Xargon 0 Opublikowano 8 czerwca 2009 Opublikowano 8 czerwca 2009 Płyty - TDK to loteria. Obecnie produkowane są w dość kiepskiej fabryce i mogłeś trafić na badziewne płyty. Polecam Verbatim. Czyli możliwe, że w jednym cake'u 25DVD trafiły się płytki dobrej jakości (np. te od GTA VCS itp.) i te gorsze (vide CoD3)? Pytam, bo dziwi mnie, że w jednym zestawie trafią się kiepskie i dobre płyty. TDK obecnie bierze płyty od CMC Magnetics - http://en.wikipedia.org/wiki/CMC_Magnetics. Firma ta jest uważana za najgorszą tłocznię - także mogło trafić Ci się kilka dobrych nośników i trochę mniej dobrych Gry mogą się ciąć dlatego właśnie że są wypalone na kiepskich nośnikach z dużą ilością błędów, co katuje laser. Gry przegrywałeś z oryginału ? Może to być źle zgrany obraz. Miałem kiedyś kopię gry (nie pamiętam niestety jakiej) która po prostu zawieszała się w pewnym momencie. Gdy zdobyłem oryginał wszystko było ok. Cytuj
Ancient Lod 0 Opublikowano 9 czerwca 2009 Opublikowano 9 czerwca 2009 Gry przegrywałeś z oryginału ? Może to być źle zgrany obraz. Miałem kiedyś kopię gry (nie pamiętam niestety jakiej) która po prostu zawieszała się w pewnym momencie. Gdy zdobyłem oryginał wszystko było ok. Nie, gry skopiowałem od kolegi, który kupił gry na giełdzie elektronicznej - u typowych "piratów". Ale np. w Ojcu Chrzestnym, który jest oryginalny, gdy jeżdżę samochodem po mieście też gra lekko klatkuje, a na wycinkach z kinowego filmu o tym samym tytule, które są dostępne w grze jako bonus też widać malutkie czkanie. Cytuj
morales-kks 6 Opublikowano 21 czerwca 2009 Opublikowano 21 czerwca 2009 (edytowane) Może ktoś pomoże? Dziwne zgrzytanko dobiega z mojej ps2 (model 30004), grubas oczywiście. Rozkręciłem, myślałem że to może suche teleskopy od lasera czy coś w tym stylu i doszedłem do wniosku że to prowadnica!! Tzn. ten "plasticzek" co się przykręca do lasera, nie trzyma się prowadnicy i przeskakuje, stąd konsola się męczy by załapał jakoś co i tak się nie udaje, stąd takie dziwne charczenie. Kto pomoże co z tym zrobić????? Jak to naprawić??????? Edytowane 21 czerwca 2009 przez morales-kks Cytuj
ppatrykk 0 Opublikowano 29 czerwca 2009 Opublikowano 29 czerwca 2009 Siema wszystkim. Mam pewien problem z Czarnulką Slim, a dokładniej : mam Swap'a, płyta SM-DVD jest już troszke zjechana, objawia sie to tym że czasem konsola jej nie czyta i musze kilka razy popróbować żeby zamiast ekranu z memorką i płytą pojawił sie ekran SM. Mam troche "kopii zapasowych", jednak niektóre - mimo że płyty są w idealnym stanie - nie działają. Przypuszczam że to wina tej płytki, bo SM-CD czyta bez problemu za każdym razem. Inny problem - zdecydowanie gorszy - to problem z oryginalnymi grami ... A dokładniej - pożyczyłem ostatnio GT4 (oryginał), wkładam do konsoli, i płyta zamiast zacząć się kręcić to tak jakby "skacze", tzn. laser jakby "tyka" co jakąś sekundę, a płyta w tym momencie tylko próbuje sie obracać, nie wiem jak to inaczej napisać ale osoby które spotkały sie z tym problemem pewnie będą wiedziały o czym mówię. Myśle sobie - "płyta zepsuta". Oddałem, pożyczyłem GoW II (też oryginalna) i ... ten sam problem. Nie wiem co z tym robić. Mam jeszcze F1 która wcześniej działała bez problemu, teraz też czasami dzieje sie tak jak z ww grami, jednak wystarczy że przesunę laser i gierka śmiga bez problemu. Mam też Eye Toy'a który ... działa za każdym razem . Gierki są w idealnym stanie więc naprawdę nie wiem co może być tego przyczyną ... Bardzo proszę i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
CoATI 1 050 Opublikowano 29 czerwca 2009 Autor Opublikowano 29 czerwca 2009 gt4 i gow sa na plytach 2 warstwowych, a twoja slimka widocznie nie czyta DL'ek. bywa ;] jesli inne gry dzialaja to reszta tez powinna chyba, ze nagrywasz na plytach za 40gr z biedronki, ewentualnie masz uszkodzony obraz plyty z ktorego nagrywales. nagrywaj na verbatimach i zainwestuj w chipa/exploita na memorce Cytuj
ppatrykk 0 Opublikowano 29 czerwca 2009 Opublikowano 29 czerwca 2009 (edytowane) Problem w tym że te zapasowe kopie są pożyczone od kumpla któremu działają bez problemu. Muszę sprawdzić jak będą się sprawowały na wymienionym przez Ciebie chipie/exploit'cie. Tak btw - co może być powodem tego że moja Czarnula nie czyta płyt dwuwarstwowych ? Padnięty laser ? Aha i jeszcze jedno - nagrywam na TDK albo właśnie Verbatimach, nie na 40 groszówkach z Biedronki mam jedną grę którą sam nagrałem i działa bez problemu. Edytowane 29 czerwca 2009 przez ppatrykk Cytuj
CoATI 1 050 Opublikowano 1 lipca 2009 Autor Opublikowano 1 lipca 2009 TDK to syf... chyba, ze dorwales gdzies stare czyste plyty TDK, ktore to jescze byly tloczone w innej fabryce. co do czytania DL'ek przez slimy... kilkoro osob z forum mialo z tym problem wlasnie na slimie wiec moze bylo kilka felernych serii konsol Cytuj
Berion 207 Opublikowano 2 lipca 2009 Opublikowano 2 lipca 2009 (edytowane) To nie ma nic wspólnego z konsolami (z modelami) tylko up*m laserem i/lub zastałym smarem na prowadnicach. --- TDK to już od dawna SYF. CMC Magnetics chyba mówi samo za siebie. Edytowane 2 lipca 2009 przez Berion Cytuj
ppatrykk 0 Opublikowano 2 lipca 2009 Opublikowano 2 lipca 2009 Czyli albo laser do wymiany albo przeczyścić prowadnice ? Jeśli możecie, to pomóżcie mi jak mogę zrobić zarówno jedno jak i drugie, byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj
CoATI 1 050 Opublikowano 2 lipca 2009 Autor Opublikowano 2 lipca 2009 trudno tak dokladnie opisac rozbieranie konsoli... poprostu rozkrecasz konsolke czyscisz prowadnice, a nastepnie ponownie smarujesz je smarem technicznym [mozesz tez przeczyscic soczewke izopropanolem]. przy wymianie lasera jest troche wiecej rozkrecania i trzeba pamietac o zdjeciu zworki antystatycznej w nowym laserze. tyle. Cytuj
Czoperrr 5 070 Opublikowano 26 lipca 2009 Opublikowano 26 lipca 2009 Wkładam do konsoli oryginalne RE3 i MGS a napęd dziwnie kręci i wydaje dźwięki jakby tarł płytą, aż boje się wkładać. Tak za każdym razem. Co jest nie tak? RE2 i DN Time to Kill działa normalnie, chociaż mają więcej. Innych gier nie mam to nie mogę sprawdzić. A chciałem pograć w RE3 Cytuj
Di 839 Opublikowano 13 września 2010 Opublikowano 13 września 2010 Grałem w SH2 i odszedłem od konsoli na 10 minut. Gdy wróciłem na ekranie widniał komunikat o tym, że w napędzie nie ma płyty. Wyjąłem ją i włożyłem ponownie, ale nic to nie dało. Wyłączyłem konsolę i włączyłem ją ponownie... a raczej spróbowałem włączyć. Po 1 sekundzie zielona dioda zamienia się w czerwoną. Kwestia zasilacza (zbieg okoliczności?), czy raczej to konsola padła? PS Two przerobiona, grałem na amerykańskim oryginale. Jeśli trzeba, to później sprawdzę model konsoli. Cytuj
Grzes!ek 37 Opublikowano 26 października 2012 Opublikowano 26 października 2012 Witam, otóż wymieniłem laser w PS2 ale mam problem, a mianowicie płyta w ogóle się nie kręci typ lasera się zgada, więc co może być przyczyną?? Dodam, że wsadziłem stary laser i płyta się kręci, ale na nowym nie. Cytuj
Krizz 541 Opublikowano 26 października 2012 Opublikowano 26 października 2012 Wygląda na to że nie rozlutowałeś zworki antystatycznej. http://www.gaminggen...als/57/1-t1213/ Cytuj
Grzes!ek 37 Opublikowano 27 października 2012 Opublikowano 27 października 2012 (edytowane) Rozlutowałem tą zworkę, lecz dalej nie działa i o dziwo na starym laserze też już nie działa :confused: czy problem może być taśma do lasera?? E: Czytałem, że problemem mogą być bezpieczniki. Edytowane 27 października 2012 przez grzes!ek*ps2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi