lechu 21 Opublikowano 3 czerwca 2010 Opublikowano 3 czerwca 2010 W tej części w żaden sposób nie czuć klimatu który towarzyszył każdemu poprzedniemu 'fajnalowi' może tylko ja mam takie wrażenie Nie, nie tylko Ty. To chyba pierwszy Final który już po kilku godzinach wywołał u mnie uczucie znudzenia i narastajacej irytacji. Walki (przynajmniej w kilku początkowych chapterach) są tak nudne że dosłownie zdarzało mi się na nich przysypiać. I nie piszę tego złośliwie. Od czasów siódemki z całej serii opuściłem tylko XI, Crystal Chronicles i remake'i/spin offy na NDS. Jedyny Final którego dotąd nie byłem w stanie przełknąć to Dissidia. XIII nie wiem czy uda mi się zmęczyć. Nie lubię zmuszać się do gry, a w zasadzie właśnie tak wygląda moja "zabawa" z tym tytułem. Istna droga przez mękę. Cytuj
bobi 0 Opublikowano 4 czerwca 2010 Opublikowano 4 czerwca 2010 (edytowane) Ok, otóż że jestem w 11 chapterze. A platynkę chce wbić pytanie. Jednym z wymogów jest zdobycie każdego przedmiotu, chodzi mi tutaj o charmy. (Chyba nic innego nie da się przeoczyć, Genji set na pewno z jakiejś misji jak to było w poprzednich fajnalach Ribon wykopać więc chyba tylko charmy można zgubić.) Według mapki http://twobrothersandasister.com/wp-content/images/2010/march/ffxiii/guides/maps/11gp.jpg wszystkie są na gran pulsie. Pytanie czy jeśli pójdę dalej z fabułą, wrócę w 13 chapterze. To czy charmy będą na mnie czekać =) Druga sprawa, tyczy się samego przemieszczania jestem w stanie dosiąść PecoPeco ? Trzecia, czy jest jakiś szybki sposób przełączania się między misjami ? Zdecydowanie nie fajne jest bieganie od kamienia do kamienia, w celu poprawienia 4 gwiazdek na 5 >.> pominę fakt że droga czasem jest dość długa. No i ostatnie, Wg. mapki Water charm jest dostępny po 12 misji, jednak sądzę iż na tym etapie będę miał problem z zaliczeniem 12 misji. Obecnie jestem na 5 z tym małym czarodziejem robiącym tornado i sumonującym potworne potwory. Co do samej gry to nie rozumiem dlaczego SE nie wrzuciło gambitów z 12 to była kapitalna sprawa. A teraz muszę się użerać z Hopem czy murzynem który rzuca mi buffy w złej kolejności. : / Edytowane 4 czerwca 2010 przez bobi Cytuj
sakiu 83 Opublikowano 4 czerwca 2010 Opublikowano 4 czerwca 2010 (edytowane) Używaj shroudy a wszystkie misje oprócz kilku ostatnich zrobisz na 5 gwiazdek za pierwszym podejściem.... Edytowane 4 czerwca 2010 przez sakiu Cytuj
azurekcja 0 Opublikowano 4 czerwca 2010 Opublikowano 4 czerwca 2010 (edytowane) Druga sprawa, tyczy się samego przemieszczania jestem w stanie dosiąść PecoPeco ? Trzecia, czy jest jakiś szybki sposób przełączania się między misjami ? Zdecydowanie nie fajne jest bieganie od kamienia do kamienia, w celu poprawienia 4 gwiazdek na 5 >.> pominę fakt że droga czasem jest dość długa. No i ostatnie, Wg. mapki Water charm jest dostępny po 12 misji, jednak sądzę iż na tym etapie będę miał problem z zaliczeniem 12 misji. Obecnie jestem na 5 z tym małym czarodziejem robiącym tornado i sumonującym potworne potwory. Co do samej gry to nie rozumiem dlaczego SE nie wrzuciło gambitów z 12 to była kapitalna sprawa. A teraz muszę się użerać z Hopem czy murzynem który rzuca mi buffy w złej kolejności. : / 1. PecoPeco? Haha, chyba, za dużo Ragnaroka online . Jesteś w stanie dosiąść kuraka jeśli wykonasz ileś tam misji, z tego co pamiętam w 14 misji, dostaje się kuraka. Piszę z głowy, zawsze sobie możesz sprawdzić w necie, jest dużo o tym. 2. Nie ma szybkiego sposobu na przemieszczanie się między misjami - jedynym ratunkiem są kryształy teleportujące, które po odblokowaniu dają Ci możliwość teleportowania się do 8 czy tam więcej różnych lokacji. 3. Gdyby XIII miała gambity to by była XII - pewnie dlatego . Co do kolejności buffowania - nie jest to aż tak zwalone, przynajmniej COM pamięta komu jakie buffy zarzucił, ja np: nie , a te małe ikonki mi się czasem mylą i za dużo się na nie patrzę, kiedy chcę wywnioskować jaki buff mi się skończył, a jak wiadomo w FFXIII czas to bardzo ważna sprawa. Edytowane 4 czerwca 2010 przez azurekcja Cytuj
