Skocz do zawartości

Current-geny a HDTV

Czoperrr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie się zastanawiam nad LG 32LG3000 tylko że on jest HD Ready, ale niby ma 100 Hz i zgarnia całkiem przyzwoite opinie. W nd podskoczę do sklepu obczaić obraz na nim, bo mały kontrast (15000:1) nie zachęca. Cena - 1490.

Poza tym chyba tylko Sharp ma własne fabryki/taśmy, a reszta składa u Chińczyków, więc żeby nie przepłacać za markę zostanę raczej przy LG.

Edit: Jeszcze mi się przypomniało. W twoim przedziale cenowym zobacz jeszcze Funai. Mało ludzi go bierze, ale ponoć jest ok. 

Edytowane przez estel
Opublikowano

Nie przeplaczasz. Sony, Sharp i Samsung nie na darmo trzymaja piedestal rynku, najlepsza elektronika wsadzana w telewizory itd. Ale to juz twoj osobisty wybor.

Opublikowano

Ja właśnie się zastanawiam nad LG 32LG3000 tylko że on jest HD Ready, ale niby ma 100 Hz i zgarnia całkiem przyzwoite opinie. W nd podskoczę do sklepu obczaić obraz na nim, bo mały kontrast (15000:1) nie zachęca. Cena - 1490.

Poza tym chyba tylko Sharp ma własne fabryki/taśmy, a reszta składa u Chińczyków, więc żeby nie przepłacać za markę zostanę raczej przy LG.

Edit: Jeszcze mi się przypomniało. W twoim przedziale cenowym zobacz jeszcze Funai. Mało ludzi go bierze, ale ponoć jest ok.

Ja się poważnie zastanawiam nad trzema tv:

1. Samsung LE32B450 (trochę już wiekowy, ale do wyrwania za 970zł z wliczoną wysyłką)

2. Samsung LE26B450

3. 26LG3100

Ten Twój 32" Estel także wydaje się być dobry ;) No i cena zachęca, bo pozycja #2 kosztuje u mnie w markecie ~ 1600zł, a #3 1350zł :/

Opublikowano

B450 jest z tego roku, jak nie zalezy ci na full HD, to jest to dobry TV w swojej cenie. Bez bajerow, ale spelni swoje zadanie.

Opublikowano (edytowane)

O, dzięki za info, nie sądziłem, że jest z tego roku. :)

Czyli ten 32" nada się do X360/PS3 ? Nie będzie widocznego input-laga? :>

Jak to jest z odległością siedzenia od tv? Jak jest tv 32" to 180cm odległości oczu od tv starczy, aby ogarnąć cały obraz i nie przemęczać oczu?

Edytowane przez Toshirou
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie input lag praktycznie nie istnieje w tym modelu, dzieki temu ze nie ma zadnych bajerow, ktore biora udzial w procesie "przetwarzania" obrazu.

hdtvtest.co.uk:

Bucking the trend of high(ish) input lag experienced on the latest Samsung flat-screen HDTVs, the LE32B450 delivered praiseworthy gaming response. With [Game Mode] engaged, we measured input lag on the Samsung LE32B450 to be on par with that on our resident Samsung F96 LED-backlit LCD TV reference. Disabling [Game Mode] did not seem to cripple the Samsung LE32B450?s gaming response too much either: 8 times out of 10 the recorded input lag would equal that on the F96.

Co do rozmiaru, to ja siedze kolo 2 metrow od 32 cali i jest dla mnie optymalnie, chociaz nawet 40' by mi nie przeszkadzala. Szybko sie przyzwyczaisz i z czasem nawet zapragniesz czegos wiekszego, ale sa tez granice, mysle ze przy odleglosci jaka podalem 37 cali tez byloby do zaakceptowania.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

O cholera, jestem w szoku, że input-lag praktycznie nie istnieje w tym modelu. A czy tak jest ze wszystkimi TVikami z serii B450 czy tylko konkretnie z tym modelem 32" ? :)

U mnie w pokoju więcej, niż 32" nie ma sensu - 1. odległość od tv tak jak wspomniałem ~ 180cm (boję się, że oczy mnie będą boleć/nie ogarnę całego ekranu, bo obecnie mam 24" crt i jest spoko).

Rozumiem, że jeżeli skusiłbym się na ten 32b450, to różnicy w grach między HDReady/FullHD nie odczuję, tak? W sensie, że chyba większość obecnie gier dostępnych i tak jest 720p, prawda?

Opublikowano

Nie ma praktycznie roznicy na obecnych konsolach miedzy 720p a 1080p, przynajmniej ja jej nie zauwazam.

Opublikowano (edytowane)

A ten samsung ma 100 Hz? Bo ten LG co podałem ponoć ma, natomiast ten Samsung ma chyba 50. Nie smuży w gierkach?

@Toshirou

Taką okazję cenową dorwałeś gdzieś w sklepie czy po znajomości? Bo jakby dało radę to chyba sam bym był zainteresowany ;)

Edytowane przez estel
Opublikowano

CO ma 50 Hz do smuzenia, wielu osobom obraz majacy 100 Hz wydaje sie byc "teatralny". Nic nie smuzy.

Opublikowano

http://www.cyfromarket.pl/product-pol-1183-Telewizor-LCD-KDL-32E4000.html

To samo co cudowny W4000, tylko w innej kolorystyce, chyba najlepszy Tv do grania.

Potwierdzam , mam i gram hehe . Cudeńko .

A z tańszych tv to już kilka razy podawałem link do testu Samsunga 32B450 . Podobno niezły za niewielkie pieniądze .

Opublikowano

To ja od siebie dodam że w swoim samsungu 46A656 mam 100Hz, ale do gier w ogóle tego nie używam. Wszystko zależy od modelu i nie widzę potrzeby, żeby kupować tv ze względu czy ma czy nie ma 100Hz. Czy tv będzie smużył czy nie, nie zależy tylko od odświeżania.

A co do odległości to LCDki nie męczą oczu tak jak CRT, stad też jest zalecana bliższa odległość. W CRT jest to chyba 5-8 przekątnych, a w LCD 3-5. Ja siedze 3m od swojego tv i wszystko jest git, oczy zaczynają boleć po dłuższej sesyjce (czytaj ponad 5h) a i to nie zawsze :thumbsup:

Opublikowano

http://www.cyfromark...DL-32E4000.html

To samo co cudowny W4000, tylko w innej kolorystyce, chyba najlepszy Tv do grania.

Potwierdzam , mam i gram hehe . Cudeńko .

A z tańszych tv to już kilka razy podawałem link do testu Samsunga 32B450 . Podobno niezły za niewielkie pieniądze .

W internecie znalazłem info, że ten TV posiada:

* Jasność 500 cd/m2

* Czas reakcji matrycy 5 ms

Wystarczy do gier? Nie będzie smużenia? :D

Opublikowano (edytowane)

Koszruje 3 kola, za 2 z hakiem masz model wyzej, ten tanszy to seria S.

Nie uwazam w sumie innych marek niz Sony, Sharp i Samsung na polu LCD, wiec nie wiem nic o Philipsach, czytalem tylko ze Panasonic jest niezly w lcd, no i ma mistrzowskie plazmy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich...mam pytanko...jestem zielony odnosnie HD TV..a chcialbym kupic sobie Samsunga LE40B650 Mój odnośnik ..pytanie moje czy ten tv bedzie dobrze współpracował z PS3?czy w tej cenie (do 3300zł) da rade kupic cos lepszego pod PS3?? porosze o pomoc...Z góry dziękuje....

Edytowane przez Cirdan
Opublikowano (edytowane)

Ja mam pytanie odnośnie jeszcze odległości oglądania z tv 32". Kusi mnie bardzo, aby kupić TV LCD Samsung 32", ale odległość w jakiej będą oddalone moje oczy od ekranu to max 210cm. Wyczytałem w necie, że minimalna odległość to 240cm. I teraz pytanie. Czy odległość ta, 240cm jest dla sygnału SD jeżeli chodzi o oglądanie TV? Czy jeżeli głównie grałbym w gry na PS3/X360 (HDMI) i oglądał filmy dvd to czy odległość oczu może być ~ 160cm? (też tak wyczytałem w necie :P) Zależy mi na tym, aby nie uszkodzić wzroku.

Edytowane przez Toshirou