Skocz do zawartości

Masz problem z DC? pisz ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.05.2024 o 22:10, Labtec napisał(a):

Nie lepiej już pójść w GDemu? chyba ze masz duzą kolekcje płyt

Może praktyczniej, ale czy lepiej :)  Mam kolekcję i co jakiś czas coś dokupuję, a niektóre tytuły lubię pograć. Jakby ktoś słyszał o punkcie, który ogarnia naprawy/kalibracje laserów to dajcie znać. 

Opublikowano

Ja natomiast mam problem z układem zasilania, co jakiś czas (nieregularnie) wyłącza mi się Dreamcast i nie da się go włączyć przez kilka minut. Czasami po godzinie grania, czasami po dwóch, a czasem szybciej, najczęściej kiedy rusza napęd. Co może być przyczyną? Konsola to NTSC-U z przerobionym zasilaczem na europejski i jak ją kupiłem lata temu to działała normalnie przez parę lat. Da się ten układ wymienić?

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Ja natomiast mam problem z układem zasilania, co jakiś czas (nieregularnie) wyłącza mi się Dreamcast i nie da się go włączyć przez kilka minut. Czasami po godzinie grania, czasami po dwóch, a czasem szybciej, najczęściej kiedy rusza napęd. Co może być przyczyną? Konsola to NTSC-U z przerobionym zasilaczem na europejski i jak ją kupiłem lata temu to działała normalnie przez parę lat. Da się ten układ wymienić?

https://handheldlegend.com/products/dreampsu-power-supply-for-sega-dreamcast. Znajdziesz też na aliexpress.

Edytowane przez ProstyHeker
  • Plusik 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.06.2024 o 15:54, Czoperrr napisał(a):

Mi się sam resetował, to właśnie oskrobałem nożykiem piny od zasilacza i już jest git.  

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.06.2024 o 14:00, tomoman napisał(a):

Mam kolekcję i co jakiś czas coś dokupuję, a niektóre tytuły lubię pograć. Jakby ktoś słyszał o punkcie, który ogarnia naprawy/kalibracje laserów to dajcie znać. 

W kwestii zasilacza polecam podgiąć lekko piny, aby miały porządny kontakt z płytą główną. Te blaszki mogą być nieco zbyt proste i wystarczy im nadać nieco kształtu. No i jak przedmówcy pisali, porządnie je sobie przeczyść.

Generalnie nie wiem jak nowe lasery, ale od siebie polecam polować po prostu na używany "oryginał" :) Najważniejsze to sprawdzić jaki napęd ma twoja konsola, bo są wersje 3,3v oraz bodaj 5v.

Polecam napędy firmy Yamaha. Miałem dwa Samsungi i obydwa miały identyczne, wybiórcze problemy z kilkoma konkretnymi płytami. Po wszystkim wyszło, że Samsungi bywają niestety kapryśne, natomiast Yamaha podobno ma właśnie bardzo dobrą opinię.

Czasem idzie trafić kompletny napęd na Allegro. Ja swój kupiłem zapewne z rozbiórki, bo jak wnioskowałem po innych aukcjach sprzedawcy, przerobił on DC na te wszystkie "GDemu" i tak dalej i te oryginalne części sprzedawał osobno, a zmodowaną konsolę w całości.

Edytowane przez Quake96
  • Plusik 1
Opublikowano

Gadałem ostatnio z jednym macherem od DC i stwierdził, że często naprawa napędu jest niemożliwa - w sensie trzeba wymienić cały napęd a nie sam laser. Po części mogę potwierdzić, miałem 3 lasery od chińczyka i żaden nie chciał działać prawidłowo. Ostatecznie kupiłem drugiego DC, a tego starego przerobiłem na GDEMU i wszystko śmiga. Taka ciekawostka, sejwy z gry granej z płyty na drugim DC, bez problemu działają z tą samą grą na GDEMU na drugim DC.