Paliodor 1 767 Opublikowano 24 listopada 2015 Opublikowano 24 listopada 2015 Fajne są takie małe kąciki. Schludnie i bez zbędnego chaosu. Leci plus. Cytuj
MEVEK 3 510 Opublikowano 24 listopada 2015 Opublikowano 24 listopada 2015 (edytowane) Ostatnio tak sobie pomyślałem, ze chyba zaryzykuje i zrobię sobie pokój bez okien/a. Dobre oświetlenie powinno wystarczyć i dodać klimatu, tak jak na dobrym seansie w kinie. Taki pokój, tylko dla siebie, ewentualnie melanżu, wiec po co mi okno, jeszcze wypadnę któregoś razu, podczas grania na VR. Co myślicie? Edytowane 24 listopada 2015 przez MEVEK Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 24 listopada 2015 Opublikowano 24 listopada 2015 Ale co zamurujesz okno czy w jakimś pomieszczeniu gospodarczym to zrobisz ? Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 No właśnie. Jak wykorzystać pomieszczenie bez okien, to dobry pomysł, ale jeśli chodzi o pozbycie się okna, to prościej kompletna roleta i opuścić na stałe. Cytuj
MEVEK 3 510 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 Z garażu będę robił pokój. Nie ma okien tylko przejście z domu i brama wyjazdowa. wystarczy ocieplić, wygładzić, pomalować i gotowe Co byście wybrali, jak byście mieli wybór ? Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 No ja ci już pisałem, że nigdy bym nie poświęcił garażu na inny pokój (chyba że bym nie miał wyboru) I ppiszę to przes pryzmat 5 letniego uzywania garażu. Właśnie zaraz jadę do pracy. Jest mróz, dużo skrobania. Wali mnie to bo wchodzę z domo bez kurtki (kurtka w ręce) do ciepłego garażu. Odpalam auto. Naciskam pilota od bramy garażowej i wyjeżdżam. Zamykam pilotem bramę i znikam nie wystawiając nosa na tą piz gawicę. Mam nadzieję, że ponogłem. ps naprawdę będziesz musiał to jakoś dobrze zaizolować aby w upały nie mieć tam + 40 stopni. No i straszna duchota... 4 Cytuj
Gość Orzeszek Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 może nie z autopsji, ale balon ma sporo racji, nie wiem z czego masz garaż, ale o ile w zime z pizgawicą sobie łatwo poradzisz, tak z upałem jest ciężko xd Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 (edytowane) Kluczowym wyrazem w takim przedsięwzięciu będzie WENTYLACJA. Musisz pamiętać o wentylacji (i ewentualnie klimatyzacji), jeśli to murowany garaż przylegający do bryły domu i jest w 100% szczelny to skiśniesz siedząc tam. Okna nawet zamknięte mają zapewniony pewien poziom mikrowentylacji. Komputer / konsola + TV może spokojnie wygenerować 200W ciepła (a mocny hi-endowy PC + plazma 55 cali nawet i 500W), kolejne 100W dodaj ze swojego ciała będącego mniej więcej w spoczynku. To tak jakbyś włączył 3 (lub 7 przy wariancie hi-end PC + plazma 55') żeberkowy grzejnik zasilany czynnikiem o temperaturze 75 stopni Celcjusza na pełną moc. W zimie może być całkiem spoko ale w lecie na pewno nie będzie wesoło. Edytowane 25 listopada 2015 przez Wieslaw 1 Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 Zdjęcia robione kartoflem, ale widać wszystko, chyba:) Ta recka Secret Service'a od Gulasha o (pipi)a czemu ja jeszcze tego nie zrobilem? Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 Pamiętam tą reckę! Czytałem x razy , śliniłem się i na przemian płakałem. To był jeden z tych kilku razy, że żałowałem wyboru PSX zamiast N64. Cytuj
MEVEK 3 510 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 (edytowane) Chłopaki... ja nie mieszkam w Polandzie, a na zielonej wyspie. Tutaj nie ma niskich temperatur, ani śniegu zima(może raz sypnie na 2h). Garaż zaś jest łączony z domem, co czyni go idealnym miejscem do gier. Poza tym ten garaż to jest pomyłka, bo nawet lokując w nim Fiata 125, nie byl bym w stanie otworzyć drzwi na rozcież - taka klitka na pierdoły i tyle. Znajomi zrobili podobnie z tym, ze w miejsce bramy wstawili ogromne okno na świat. Ja chce czuć sie, jak w kinie, gdzie nikt nie będzie rozpraszał mojej uwagi. Nawet grając w salonie muszę zasłaniać okno, bo jesli tego nie zrobię to każdy przechodzień będzie zwracał na siebie moja uwagę. Taknie? Poza tym nie zamierzam zmieniać autka, a aktualne nie weszłoby i tak do takiego małego garażu. Edytowane 25 listopada 2015 przez MEVEK Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 25 listopada 2015 Opublikowano 25 listopada 2015 Ale duchota będzie jak nie zrobisz okna z regularnym wietrzeniem oraz dobrej wentylacji. A siedziec po x h w hu jowym powietrzu i zaduchu to moim zdaniem słaba opcja. Ewentualnie zrób sobie duże przesuwne okno i roletę zewnętrzną. Będziesz miał okno otwarte, rolete zsuniętą na rozszczelnienie. Nikt nie będzie widział co robisz, a powietrze będzie na bank lepsze. 1 Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 MEVEK, przecież jak nie ma zimy to będzie gorzej niż z zimą bo i cieplej. Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 Jak nie zrobisz wentylacji/klimy to skiśniesz w smrodzie i duchocie z czasem, chyba, że będziesz wietrzył otwierając drzwi Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 jak już ktoś się decyduje przerobić garaż na pomieszczenie mieszkalne to przecież zrobienie wentylacji to żaden problem, Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 Szejdi a masz garaż przy domu ? Nie jest to wcale takie łatwe. Zależy to od docieplenie, rodzaju elewacji, rodzaju ogrzewanie i wentylacji reszty domu oraz tego czy to garaż w bryle budynku, wystający od niego czy może wolno stojący obok domu. Akurat po części mam czasami z tym do czynienia w pracy (tzn. z nieefektywnymi wentylacjami) No i wentylacja, a efektywna wentylacja to dwie różne rzeczy. Takie rzeczy nie bez przyczyny wykonuje się na etapie budowy budynku. Polecam wybudować i wykończyć dom, a potem zrobić wentylacje znawcy kwaśnych jabłek Z drugiej strony każdy tu mu właśnie pisze aby zadbał o odpowiednią wentylacje itp. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 (edytowane) no ale mevek to bierze pod uwagę, napisał przecież, że: wystarczy ocieplić, wygładzić, pomalować i gotowe chyba zdaje sobie sprawe ze to troche zachodu będzie a nie wstawienie biurka i kompa do garażu. Wystarczy, że ociepli garaż i już będzie miał dużo cieplej w zime i chłodniej w lato, do tego jakaś sprytna (mikro)wentylacja i śluz Edytowane 26 listopada 2015 przez Szejdj Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 Tu nie chodzi o ciepło, bo to najmniejszy problem tym bardziej, że na wyspach nie ma zim. Chodzi o dopływ świeżego powietrza oraz aby nie było duchoty, a to już takie proste nie będzie, tym bardziej, że będzie miał tam X sprzętów, które swoje będą grzać. Cytuj
MEVEK 3 510 Opublikowano 26 listopada 2015 Opublikowano 26 listopada 2015 (edytowane) Ale sie rozgadali.. Wszystkie opcje biorę pod uwagę, za wyjatkiem okna. Skoro ma byc ocieplenie to i zrobi sie odprowadzenie, poza tym tutaj jest wilgotny klimat, wiec wentylacja na pierwszym miejscu, bo jak nie to wybuchnie mi epidemia grzybowa rodem z TLoU xD Podziekowal, za pomysly. Edytowane 26 listopada 2015 przez MEVEK Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Quake96 3 843 Opublikowano 30 listopada 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 listopada 2015 Już dawno nie jestem "maniakiem" konsolowym, ani pecetowym, ale dzisiaj coś mnie tknęło i postanowiłem przygotować sobie mały kącik gracza i pogierzyć trochę na szaraku Dla wielu z was pewnie "szału nie ma", ale dla mnie jest w zupełności wystarczająco. Konsolka podpięta jest do wieży Hi-Fi, oczywiście SONY Do samej wieży podłączone są tylko te duże kolumny (SONY, bo jakże inaczej ) ale powiem wam, że efekt podczas grania jest bardzo przyjemny. Czuć ten "dawny" klimat :3 21 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 Widzę cały pokoik ostro zalatuje retro + 1 Cytuj
Quake96 3 843 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 (edytowane) Można powiedzieć, że jestem takim "retro" gościem. Nie pędzę za nowszymi grami/platformami, lubię też starszy sprzęt pokroju kaset magnetofonowych (których trochę mam), walkmanów i tym podobnych, a na co dzień jeżdżę czterema PRLowskimi motorowerami. Rzekłbym, że wolę to co ma swoje lata i swoją historię Btw. Mój pokój dość ostro oddaje mój charakter. W drugiej jego części aktualnie stoją dwa motorowery, z czego jeden jest w trakcie rozbiórki do zimowego remontu. Niby okej, niektórzy lubią trzymać takie "eksponaty" w pokoju, ale nie codziennie widuje się takie rzeczy na 2 piętrze w kamienicy Edytowane 30 listopada 2015 przez Quake96 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 Rozumiem w takim razie, że 96 r. to nie rok urodzenia ? Cytuj
Quake96 3 843 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 Czemu? To, że urodziłem się tak późno nie znaczy, że nie mogę lubić "retro" Zwyczajnie zawsze mnie ciągnęło do takich staroci i wolałem pograć na PSXie niż narzekać, że mój komputer nie odpala nowego GTA czy coś Poza tym jestem najmłodszy z rodzeństwa a mój starszy brat jest ode mnie 14 lat starszy, więc będąc brzdącem "podłapywałem" na czym wychowywał się mój brat i może to mnie "zaraziło". Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 No to wsio tłumaczy, to co inni mieli na bieżąco i było to dla nich codziennością dla Ciebie jest ostrym retro i tajemniczymi czasami ale fajnie, że lubisz taki klimaty i ciągnie Cię do tego. No z tego co widzę to na premierę PS3 miałeś 10 lat 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi