Opublikowano 26 sierpnia 201014 l Ale przez swapa odpalales gry ? Bo to przez niego, na konsoli z chipem nie ma tego problemu.
Opublikowano 29 sierpnia 201014 l Oryginaly w NTSC oczywiscie. Mozliwe, ze to jeszcze kwestia wersji swapa, ja mam 3.6.
Opublikowano 30 sierpnia 201014 l 3.8 to to samo tylko, ze posiada dodatkowo cheaty. zainwestuj w chipa lub wgraj sobie na memorke loadera... bedzie prosciej i szybciej ;]
Opublikowano 10 września 201014 l Konsola nie jest moja, jak bede bral dla siebie to na pewno z chipem. tu filmik z problemem i jego rozwiazaniem I pytanie - ma ktos pada Logitech Cordless Action ? Kupilem uzywke i krzyzak chodzi w nim podejrzanie lekko, ale moze te pady tak juz maja ?
Opublikowano 21 września 201014 l pewnie juz bylo takie pytanie, ale wybaczcie . wiadomo ze gry na ps2 wygladaja fatalnie na lcd. kupilem sobie wlasnie taki telewizor, a z racji tego ze z ps2 korzystam najwiecej to mam pytanie: jest jakis sposob aby gry na ps2 wygladaly normalnie? jakis kabelek(slyszalem ze component do ps2/ps3 ratuje troche sprawe ale chcialbym sie upewnic...)? z gory dzieki!
Opublikowano 21 września 201014 l Kabel component przydaje sie tylko jesli gra obsluguje tryb Progressive Scan (480p). Owy tryb ma kilkanascie gier w PALu i duzo wiecej w NTSC. Tu masz liste: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PlayStation_2_games_with_HD_support
Opublikowano 21 września 201014 l Dziwna ta lista, np taki Burnout Revenge ma na 100% progressive scan. Z tego co pamiętam, trzeba było przy bootowaniu konsoli trzymać trójkąt i X na padzie.
Opublikowano 21 września 201014 l Kabel component przydaje sie tylko jesli gra obsluguje tryb Progressive Scan (480p). Owy tryb ma kilkanascie gier w PALu i duzo wiecej w NTSC. Tu masz liste: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PlayStation_2_games_with_HD_support po 1wsze : nie "przydaje się" tylko jest niezbędny do PScan, bo na innym kablu tego nie uzyskasz. po 2gie : PS2 + LCD po componencie to najlepsze możliwe rozwiązanie [nawet do gier bez PScan].
Opublikowano 21 września 201014 l Ale mimo wszystko lepszy obraz jest na CRT, taki Shadow of the Colossus na LCD z progressive scanem wygląda przeciętnie.
Opublikowano 22 września 201014 l Ale mimo wszystko lepszy obraz jest na CRT, taki Shadow of the Colossus na LCD z progressive scanem wygląda przeciętnie. w większości przypadków tak jest, ponieważ na CRT masz taki jakby "sprzętowy" AA , a na LCD widać po prostu niższą rozdzielczość sygnału w stosunku do możliwości matrycy. z SotC z tego co pamiętam to sytuacja była taka że nie było jakieś widocznej różnicy między 480p a zwykłym [może to przez kolorystyka , nie wiem jak to opisać] ; i nie chodzi tu LCD vs CRT za to pamiętam jak wyglądała Valkyrie Profile 2: Silmeria na 480p + 16:9 = bajka [tekstury ; widać zdecydowaną różnicę na korzyść 480p] poza tym Mace pisał że ma LCD, i w tym przypadku component to zdecydowanie najlepszy wybór.
Opublikowano 22 września 201014 l Tak samo Tekken 5, ktory z wlaczonym PS wyglada niewiele gorzej niz T:DR na PS3, i moim zdaniem lepiej niz Tekken 6, lol. Mam jeszcze Tekkena 4 i RE4, ale te gry sprawdze dopiero jak kupie swoja konsole. No i w planach mam jeszcze zakup Tomb Raider L&A, te maja PS w palu i kosztuja grosze. Edytowane 22 września 201014 l przez Siwy_
Opublikowano 28 października 201014 l Wygląda na to, że po około sześciu latach użytkowania laser w mojej PS2 Fat wyzionął ducha. Z konsoli nie mam zamiaru rezygnować. Zapewne najłatwiejszym rozwiązaniem byłby zakup nowej, ale to mnie średnio urządza, tym bardziej, że pragnę grać w pozycje NTSC-U i NTSC-J. Do tej pory korzystałem w konsoli z dysku twardego, odpalając oryginalnego HD Loadera. Bez lasera jednak mogę co najwyżej popatrzyć na bios, ale czytałem o kartach pamięci z wgranym bodajże Free McBoot, umożliwiającym uruchamianie z karty różnych aplikacji. I tutaj pojawia się moje pytanie - czy mając taką kartę mógłbym uruchamiać HD Loadera bez konieczności posiadania płyty w napędzie? Na jakiej zasadzie to działa? Czy karty oferowane na Allegro są warte uwagi*? Sam raczej sobie tego nie przygotuję, gdyż do tego potrzebna by mi była właśnie przerobiona PS2, ale biorąc pod uwagę, że i tak jedyną płytą w napędzie był zwykle HD Loader, to może jednak da się jeszcze coś ze sprzętu wycisnąć tym sposobem? Będę wdzięczny za informacje. * - że są to pewnie podrabiane karty to zdaję sobie sprawę, ale może da się taką już przygotowaną aplikację przegrać na którąś z moich własnych kart? Ewentualnie jakie istnieją obecnie alternatywy? Zależy mi na odpalaniu gier ze wszystkich regionów - oryginałów oczywiście. Przyzwyczaiłem się do HD Loadera i w sumie mógłbym kupić używanego Fata, ale i tutaj nie wiadomo ile taka konsolka jeszcze pożyje. Lasery natomiast są drogie, a ja nie mam wiedzy i umiejętności potrzebnych do (de)montażu. Sugestie mile widziane. EDIT: Ok, może niekoniecznie wyzionął ducha, gdyż jeszcze dyszy, ale musi mocno pomęczyć płytę zanim się rozkręci po uruchomieniu. Coś tam także zgrzyta i trzeszczy. HDLoader się uruchamia, ale nie wiem ile jeszcze w takim stanie pociągnie, dlatego pytania i tak aktualne. Co ciekawe, zwykłych gier DVD już odpalić nie chce. Edytowane 28 października 201014 l przez Suavek
Opublikowano 30 października 201014 l Podrobione karty to syf. Kijowe flashe, które szybko łapią bad bloki, są bardzo wolne (czasami nie zdążą się zgłosić i FMCB nie wystartuje), a jeśli zechcesz kupić memorkę powyżej 8MB to jest już totolotek, wiele z nich ma spreparowaną tablicę, która wskazuje na większą pojemność, a tak naprawdę jest taka sama i po przekroczeniu 8MB, dane są nadpisywane. ;] Ogólnie rzecz biorąc do total shit niewarty nawet 5zł... Na allegro to Ci odradzam, jest mnóstwo d.e.b.i.l.i którzy nie rozumieją nawet jak to działa. Raz się spotkałem nawet z przypadkiem kiedy klient nie miał wgranych żadnych dodatkowych programów, ani modułów USBD (czyli z taką kartą nic nie zrobisz, będzie bezużyteczna). Jeśli laser Ci ledwo odczytuje HDLa to masz szansę zrobić to samemu. Zrób obraz płyty z uLE i uruchom go przez HDL, a na pendraka wrzuć instalator FMCB, który uruchomisz za pomocą uLE. Uprzednio jednak skopiuj wszystkie save'y (PSU Paste) - pewnie nigdy tego nie robiłeś, więc warto sformatować kartę, aby FMCB był jak najmniej pofragmentowany. A więc czytaj sobie. ;] >> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/ FMCB zadziała na karcie tylko tej, na którą był wgrywany. Skopiowanie plików nic Ci nie da. Ale możesz zainstalować za jego pomocą na innej, w końcu masz możliwość odpalenia homebrew. FMCB nie uruchamia gier z innych regionów niż konsola na PS2 DVD-ROM. Musisz je skopiować i spatchować, albo grać z dysku jak do tej pory (skoro masz martwy napęd to i tak wyboru nie masz ;]). Tzw. oryginalny HDL to badziewie. Używa się spatchowanego do wersji 0.8c lub OPL v0.7/beta 0.8. Edytowane 30 października 201014 l przez Berion
Opublikowano 30 października 201014 l Dzięki za informacje. Ogólnie jestem w kwestiach sprzętowych zielony, ale znalazłem iso z uLE 4.38, a do tego Noobie Package (zależy mi tylko na HDL, żadnych innych aplikacjach). FREE_MCBOOT.ELF razem z folderem INSTALL wrzucam na Pendrive'a, a dalej modlę się aby uLE uruchomił mi się z dysku twardego, a konsola wykryła wszystko jak należy, tak? W kopiowanie save'ów się bawić nie będę i chyba po prostu kupię całkiem nową memorkę. Wtedy będę eksperymentował. Wcześniej co najwyżej sprawdzę czy w ogóle konsola widzi wszystko jak trzeba. Btw. co jest nie tak z oryginalnym HDL? Używam takowego od dłuższego czasu w wersji CD i nie miałem żadnych problemów. Raptem kilka gier wymagało wersji 0.8c, ale i ją można uruchomić z poziomu zwykłego HDL.
Opublikowano 30 października 201014 l Tak. Po co? Skopiuj je sobie na pendraka. Wchodzisz na mc0:/, zaznaczasz folder z save'em (bo save'y to foldery z plikami ;]), wybierasz opcję Copy/Kopiuj, przechodzisz na mass:/ i wybierasz opcję PSU Paste/Wklej *.psu. Cała filozofia. Ale jak chcesz bez sensu wydać 50zł to Twój wybór. ;] Jest ubogi, to z nim jest nie tak. ;] Tylko jeden tryb transferu danych, mnóstwo gier niekompatybilnych itd.
Opublikowano 30 października 201014 l Berion, jestem Ci winien piwo, a nawet i zgrzewkę . Zaryzykowałem, po zrobieniu kopii save'ów sformatowałem memorkę i wgrałem FMCB. Działa idealnie, a płyta z HDL może iść w odstawkę. Jedyny mankament, to że trochę dużo pliki zajmują (ponad 3MB), ale to już problem na kiedy indziej - może przynajmniej zrobię jakoś porządek na memorkach. A i czegoś nowego się nauczyłem. Czyli jednak PS2 jeszcze nie RIP. Raz jeszcze dzięki . Btw. używałem do tej pory oryginalnego HDL i prawdę mówiąc nie wiem czym on się różni od wersji patchowanych, oprócz tego, że ma gorszą kompatybilność. Zresztą, wiele gier i tak zgrywałem za pomocą winhiipa - głównie tych NTSC - więc nie wiem jak ma się sprawa transferu danych. Co do obsługiwanych gier, z tych przeze mnie posiadanych jedynie Xenosaga, SotC, MGS2 Substance oraz God of War 2 musiałem odpalać z wersji 0.8c. Cała reszta albo działała dobrze na oryginale, albo nie działa wcale z dysku... ...i tutaj pojawia się inny problem, w związku z którym chyba i tak trzeba będzie kupić jakieś zapasowe/drugie PS2 - nie wszystkie gry działają na HDD ;>.
Opublikowano 30 października 201014 l 3MB bo użyłeś DVDPLE z erom0:/, a nie zewnętrznych ze Slima (i w Twoim przypadku nielegalnych). Tak to by było 65KB+programy+moduły, a nie 1.5MB+. Nie chodzi o prędkości transferu danych na dysk tylko z dysku. UDMA, MDMA itd. ;] To prawda, nie wszystkie. Ale możesz też sprawdzić OPL, na nim część gier, które nie wstają na HDL uruchamiają się (no i masz IGR). Edytowane 30 października 201014 l przez Berion
Opublikowano 30 października 201014 l 3MB bo użyłeś DVDPLE z erom0:/, a nie zewnętrznych ze Slima (i w Twoim przypadku nielegalnych). Tak to by było 65KB+programy+moduły, a nie 1.5MB+.Pobrałem noobie package, w którym widniała notka, że zawiera tylko legalne pliki, czyli chyba dobrze?
Opublikowano 31 października 201014 l Można, ale przeginać też nie chce. Skoro jest dobrze i legalnie to mogę z tym żyć, nawet jeśli dużo zajmuje ;>.
Opublikowano 18 lutego 201114 l Mam pytanie mam od roku silmkę, obok klapki do płyt jest wolne miejsce a na nim mam taką przyklejoną niby folię, i mam pytanie czy trzeba tą wolię odkleić czy ona musi być, bo teraz są takie małe bąble.
Opublikowano 28 lutego 201114 l Mam problem z najnowszą PS2 Slim. (nie przerobiona) Dziś grając w PESa (oryginał) obraz znikł a dźwięk było słychać! odłączenie kabla nic nie pomogło, zrestartowałem PS2 i dopiero złapało obraz jednak po 3min tak samo i tak w kolo z 10razy restartowałem konsole 4różne gry i na wszystkich nie ma obrazu po pewnym czasie :confused: O co Chodzi????? czego to wina? kabla? aha mam composite + kostkę euro może kupić RGB? Proszę o pomoc
Opublikowano 1 kwietnia 201114 l Po roku wyciągnąłem PS2 z pudełka i pad nie działa, wariuje nie tylko kierunkowo ale i wszystkie klawisze same się wciskają. Zanim odkładałem konsolę wszystko było w porządku . Co jest nie tak? Po rozłożeniu pada mam taką część ale za bardzo nie wiem skąd ona jest i nijak nie mogę jej gdzieś umiejscowić: Edytowane 2 kwietnia 201114 l przez Czappi