Les777 124 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 Skończyłem prolog i jestem na Gran Pulse na tej dużej lokacji po zdobyciu Alexandra, mam iść do tej wioski Fang i Vanille i teraz mam kilka pytań. Jeśli pójdę do tej wioski, kiedy będę mógł tu wrócić? Jakie znaczenie mają oceny w misjach? Co prawda zrobiłem tylko te pierwsze, ale obojętnie czy miałem 0 czy 5 gwiazdek, dostałem taką samą nagrodę. Cytuj
Hela 1 962 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 Skończyłem prolog i jestem na Gran Pulse na tej dużej lokacji po zdobyciu Alexandra, mam iść do tej wioski Fang i Vanille i teraz mam kilka pytań. Jeśli pójdę do tej wioski, kiedy będę mógł tu wrócić? Jakie znaczenie mają oceny w misjach? Co prawda zrobiłem tylko te pierwsze, ale obojętnie czy miałem 0 czy 5 gwiazdek, dostałem taką samą nagrodę. Będziesz miał jeszcze kilka okazji żeby się wrócić, ale warto w tym momencie trochę podpakować na GP. 5 gwiazdek w każdej misji = achievement/trophy. Cytuj
bobi 0 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 (edytowane) Ponawiam moje pytanie, czy skrzynki których nie podniosłem w 11 chapterze. Będą ciągle do zdobycia jak wrócę na gran puls, mam wszystkie postaci wymaxowane i zastanawiam się czy muszę biegać teraz i zbierać charmy, czy mogę spokojnie iść z fabułą. Pozdrawiam, bobi. @Down Dzięki wielkie : ) Po prostu ktoś wyżej pisał że charmy da się ominąć, stąd moje pytanie : p Edytowane 7 czerwca 2010 przez bobi Cytuj
Hela 1 962 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 GP po powrocie po zakończeniu gry wygląda tak samo jak wcześniej, więc nie widzę powodu dla którego miałyby te skrzynki nagle zniknąć. Cytuj
Les777 124 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 Skończyłem prolog i jestem na Gran Pulse na tej dużej lokacji po zdobyciu Alexandra, mam iść do tej wioski Fang i Vanille i teraz mam kilka pytań. Jeśli pójdę do tej wioski, kiedy będę mógł tu wrócić? Jakie znaczenie mają oceny w misjach? Co prawda zrobiłem tylko te pierwsze, ale obojętnie czy miałem 0 czy 5 gwiazdek, dostałem taką samą nagrodę. Będziesz miał jeszcze kilka okazji żeby się wrócić, ale warto w tym momencie trochę podpakować na GP. 5 gwiazdek w każdej misji = achievement/trophy. No, podpakować będę musiał, bo lekki szok związany z większą trudnością walk przeżyłem, jak wszedłem na step. Takiego King Behemota to bez pre-emptive ciężko pokonać, a jak wstanie, to już w ogóle przegięcie. O "żółwio-mamutach" nie wspomnę. O, a ten co zjada żółwika w filmiku też gdzieś występuje jako przeciwnik? Trochę duży jest i raczej trudno byłoby z nim walczyć. Brud z pod paznokci mieczem by mu można było wydłubać. Nawet jak wlazłem w te kopalnie, to trafiłem po chwili na jakiegoś robocika z harmonijkowatymi łapami, który przywoływał te mniejsze i jeszcze je ulepszał i dupa zbita. Chyba wrócę w miejsce gdzie walczyłem z Alexandrem i pójdę dalej tą ścieżką. Może tam coś znajdę. Przy okazji: Nie wiem czy to tylko złudzenie, ale wydaje mi się, że jeśli w odpowiednim momencie zmienię Paradigm, to pasek ATB jest naładowany. Cytuj
bobi 0 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 (edytowane) Pasek ATB ładuje się podczas animacji zmiany ; p Jeśli wczesniej nigdzie nie siedziałeś i nie expiłeś proponuje gluty a potem behemot i wilk ; d Około 4-5h zajmuje wbicie wszystkich trzech profek =D Edytowane 7 czerwca 2010 przez bobi Cytuj
estel 806 Opublikowano 7 czerwca 2010 Opublikowano 7 czerwca 2010 Lepiej przemieszczać się między Behemotem, a Kaktusem. Pisałem o tym wcześniej. Cytuj
Les777 124 Opublikowano 8 czerwca 2010 Opublikowano 8 czerwca 2010 Czy z kombinacji Stagger Lock i Random: Instant Chain odniosę jakieś korzyści? Innymi słowy: Czy opłaca się używać Hauteclaire i np. Energy Sash? Jak często w ogóle to wchodzi? No i kwestia z tym związana: Jakie bronie ulepszać dla poszczególnych postaci? Z tym ładowaniem ATB po Paradigm Shift to jednak mi się nie wydawało: http://www.gamefaqs.com/xbox360/950899-final-fantasy-xiii/faqs/59246 Można to wykorzystywać co 12 sekund. Tu gościu twierdzi, że co dwie rundy (punkt 7.03): http://www.gamefaqs.com/xbox360/950899-final-fantasy-xiii/faqs/59442 Cytuj
azurekcja 0 Opublikowano 8 czerwca 2010 Opublikowano 8 czerwca 2010 (edytowane) Czy z kombinacji Stagger Lock i Random: Instant Chain odniosę jakieś korzyści? Innymi słowy: Czy opłaca się używać Hauteclaire i np. Energy Sash? Jak często w ogóle to wchodzi? No i kwestia z tym związana: Jakie bronie ulepszać dla poszczególnych postaci? Z tym ładowaniem ATB po Paradigm Shift to jednak mi się nie wydawało: http://www.gamefaqs.com/xbox360/950899-final-fantasy-xiii/faqs/59246 Można to wykorzystywać co 12 sekund. Tu gościu twierdzi, że co dwie rundy (punkt 7.03): http://www.gamefaqs.com/xbox360/950899-final-fantasy-xiii/faqs/59442 Co do pierwszego pytania też się nad tym zastanawiałem, ale nie sprawdziłem. Jeśli chodzi o bronie ulepszałem tylko dla mojego głównego składu, czyli trzech lasek, Snow i Sazh z powodu słabych statsów wylecieli ze składu a na broń dla Hopa nie starczyło funduszy z cienkiego budżetu: Lighting: Hauteclaire , prawie najlepsze statsy (+711 STR/MAG) Fang: Taming Pole (+911 STR/MAG) Obie panie posiadają na broni stg lock, ale to nic nie szkodzi ponieważ jak już strageruję to najczęściej 3xRAV i przyjemności przełamania przeciwnika dokonuje Vanille, która używa zupgrejdowanej Belladonna Wand (improved debuffing II) (+403STR +807MAG). Próbowałem jeszcze broni dla Light z ATB charge II w połączeniu z ATB+XX% - ale nie powaliła mnie ta kombinacja, jakiś koleś mega to zachwalał i opisywał jak to ze skillem army of one, można momentalnie doprowadzać moby do stragera i jak fajnie jest gdy jedno army of one napełnia Ci 2 i 1/4 paska ATB na następne uderzenia, ale zrezygnowałem z tego, ponieważ samo trwanie AOO zbyt długo trwa i szybciej napełniałem pasek mobowi 3xRAV, zdecydowanie, zresztą statsy tej broni są biedne trochę ponad +300 STR/MAG. Jednak wolę być trochę wolniejszy i umieć przypierdzielić mocniej. Edytowane 8 czerwca 2010 przez azurekcja Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 23 czerwca 2010 Opublikowano 23 czerwca 2010 Jest w tej grze coś na wzór gambitów? Cytuj
Mace 170 Opublikowano 23 czerwca 2010 Opublikowano 23 czerwca 2010 @Figaro: paradigmy? noob question : potrzebuje upgrade trzech broni(mianowicie: axis blade na enkidler, belladonna wand na malboro wand i pandoran spear na calamity sper). i teraz pytanie... jak to zrobic? Cytuj
xzdunx 7 Opublikowano 23 czerwca 2010 Opublikowano 23 czerwca 2010 (edytowane) Zakupiłem tą grę w dzień premiery(jak każdą z serii od 1997r.), przeszedłem już jakiś czas temu, po kilku innych tytułach(wiadomo heavy rain, yakuza 3, rdr itp trzeba było ogarnąć) powróciłem do ff13 aby ją wymasterować. Gra nie zasługuje na słowa pogardy jakie mają miejsce w kierunku tego tytułu ponieważ jakby nie patrzeć jest to najlepszy jrpg na obecną generację(tylko i wyłącznie moje zdanie), ale przejdźmy do pytań które mnie dręczą.... - ma ktoś jakikolwiek spis do trophy aby mieć wszystkie bronie i akcesoria i w związku z tym jak to najprościej zrobić(wszystko ze wszystkich sklepów już kupiłem...) - jak najszybciej wymasterować całe crystalum?? już każdy ma prawie po 5 ale męczę się okrutnie(10 godzin jak nie więcej:/ powtarzania misji w tej świątyni-nie pamiętam numerku... nonstop...) A odpowiedź na posta Figaro: gambitów nie ma ale jest to w całkiem przyjemny sposób rozwiązane i robią co chcesz automatycznie(przez wybranie czegoś na wzór klas w trakcie walk) ale nie ma do nich komend typu hp>50 cure, i bardzo dobrze:D Edytowane 23 czerwca 2010 przez xzdunx Cytuj
bobi 0 Opublikowano 23 czerwca 2010 Opublikowano 23 czerwca 2010 (edytowane) Ja używam tej tabelki http://www.gamefaqs....xiii/faqs/59948 , 15 min na zaznaczenie wszystkiego co mam i już założyłem. 42h na liczniku i brakuje mi jak na razie celu, największy problem to sfarmić kasę, cholernie czasochłonne zadanie. Misja 24 jest najlepszym rozwiązaniem ? Swoją drogą aby zdobyć trophy Terasure Hunter, należy każda bróń przynajmniej raz ulepszyć ? I jedną z 6 wbić na 3 poziom. Czyli potrzeba do wbićia trophy 6 Trapezów, tak ? Edytowane 23 czerwca 2010 przez bobi Cytuj
pawel123 0 Opublikowano 24 czerwca 2010 Opublikowano 24 czerwca 2010 Witam wszystkich,mam maly problem.Zakupilem FF13 i potrzebuje jakiegos poradnika do tej gierki,jesli ktos wie gdzie moge takowy znales to prosze o pomoc Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 24 czerwca 2010 Opublikowano 24 czerwca 2010 http://www.ps3site.pl/poradnik-final-fantasy-xiii/39656/ http://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=994 http://torrenty.org/torrent/463947 Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 24 czerwca 2010 Opublikowano 24 czerwca 2010 2 krótkie pytania do wszystkich grających w XIII 1. Jestem na 5 chapterze, właśnie odzyskałem kontrole nad Lightning po tym gdy kierowałem Hope'em. Ile chapterów(ew. godzin gry) mi zostało aż gra się NAPRAWDĘ rozkręci. 2. Jak już wspomniałem, jestem w 5 chapterze i od początku gry nie zgromadziłem prawie w ogóle żadnych gili. W którymś chapterze zdobyłem 380 G i od tego czasu liczba monet nie zwiększyła się zbytnio. Czy to jakiś bug czy tak po prostu gromadzi się w XIII pieniądze ? Cytuj
bobi 0 Opublikowano 24 czerwca 2010 Opublikowano 24 czerwca 2010 W 13 Gile nie lecą z potworów, jedyny sposób zdobywania ich to sprzedawanie itemków które są do spieniężania - perfumy, złote orzechy etc. Jeśli jakiś item jest do sprzedania jest to napisane w jego opisie. Odnośnie drugiego pytania, gra 'rozkręca się' w 10-11 Chapterze. Mi dojście tam zabrało jakieś 15 godzin. Poradnik z gry on-line jest kiepski, lepiej zaopatrzyć się w oficjalny. Cytuj
orion50 632 Opublikowano 11 lipca 2010 Opublikowano 11 lipca 2010 Hej. Kiedy będzie można wykonywać misje? Jestem na drugiej płycie w 6 chapterze. Dzięki z góry za odp. bo nie chce tego pominąć Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 11 lipca 2010 Opublikowano 11 lipca 2010 Nie ma szans by to pominąć, wszystko jest wyłożone na tacy. Cytuj
orion50 632 Opublikowano 12 lipca 2010 Opublikowano 12 lipca 2010 Boje się trochę o czas gry. Mam 8 godzin z małym okładem i zacząłem już drugą płytę. Mam nadzieję, że potem będzie dłużej wszystko trwało i gra nie pęknie w mniej niż w 60 godzin. Zaznaczam, że nie lecę na pałę i oglądam każdą scenkę Cytuj
Killabien 555 Opublikowano 12 lipca 2010 Opublikowano 12 lipca 2010 O czas gry nie masz się co bać. Nie wiem jak o jest na x-ie z tymi płytami ale tutaj większosći przejście gry zajeło ok 40 h tak myśle (mi 45). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi