aux 3 784 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 (edytowane) To i ja dodam coś od siebie. Gra miażdży, Uncharted zawiera potężną dawkę czystej grywalności. Jedyna wada to krótki czas gry (w moim przypadku 12 godzin). Ale po ukończeniu natychmiast chce się grać od nowa. Graficznie jest normalna masakra. Pomijając fachowe tereny leśne, najbardziej rozwalił mnie etap ze skuterkiem oraz końcówka gdzie wkraczamy drugi raz na ten wielki plac z katedrą . Długo zbierałem szczękę z dywanu. Finałowa potyczka na statku też oszałamia. Genialna gierka z całkiem fajną fabułą i bohaterami. Takich ekskluziwów oczekuję na PS3. Zanim zagrałem naczytałem się narzekań na zbyt dużo strzelania, słynne potwory i krótki czas gry. Z tym ostatnim nie sposób się nie zgodzić. Ale strzelanie jest tak miodne w tej grze że było mi mało. Potwory też mi się podobały. Od następnej części oczekuję tylko i wyłącznie dłuższego czasu rozgrywki. 10/10 PS: Mój kuzyn 'PeCetowiec eRPeGowiec' który cały czas ma do mnie żal że kupiłem konsolę zamiast nowego kompa, siedział u mnie przez tydzień w ramach wakacji i zamiast grać na kompie, siedział koło mnie i oglądał jak gram. Stwierdził że fajnie się to ogląda. Edytowane 9 sierpnia 2008 przez aux Cytuj
Gość Mr. Blue Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 No, to trzeba przyznać Uncharted. kumpel który u mnie siedział i oglądał jak gram w głupie demo, stwierdził, że to lepsze od nie jednego filmu. Cytuj
Zeratul 415 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 nie no moj ojciec wczoraj wszedl do pokoju jak gralem w uncharted i stwierdzil, ze super to wyglada. Tylko, ze moj ojciec to z grami ma wspolnego tyle co ja z rosyjska mafia. Cytuj
marcin0903 1 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 No grafika w Uncharted jak dla mnie jest super, wskakujemy do wody, zaraz potem wyskakujemy i z "Nejta" ocieka woda, a ubrania są przemoknięte. Humor jest całkiem, całkiem. A tekst "oh crap" dobrze trafiony. Trofea myślę, że podbiją znów sprzedaż tej gry. Cytuj
Sarge 6 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 No grafika w Uncharted jak dla mnie jest super, wskakujemy do wody, zaraz potem wyskakujemy i z "Nejta" ocieka woda, a ubrania są przemoknięte. Zauważyliście, że wychodząc z wody Nate ma przemoknięte ubrania, ale już na pojawiającym się zaraz potem filmiku nie ma ani śladu po tym, że był wcześniej w wodzie ? Oczywiście to tylko detal, ale jakoś tak rzucił mi się w oczy . Cytuj
Daffy 10 568 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 (edytowane) mi się wydaje,że filmiki w Uncharted nie są generowane w czasie rzeczywistym przez PS3 co nie zmienia faktu,że gameplayowo to najładniejsza gra na konsolach Na 100% w czasie rzeczywistym chodzą wszystkie filmiki z MGS4 prócz sceny na koniec 3 aktu(przynajmniej tak mi się wydaje bo jedynie tam nie można zrobić zooma) i większość filmików z HS,większość filmików z Ratcheta to też real-time(akurat tam łatwo poznać ,który to który bo w tych real time Włochacz ma aktualny kombinezon) Edytowane 9 sierpnia 2008 przez Ficuś Cytuj
Deadeye 2 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Na 100% w czasie rzeczywistym chodzą wszystkie filmiki z MGS4 prócz sceny na koniec 3 aktu Chyba nie tylko ta koncowka, co najmniej jeden poczatek aktu tez. Kompresja jest tak dokladna, ze widac idealnie aliasing postaci, wiec filmik wyglada jak realtime, ale wystarczy spojrzec gdzies zupelnie poza glowne obiekty (na sciany czy cokolwiek) zeby zobaczyc olbrzymie makrobloki o_O Wtedy widac ze to render tez. Cytuj
Texz 670 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 mi się wydaje,że filmiki w Uncharted nie są generowane w czasie rzeczywistym przez PS3 co nie zmienia faktu,że gameplayowo to najładniejsza gra na konsolach Te, które po wciśnięciu pauzy posiadają opcję "Skip movie", są renderami. Z resztą żeby się do końca przekonać, że to po prostu filmiki (sam nie wierzyłem), wystarczy spauzować w momencie jakiejś szybszej akcji i przyjrzeć się dokładnie detalom. ps. to że po wskoczeniu do wody Nate ma przemoknięte ciuchy to pikuś. Motyw jest niezły, że to przemoczenie jest zależne od tego, jak głęboko w niej kroczy. Cytuj
Gość Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Czy ktoś wie może czy po usunięciu gry z dysku, znikają Trophies dla tej gry, bo mam Uncharted ale mam zamiar tylko zdobyć trofea i odsprzedać/zamienić? Pozdrawiam Cytuj
Daffy 10 568 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 (edytowane) ps. to że po wskoczeniu do wody Nate ma przemoknięte ciuchy to pikuś. Motyw jest niezły, że to przemoczenie jest zależne od tego, jak głęboko w niej kroczy. Bajer to też koszulka Nate'a marszcząca się i zgniatająca podczas biegu oraz takie detale jak całkowicie realtimowe oświetlenie(szczególnie widoczne podczas używania latarki w katakumbach),bardzo wysoka rozdzielczość wszelakich cieni(do przypomnienia jak ząbkowate cienie są np w takim DMC4) oraz realtimowe odbicia w wodzie.Do tego niewiarygodne tekstury na praktycznie każdym obiekcie-tak wyglądających ścian,podłoża w dżungli i kamieni nie ma żadna gra na konsole EDIT-FredDie trofea nie znikają,są przyporządkowane do nicku PSN i nie da się ich zresetować,usunąć itp.Raz zdobyte trofeum nie przepadnie choćby nie wiem o się potem z grą robiło Edytowane 9 sierpnia 2008 przez Ficuś Cytuj
Deadeye 2 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Czy ktoś wie może czy po usunięciu gry z dysku, znikają Trophies dla tej gry, bo mam Uncharted ale mam zamiar tylko zdobyć trofea i odsprzedać/zamienić? Pozdrawiam Tak jak Ficuś napisal, trofeow nie da sie usunac chocbys chcial. Na marginesie - Uncharted w ogole sie nie instaluje. Cytuj
.... 2 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 ps. to że po wskoczeniu do wody Nate ma przemoknięte ciuchy to pikuś. Motyw jest niezły, że to przemoczenie jest zależne od tego, jak głęboko w niej kroczy. chodzi Ci o to ze moze sie zmoczyc do kolan, pasa lub caly w zaleznosci na ile wejdzie do wody? to juz generacje temu bylo mozliwe w zeldzie na gacka Czy ktoś wie może czy po usunięciu gry z dysku, znikają Trophies dla tej gry, bo mam Uncharted ale mam zamiar tylko zdobyć trofea i odsprzedać/zamienić? Pozdrawiam Tak jak Ficuś napisal, trofeow nie da sie usunac chocbys chcial. Na marginesie - Uncharted w ogole sie nie instaluje. no patch z trofeami raczej na dysku lezy, ale to drobnostka Cytuj
Gość Mr. Blue Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 chodzi Ci o to ze moze sie zmoczyc do kolan, pasa lub caly w zaleznosci na ile wejdzie do wody? to juz generacje temu bylo mozliwe w zeldzie na gacka Nie rozumiesz. Tu chodzi o to, że ciuchy fizycznie reagują na wodę. robią się, lepią się do skóry, spływa z nich woda, a po pewnym czasie wysychają (stopniowo oczywiście.). To coś więcej niż ciemniejsze ciuchy. A pierwszą grą, jaka wykorzystała ten efekt, był Splinter Cell: Chaos Theory. Cytuj
.... 2 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 moze nie bede sie klocil, bo: nie przygladalem sie jakos wybitnie nie mam jeszcze tv hd Cytuj
Texz 670 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Nawet w Tomb Raider o ile dobrze pamiętam, jakieś tam moczenie nocne było Lecz o ile w większości gier było to na zasadzie zakolorowania danej części ciała (np: nawet chodząc po kostki mieliśmy mokre aż do kolan). W Uncharted zanurzając nogi mamy autentycznie mokre spodnie do momentu, którego wirtualna woda rzeczywiście dochodziła. Nie próbowałem jeszcze czy można zrobić, żeby mieć jedną nogawkę bardziej zanurzoną od drugiej, albo czy da się zamoczyć w pionie koszuleczki naszego herosa. Wiem, że to pierdoła, ale już prawie wszystko się w tej branży widziało i nawet tak małą rzecz będzie się wspominać po latach z fajką w ustach. Howhg! Cytuj
Gość Mr. Blue Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Choć powiem ci t3xz, (bez napinki) że na mnie, większe wrażenie zrobiło zbieranie się śniegu na kostiumie Snaka. Ale bez napinki. Cytuj
.... 2 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Nawet w Tomb Raider o ile dobrze pamiętam, jakieś tam moczenie nocne było Lecz o ile w większości gier było to na zasadzie zakolorowania danej części ciała (np: nawet chodząc po kostki mieliśmy mokre aż do kolan). W Uncharted zanurzając nogi mamy autentycznie mokre spodnie do momentu, którego wirtualna woda rzeczywiście dochodziła. Nie próbowałem jeszcze czy można zrobić, żeby mieć jedną nogawkę bardziej zanurzoną od drugiej, albo czy da się zamoczyć w pionie koszuleczki naszego herosa. Wiem, że to pierdoła, ale już prawie wszystko się w tej branży widziało i nawet tak małą rzecz będzie się wspominać po latach z fajką w ustach. Howhg! czyli jednak dobrze zrozumialem chodzi Ci o to ze ile sie zanurzy tyle jest mokre, a nie o roznice w zachowaniu suchego/mokrego materialu? Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Zapomnieliście dodać że Drake może się też zesrać i zejszczać, kał dynamicznie wpływa na krocze, bohater po prostu go czuje(łazi bardzie dziwacznie niż normalnie), natomiast mocz robi strugi na jego już i tak nieźle styranych portkach, nie wiedzieliście? A na serio podczas drugiej jazdy skuterem(pod prąd rwącej rzeki) robiłem to wyjątkowo wolno i cały czas zbierałem szczenę :o MIAZGA! Wkurza mnie troszkę, że nie mogę wziąć 2 dużych giwer, na co jest to miejsce na broń jak naciśniemy krzyżakiem do góry?(mam ok.70% gry) Cytuj
Snake_Plissken 915 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 (edytowane) na co jest to miejsce na broń jak naciśniemy krzyżakiem do góry? Krzyżak w górę przeładowuje Ci broń. Edytowane 10 sierpnia 2008 przez Snake_Plissken Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 na co jest to miejsce na broń jak naciśniemy krzyżakiem do góry? Krzyżak w górę przeładowuje Ci broń. ja przeładowuje R2 hmmm ale tam widocznie jest miejsce na jeszcze jedną broń. Cytuj
Snake_Plissken 915 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 ja przeładowuje R2 hmmm ale tam widocznie jest miejsce na jeszcze jedną broń. Lewo - pistolet, prawo - karabin/shotgun/itp, dół - granaty, góra - przeładowanie. Cytuj
triboy 973 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 No grafika w Uncharted jak dla mnie jest super, wskakujemy do wody, zaraz potem wyskakujemy i z "Nejta" ocieka woda, a ubrania są przemoknięte. Zauważyliście, że wychodząc z wody Nate ma przemoknięte ubrania, ale już na pojawiającym się zaraz potem filmiku nie ma ani śladu po tym, że był wcześniej w wodzie ? Oczywiście to tylko detal, ale jakoś tak rzucił mi się w oczy . A propo detali, polecam obczaić filmik, w którym Roman porywa Eleinę, w tym niemieckim doku,w bunkrze. Mały detal to wisiorek Nate'a, który zostawił na trupie Drake'a. Cytuj
Hysz 25 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Opublikowano 10 sierpnia 2008 Hej, mam prośbę do grzebaczy w necie ' Zawiadomiłby ktoś tu, gdyby pojawiły się trophy w wersji [Asia]? Dałem ciała i mam wersję po chińsku [jest angielski ofkors xD] i niestety patcha nie uświadczyłem... Z góry dzięki! Cytuj
Hysz 25 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Opublikowano 11 sierpnia 2008 Jestem tak leniwy, żeby jechać 300km, aby włączyć konsolę To po prostu prośba, nie trzeba od razu od leniwców jechać xD. Ale OK, sam poszukam te z w necie :* Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 13 sierpnia 2008 Opublikowano 13 sierpnia 2008 Skończyłem na Hardzie przed chwilą , cudeńko gra, końcówka trochę popsuta przez wiadomo co, ale widziałem gorsze mutanty(bardziej kiczowate) w grach. Sprawa A/V bez dyskusji, najładniejsza gra na konsolę, gameplay , miodność wszystko cacy, tylko ten czas gry Ale na lajcie się można zabrać za nią drugi raz choćby po to by zdobyć platynę. Moja ocena 9/10 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi