Skocz do zawartości

T0MEK

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie ma co liczyć na Nintendo, wszelkie moje nadzieje i oczekiwania w przypadku gier/portów na Switcha nigdy się nie sprawdziły. Miałem nadzieję, że chociaż wypuszczą Galaxy 2 tak jak zrobili to z jedynką w 3D All Stars ale też oczywiście NIE. Galaxy 1 super gierka to stopniowo rósł apetyt na sequel. Bardzo podobał mi się Metroid Prime na Switchu i liczyłem na przeniesienie kolejnych części ale też oczywiście NIE. Trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie konsole Wii samemu ale lepiej.  Zamówiłem sobie używany Wiilot i gruszkę w wersji z wbudowanym motion plusem i podłączyłem pod ROG Ally z emulatorkiem. Kontroler sparował się szybko i bezproblemowo, wszystko śmiga perfekcyjnie, nie ma problemu ze starodawnym złączem obrazu w oryginalnej konsoli a dodatkowo gry na emulatorze odpalają się w dużo lepszej jakości. Tytuły z Wii na emulatorze moim zdaniem wyglądają lepiej niż porty tych samych gier na Switcha :reggie:.
Niegdyś Nintendo w moich oczach to tylko konsole mobilne, kompletnie nie obchodziły mnie stacjonarki i całe Wii mnie ominęło ja wiem, że to nie jest prawilna droga ducha duszy bo emulator ale już bardziej prawilnie tego nie zrobię wszak przecież siedzę z tym pilotem i macham jak debil czyli doświadczenie jest bliskie. 

• Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof93 napisał(a):

Zamówiłem sobie używany Wiilot i gruszkę w wersji z wbudowanym motion plusem i podłączyłem pod ROG Ally z emulatorkiem. 

Sensor bara też musisz mieć? Bo skąd niby emu wie w jakiej pozycji w przestrzeni znajduje się wiilot?

Opublikowano
Teraz, Meanthord napisał(a):

Sensor bara też musisz mieć? Bo skąd niby emu wie w jakiej pozycji w przestrzeni znajduje się wiilot?

Tak jest, muszę mieć. W sieci jest pełno sensor barów na USB/baterie, można znaleźć pod hasłem DolphinBar. Kosztuje grosze, jest tego pełno. 

Opublikowano (edytowane)

A spoko, tak przypuszczałem, bo napisałeś, że kupiłeś tylko wiilota i gruszkę i coś mi nie pasowało :). Też muszę się zaopatrzyć, bo tyle kombinacji ile się najebałem, żeby poprawnie skonfigurować duala4 w dolphinie to głowa mała, a i tak zawsze były jakieś problemy. A tak wiilot+grucha i w Mariana Galaxy 1+2 w 4K śmigać jak król można :cfaniak:

Edytowane przez Meanthord
Opublikowano
3 minuty temu, Meanthord napisał(a):

Też muszę się zaopatrzyć, bo tyle kombinacji ile się najebałem, żeby poprawnie skonfigurować duala4 w dolphinie to głowa mała, a i tak zawsze są jakieś problemy

Też to przerabiałem ;) zaczynałem grę i zastanawiałem się kiedy nadejdzie moment gdy trzeba będzie wykonać sekwencję ruchów, której nie dam rady zrobić na padzie. Teraz mam luksję, polecam też kupić niestety używany ale oryginalny kontroler bo podobno podróbki działają słabo. Wolę mieć brzydki pilocik, który dobrze działa niż nowy i ładny ale bezużyteczny. 

Opublikowano

Do szczęścia z remasterów na Switcha brakuje mi jeszcze tylko: SMG2, MP2, MP3, WW i TP, we wszystkie, oprócz SMG2 wierzę, na pewno się pojawią, ale kto wie, może i SMG2 wleci pod koniec roku na 40 urodziny Mario :banderas:

Opublikowano
19 minut temu, zdrowywariat napisał(a):

Do szczęścia z remasterów na Switcha brakuje mi jeszcze tylko: SMG2, MP2, MP3, WW i TP, we wszystkie, oprócz SMG2 wierzę, na pewno się pojawią, ale kto wie, może i SMG2 wleci pod koniec roku na 40 urodziny Mario

Nie mam do Nintendo żadnych oczekiwań, do Switcha miałem bardzo wiele a dostałem z 20%. Myślisz sobie: ,,SMG1 jest? To dwójka też będzie!'' takiego wała jak stare części pokemonów w abonamencie, można sobie co najwyżej pomarzyć. Nic mi innego nie pozostało jak wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie samemu remastery Nintendo. 

Opublikowano
2 minutes ago, Krzysztof93 said:

Nie mam do Nintendo żadnych oczekiwań, do Switcha miałem bardzo wiele a dostałem z 20%. Myślisz sobie: ,,SMG1 jest? To dwójka też będzie!'' takiego wała jak stare części pokemonów w abonamencie, można sobie co najwyżej pomarzyć. Nic mi innego nie pozostało jak wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie samemu remastery Nintendo. 

Nie dostałeś na Switcha 80% swoich oczekiwań? To czego Ty oczekiwałeś? Z ciekawości pytam

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

To było raczej pewne, że 35 lecie Mario potraktują po macoszemu, ale wierzę w bombę pod koniec roku na 40 lecie. Wierzę też w shadow dropy MP2 i MP3 jeszcze przed premierą MP4, a na koniec roku w WW i TP HD, jako pożegnanie Switcha :banderas:

p.s. biblioteka NSO wciąż się powiększa, będą i Pokemony :)

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano
6 minut temu, Homelander napisał(a):

Nie dostałeś na Switcha 80% swoich oczekiwań? To czego Ty oczekiwałeś? Z ciekawości pytam

oj wiele naprawdę wiele, jak z ekosystemu Xboxa wpadłem w PS4 to nadrobiłem wszystkie sztosy z PS3 na Switchu to tylko można było liznąć genialnych gierek z poprzednich generacji. No ja nie pozostanę super zadowolonym klientem Nintendo bo ogólnie to słabo wspominam Switcha. Wiem, wiem szok. 

Opublikowano
56 minutes ago, Krzysztof93 said:

oj wiele naprawdę wiele, jak z ekosystemu Xboxa wpadłem w PS4 to nadrobiłem wszystkie sztosy z PS3 na Switchu to tylko można było liznąć genialnych gierek z poprzednich generacji. No ja nie pozostanę super zadowolonym klientem Nintendo bo ogólnie to słabo wspominam Switcha. Wiem, wiem szok. 

No ale co konkretnie oczekiwałeś, a Switch nie dostarczył? Nie zrozum mnie źle, masz pełne prawo być zawiedzionym. Moje wszelkie oczekiwania Switch przekroczył znacznie, więc chętnie poznam inną opinię

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Homelander napisał(a):

No ale co konkretnie oczekiwałeś, a Switch nie dostarczył? Nie zrozum mnie źle, masz pełne prawo być zawiedzionym. Moje wszelkie oczekiwania Switch przekroczył znacznie, więc chętnie poznam inną opinię

Oczekiwałem, że skoro wydają SMG1 to wydadzą też SMG2, oczekiwałem, że skoro rozbudowują NSO o gierki z GB i GBA to dostanę najważniejsze gry dla tych platform, które przedłużały im życie w nieskończoność czyli Pokemony. Oczekiwałem, że skoro pojawił się port Metroida Prime to pojawią się porty sequeli oraz niedługo pogramy w MP4. Gdy pojawił się Skyward Sword liczyłem, że coś się ruszy i w końcu gdzieś tam na horyzoncie zacznie pojawiać się to Galaxy 2 i znowu nic. 
Switch to dla mnie 4 gry BoTW, SMO, Mario Wonder i Kart 8 Deluxe no niestety to mało jak na.... 8 lat konsoli na rynku? Nie mówmy o multiplatformach bo owszem grałem ale to były dużo gorsze i bardzo drogie gry w porównaniu do tego za ile i w jakiej jakości można je odpalić na takim SD czy ROGaliku.
Po BoTW dostaliśmy Tears of The Kingdom, którego nawet zdrowywariat nie przeszedł a wolałbym już Wind Wakera czy TP z WiiU.
Powiem tak, stałem z hajsem wyciągniętym w dłoni a Nintendo miało to gdzieś bo niskim nakładem pracy (emulatorek w tle jak w przypadku 3D All Stars) mogli zarobić dużo pieniędzy.
Switch był wspaniały do pojawienia się SD i w moim przypadku szybko się okazało, że tylko się kurzy. 
Po początkowym zachwycie praktycznie po każdym Nintendo Direct/Pokemon Direct wyglądałem w ten sposób:

Spoiler

pepe-smoke.gif.d121e1f3a6a6a4a6aba164e083f346a2.gif

Edytowane przez Krzysztof93
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
2 hours ago, Krzysztof93 said:

Oczekiwałem, że skoro wydają SMG1 to wydadzą też SMG2, oczekiwałem, że skoro rozbudowują NSO o gierki z GB i GBA to dostanę najważniejsze gry dla tych platform, które przedłużały im życie w nieskończoność czyli Pokemony. Oczekiwałem, że skoro pojawił się port Metroida Prime to pojawią się porty sequeli oraz niedługo pogramy w MP4. Gdy pojawił się Skyward Sword liczyłem, że coś się ruszy i w końcu gdzieś tam na horyzoncie zacznie pojawiać się to Galaxy 2 i znowu nic. 
Switch to dla mnie 4 gry BoTW, SMO, Mario Wonder i Kart 8 Deluxe no niestety to mało jak na.... 8 lat konsoli na rynku? Nie mówmy o multiplatformach bo owszem grałem ale to były dużo gorsze i bardzo drogie gry w porównaniu do tego za ile i w jakiej jakości można je odpalić na takim SD czy ROGaliku.
Po BoTW dostaliśmy Tears of The Kingdom, którego nawet zdrowywariat nie przeszedł a wolałbym już Wind Wakera czy TP z WiiU.
Powiem tak, stałem z hajsem wyciągniętym w dłoni a Nintendo miało to gdzieś bo niskim nakładem pracy (emulatorek w tle jak w przypadku 3D All Stars) mogli zarobić dużo pieniędzy.
Switch był wspaniały do pojawienia się SD i w moim przypadku szybko się okazało, że tylko się kurzy. 
Po początkowym zachwycie praktycznie po każdym Nintendo Direct/Pokemon Direct wyglądałem w ten sposób:

Hide contents

pepe-smoke.gif.d121e1f3a6a6a4a6aba164e083f346a2.gif

Ok, rozumiem. Ja odbiór Switcha mam zupełnie inny. Począwszy od masy gier, a skończywszy na sposobie grania. Zakup Steamdecka trochę dynamikę zmienił, ale Switcha nie zastąpił. Tych gier, które wymieniłeś mi nie brakuje, bo

IMG_4322.thumb.jpeg.8f98f584f87f37229e01edb1f2f605c3.jpegIMG_4321.thumb.jpeg.7f46d064f071bf26e120fe79a28a3e9e.jpegIMG_4319.thumb.jpeg.e7758f5302e21b62dbab93d79b72c17f.jpeg

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Opublikowano

Mario Galaxy 2 na Switcha to płonne oczekiwanie i było to raczej wiadomo. Gra jest mocno nastawiona na sterowanie ruchowe i wymagałaby zubażających przeróbek, by działać bez tego. Nintendo raczej jest fanem robienia gier albo tak, by były lepsze, albo kompletnie minimalnym kosztem wypuszczanych portów bez żadnej ściemy. W Mario Galaxy 1, kilka poziomów dla fanów "klasycznego sterowania" może być ciężkich do strawienia, ale tam stanowią one bardziej pewien mniejszy i opcjonalny dodatek. 

Dalsze części Metroid Prime powinny kiedyś wyjść, w wolnym czasie. Nie będzie to nawet dziwne, jeśli dwójka zostanie ogłoszona w tym miesiącu, by wypełnić jeszcze przestrzeń do prezentacji Switcha 2. To jeden z głównych kandydatów do ogłoszenia na starym Switchu. Co do trójki to chyba nie jest pewne, czy istnieje.