rinzen 966 Opublikowano 23 sierpnia 2009 Opublikowano 23 sierpnia 2009 Kempeitai - Raymond Lamont-Brown Monografia japońskich służb bezpieczeństwa, których początki sięgają końca XIX wieku a szczyt "możliwości" i eskalację przemocy uzyskują w momencie wybuchu WWII. Jest to typowo historyczna kniga więc nie ma tu bohaterów, przemyśleń etc - są tylko suche fakty dot. genezy powstania tej bodaj najbrutalniejszej jednostki XX wieku. Przyznam szczerze, że po przeczytaniu tej i kilku jej podobnych pozycji (tj. traktujących o wojnie nie od strony bohaterskości kamikaze i postępowaniu zgodnie z bushido, którego rola w okresie wojny została całkowicie przemianowana, ale od tej właściwszej strony ukazującej Japończyków jako ultranacjonalistów bez skrupułów i jakichkolwiek przejawów empatii w stosunku do gaijin) trochę inaczej patrzę na wydarzenia z Nagasaki i Hiroszimy. Społeczeństwo patrzy na to przez pryzmat obecnej Japonii ale mało kto zauważa, że tak naprawdę prawdziwym powodem do zrzucenia bomb mogło być nie tyle ich testowanie co siłowe doprowadzenie do porządku społeczeństwa, które od czasu otwarcia granic i upadku szogunatu pogłębiało się w przeświadczeniu bycia "lepszą rasą". Cytuj
sayuu 0 Opublikowano 15 września 2009 Opublikowano 15 września 2009 Słyszeliście może o Marcinie Bruczkowskim? napisał naprawdę dobre książki związane z życiem w Japonii na przełomie lat 80 i 90. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 16 września 2009 Opublikowano 16 września 2009 Czy ja wiem? Jak dla mnie pisze słabo, a pozostałe jego książki czyli singapur 4 rano i zagubieni w tokyo (czy jakoś tak) były już całkowicie nie do czytania. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 16 września 2009 Autor Opublikowano 16 września 2009 Bezsenność była ciekawa - ot taki pamiętnik pisany normalnym, codziennym językiem. Zagubionych przeczytałem ale w przeciwieństwie do Bezsenności nie ciągnęło mnie aż tak bardzo aby się w nią zagłębić. Cała ta intryga była bardzo naciągana - osobiście bym wolał aby przyjaciel uczestniczył w jakimś tajny projekcie (wszak był geniuszem) a nie siedział w piwnicy eksperymentując na samym sobie Radio Yokohama przeczytałem jak dotąd ok 30 stron i trochę za bardzo trąci Zagubionymi - znowu klimaty okołomuzyczne. Chwilowo odłożyłem na rzecz uzupełnienia braków w Pratchett'cie, Pilipiuku i Piekarze. Cytuj
ping 9 042 Opublikowano 16 września 2009 Opublikowano 16 września 2009 O to właśnie chodzi, nie dość że naciągane to jeszcze wszystko takie jakieś ciężko strawne. Bezsenność może i ujdzie ale kolejne jego książki? Nie. Cytuj
Aralka 0 Opublikowano 31 grudnia 2009 Opublikowano 31 grudnia 2009 Bezsenność mi się podobała bardzo Na święta dostałam Zagubionych i zaczęłam czytać, na razie spoko :3 Cytuj
Fuerte 1 Opublikowano 19 lutego 2010 Opublikowano 19 lutego 2010 Nie wiecie może gdzie dostane "Bezsenność w Tokio"? Szukam i szukam i wszędzie produkt niedostępny. Cytuj
Gosiek 0 Opublikowano 21 lutego 2010 Opublikowano 21 lutego 2010 Nie wiecie może gdzie dostane "Bezsenność w Tokio"? Szukam i szukam i wszędzie produkt niedostępny. Proponuję napisać do wydawcy książki - Rosner i Wspólnicy z pytaniem kiedy będzie wznowienie. Na ich stronie niedawno widniała informacja, że planują dodruk na początku roku 2010, więc może już coś się ruszyło. Pozostałe książki Bruczkowskiego mają na stanie. Cytuj
Whiteman 0 Opublikowano 12 kwietnia 2010 Opublikowano 12 kwietnia 2010 (edytowane) O ile dotychczas liczba wydawnictw o historii Japonii nie była zbytnio imponująca (w zasadzie mówimy tutaj tylko książce Jolanty Tubielewicz), tak niedawno Wydawnictwo UJ opublikowało: Historia Japonii Edytowane 12 kwietnia 2010 przez Whiteman Cytuj
Gość _Logan_ Opublikowano 15 listopada 2010 Opublikowano 15 listopada 2010 Mam pytanie odnośnie książek o mitologii Japońskiej. Ewentualnie jakieś publikacje w necie. Muszę przyznać że jestem dość zielony w temacie ale wiem, że mitologia KKW jest bardzo ciekawa i bogata. Póki co google mi nie pomaga - możecie coś polecić ??? Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 15 listopada 2010 Autor Opublikowano 15 listopada 2010 Mitologia Japonii J.Tubielewicz oraz Ludy starożytnej Japonii z serii Mitologie świata wypuszczonej pod patronatem Rzepy dodatkowo na eBay możesz złapać bogato ilustrowaną publikację J.Piggott Cytuj
Guts 7 Opublikowano 28 listopada 2010 Opublikowano 28 listopada 2010 Wielkie dzięki ! Ja natomiast gorąco polecam "Japońskie opowieści o bogach" Wiesława Kotańskiego. Cytuj
Harbuz 953 Opublikowano 5 grudnia 2011 Opublikowano 5 grudnia 2011 Możecie polecić jakieś książki dotyczące Yakuzy? Cytuj
michal 558 Opublikowano 1 maja 2017 Opublikowano 1 maja 2017 A jakies ksiazki o stosunku do starszych w Japonii? Cytuj
Kinoji 763 Opublikowano 1 maja 2017 Opublikowano 1 maja 2017 A jakies ksiazki o stosunku do starszych w Japonii? W "Chryzanetemie i mieczu" moglo cos o tym byc, ale raz, ze na pewno nie cala ksiazka, a dwa, ze czytalem 10 lat temu, wiec moge zle pamietac. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi