kubson 3 189 Opublikowano 9 stycznia 2008 Opublikowano 9 stycznia 2008 teraz sobie czytam "plyncie lzy moje, rzekl policjant" jak narazie daje rade hehe a nastepne bedzie valis Cytuj
Humulus 823 Opublikowano 10 stycznia 2008 Opublikowano 10 stycznia 2008 Ja skończyłem "Labirynt Śmierci". Dobra rzecz . Cytuj
Dante 433 Opublikowano 23 lutego 2008 Opublikowano 23 lutego 2008 Ostatnio udało mi się dorwać: (o dzięki ci wielka biblioteko uniwersytecka) Prawda półostateczna-Jest rok 2025. Prawie cała ludzkość żyje w podziemnych osadach zbudowanych podczas III wojny światowej i trudni się wytwarzaniem robotów walczących na wszystkich frontach. Nikt nie wie, że wojna już się skończyła - dziesięć lat wcześniej. Na utrzymaniu ludzi w nieświadomości zależy Yansowcom, elicie: ludzkości, która rządzi światem poprzez prezydenta Talbota Yansa. Oko na niebie -W laboratorium badawczym, gdzie przeprowadzane są próby akceleratora cząstek elementarnych nowego typu dochodzi do awarii. Turyści zwiedzający ośrodek dostają się w strefę działania potężnych pół magnetycznych. Od tej chwili są więźniami kolejnych fantasmagorii kreowanych przez nich samych. Wszelkie próby wyrwania się z zaklętego kręgu okazują się daremne... (opisy ze stronki mareno.pl) Poleci ktoś jeszcze jakąś książkę? Cytuj
ogicool 43 Opublikowano 15 stycznia 2009 Opublikowano 15 stycznia 2009 wzięłam sie za knige 'Doktor Bluthgeld' to niesamowite jak historie Dick'a mocno wciągają powyższy tytuł jest kolejnym tego przykładem tym razem o naukowcu, który swego czasu przłożył dwie rece do realizacji naukowego nuklearnego eksperymentu, który to niestety nie sprawdził sie w praktyce, naprawianie telewizorów okazało sie lepszym zajeciem dla niego, ale to dopiero poczatek ... ku/re/sko zabawnej opowieści Stygmaty Eldrichta były poschizowane, Ubik dziwny na sto dwa, a tu humor sie po prostu gotuje, fakt ze to głównie czarny humor bardzo polecam! Cytuj
Gość Mr. Blue Opublikowano 19 stycznia 2009 Opublikowano 19 stycznia 2009 Czy jest jedna, dobra teoria na wyjaśnienie zakończenie Ubika? Prezes także znajduje się w rzeczywistości odwróconej? On także jest w stanie pół życia? W takim razie, co z głównym bohaterem? Cytuj
Diabeu 1 Opublikowano 21 stycznia 2009 Opublikowano 21 stycznia 2009 powodzenia w interpretowaniu ćpuna, wytłumacz to sobie tak jak chcesz Cytuj
Gość tk Opublikowano 21 stycznia 2009 Opublikowano 21 stycznia 2009 Roz(pipi)ał mnie w jego biografii jak czytałem fragmnet gdzie jadąc na jakichś antydepresantach z fetą przez 3 miechy idąc pisać do szopy na tyłach domu niebo przesłaniała mu wielka czarna maska nieustannie wlepiająca w niego gały. Tak powstały "Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha". Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 29 kwietnia 2009 Opublikowano 29 kwietnia 2009 wlasnie skonczylem labirynt smierci. zakonczenie mnie rozje.balo xD nie mam nawet sily na rozkminianie koncowki oredownik naprawde istnial? ta babka potem znow sie poddala tej "iluzji" na delmaku? mocna rzecz. Cytuj
Plugawy 3 682 Opublikowano 16 maja 2009 Opublikowano 16 maja 2009 (edytowane) kiedys latem przeczytałem 4 ksiazki Dicka pod rząd, bo niby fajnie jest lezec na kocu i czytac jedna za drugą, to potem miałem lekkie zaćmienia i zaczynałem powątpiewac w realność tego co sie wokół mnie działo musiałem zrobic sobie przerwe wiec zabrałem sie za Pratchetta:P Edytowane 16 maja 2009 przez Plugawy 1 Cytuj
Gość Haibane Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 (edytowane) Parę miesięcy temu dorwałem "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?", od tamtego czasu przeczytałem chyba z 20 powieści/nowel Dicka (straciłem rachubę). Plugawy dobrze prawi, potrafi człowiekowi zryć banię. Zaczynam widzieć układy scalone pod ludzką skórą ;p Edytowane 20 czerwca 2009 przez Haibane Cytuj
Mastachi 75 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 Gdybyscie cpali to co on to byscie widzieli naprawde Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 24 września 2009 Opublikowano 24 września 2009 mam za soba "czy androidy...", "przez ciemne zwierciadlo", "labirynt smierci", "czlowiek z wysokiego zamku". co lykac nastepne? Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 24 września 2009 Opublikowano 24 września 2009 3 stygmaty sa spoczko. Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 24 września 2009 Opublikowano 24 września 2009 Na wakacjach przeczytałem "simulakrum" i "teraz czekaj na zeszły rok". Były to pierwsze ksiazki Dicka jakie przeczytałem i niestety obie niezbyt mnie zachwyciły, tak więc nie polecam. Olszman a te co wymieniles to jak ? "przez ciemne zwierciadlo", "labirynt smierci" to wiem, ze obowiazek a te dwie pozostałe ? Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 24 września 2009 Opublikowano 24 września 2009 Czlowiek z Wysokiego Zamku jest bardzo spoczko. Moze i najbardziej. "Czy androidy" to blade runner c'nie. Cytuj
Fenix 3 Opublikowano 28 września 2009 Opublikowano 28 września 2009 Tak. Na podstawie "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?" powstal Lowca Androidow. Cytuj
mr_yoda 0 Opublikowano 28 września 2009 Opublikowano 28 września 2009 To mój ulubiony pisarz s-f. Dzięki niemu chyba poznałem ten gatunek z innej, lepszej strony. Sposób w jaki Dick pisze książki jest niesamowity. Najbardziej podoba mi się to jak wiarygodne są światy przez niego przedstawione - mimo braku rozległych, nudnych opisów, i mimo całego tego wyalienowania. Ja też czytam co mi tylko wpadnie do łap od tego autora i każda książka mnie zachwyca. - ostatnio przerobiłem "A scanner darkly" (przez ciemne zwierciadło??), w oryginale - to dopiero jazda Chyba najbardziej zakręcona wizja tego co dzieje się z człowiekiem uzależnionym od narkotyków. Tą powieść powinno się serwować jako antidotum na uzależnienia. Studium ludzkiej psychiki która z każdą przyjętą dawką narkotyku coraz bardziej zapętla się i gubi pomiędzy jawą i snem. A finał zwyczajnie wyrywa z butów. Ciężko mi się ją czytało, zwłaszcza robiąc to w metrze po 15 minut dziennie w drodze do pracy, ale warto było. Po przeczytaniu jej, obejrzałem film pod tym samym tytułem z Kijanką Riwsem - i przyznam, że oglądając go wcześniej nie dał mi takiej satysfakcji ! Obecnie uważam go za najlepszą i najwierniejszą ekranizację powieści Dicka. Polecam! - Do androids dream... - też w oryginale. czyli Blade Runner - każdy kto oglądał film wie, że strasznie wieje od niego nudą. Oczywiście na tamte czasy był on czymś niesamowitym, film posiada też jedną cechę książki - potrafi oddać nastrój cyberpunkowego świata Dicka. Jednak na tym podobieństwa się kończą, książka jest zupełnie inna. Ten sam wątek główny, jednak sposób w jaki opowiedziana jest historia w książce bardziej przypadł mi do gustu. Koniecznie trzeba się zapoznać z tym tytułem! poza tym tego autora można kupować w ciemno, jeszcze na żadnej z jego powieści się nie zawiodłem. Gorąco polecam tym co mają taką możliwość przeczytanie sobie którejś z jego książek w j.angielskim. Jeszcze bardziej dosadna robi się atmosfera i klimat. A teraz jak znajdę czas wrzucę sobie: "We can build you" Cytuj
Obsolete 973 Opublikowano 28 września 2009 Opublikowano 28 września 2009 - ostatnio przerobiłem "A scanner darkly" (przez ciemne zwierciadło??), w oryginale - to dopiero jazda Chyba najbardziej zakręcona wizja tego co dzieje się z człowiekiem uzależnionym od narkotyków. Mech, w "3 stygmatach..." jest duzo lepiej. Tak. Na podstawie "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?" powstal Lowca Androidow. No, ale ja wiem. Tamto "c'nie" nie bylo pytaniem;] Cytuj
szaden 228 Opublikowano 2 października 2009 Opublikowano 2 października 2009 Kiedyś czytałem jedną książkę tego autora i totalnie mi nie pod pasowała :confused: Moglibyście podać listę książek od których najlepiej zacząć przygodę z Dickiem? Ps. Tylko proszę darujcie sobie taką oczywistą oczywistość jak "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?"/"Blade Runner". Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 2 października 2009 Opublikowano 2 października 2009 "Przez Ciemne Zwierciadło" "Ubik" "3 Stygmaty..." Cytuj
szaden 228 Opublikowano 2 października 2009 Opublikowano 2 października 2009 "Przez Ciemne Zwierciadło" "Ubik" "3 Stygmaty..." Wielkie dzięki, w poniedziałek odwiedzam bibliotekę, a jeśli nie będą mieli tych książek to uderzam na allegro Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 13 grudnia 2009 Opublikowano 13 grudnia 2009 skonczylem "czas poza czasem". bardzo dobry tytul, trzyma w napieciu, fajne zakonczenie, a przynajmniej w miare logiczne polecam, luzno o ta ksiazke oparty jest film truman show z dzimem kerejem. teraz biore sie za "teraz czekaj na zeszly rok", chociaz slyszalem, ze jest dosc przecietna. w bibliotece jest kilkadziesiat tytulow dicka, mam zamiar przeczytac wsio Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 13 grudnia 2009 Opublikowano 13 grudnia 2009 (edytowane) Skoro masz w bibliotece kilkadziesiąt to popatrz moze jest tez biografia "Boze Igrzysko". Tam masz na końcu zaje,bisty wykaz wszystkich tytułów z krótkim opisem i oceną w dziesięciostopniowej skali co by wiadomo było ktore gnioty omijać bo zdarzają się tez takie w dorobku. Biografia swoją droga tez warta przeczytania. Edytowane 13 grudnia 2009 przez Walter_Cronkite Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 13 grudnia 2009 Opublikowano 13 grudnia 2009 narazie mam ustalona kolejnosc, jutro wypozycze palmera, plyncie lzy, valis i dies irae Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 trzy stygmaty palmera eldritcha. o ku.rwa wspaniala mocnooo dickowata ksiazka. koncowka to juz w ogole niezly hardkor. polecam jak ktos nie czytal ;] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi