Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 lestat- z Ico się zgodze ale z Shadow'em to bym się kłócił lekko . Tak to prawda - nie wiem o czym myśli Sony do diabła, czyżby myśleli rzeczywiście że KZ2 nie tylko sam się obroni ale że sam w sobie zrobi reklame ?, a może zwyczajnie mają to w (_)_) (bo nie mówice mi że żal im kasy na kampanie ... O_O ?). Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Butcher - czemu tak usilnie bronisz działań marketingowych SONY? Założenie, że SONY to korporacja i siedzą nam mądrzy ludzie jest bardzo błędne - często w korporacjach siedzą półgłówki które od biedy coś wymyślą jak muszą, a tak na co dzień to sytuacje wyjęte z Dilberta. Nie widzisz tutaj błędów SONY? Mnie trochę boli, że jak rozmawiam z przeciętnym Kowalskim, to na hasło konsola mówi XBOX... Kiedyś mówił Playstation ... czasami czuję się jak osobnik z niszy...ehh Killzone2, o ile jest dobrą grą, jest super pomysłem na marketing. Jest już wokół tego taka wrzawa, taki rumor, taki hype, że naprawdę niewielkim nakładem kosztów można zrobić z tego tytułu system sellera. Ale żeby coś takowym się stało, to trzeba ludziom pokazać co to jest. A jest co pokazywać. Czy myślicie że ktoś, kto nie ma konsoli, przegląda forum PSXExtreme w celu wyboru konsoli? Mam nadzieję, że nikt tak nie myśli, bo to jest oczywiście nieprawda. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Butcher - czemu tak usilnie bronisz działań marketingowych SONY? Założenie, że SONY to korporacja i siedzą nam mądrzy ludzie jest bardzo błędne - często w korporacjach siedzą półgłówki które od biedy coś wymyślą jak muszą, a tak na co dzień to sytuacje wyjęte z Dilberta. Nieraz już to udowodnili - aż sam nie moge w to uwierzyć ....... Sony what the fuck is wrong with you !?. Nie widzisz tutaj błędów SONY? Niemniej obarczanie winą całego Sony jest conajmniej absurdalne - autentyczną winę czasem tak naprawde ponosi tylko garstka ludzi (np pare osób z dział marketingowego, czy np ta afera z bezsensowną tabelką porównawczą Sony, na pewnym forum, na którym pisali ponoć tylko nastolatkowie .....). Słowem - jest kilka osób które powinny szukać już sobie pracy gdzie indziej <_< . Mnie trochę boli, że jak rozmawiam z przeciętnym Kowalskim, to na hasło konsola mówi XBOX... Kiedyś mówił Playstation ... czasami czuję się jak osobnik z niszy...ehh Mam to samo, oto kolejne poparcie dla mojej tezy - że ludzie w grupie naprawde chyba nie mają dużo tlenu w tej głowie .... . Czy myślicie że ktoś, kto nie ma konsoli, przegląda forum PSXExtreme w celu wyboru konsoli? Mam nadzieję, że nikt tak nie myśli, bo to jest oczywiście nieprawda. Kilka lat temu pasowałem do tego pytania, podobał mi się stary Xbox z wyglądu XD. Cytuj
Zeratul 415 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 dla mnie KZ2 mial byc odpowiedzia na Halo 3, gra ktora zajmie zaszczytne miejsce na tronie peestrojkowych efpeesów, ale tego nie dokona się tylko robiąc świetną grę, ale także dobrym, bardzo dobrym marketingiem. Aha - czyli gra ma szansę zasiąść na tronie PS3-kowych FPS-ów również dzięki marketingowi za grube$$?? Huh... o_O Dziękujmy Opatrzności, że ten świat tak nie funkcjonuje, bo byśmy w same crapy grali - od bogatych wydawców. A ja nieświadomy myślałem, że gra musi się SAMA obronić, zawartością... Naiwniak ze mnie. Nie funkcjonuje tak? Kurna w takim razie żyjemy na dwóch innych planetach. Fajnie jest jak gra może się obronić, ale najpierw musi być zaatakowana... a bez reklamy dzisiaj ciężko coś sprzedać. I obchodzi mnie czy Kowalski spod piatki kupi gre, bo chce z nim zagrac... chce by jak najwiecej ludzi kupilo ta gre i bysmy mogli stworzyc ladne community i byc moze Killzone Arena na wzor Halo arena... No popatrz - a mnie Kowalski wali w cycki, bo jestem przekonany, że nawet jak Sony nie kiwnie marketingowym palcem, i tak będę miał kilka milionów ludzi do grania online. Ty wątpisz? Twoje prawo. Nawet w Biblii taki jeden wątpił... EOT. Biblia to zbiór przypowieści i mitów opowiadanych z pokolenia na pokolenie... wg Biblii ponoć Bóg stworzył świat w 7 dni... więc możesz w nią wierzyć. Możesz założyć, że Heavenly Sword sprzeda więcej PStrójek niż Gears of War Xboksów 360 jak Kali w zeszłym roku. Ja wolę wątpić i zakładać, że patrząc na to jak się obecnie gry na PS3 sprzedają, bez ostrego marketingu może się powtórzyć sytuacja z LBP. Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Mam to samo, oto kolejne poparcie dla mojej tezy - że ludzie w grupie naprawde chyba nie mają dużo tlenu w tej głowie .... . ale już nawet niektórzy mają, bo po rozmowie ze mną zmieniają zdanie, widzą w konsoli coś więcej - poznają się na tym. Tylko dlaczego muszę im to tłumaczyć? Przy dobry marketingu (patrz: Microsoft) oni powinni to widzieć w miejsca. Choć może wszystko rozbija się o fundusze - może po prostu M$ ma więcej dolca? A wiadomo: "tak krawiec kraje jak ma materiału" Cytuj
izon 995 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) Przedstawiam mam dwie opcje. Pare lat temu wychodzi gra na konsole ps2 o tytle- Killzone. Zapowiadana jako Halo Killer, rewolucja i Bog wie co jeszcze. Gra okazuje sie tak naprawde tytulem porządnym ale niczym szczegolnym. Opcja druga. Na poczatku roku 2009 wychodzi gra KZ 2. Gra jest rewelacyjna(zakładam ze tak bedzie), gracze i serwisy same nakrecaja Hype a Sony wcale nie rekomenduje swojego tytulu jako 8 cudu swiata.. Ktora opcje wybierzecie ?? Jesli druga to skonczcie pieprzyc o tym marketingu bo o KZ 2 to chyba slyszal juz prawie kazdy i cieszy mnie to ze Sony nie pier^&i jaki to ich tytul jest nie wiadomo jaki. Lepiej jak juz wspomnialem-niech gra sama sie obroni. A tak wogole to tym lepiej ze nie bede musial sluchac w headsecie durnowatych 13 latkow co o grze uslyszeli bo w burgerkingu czy innym syfie i kupili ją bo do zestawu dodawali figurke np. Snajpera Edytowane 16 stycznia 2009 przez izon Cytuj
YETI 10 979 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Prawie sami marketingowcy Mamy 16.01, premiera gry za ponad miesiąc. Ochłońcie trochę, czego sie spodziewacie? Telewizyjnych reklam 40 dni przed premierą? Gracze którzy odwiedzają różne serwisy, wiedzą co to jest KZ2. I mowa tu o posiadaczach wszystkich konsol, jak i PC. Kampania reklamowa niedługo ruszy, to jest pewne. A jeżeli mowa o SCEP, możecie być spokojni, że gra będzie miała swoje 5 minut. Ostatnie tytuły, to najlepszy przykład. LBP, bilbordy, reklamy w kinie, tv, różnych serwisach. MS2 i R2 był reklamowany min. w kinach. KZ2 będzie miało bardzo dobrą reklamę, jestem tego pewien. PS. Mnie tylko dziwi decyzja SCEA. Brak bundle packa dla Amerykanów. Cytuj
lestat666 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Przedstawiam mam dwie opcje. Pare lat temu wychodzi gra na konsole ps2 o tytle- Killzone. Zapowiadana jako Halo Killer, rewolucja i Bog wie co jeszcze. Gra okazuje sie tak naprawde tytulem porządnym ale niczym szczegolnym. Opcja druga. Na poczatku roku 2009 wychodzi gra KZ 2. Gra jest rewelacyjna(zakładam ze tak bedzie), gracze i serwisy same nakrecaja Hype a Sony wcale nie rekomenduje swojego tytulu jako 8 cudu swiata.. Ktora opcje wybierzecie ?? Troche to naiwne myslenie, nie sadzisz? Dobra ale przecietny gosc idzie do sklepu i widzi na polce kolejne CoD i obok KZ2 - zgadnij co wybierze ?! Tak samo jest z grami na licencjach filmow, ludzie kupuja bo znaja dany tytul. Jesli druga to skonczcie pieprzyc o tym marketingu bo o KZ 2 to chyba slyszal juz prawie kazdy i cieszy mnie to ze Sony nie pier^&i jaki to ich tytul jest nie wiadomo jaki. Lepiej jak juz wspomnialem-niech gra sama sie obroni. A tak wogole to tym lepiej ze nie bede musial sluchac w headsecie durnowatych 13 latkow co o grze uslyszeli bo w burgerkingu czy innym syfie i kupili ją bo do zestawu dodawali figurke np. Snajpera No tak, ale taki durnowaty 13 latek naciaga rodzicow na gry itp. co pompuje kieszenie dev. i wydawcy co sie znow przeklada na to, ze jest wiecej $$$ na kolejne projekty itp. Cytuj
izon 995 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) Wiem ze naiwne ale w praktyce hmm. ostatnio czyttalem chyba w pe wywiad z Zakoscielnym w jakie gry gra. Wymienil cos tam Tekkena, Fifa i...Killzone. Mialem i tak wrazenie ze facet nie ma pojecia o grach i ma to gleboko w d... ale usytuowanie Killzone w tym zestawieniu dalo mi do myslenia:) Edytowane 16 stycznia 2009 przez izon Cytuj
-=FEISAR=- 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 W dużej mierze reklamę dla KZ2 robią sami gracze. Avatary, sygnatury, masa gifów itp. które plątają się wszędzie po necie to spora reklama. Aczkolwiek dziwi mnie że Sony nie zaczyna powoli czynić jakiś małych kroczków przygotowujących wielką pompę reklamową. Cytuj
lestat666 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Przeciez podczas kampanii reklamowej H3, Master Chief byl wszedzie i szczerze mialem nadzieje, ze Sony zrobi podobna - agresywna kampanie. W Londynie na co 2 autobusie widac bylo charakterystyczna postac MC itp. W gazetach reklamy, sponsorowane artykuly itp. A KZ2 jeszcze cisza, do tego dziwi rowniez embargo na recenzje - no chyba, ze to ma byc zabieg dla podkrecenia hype'u przed sama premiera. Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Pewnie że można oszczędzić sporo kasy skoro reklame napędzają forumowicze i serwisy oceniające,ale pomyślcie jakie to by było (pipi).... gdyby połaczyli to z reklamą,wydaniem kolekcjonerskim(tłumaczenie że tyle czasu poświęcili na robienie gry że na ex czasu nie starczyło jest głupie i obraźliwe,chyba że mają nas za debili) Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Przedstawiam mam dwie opcje. Pare lat temu wychodzi gra na konsole ps2 o tytle- Killzone. Zapowiadana jako Halo Killer, rewolucja i Bog wie co jeszcze. Gra okazuje sie tak naprawde tytulem porządnym ale niczym szczegolnym. Opcja druga. Na poczatku roku 2009 wychodzi gra KZ 2. Gra jest rewelacyjna(zakładam ze tak bedzie), gracze i serwisy same nakrecaja Hype a Sony wcale nie rekomenduje swojego tytulu jako 8 cudu swiata.. Ktora opcje wybierzecie ?? Akurat ja to w innym świetle postrzegam - Pierwszy KZ rzeczywiście był całkiem całkiem rozpowiedziany (hasła Halo killer itp - nawet ja wtedy nie siedziałem jeszcze na konsolach, a wiedziałem o KZ i jak wygląda) Jednak gdy doszło do trailerów gameplay'owych człowiek co widział? - nic fascynującego, typowego shootera (i tak samo ze mną było - to był mój 1 fps na konsolach i uważam go za średniawy tytuł). Teraz jest zupełnie, ZUPEŁNIE na odwrót (co za ironia !!!), reklama KZ2 polega na jego hype, nie na rzeczywistej mamonie przetraconej na akcje reklamowe. Być może Sony wiedziało że KZ2 będzie i tak popularny tam gdzie musi, może marka wybroni się tak że będzie flagą nad PS3 ? - kto wie ?, jeszcze nie raz się ździwimy .... . Cytuj
Zeratul 415 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Na h3 tez było embargo na recki... bodajze do 23 wrzesnia Cytuj
lestat666 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Na h3 tez było embargo na recki... bodajze do 23 wrzesnia No tak, ale rowno z embargiem MS sporo $$$ przeznaczyl na promocje, doszlo do tego, ze ludzie bez czytania recenzji wiedzieli, ze musza kupic H3. Tutaj mi tego brakuje, Sony(GG) stworzylo ciekawy produkt i powinno sie nim pochwalic. Nie wiem, moze ze mna cos nie tak, ale wydaje mi sie, ze wlasnie tak to powinno wygladac. Cytuj
YETI 10 979 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 Zaraz kilka osób się potnie, bo Sony 40 dnie przed premierą gry nie rozpoczęło kampanii reklamowej. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) No co ? - poza świetną grą człowiek chce by cały świat się nią podniecał, i była fenomenem na miare "Książki kucharskiej Master Chiefa" - czy to tak wiele ?!!? . ZRESZTĄ JEDNO PODSTAWOWE PYTANIE - KOMU BARDZIEJ POWINNO NA TYM ZALEŻEĆ - NAM CZY SONY !!!!!????. Edytowane 16 stycznia 2009 przez Dr.Czekolada Cytuj
lestat666 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) To cie Yeti zaskocze, bo na innym forum, na ktorym ostatnimi czasy zostalem zbanowany, bylem uznawany za "xbota" "fanyboya MS" itp. Nie chodzi o pociecie sie za brakl reklamy, ale dziwie sie Sony, ze liczy, ze gra ze slabo rozpoznawalna marka sprzeda sie lepiej niz taki MGS4, a takie sa zalozenia/plany Sony! Edytowane 16 stycznia 2009 przez lestat666 Cytuj
Kukles 8 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 A mnie to wisi czy SONY reklamuje ostro tytuł czy nie. Po co mi reklama gdzie wszędzie ino o KZ bym słyszał to co chciałem usłyszeć usłyszałem. Preorder złożyłem i czekam. Najważniejsze żeby gra Nas powaliła a Wy (pipi)icie jak leśne skrzaty. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) Ja wiem jedno, upije się jak cholera zanim zabiorę się za gre, najlepiej gdzieś tak wieczorem - wtedy będzie miazga XD !!, a potem wpadka na forum !!. To się profesjonalnie nazywa "Rozładowanie hyp'u" !! ........ . Zaprosze jeszcze znajomych by im udowodnić wyższość KZ2 i jaka to epopeja dla gatunku FPS . BTW - może wszyscy zrobimy popijawe kiedy będzie wielka premiera Strefy Śmierci 2 ? - oczywiście impra musi być konkretna ! XD. Edytowane 16 stycznia 2009 przez Dr.Czekolada Cytuj
Jacobss 2 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 (edytowane) Dobra, dajcie sobie już spokój eksperci. Yeti ma rację, że czasu jest dość. Osobiście tylko przeczuwam, że Sony to spaprze, ze względu na to, że brak limitki, jest swoistym zwiastunem takiej samej, beznadziejnej kampanii reklamowej, jak była przy LBP, RES 2 czy MS: PR. Piszę to, aby nikt mnie nie łapał za słówka. I powiem tak - Sony reklamuje swoje produkty, ale ŹLE! Yeti, była tak samo reklama w Niemczech Resistance 2 czy MałejDużejPlanety, ale były kompletnie nie zrozumiałe. Po prostu Sony nie tyle nie zna się na marketingu, co ich reklamy są do bani. Wybacz, ale kto zrozumiał reklamę LBP np. na naszej klasie? No właśnie. Po prosto ktoś, kto nie ma pojęcia o grze od Sony, i tak nie skapuje jej reklamy. Co by szkodziło rozesłać zwiastun do kin o KZ2, w którym przewija się tekst "Najlepszy FPS wszechczasów" i "Najlepsza grafika"? A pewnie roześlą jakieś bezsensy. Ale dość tego gadania o marketingu. Edytowane 16 stycznia 2009 przez Jacobss Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 To może pomówmy o....................... Co byście zrobili gdyby Guerilla/Sony coś sknociło jednak pod koniec ?. Przykład ? - problemy z serwerami ??. Cytuj
lestat666 0 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 To może pomówmy o....................... Co byście zrobili gdyby Guerilla/Sony coś sknociło jednak pod koniec ?. Przykład ? - problemy z serwerami ??. Watpie, aby przy tak dlugim czasie produkcji cos moglo pojsc nie tak. Choc nigdy nic nie wiadomo. Gra moze gameplayowo okazac sie srednia - nie bijcie, w sumie juz niedlugo zobaczymy, moze sie skonczy tak jak z FC2, ze mimo pieknej oprawy cos nie zaskoczy i nie wszystkim KZ2 podejdzie itp. mozliwosci jest wiele. Cytuj
YETI 10 979 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 To że serwery padną zaraz po premierze jest... bardzo prawdopodobne Przynajmniej single ukończę Cytuj
UberAdi 2 285 Opublikowano 16 stycznia 2009 Opublikowano 16 stycznia 2009 ja mysle ze padniecie serwow w dzien premiery jest prawie oczywiste Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi