Skocz do zawartości

Final Fantasy XIII

Featured Replies

Opublikowano

Nowa laska daje rady - jest taka...'niefajnalowa'. Taka Rinoa na mega turbo doładowaniu :D .

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 464,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Tak bezproblemowo

• Josh the Boy
    Josh the Boy

Ja bym raczej zaczął od klasyki: Vagrant Story, Chrono Cross, Persona, wcześniejsze Finale - zapewniam, że przy tych grach bawiłbyś się znacznie lepiej niż przy dzisiejszych erpegach. Ale jeżeli konie

• Mnie np. zawsze zdumiewało, że można lubić Xenoblade, a gardzić FFXII, w które gra się prawie tak samo. A nawet FFXII pod pewnym względami jest lepsze, bo daje więcej możliwości w ustalaniu zachowań p

Opublikowano

I pomyśleć, że ludzie narzekali na grafikę w tej grze... (a coś tam, coś, a paznokieć jest krzywy, a włos wygiął się w lewo, a powinien w prawo) to samo jest teraz z Versusem.

A co do tej całej wesołej kompanii to na razie najbardziej do gustu przypadł mi ten mały Hopek xD w tym najnowszym trailerze, jak stoi plecami do Lighting to ma taką minę jakby się miał zaraz popłakać :P a jeśli chodzi o summony to ten pomysł z ich przeobrażaniem też mi się średnio podoba, kojarzy mi się to z Transformers'ami :/ i tak na razie najlepiej wypada summon Lighting zamieniający się w konia, bo ta cała reszta (te motorki i samochodziki wyścigowe) to już jest lekka przesada. Całe szczęście historia zapowiada się ciekawie, więc teraz pozostaje już tylko czekać, bo martwić to już się nie ma o co ^_^

Opublikowano

Mi bardziej pasowałaby ta laska z tatuażami w roli głównej bohaterki.

Opublikowano

Tak się zastanawiam mimo że nigdzie o tym nie wyczytyłem czy w grze będą postacie zmieniały wygląd w zależności od noszonego uzbrojenia,bo w sumie w ToV podobało mi się że w zależności jaką mieliśmy broń to w trakcie walki czy podczas eksploracji było to widać i minimalnie można było mieć wpływ na wygląd zewnętrzny,czy coś o tym wiadomo?

Opublikowano

Watpie by oprocz wygladu uzywanej broni dodano rowniez zmieniajacy sie ubior. Moze w FFXXX taka opcje dodacza...

Opublikowano

Watpie by oprocz wygladu uzywanej broni dodano rowniez zmieniajacy sie ubior. Moze w FFXXX taka opcje dodacza...

No właśnie to jest ból,że praktycznie prócz coraz lepszej grafiki kolejne gry "next-gen" nic nowego sobą nie reprezentują.Wydaje mi się,że taka pierdoła jak zmiana ubioru nie byłaby czymś niemożliwym do wykonania.Trochę dziwnie to wygląda jak postać przez całą grę chodzi w jednym stroju.

Opublikowano

No to jest naprawde smieszna sprawa. Wiem, ze takie rzeczy nie stanowia sily gier rpg, od tego jest fabula i ukazanie w fajny sposob swiata i zwiazkow miedzy postaciami, ale przy obecnych mozliwosciach konsol nie powinno to byc problemem. No ale pewnie jak to wprowadza, w ktoryms tam Finalu to pewnie, SE bedzie to zachwalalo jak nigdy przedtem, ze istna rewolucje zrobili ...

Opublikowano

Opcje zmieniajacego sie ubioru pojawiaja sie glownie w cRPG... malo ktory jRPG, w sumie to zaden nie przychodzi mi z marszu do glowy, oferuje taka opcje. Inna sprawa ze malo ktory jRPG oferuje wieksza ilosc rodzajow armorow (helm, chest, gloves, legs, boots, wrists itd itp). Z samej tylko serii 'nowych' FF'ow tylko FF12 i FF9 mialo tu cos do powiedzenia.

Gdy masz pewien z gory zalozony design postaci i pojawia sie on we wszystkich artach, renderach itd itp, to ciezko tutaj o customizacje pojedynczych elementow ubioru, predzej caly outift jak np star ocean 3. Zauwaz ze zmieniajacy sie wyglad jest domena gier w ktorych postac sie tworzy od samego poczatku, albo wybiera jako jedna z dostepnych klas.

Abstrahujac juz od tego ze w kwestii equipmentu malo ktory jrpg oferuje cos wiecej. Postacie maja dostepne parenascie sztuk oreza i parenascie armorow. W FFX np zmieniala sie i bron i dla niektorych dodatkowy element (bangle or whatever).

Oczywiscie bardzo fajnie by bylo gdyby wyglad sie zmienial, ale po dwoch latach grania w MMO a wczesniej graniu kawal czasu w diablo, wiem ze CHOLERNIE duzo pracy i czasu zajeloby takie zaprojektowanie CALEGO equipmentu, by nie klocil sie ze soba i np zielone buty ktore pasuja magowi nie wygladaly idiotycznie na kolesiu z plate'owym armorem.

FF13 jak wiekszosc jRPG ma z gory zaprojektowany design postaci i zalozeniem tworcow jest grac tak wygladajaca postacia plus roznie wygladajaca bron/shield. Sadze ze chara designerzy byliby zli gdyby ktos 'ubieral' ich projekty w jakies niestworzone szmatki ;)

Niemniej jednak, chociaz o pare outiftow mogliby sie postarac.

Edytowane przez Trzcina

Opublikowano

W sumie wielka szkoda ale zmieniające się ciuchy w jRPG to raczej nie jest jeszcze standard w sumie na obecną generecję nie spotkałem się z tym chociaż w exy na konsolę Sony nie grałem .

Opublikowano

Opcje zmieniajacego sie ubioru pojawiaja sie glownie w cRPG... malo ktory jRPG, w sumie to zaden nie przychodzi mi z marszu do glowy, oferuje taka opcje. Inna sprawa ze malo ktory jRPG oferuje wieksza ilosc rodzajow armorow (helm, chest, gloves, legs, boots, wrists itd itp). Z samej tylko serii 'nowych' FF'ow tylko FF12 i FF9 mialo tu cos do powiedzenia.

Gdy masz pewien z gory zalozony design postaci i pojawia sie on we wszystkich artach, renderach itd itp, to ciezko tutaj o customizacje pojedynczych elementow ubioru, predzej caly outift jak np star ocean 3. Zauwaz ze zmieniajacy sie wyglad jest domena gier w ktorych postac sie tworzy od samego poczatku, albo wybiera jako jedna z dostepnych klas.

Abstrahujac juz od tego ze w kwestii equipmentu malo ktory jrpg oferuje cos wiecej. Postacie maja dostepne parenascie sztuk oreza i parenascie armorow. W FFX np zmieniala sie i bron i dla niektorych dodatkowy element (bangle or whatever).

Oczywiscie bardzo fajnie by bylo gdyby wyglad sie zmienial, ale po dwoch latach grania w MMO a wczesniej graniu kawal czasu w diablo, wiem ze CHOLERNIE duzo pracy i czasu zajeloby takie zaprojektowanie CALEGO equipmentu, by nie klocil sie ze soba i np zielone buty ktore pasuja magowi nie wygladaly idiotycznie na kolesiu z plate'owym armorem.

FF13 jak wiekszosc jRPG ma z gory zaprojektowany design postaci i zalozeniem tworcow jest grac tak wygladajaca postacia plus roznie wygladajaca bron/shield. Sadze ze chara designerzy byliby zli gdyby ktos 'ubieral' ich projekty w jakies niestworzone szmatki ;)

Niemniej jednak, chociaz o pare outiftow mogliby sie postarac.

Mnie zadowoliłoby chociaż rozwiązanie z ToV gdzie odblokowujemy outfity(pomijając to,że 1 i 2 broń się zmienia i widać to nawet podczas wojaży postaci po mieście i wszelakich scenek) i korzystamy z nich bądź nie.W ogóle dla mnie ToV to jedyny słuszny jrpg na next geny,mimo,że do końca nie ogarniam do końca systemu walki nawet po 30h gry.

Opublikowano
  • Autor

Już jakiś czas temu wyczytałem w którejś japońskiej gazecie (było to z tego co kojarzę zapisane wyraźnie), że zmiany w ekwipunku będą widoczne. Ale czy rzecz dotyczy tylko broni? Zobaczymy. Swoją drogą broni nie będzie chyba w FFXIII zbyt dużo. Z tego co ludzie opowiadali po TGS mają one mieć własne levele (czy coś w tym stylu), więc to nie wróży chyba dobrze zbyt dużym liczbom. ; ) Liczyłbym raczej na coś w rodzaju FFVIII gdzie każda z postaci miała ich po kilka.

Jeśli ktoś czuje się zawiedziony to trochę na pocieszenie dodam, z zupełnie innej beczki, że najprawdopodobniej w grze będą też summony które się nie transformują i mają mieć inne role. ; )

Opublikowano

Z nowych FF'ow tylko 12 pozwala na swobodna zmiane broni (i moze FF9, nie pamietam) dla postaci. W reszcie kazdy ma przypisany rodzaj oreza... Najwyrazniej FF13 poszedl kierunkiem wyznaczonym przez ff7.

Nie bedzie mi to jakos specjalnie przeszkadzac jezeli bron bedzie customizowana, cos ala FF10 ;)

Opublikowano

Może będzie jak w LO?

Tam zmieniało się broń i akcesoria w widoczny sposób.

Opublikowano

Bron na pewno bedzie sie zmieniac. Nawet w FF6 sie zmieniala ;)

Akcesoria... to w sumie zalezy co to jest? Kolczyki, bangle, shield, ribbon, rings? W FF'ach akcesoria to najczesciej jakas bizuteria... ale zdarzaly sie tez perfumy :P

Opublikowano

Mogą sobie uprościć i dać jeden dodatkowy slot "Accessories", gdzie będzie można wstawić barnzolety, okulary, bandanki. Jeden przedmiot na raz.

To by znacznie uprościło wizualizację zmian w ekwipunku.

BTW: W japońskich Hack&Slash bardzo często zmienia się w widoczny sposób cały ekwipunek.

Opublikowano

Obejrzałem trailer, jednak wyrosłem już z takich gier, to wszystko jest mega głupkowate i infantylne.

Opublikowano

Tak się zastanawiam mimo że nigdzie o tym nie wyczytyłem czy w grze będą postacie zmieniały wygląd w zależności od noszonego uzbrojenia,bo w sumie w ToV podobało mi się że w zależności jaką mieliśmy broń to w trakcie walki czy podczas eksploracji było to widać i minimalnie można było mieć wpływ na wygląd zewnętrzny,czy coś o tym wiadomo?

Zmiana wyglądu postaci w zależności od noszonego equipa jest w pełni zaimpletowana w FF11. :) Jako że gra ma swoje lata i ze względu na ograniczenia graficzne cięzko byłoby zwizualizować zmiane kolczyków to tego w FF11 nie ma, ale każda para rękawiczek, butów czy czapki miała swoje odbicie w wyglądzie postaci.

Nie wiem czy w FF13 będzie coś takiego, z jednej strony jakość grafiki spokojnie na to pozwala, z drugiej masa renderów (jak to w ff-single player) wymusiła by prawdopodobnie trudny do zaakceptowania przez graczy kompromis polegający na tym że postać na renderach wygląda mocno inaczej niż postać w samej grze. ;]

Nawet jeśli nie będzie takiej wizualizacji w FF13 to i tak ostrze sobie zęby na wygląd postaci w FF14; design broni i armorów to zawsze była pierwsza klasa jeśli chodzi o pierwsze mmo Square i jestem przekonany że w czternastce nie obniżą lotów.

Opublikowano

Ostatni trailer tyle, że z angielskim dubbingiem

Sama nie wiem czy mi się to podoba czy nie :ermm: mówią co innego niż w jap. wersji... i głos Serah jakiś taki dziwny, nie pasuje do niej :mellow:

Opublikowano

To oficjalne glosy? Nie sluchalem do konca, bo nie chce wiedziec co tam mowia, ale snow brzmi... well intrygujaco, na tyle zeby powatpiewac w oryginalnosc tego ;p