Skocz do zawartości

Crisis Core: FFVII

Enkidou

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Nie wiem jak Wy ale ja się poryczałem przy scence śmierci Zacka :(.

Nie wiem jak Wy, ale ja bym dawał z góry 20% za nieoznakowane spoilery, jakkolwiek "oczywiste" by one nie były.

To niby spoiler jest? Przecież każdy to wie od 10 lat.

Edytowane przez Hela
Opublikowano
Po pierwsze radzę przejrzeć temat a sam zobaczysz ile osób jeszcze w siódemkę nie grało, stale się dopytując czy warto tym samym grać w Crisis Core.

Po drugie nic mnie nie obchodzi czy "każdy to wie" czy też nie. Pewne zasady obowiązują, a niestety na tym forum psucie innym zabawy to rzecz powszechna. Mógłbym zrobić wyliczankę ile to już się dowiedziałem na temat gier, w które nie grałem...

Opublikowano

To wyobraź sobie, ze ja o tym wiem od jakichś 3 miesięcy :)

Wczoraj kupiłem Crisis Core'a i pogralem w niego kilka godzin - jest dobrze. Szybka akcja, przyjemne walki, niezła grafika i dobra muzyka - jeśli tak będzie do końca, to moim zdaniem jest to jeden z najlepszych tytułów na PSP :)

Opublikowano

Prosta w miarę gierka. Mając 35 lvl., z jakieś 10 % misji i z 3500 HP pokonałem ostatnich bossów grając na szybkensa (fabuła masakra, leciałem za głównym wątkiem ;] ) bez ani jednego game over.

Wystarczy taktyka i dobre uniki :P

W ostatnich walkach nonstop MBarrier, Barrier i Phoenix Down założony (co śmieszniejsze nawet nie użyty) i zwykłe ataki fizyczne (po 1200-1300 HP bodajże). Oczywiście jeszcze Curaga założona, a częstość wpadania limitów powodowała, że MP przez całą walkę nie brakowało.

Teraz zacząłem New Game+ i postaramy się gierkę wymasterować :]

Opublikowano

Ja przeszedłem grę mając jakieś 22% misji pobocznych - spasowałem po drugiej próbie rozwalenia tych 5 cieniasów z Wutai - pierwszych 4 roznosiłem bez problemów, za to ostatni rozwalał mnie w parę sekund swoim Death Missile <_<

Zakończenie jest piękne i świetnie zrealizowane, a ostatnie sceny to czyste mistrzostwo. Miło też, że gra kończy się

pierwszą sceną z siódemki

Teraz zabieram się za drugie przejście i mam zamiar zrobić jak najwięcej sidequestów - trzymajcie kciuki ;)

Opublikowano

Orientuje się ktoś może, czy wymyślono sposób na zamianę dubbingu z angielskiego na japoński? Przeglądając youtuba angielskie głosy za bardzo mi nie podchodzą, dlatego wolałbym mieć ten język w wersji kinowej. [;

Opublikowano
Orientuje się ktoś może, czy wymyślono sposób na zamianę dubbingu z angielskiego na japoński? Przeglądając youtuba angielskie głosy za bardzo mi nie podchodzą, dlatego wolałbym mieć ten język w wersji kinowej. [;
Ja Ci powiem, że choć z reguły nie przepadam za jakąkolwiek formą dubbingu, to w Crisis Core głosy są całkiem udane i znośne. Przynajmniej nie wzięli dwunastolatków do podkładania i wyszło całkiem znośnie.

Co do samej metody to nie pomogę. Możliwe, że taka opcja istnieje ale się nie znam.

Krótka piłka(nie czytam tematu w obawie przed spoilerami) - lepiej zagrać najpierw w FF VII, nie? Jak zaliczę tę produkcję, to potem skapuję wszystko co i jak w CC(angielski znam bardzo dobrze)?
I słusznie, że nie czytasz bo niektórzy nieco mniej rozsądni raczyli sobie pospoilerować. Tak czy inaczej, osobiście polecam najpierw zagrać w FFVII, głównie dlatego, że w CC trafiają się liczne mniejsze lub większe nawiązania, które bez znajomości poprzednika gracz odbierze raczej bez emocji. No i nie muszę chyba mówić, że sam FFVII jest świetną grą ;>.
Opublikowano

W większości przypadków głosy pasują ale japońskie odpowiedniki są sto razy lepsze. No i irytujący głos Clouda, tu chyba zatrudniono 5 latka

Z innej beczki. Szkoda że poziom trudności hard (wybrałem za drugim podejściem) dotyczy tylko misji pobocznych za to w normalnej grze przeciwnicy są na jeden cios

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
eee a wie ktoś gdzie jest 6 szpieg w sidequescie z szukaniem szpiegów?? bo jakoś nie mogę go znaleźć??

Na stronie 14 tego tematu wymieniłem ich wszystkich, sprawdź sobie bo mi się kopiować nie chce :P

Opublikowano

załamka.....gra pękła poniżej 15h.....miałem nadzieję na dłuższą zabawę :(....eh....gra całkiem przyjemna choć mało "finalowa" (jeden bohater i sieczka..) tak jak ktoś wcześniej wspominał niezłą zajawkę gra robi żeby znowu siąść do FFVII....mógłby ten remake wyjść(marzenie... ) se by zarobiło i fani byliby zadowoleni :P....tym bardziej, że ten napis na końcu kusi "to be continued in FFVII" :P

Opublikowano
gra pękła poniżej 15h

To trzeba było misje dodatkowe na 100% zrobić :F (kolejne 40h zabawy MINIMUM)

Ja je próbowałem, ale po przejściu połowy wydały mi się nudne :blink: zawsze ten sam schemat (idź ubij kilka cosi i na koniec bossa), wyjątkami były misje gdzie trza było wybić iluś tam żołnierzyków (czyt. kilkaset :ninja: )

Opublikowano (edytowane)

winner o czym ty mówisz?? przecież każdy wie że CC to prequel FFVII.... :huh:

no i Qjon potwierdzam powyższą wypowiedź....misje są nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuddddddddddnnnnnnnnnneeeeeee!!!!!!! zrobiłem 30% i więcej nie miałem ochoty....

Edytowane przez shy4
Opublikowano

To trzeba było sobie od początku grać (od podstaw) na Hard Mode - rozrywka bogatsza niż samo mashowanie Xa :P

No i nie używajcie tych wszystkich Kostli Panczy, Kurag i Gravig - będzie jeszcze ciekawiej.

(poniosło mnie ^^ )

Opublikowano

Qjon grałem na hardzie,99% gry zrobiłem klepiąc tylko X czasem zdarzyło się rzucić jakiś cure i tyle..curaga gdzieś i graviga gniją w ekwipunku, jedyna materia jaka miałem założoną to cure i hp up...

Nie zmienia to jednak faktu iż gra jest "fpytę" jeno uboga deko i krótka

Opublikowano (edytowane)

może już było takie pytanie, ale jak fuzjować materię typu Vit Up++, ATK Up++, MP Up++ itp. z materiami typu ultima, energy i innymi przydatnymi materiami (wymienione materię mam na master). Po fuzji i tak zawsze zostaje ta Upowa.

Wiem, że na gamefaqs znajdę poradniki, ale nie bardzo mi pomogły.

EDIT: a tak w ogóle po zdobyciu Brutal i Costly Punch, gra robi się banalna i można starać się tylko namaksować statsy defensywne czyli VIT i SPR, bo ATK nie gra roli kiedy się uderza 99999 DMG

Edytowane przez Młody
Opublikowano

Takie pytanko:

Nie zaliczyłem FF VII, mogę łykać Crisis Core czy lepiej zaliczyć najpierw siódemkę potem rdzeń kryzysu?

Dużo stracę, a może nic? Są jakieś spojlery dot. VII w Crisis Core czy coś takiego? Po prostu czy da się je zaliczyć najpierw CC potem VII??

Opublikowano

Spojlery dotyczące oryginalnego FFVII w Crisis Core są, i to dość znaczne. Dlatego radziłbym trzymać się chronologii według które ukazały się obie gry i najpierw zaznajomić się z przygodą Clouda, inaczej fabuła FFVII może sporo ucierpieć.