Skocz do zawartości

Ulubione seriale TV

mlodziak1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurfa, oglądam ostatnio Shameless, wersję US. Po paru pierwszych odcinkach było nieźle, aczkolwiek bałem się, że twórcom skończą się pomysły. Nic z tego. Im dalej tym lepiej, a odcinek z trzema jajami ojca-pijaka i jego monologiem na tenże temat był po prostu fenomenalny.

e: no i skończyłem. Świetny serial, cały czas trzymający wysoki poziom. Pozostaje czekać na drugi sezon.

Edytowane przez qb3k
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oglądał ktoś "American Dad"? Bo skończyłem już Futurame, teraz kończę Family Guya a Simpsonowie do mnie nie przemówili za bardzo i zastanawiam się nad tym serialem. Polecacie?

Opublikowano

Dużo słabsze od Family Guya, ale czasem zaśmiać się można. Ale na pewno nie, żeby oglądać jeden odcinek za drugim.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z serialów które obejrzałem i które bardzo mi się spodobały to: Lost, House, Prison Break, Dexter i Walking Dead. Co możecie mi innego polecić (mogą być też starsze, bo nigdy nie byłem z serialami na bieżąco)?

A z tych śmiesznych to uwielbiam Scrubs oraz Kasia i Tomek. Są jeszcze jakieś godne uwagi (oprócz Dwóch i pół, Friends'ów oraz How I met your mother)?

Opublikowano (edytowane)

Z serialów które obejrzałem i które bardzo mi się spodobały to: Lost, House, Prison Break, Dexter i Walking Dead. Co możecie mi innego polecić (mogą być też starsze, bo nigdy nie byłem z serialami na bieżąco)?

Breaking Bad, GOT, Luther, Boardwalk Empire

Edytowane przez sprite
Opublikowano

A z tych: The Wire, The Shield, Oz, Breaking Bad (które toczą się wokół jednego tematu) to który najlepszy (najbardziej wciągający, trzymający w napięciu)? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Z tych seriali ktore wymienilismy naprawde na dobra sprawe nie da sie powiedziec ktory jest najlepszy (obiektywnie patrzac). Jest jedynie kwestia gustu i tego kto najbardziej lubi dany serial.

A te seriale nie tocza sie wokol jednego tematu, kazdy z nich jest inny.

Jesli chodzi jednak o te kryteria ktore podales, to raczej Breaking Bad. Jest w nim masa cliffhangerow itp. itd. wiec najbardziej trzyma w napieciu.

Pod wzgledem wciagniecia to mnie kazdy z nich wciagnal.

Na drugim miejscu pod tym wzgledem postawilbym The Shield (cliffhangerow itp).

OZ trzyma w napieciu juz nie samymi zwrotami akcji, a wieziennym klimatem i zrytymi sytuacjami.

The Wire jest najbardziej realistyczne z tych 4 - i wlasnie na tym polega jego magnetyzm. Sama fabula jednak oczywiscie nie trzyma az tak w napieciu jak w BB, bo tworcow "ograniczylo" realistyczne ujecie tematu. Klimat az tak ostry jak w OZ nie jest - co jest zreszta logiczne, wiadomo ze w wiezieniu jest ostrzej.

Tak na dobra sprawe to kazdy z wymienionych seriali jest wybitny, jest to czolowka najlepszych seriali i kazdy powinien sam je sprawdzic jesli nie chce zeby ucieklo mu cos wspanialego (w dalszym ciagu oczywiscie istnieje szansa ze moze mu nie podpasowac ktorys z nich, bo mimo wszystko kazdy z nich jest inny).

Edytowane przez Yabollek007
  • Plusik 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja obejrzałem The IT Crowd. Świetny serial komediowy. Jak wszystkie brytyjskie produkcje jest mocno przerysowany i absurdalny. Szkoda, że tylko 3 sezony są genialne a każdy ma jedynie po 6 odcinków. Ostatni 4 sezon nie był już tak dobry jak poprzednie i nie wszystko było śmieszne.

Opublikowano

Musisz mieć małe doświadczenie z brytyjskimi produkcjami żeby tak o nich generalizować.

Ja nadrabiam właśnie tamtejsze produkcje i wymienić mogę tytuły, które każdy fan dobrych seriali koniecznie musi obejrzeć.

Luther i The Shadow Line to świetne kryminały, obok nich Life on Mars (ten akurat faktycznie jest przerysowany), kryminał ale osadzony w latach 70tych.

I obyczajowo-kostiumowy Dawnton Abbey. Przynależność gatunkowa może zrażać, ale to najlepszy serial stylizowany jaki oglądałem.

Kto tam nie ma czego oglądać, to te polecam gorąco i w ciemno ściągać możecie.

Serio, w brytyjskich produkcjach jest w czym przebierać, jedyny ich problem to niska popularność przez to, że nie ma ich na streamach megavideo.

Opublikowano

Fajny był zakończony właśnie sezon. Lamborghini Aventador :wub:

Ale angielskimi produkcjami na serio warto się zainteresować.

Opublikowano (edytowane)

Muszę po nadrabiać zaległości w serialach, bo z w miarę świeżych rzeczy oglądałem tylko Prison Break i House M.D. Ciekawi mnie Oz i The Shield, no i Lost nad którym się wszyscy spuszczają. A jeżeli chodzi o mój ulubiony serial to jest to "Po tamtej stronie" ("The outer Limits"), pamiętam, że oglądałem kiedyś każdy odcinek z wypiekami.

A co do brytyjskich, to " `Allo `Allo !" :i_am_so_happy:

Edytowane przez Kazub
Opublikowano

Luther i The Shadow Line to świetne kryminały, obok nich Life on Mars (ten akurat faktycznie jest przerysowany), kryminał ale osadzony w latach 70tych.

Jak polecasz Life on Mars, to od razu podrzucaj kontynuację , czyli Ashes to ashes :)

Klimat w tych dwóch serialach jest za(pipi)isty. A audi quattro rządzi :D

Opublikowano

No, przyznam szczerze, że polecam, bo to dobry serial co potrafię dostrzec i docenić, ale nie mam w niego aż tak dużej wczuwy i jeszcze nawet pierwszego sezonu nie skończyłem. Co do pozostałych natomiast, sumienie mam czyste, oglądałem i uwielbiam.

Opublikowano
Też chce wiedzieć. Który najpierw i DLACZEGO ?

the shield, bo przypomina typowe seriale:

jest bardzo dobrze zarysowany, główny bohater, wokół którego wszystko się obraca

jest wartka akcja z różnymi cliffhangerami

the wire jest trudniejsze w odbiorze, dlatego też lepiej zacząć od produktu przystępniejszego i trochę bardziej luźnego w podejściu do realizmu (cudowne zbiegi okoliczności)

• Plusik 1