Skocz do zawartości

Primera Division

Rekomendowane odpowiedzi

Sędzia powinien podyktować karnego dla Atletico, pokazać co najmniej żółtą po faulu na Lopezie, ale przede wszystkim powinien pokazywać jakiekolwiek kartki na początku spotkania, bo kompletnie nie panował nad tym, co się działo na boisku. Nawet Bayern miałby problemy z Atletico przy arbitrze, który pozwala na tak wiele.

Szkoda, że Marcelo i Carvajal nie grali w tak ważnym spotkaniu od początku. Szczególnie ten drugi z meczu na mecz robi na mnie coraz większe wrażenie.

Carvajal zawsze był dobry. Od pierwszego profesjonalnego meczu w Leverkusen. Nie wiem, jak długo wcześniej był dobry w rezerwach Realu, możemy zgadywać. Jednak mówimy o graczu, który generalnie radził sobie w tej samej lidze nawet lepiej niż Piszczek i Lahm, czyli dwaj najlepsi w tym czasie prawi obrońcy na świecie. To powinna być oczywistość, że w Realu jest podstawowym graczem, jednak widać, że Carlo stara się powoli i spokojnie usypiać starego Arbeloę.

Hiszpania ma tyle talentów, że w składzie Del Bosque można znaleźć wiele kontrowersji. Myślę jednak, że ma on swoją wizję. Nie każdy gracz jest idealny do takiej gry, jak to robi Hiszpania (chociaż jeśli uznać, że to jednak blisko stylu Barcelony, to Carvajal mógłby tylko wnieść nieco do ofensywy, na wzór przeżywającego za Martino drugą młodość Daniego Alvesa). Na prawej obronie zobaczymy Juanfrana i cel wydaje mi się oczywisty: porozumienie przy dośrodkowaniach z Diego Costą. Potwierdzają to doniesienia z dzisiejszego treningu. Obaj powinni jutro zagrać z Włochami od początku. Będzie też dwóch graczy z Bayernu, Albiol, ogólnie nieco świeżości do tradycyjnej układanki Barco-Realowej.

Jak oceniać Costę? To wielki gracz, ale pamiętajmy, że nadal w pewnej mierze to wyrobnik zrobiony przez Simeone, a nie talent techniczny na miarę Messiego, Cristiano, Suareza, Lewandowskiego, który będzie wszystko robił dobrze. W Atletico najważniejsi są jednak chyba środkowi pomocnicy, których skuteczność w odbiorze jest kluczowa dla możliwości ofensywnych i solidności obronnej ekipy. Można być przekonanym, że gdyby Tiago zagrał w sobotę, Atletico by wygrało i było liderem. Mario Suarez ewidentnie nie dał rady zadaniu. Zresztą jakby ktoś to przegapił, to na koniec dosłownie podarował Realowi gola, żeby nie było wątpliwości.

Edytowane przez ogqozo

Nie był to piękny debiut. Typowy mecz Hiszpanii - dominacja nad rywalem, rywal nie ma nic, Hiszpania ma sporo okazji, ale nic nie wpada. Diego Costa zaś był największym marnotrawcą.

Ogólnie jeśli można kogoś wyróżnić poza Pedro, to na pewno Thiago. Kurde, dobry jest ten koleś. Robi wszystko co chcesz, zabiera piłkę, mija rywali, podaje krótko, długo. Czy jeśli Hiszpania wygra Mundial, będzie czymś w stylu faworyta do Złotej Piłki? Wiem, że o jakości piłkarza decyduje tylko ilość goli, ale to jest trend z ostatniego roku, jak ludziom się znudzi to mogą znaleźć inny. Jeśli Bayern wygra wszystkie mecze w tym roku, to niestety trzeba będzie przyznać, że ktoś tam może być całkiem dobrym graczem, a wiem, że Alaba (w sumie chyba jedyny w miarę stały punkt jedenastki Bawarczyków) raczej nie ma szans na skuteczną promocję swojej osoby... Thiago ma, poza Ribery'm, największe umiejętności w tej ekipie.

Diego Costa jest zdecydowanie najbardziej bramkostrzelnym zawodnikiem w Hiszpanii: ma w lidze 21 goli. Dalej są Pedro (13), Llorente i Villa (11), Negredo (9).

Edytowane przez ogqozo

Ktoś o tym tu wspominał. Też użył słów, że kończy się epoka. Jak dla mnie, ta epoka już się skończyła, bo przecież to nie tak, że coś się zmieni tego dnia na świecie. Ci zawodnicy już nie grają i od dłuższego czasu nie byli zauważalni. Niedawno karierę skończył np. Alessandro Nesta, z kolei np. Thierry Henry jej nie skończył, ale czy to znaczy, że żyjemy w epoce Henry'ego, a do jesieni żyliśmy w epoce Nesty? Nastąpi oficjalne pożegnanie i dla kogoś może to być symbolicznie znaczące, ale żadna epoka się nie skończy, przynajmniej nie taka, która by teraz jeszcze trwała.

Edytowane przez ogqozo

Chyba w tym sezonie jednak mistrzostwo poleci do Madrytu.

Oczywiście, cały czas mam nadzieję że to Atletico je zdobędzie, gdyż przydałaby się trzecia siła w PD, a poza tym Real to taka drużyna którą się lubi oglądać w roli przegranych, wszak któż nie chce zobaczyć tych łez Ronaldo? :)

W każdym bądź razie, będzie podwójna beka z MC w środę, jak nie przejdą dalej przeciwko tak słabej Barcie ;)

Edytowane przez Mendrek

Chyba w tym sezonie jednak mistrzostwo poleci do Madrytu.

Oczywiście, cały czas mam nadzieję że to Atletico je zdobędzie, gdyż przydałaby się trzecia siła w PD, a poza tym Real to taka drużyna którą się lubi oglądać w roli przegranych, wszak któż nie chce zobaczyć tych łez Ronaldo? :)

W każdym bądź razie, będzie podwójna beka z MC w środę, jak nie przejdą dalej przeciwko tak słabej Barcie ;)

Ty dzisiaj czasami łezki nie uroniłeś?

Pewnie ma rację. Pytają go co tak słabo, to odpowiada.

Atletico też w kryzysie, nie ta forma co jesienią. Oba te kluby dotknęły też poważniej kontuzje niż Królewskich, którzy nie mają jednego zawodnika, którego by nie mogli zastąpić. Realowi można już przyznać mistrzostwo.

1311619228_8ca92f2e8538.jpg

Edytowane przez ogqozo