym w najważniejszych meczach, które wygrywał, będąc liderem być może najsilniejszej ekipy wszech czasów, to ktoś to doceni jakimś świecidełkiem. Haha. Trzeba było gole strzelać a nie jakoś pracować. Oczywiście gdyby tak zrobił, media rozkręciłyby kampanię, że gole to nie jest jedyny wyznacznik poziomu gry zawodnika, liczy się też praca Cristiano w obronie, rozgrywanie i wizja, własna linia perfum. Jednak pewnie mniej osób by to łykało. Jak zwykle świetna jedenastka roku. Szkoda, że jednak zabrakło Casillasa, który przynajmniej, jak wiemy, był w top 5 głosowania (słusznie - to obiektywnie, bez dwóch zdań, jeden z pięciu najlepiej grających bramkarzy w tym roku). Być może jednak niektórzy głosujący interesują się nieco piłką nożną. Ogólnie Barcelona to dobry zespół, ale myślę, że każdy śledzący mecze musiał cynicznie unieść brwi na wieść o kolejnych wyróżnieniach dla Xaviego, Iniesty i Daniego Alvesa. Druga najlepsza drużyna tego roku ma oczywiście równe zero piłkarzy, ale to też było oczywiste od dawna. Jakiekolwiek szanse miałby tylko Lewandowski, gdyby zamiast grać dobrze co mecz postarał się choć raz na miesiąc walnąć szczupaka piętą z piruetem. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez ogqozo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Mysle że gorsze by było nie danie Ronaldo żadnej błyskotki za jego gre w roku kiedy jest ku temu świetna okazja. W latach kiedy nie był gorszym piłkarzem od messiego a jedynie nie dostawał złotej piłki bo nie grał w barcelonie musiał sie obejść smakiem. Ogólnie to daruj sobie te pier.dolamento i pozwól że zaufamy trenerom nie konsolomaniakowi z przerostem ego dobrze? Edytowane 13 Stycznia 2014 przez kanabis Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 435 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Fajnie że trenerzy zauwazyli lewego. I to nie tylko z Tadżykistanu czy Mozambiku warto dodać, BFF z Błaszczem jednak naprawdę nie są :potter: Vote Country Name First (5 points) Second (3 points) Third (1 point) Captain Poland Blaszczykowski Jakub Cristiano Ronaldo Messi Lionel Lewandowski Robert Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 szkoda, ze karzel sie pomalal i mial injury przez prawie 3 miechy, wtedy boj o zlota gale bylby ciekawszy a tak to pewniakiem ronaldo sobie go wzial.. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Już wraca do zdrowia. Zobaczymy co ten rok przyniesie Zastanawialiście sie kiedyś jak to by było gdyby Krystyna grał w barcy a Messi w realu? Albo obaj w jednym klubie? Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie, ale czekaj... Nie jednak nie. Ok podaj swoją wersję wydarzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 @kanabis swego czasu taki scenariusz prawie się spełnił: Cytuj Odnośnik do komentarza
Hejas 455 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 ogqozo, jak Ty byś właściwie zagłosował w tym roku, gdyby władze FIFA poszły po rozum do głowy i przyznały Ci prawo głosu w plebiscycie na Złotą Piłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 531 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Prawdopodobnie nie wpisałbym Casillasa jako najlepszego bramkarza 2013 roku. Nie żeby nie był obiektywnie najlepszy - oczywiście że jest, daleko przed innymi - po prostu jestem taki przemądrzały, że zależy mi na wypaczeniu oczywistej prawdy, by pokazać ludziom w internecie, że powinienem trenować jakąś reprezentację albo być jej kapitanem. Zadowolony? Tak jak pisałem ze sto razy w tym temacie, Złota Piłka jest transparentną nagrodą, każdy wie, kto jak głosował - jeśli ktoś chce się nią ekscytować, to jego sprawa, wie czym się ekscytuje. Jeśli dla kogoś akurat ta nagroda coś znaczy, to sam wie, dlaczego. Natomiast jazda fanów Ronaldo na jej punkcie była przez ostatnie miesiące komiczna i nie trzeba jarać się samą nagrodą, żeby zauważyć to pośmiewisko, moim zdaniem (co też już pisałem wielokrotnie) poniżające dla tego świetnego piłkarza. Ale fakt, że stała się też już dość repetytywna, więc mam nadzieję, że w końcu się zamkną na chwilę, a nie że to jest już teraz stały motyw i po każdym meczu każde kopnięcie Ronaldo będzie opisywane jako obiektywnie najlepsze na świecie. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez ogqozo Cytuj Odnośnik do komentarza
Hejas 455 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Naprawdę nie wiem, skąd Ci się wziął teraz Casillas, ale ja serio byłem ciekaw, na kogo byś głosował po tych licznych tyradach na temat obiektywizmu. Myślę też, że repetytywność tej nagrody jest irrelewantna. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Hejas Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 531 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Sraka mediów na punkcie Cristiano (napędzana przez odpowiednie osoby, na czele z całą ekipą klubu powtarzającą, jaki to on najlepszy w odpowiedzi na każde pytanie, nawet o stan murawy, od kilku miesięcy) stała się repetytywna. Chyba że z tą "irrelewancją" to taki żart a propos nadużywania wyrazów obcojęzycznych, była ostatnio beka na forum z tego słowa użytego niepoprawnie. Nagroda w sumie też repetytywna, ale to inna sprawa. Na Bleacher Sports był ostatnio artykuł: "25 zawodników z największymi szansami na Złotą Piłkę 2014". Bardzo zabawny nagłówek, kiedy już na początku stycznia wiadomo, że szanse ma tylko kilku zawodników - i tak dużo, bo to rok Mundialu. Gdyby nie to, szanse miałoby dwóch piłkarzy, chyba żeby Suarez przeszedł do Realu za 100 mln. W tym artykule szaleją: może Lahm, może Busquets, może Lewandowski, Reus, Vidal? E... nie, oni nie, to się nie może zdarzyć, jakkolwiek by nie grali. Patrz Diego Milito. Nie masz renomy od dawna? Nie możesz nic zrobić, żeby mieć szanse, nic. Fani Realu mogą się martwić o wyniki swojej drużyny po tej nagrodzie. Cristiano został pogłaskany po główce za to, że podobno dużo goli czyni go obiektywnie najlepszym. To nic, że był bezradny w meczach z Borussią, Atletico i Barceloną - czyli jedynymi ekipami, których najbogatszy klub świata, pełen talentów, nie zmiażdżyłby i bez Ronaldo. To nic, że jego kadra Portugalii zdobyła 3 pkt. w czterech meczach z Izraelem i Rosją, jedynymi zespołami w grupie, które były po prostu dużo słabsze kadrowo zamiast gargantuicznie słabsze kadrowo. Grunt, że nawalił wiele goli ekipom słabszym, z których połowa nie zmieniała wyniku meczu. Ludzie się jarali golami ze Szwecją, jakby w jej obronie grali Maldini, Sammer, Baresi i Carlos Alberto (bez znaczenia; sugerując się nagłówkami, Ronaldo strzelił po prostu te gole Ibrahimoviciowi, w końcu strzelcy bramek to jedyne wnoszące coś do meczu osoby na boisku, reszta stoi i się patrzy bez żadnego wpływu). Danie Ronaldo nagrody akurat za coś takiego tylko przekona go, że widocznie trzeba tak robić dalej, dalej nic nie robić w meczach, w których Realowi by się faktycznie przydało wejście na wyższy poziom, ale za to nabijać sobie hat-tricki z Deportivo, Sevillą i Getafe. Nie, Cristiano, nie rób tej całej paskudnej szarej roboty, gry w destrukcji, kreowania akcji samemu, regularne branie pod uwagę, że są inni zawodnicy na boisku... to jest robota dla nienagrodzonych Złotą Piłką karłów i brzydali, ty jesteś za dobry na takie zniżanie - ty jesteś, żeby ci podawali non-stop, żebyś miał 10 strzałów co mecz i żebyś strzelał gole, za to będzie to, co najważniejsze, czyli nagrody indywidualne, które sprawiają, że płaczesz jak zwyciężczyni wyborów miss. O to mi po prostu chodzi, co naprawdę już pisałem wyraźnie wiele razy w tym temacie. Nie ekscytuję się tym, kogo ktoś tam uważa za najlepszego i kto "obiektywnie" potrafi ocenić, kogo woli, będąc jakimś "znawcą" czy jak wy to widzicie (macie jazdę na tym punkcie - pomyślcie chwilę nad tym, co to znaczy "obiektywnie"). Ale dziwi mnie, że kiedy każda ekipa piłkarska ma swoich fanów... to ci fani chcą dobrze dla klubu, chcą zwycięstw klubu. Z kolei fani Realu chcą, żeby Real przegrywał z każdą ekipą, która nie jest 100x biedniejsza, byle media doceniały Cristiano. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez ogqozo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aphromo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie, w tym przypadku nie pije do Ciebie, chodzi mi o kibiców Realu, którzy futbolem się zaczęli interesować od kiedy Ronaldo przyszedł do Realu i zamiast kibicować drużynie bardziej przejmują się tym ile bramek zdobędzie Ronaldo w meczu czy w przeciągu całego sezonu. To są kibice Ronaldo a nie Realu. Złota Piłka zasłużona i chyba nie był pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aphromo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Z kolei fani Realu chcą, żeby Real przegrywał z każdą ekipą, która nie jest 100x biedniejsza, byle media doceniały Cristiano. to samo jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) W drugim akapicie ogór trafił w samo sedno. Chuy z tego, że Ronaldo walnie pełno tych bramek, głównie lamusom skoro Real praktycznie nic z tego nie ma. Od kiedy jest w Realu zdobył z nim 3 trofea. TRZY. Przez 5 lat. Nie chce mi się nawet wymieniać ile przez ten czas zdobył ich Messi z Barceloną, bo porównanie jest żałosne na niekorzyść Portugalczyka oczywiście. Cris walnie tych bramek mase by później nie istnieć w najważniejszych meczach sezonu czyli półfinałach ligi mistrzów. Najpierw z Barceloną, później z Bayernem i ostatnio z Borussią. I nie mówcie mi o bramkach z Bayernem, bo decydującego karnego spyerdolił elegancko. Oczywiście 2 wcześniejsze bramki w strzelił w swoim stylu, czyli idealnie wystawiona piłeczka od Ozila i gol z karnego... dobra kończę już ten hejt na Crisa, bo i tak nikogo nie przekonam do swojej opinii. Zmienię o nim zdanie jeśli doprowadzi Real do zwycięstwa w Lidze Mistrzów, a niestety na razie się na to nie zanosi. Już większe nadzieje w Bale'u pokładam niż w nim. trochę niektualne ze względu na dzisiejszą nagrodę Crisa, ale i tak yebana przepaść Edytowane 13 Stycznia 2014 przez MYSZa7 Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 W sumie racja, Ronaldo na poatola narucha tyle bramek co Messi w 3 meczach,z tym, ze Messi je trzaska z praktycznie kazdym (nie liczac chelsea). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aphromo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Można się w nieskończoność przerzucać argumentami za jednym lub drugim piłkarzem, to nic nie zmieni. Po każdej ZP są kłótnie i o to w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dlaczego o to w tym chodzi ?Przeciez to nie Warsaw Shore, gdzie sa klotni ale przy tym nabijamy licznik ogladalnosci.. Ja np gali w ogole nie wlaczylem bo bylem na silowni :F Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja yebie jakie bezsensowne jest pier.dolenie o tym że messi zdobył z barca więcej tytułów. Skoro barca jest zespołem lepszym od realu. Boże. To tak jak porównywac sukcesy Dwighta Yorka i Henrego w reprezentacji. No może nie aż taka przepaśc ale chodzi o to samo. Teraz Ronaldo powinien przeprosic oggozo za to że w jego drużynie przez ostatnie lata nie grali Iniesta, Xavi, ALves i wielu innych. Co do reprezentacji, mecz ze szwecja był najwazniejszy i ronaldo pokazał klase. Ale taki typ jak oggozo musi skrytykować bo boli go du.pa że ktoś tak słaby klase za riberim czy reusem dostaje złotą piłkę xD Wiekszą beką niż złota piłka dla ronaldo jest drugie miejsce messiego który przez 1/4 roku conajwyżej do top 10 powinien sie załapać. No ale zaraz przyjdzie oggozo i napisze że jestem żartem bo przeciez messi strzelił miliard bramek almerii czy innemu elche i zasługuje na drugie miejsce jak dobry pies na kiełbase. Tak poza tym , skoro nie wiesz za co przyznaje sie złota piłke to może doczytaj i wtedy zacznij dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ronaldo powinien raczęj dziękować, że grał z Ozilem albo gra z Di Marią, Modriciem czy Bale'm którzy mu tworzą te sytuacje bramkowe, a nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 A messi sobie sam tworzy, no tak. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 ??? Messiemu tworzą sytacje partnerzy jak i on sam, to oczywiste. Po prostu poprzedniego posta napisałeś tak jakby Ronaldo nie miał godnych siebie partnerów w drużynie. Powtarzam się, ale Ronaldo sam w pojedynkę za wiele nie ugra. Jego uzależnienie od formy reszty zespołu jest większe niż u Messiego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi