Skocz do zawartości

PS2 FAQ - najczęściej zadawane pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po co Ci to? To szmelc przecież. *.xps nie przechowuje time stamp, a host ma też antyczny. Skoro masz Swap Magic to na Twoim miejscu zainstalowałbym FMCB, a już na pewno do archiwizacji save'ów (kontener *.psu, lepszy nawet od *.psv z PS3 ;)) i przesyłania danych (Host/SMB) używał uLE.

Tak wiem, post z kwietnia. ;p

Edytowane przez Berion
Opublikowano

Hej!

Mam org gry ntsc na psx i ps2. Chcialbym je uruchomic na nieprzerobionej palowskiej konsoli.

Mam sobie sciagnac swap magic czy cos takiego? Bede potrzebowal blokady czy nie? Czy moze sam moge sobie zrobic?

Opublikowano

Jak masz nieprzerobiona to ci swap nie pomoze - zwlaszcza ten pobrany z sieci. Zeby wiedziec czy potrzebne ci blokady czy inne ustrojstwa to musisz podac model konsoli - samo ps2 to za malo.

Opublikowano (edytowane)

Takie coś Ci wyparuje z karty pamięci, jeśli tak ten szmelc można nazwać.

Zainstaluj FMCB, bo tak się nazywa ten program, samemu, na orygnalnej karcie pamięci. Dorzuć ESR i będziesz mógł uruchamiać kopie gier. Oryginałów z innego regionu niż konsola nie odpalisz, więc będziesz musiał skopiować te gry i nagrać na płytę. I tylko PS2, z PSX się tak nie da. Jak chcesz żeby wszystko na wszystkim odpalało się od razu po włożeniu płyty to wlutuj modchip - innej możliowości nie ma i nigdy nie będzie.

Poczytaj sobie to:

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2generalfaq/

A potem ewentualnie to:

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Edytowane przez Berion
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

To normalne , że w grach na PS2 u góry i dołu są takie małe czarne pasy ( MGS3 , FFX ) ? Telewizor CRT 28". Gry PAL.

Edytowane przez Sebastian Ś.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pytanko małe apropos gier z Psx.

Mam : 

Oryginalną nieprzerabianą Ps2 Slim 

Oryginalną karte pamieci Sony 8mb 

Oryginalnego Finala 7

Gierka sie odpala bez problemu, dochodze do pierwszego sejw pointa i kupa bo FF 7 "nie widzi" memorki od Ps2..... a głowe bym dał sobie urżnąć że kiedyś widział ... Da sie jakoś sejwowac gry na Psx na memorce z Ps2 czy mi sie coś przyśniło ? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przyśniło Ci się. Na karcie dla PS2 możesz jedynie przechowywać save'y z PSX. OSDSYS odczytuje ich ikony i pewnie stąd masz to wspomnienie (większość ludzi jest wzrokowcami).

Edytowane przez Berion
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja posiadam component za 15 zł z allegro, gry z progresywnym skanowaniem wyglądają dość dobrze na lcd, ale nic nie zastąpi CRT + kabel RGB

Do lcd jednak lepiej component moim zdaniem

Edytowane przez xtik
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z telewizorem crt to niezbyt bo nie wiem zbytnio gdzie bym dziada postawił.

Testował ktoś może podłączenie ps2 do monitora crt przez przejściówkę euro->vga? Warto się bawić?

Edytowane przez garam
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Chce kupić "właściwe" PS2 I pytanie natury technicznej mam:
jaki model PS2 czyta gry także z PSone i przy tym zapisuje save z gier z PS1? - bo ponoć ostatnim

modelem który to (czyli zapisywać save z gier z PSXa) potrafił był 5502 (czy jakoś tak).

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Planuje kupić ps2, ale chce żeby mi uruchamiało też gry z regionu ntsc, bo nie wszystko co chce ograć wyszło w europie. Tylko przeróbka chipem wchodzi w gre? I czy pojda tez wtedy gry z szaraka z tego regionu? Bo mam Chrono Crossa z usa.

Edytowane przez Shen
Opublikowano

Bez Czipa to tylko Kombinacja Karta Pamięci z granym MCBoot i HDLoader + Dysk HDD i Network Adapter. I to była by najlepsza opcja ponieważ uruchomisz każdą grę PS2 NTSC. Plus to tego wgrasz sobie bez problemów emulator PSX na USB i ULaunchem z karty pamięci uruchomisz gry NTSC z psx, ponieważ nawet mając wlutowany czip, gry z PSX NTSC nie chcą działać. 

Ja Uruchamiam gry z PSX Ntsc właśnie tylko przez emulator. 

Jeśli chcesz wsadzać czip to Mobdo760 ale moim zdaniem to gorsza opcja, bo zawsze będziesz katował laser. Więc lepsza jest opcja z Network Adapterem i HDD, to jest naprawdę proste do ogarnięcia. 

• Plusik 1