tomoman 1 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca W dniu 30.05.2024 o 22:10, Labtec napisał(a): Nie lepiej już pójść w GDemu? chyba ze masz duzą kolekcje płyt Może praktyczniej, ale czy lepiej Mam kolekcję i co jakiś czas coś dokupuję, a niektóre tytuły lubię pograć. Jakby ktoś słyszał o punkcie, który ogarnia naprawy/kalibracje laserów to dajcie znać. Cytuj
Czoperrr 5 113 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Ja natomiast mam problem z układem zasilania, co jakiś czas (nieregularnie) wyłącza mi się Dreamcast i nie da się go włączyć przez kilka minut. Czasami po godzinie grania, czasami po dwóch, a czasem szybciej, najczęściej kiedy rusza napęd. Co może być przyczyną? Konsola to NTSC-U z przerobionym zasilaczem na europejski i jak ją kupiłem lata temu to działała normalnie przez parę lat. Da się ten układ wymienić? Cytuj
ProstyHeker 1 876 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca (edytowane) 59 minut temu, Czoperrr napisał(a): Ja natomiast mam problem z układem zasilania, co jakiś czas (nieregularnie) wyłącza mi się Dreamcast i nie da się go włączyć przez kilka minut. Czasami po godzinie grania, czasami po dwóch, a czasem szybciej, najczęściej kiedy rusza napęd. Co może być przyczyną? Konsola to NTSC-U z przerobionym zasilaczem na europejski i jak ją kupiłem lata temu to działała normalnie przez parę lat. Da się ten układ wymienić? https://handheldlegend.com/products/dreampsu-power-supply-for-sega-dreamcast. Znajdziesz też na aliexpress. Edytowane 5 czerwca przez ProstyHeker 1 Cytuj
czapa 670 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca W dreamcash extreme NRGlon pisał ze trzeba wyczyścić piny od zasilacza, możesz spróbować 1 Cytuj
tomoman 1 Opublikowano 4 lipca Opublikowano 4 lipca W dniu 5.06.2024 o 15:54, Czoperrr napisał(a): Ja natomiast mam problem z układem zasilania, co jakiś czas (nieregularnie) wyłącza mi się Dreamcast i nie da się go włączyć przez kilka minut. Czasami po godzinie grania, czasami po dwóch, a czasem szybciej, najczęściej kiedy rusza napęd. Co może być przyczyną? Konsola to NTSC-U z przerobionym zasilaczem na europejski i jak ją kupiłem lata temu to działała normalnie przez parę lat. Da się ten układ wymienić? Mi się sam resetował, to właśnie oskrobałem nożykiem piny od zasilacza i już jest git. 1 Cytuj
Quake96 3 841 Opublikowano 4 lipca Opublikowano 4 lipca (edytowane) W dniu 5.06.2024 o 14:00, tomoman napisał(a): Mam kolekcję i co jakiś czas coś dokupuję, a niektóre tytuły lubię pograć. Jakby ktoś słyszał o punkcie, który ogarnia naprawy/kalibracje laserów to dajcie znać. W kwestii zasilacza polecam podgiąć lekko piny, aby miały porządny kontakt z płytą główną. Te blaszki mogą być nieco zbyt proste i wystarczy im nadać nieco kształtu. No i jak przedmówcy pisali, porządnie je sobie przeczyść. Generalnie nie wiem jak nowe lasery, ale od siebie polecam polować po prostu na używany "oryginał" Najważniejsze to sprawdzić jaki napęd ma twoja konsola, bo są wersje 3,3v oraz bodaj 5v. Polecam napędy firmy Yamaha. Miałem dwa Samsungi i obydwa miały identyczne, wybiórcze problemy z kilkoma konkretnymi płytami. Po wszystkim wyszło, że Samsungi bywają niestety kapryśne, natomiast Yamaha podobno ma właśnie bardzo dobrą opinię. Czasem idzie trafić kompletny napęd na Allegro. Ja swój kupiłem zapewne z rozbiórki, bo jak wnioskowałem po innych aukcjach sprzedawcy, przerobił on DC na te wszystkie "GDemu" i tak dalej i te oryginalne części sprzedawał osobno, a zmodowaną konsolę w całości. Edytowane 4 lipca przez Quake96 1 Cytuj
tomoman 1 Opublikowano 5 lipca Opublikowano 5 lipca Gadałem ostatnio z jednym macherem od DC i stwierdził, że często naprawa napędu jest niemożliwa - w sensie trzeba wymienić cały napęd a nie sam laser. Po części mogę potwierdzić, miałem 3 lasery od chińczyka i żaden nie chciał działać prawidłowo. Ostatecznie kupiłem drugiego DC, a tego starego przerobiłem na GDEMU i wszystko śmiga. Taka ciekawostka, sejwy z gry granej z płyty na drugim DC, bez problemu działają z tą samą grą na GDEMU na drugim DC. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi