Skocz do zawartości

Heavy Rain

XM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla tych którzy nie grali a chcą już teraz wiedzieć jakie ICH wybory mają konsekwencje w grze na YT jest specjalny trailer który daje taką możliwość(jest to tylko jedna scena , w sklepie u Hassana):

. Edytowane przez MBeniek
Opublikowano (edytowane)

@MBeniek

Nie rozumiem ;p. Bronię tam gdzie trzeba bronić, zresztą sam to robisz ;]. No nie pamiętam jak gra wzbudziła we mnie takie emocje, tak mną wstrząsnęła. Przełom zawsze jest tępiony ;p.

Panowie prawdziwe mięsko, zapowiadany przez Kosa artykuł "Wszystkie grzechy Heavy Rain" (SPOILERY).

http://www.gamezilla.pl/content/wszystkie-grzechy-heavy-rain-0

Wezmę głębszy oddech przed tą lekturą a może i melisę.

Edytowane przez SłupekPL
Gość =-FEISAR-=
Opublikowano

Komuś się chce czytać te usilne przytyki Kosa? Mi nie, bo po zagraniu w Heavy Rain i ukończeniu gry stwierdzam, że jego recenzja była zupełną pomyłką. Gra to dla mnie geniusz i tyle w temacie.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Mi.

I przeczytałem wszystkie, nie powiem niektóre zarzuty mają sens i ciężko byłoby na nie odpowiedzieć rozsądnie. Niestety druga połowa to delikatnie mówiąc "czepianie się na siłę" na dodatek z jasnymi odpowiedziami, oczywiście imo.

Z tą recenzją- pomyłką to trochę przesadziłeś ;]. Ale to Twoja opinia i masz do niego prawo.

Edytowane przez SłupekPL
Opublikowano (edytowane)

A ja akurat zgadzam się z Kosem. Przy pierwszym przejściu, gra jest naprawdę świetna. Przy drugim, gdy odkrywamy że często nasza decyzja nie ma wpływu i to tylko iluzja, oraz zaczynamy zauważać niedorzeczności w scenariuszu, cała zabawa się mocno psuje :/ Gdyby nie hype, gra byłaby raczej średniakiem... Wszystko już było w Fahrenheicie, który bez należytej reklamy stał się zwykłą, mało znaną grą i mało kto o niej teraz pamięta. To samo czeka HR.

Przypuszczam że to zauważanie dziur w scenariuszu jest spowodowane zbyt dużą ilością PW :]

Po przejrzeniu komentarzy widzę że nie tylko ja zauważyłem jeszcze kilka głupich rzeczy:

Pokaż ukrytą zawartość

Ehh chyba przejdę drugi raz i na tym koniec, bo naprawdę jestem rozczarowany, co chwilę robiąc myślowego facepalma, zamiast siedząc z rozdziawioną gębą.

Edytowane przez Fab3r
Opublikowano

heh hype. avatar tez jest w najlepszym wypadku sredniakiem a tu prosze zarobil rekordowo, zdaje sie jest nominowany do oskara w jakis kategoriach a niektore serwisy wybraly go nawet na film roku 2009. zal

tylko czemu twierdzisz ze fahrenheit zostal zapomniany przez brak nalezytej reklamy i to samo czeka heavy rain ktory jak mowisz nie jest sredniakiem przez hype?

a co do niescislosci to zakonczenie ktore dostalem przy kolejnym przejsciu mnie rozwalilo:

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano
  W dniu 1.03.2010 o 17:04, SłupekPL napisał(a):

Panowie prawdziwe mięsko, zapowiadany przez Kosa artykuł "Wszystkie grzechy Heavy Rain" (SPOILERY).

http://www.gamezilla...hy-heavy-rain-0

Spróbuję odpowiedzieć na nie(przynajmniej powiem jakie jest moje zdanie):

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano
  W dniu 1.03.2010 o 18:40, Gattz napisał(a):

heh hype. avatar tez jest w najlepszym wypadku sredniakiem a tu prosze zarobil rekordowo, zdaje sie jest nominowany do oskara w jakis kategoriach a niektore serwisy wybraly go nawet na film roku 2009. zal

tylko czemu twierdzisz ze fahrenheit zostal zapomniany przez brak nalezytej reklamy i to samo czeka heavy rain ktory jak mowisz nie jest sredniakiem przez hype?

a co do niescislosci to zakonczenie ktore dostalem przy kolejnym przejsciu mnie rozwalilo:

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano (edytowane)

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez Marczello
Opublikowano (edytowane)

2 miłe niusy :

HR popchnął 500k kopii w 1wszym tygodniu

http://news.vgchartz.com/news.php?id=7217

w UK więcej chętnych niż kopii

http://www.mcvuk.com/news/37771/Sony-working-on-Heavy-Rain-shortages

jeszcze jedna smieszna sprawa, ale to w spoilu :

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez black mamba
Opublikowano

Koso, tak na szybko ;)

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

@Fab3r

Mam radę dla Ciebie. Postaraj się najechać kamerą na gacie Ethana i sprawdź czy je zmienia. Bo jeżeli nie to gra jest fabularnym shitem.

Jeżeli chodzi o ten hype to jesteście śmieszni po prostu śmieszni. Chcecie mi wmówić, że skończyłem grę, ubóstwiam ją. Uważam ją za przełom w wielu aspektach i wszystko to wina hypu? Niby w jaki sposób? Spróbuję sobie to wyobrazić.

Gram w HR natrafiłem na mega lukę, na mega ściemę. Jestem wkurzony, że coś takiego miało miejsce, chcę pojechać po grze ale ale... zaraz uświadamiam sobie o hypie. Przecież HR jest reklamowany wszędzie, trąbią o nim, wystawiają oceny 10. Eee no to nie mogę zjechać gry bo jest na nią hype. Eee w zasadzie to nie była dziura w scenariuszu, hypem sobie ją wytłumaczę.

Chce mi się, chce mi się śmiać jak czytam, ze to przez hype.

Po pierwsze hype najbardziej działa przed premierą kiedy nie grało się jeszcze w dany tytuł. I wierzy się w to co nam powiedzą twórcy tudzież media. Ale nie na litość boską po zagraniu i skończeniu. Kiedy sami wiemy z czym mamy do czynienia. Wtedy nie ma mowy o hypie.

Poza tym Ci co narzekają, że to wszystko przez hype itd. To najwyraźniej sami są sobie winni, po prostu padliście jego ofiarą w najgorszy możliwy sposób i tyle. Ja byłem nahajpowany, recenzja Kosa i parę innych zarzutów w innych recenzjach mnie ostudziły (teraz wiem, że nie potrzebnie). Przez co troszkę, stonowałem. Potem zagrałem, skończyłem i doznałem wstrząsu, dostałem przełom (w niektórych aspektach). I to wszystko, a Ci zawiedzeni zrzucający winę teraz na hype. Macie za swoje to tylko i wyłącznie wasza wina. Ja nie wyobrażałem sobie przed premierą, że pierdnięcia Ethana będzie miało konsekwencje w przyszłości. Czy, że gra będzie idealna, pozbawiona wad.

A po trzecie z tego co można zauważyć (nie mówię tylko o tym forum) to ten wasz hype działa na zasadzie nagonki na Heavy Rain. Czepianie się, wytykanie, ogólny objazd. Więc nie wiem czy ten hype jest taki pozytywny.

Edit: Czemu nikt nie zrobi artykułu na temat w czym HR jest rewelacyjny, nowatorski. W czym rządzi. Ale po co lepiej czepić się, że Madison nie dostała okresu podczas gry a powinna...............

Edytowane przez SłupekPL
Opublikowano (edytowane)

VoytecCFC widzę że myślimy dokładnie tak samo(więc to nie tylko moje jakieś tam domysły) - mój poprzedni post.

SłupekPL -> poczekaj aż inne serwisy zaczną wytykać HR każdy błąd(na pewno się znajdzie miejsce na ten co dałeś w edit'cie ;) ). A czemu tak się dzieje? Bo taka jest już ludzka natura, łatwiej nam skrytykować kogoś , pokazać mu jego błedy niż pochwalić, pogratulować.

Edytowane przez MBeniek
Opublikowano

@slupekpl, niestety zyjemy w takich czasach, ze jak bronisz swoja konsole to wyzywają cie od fanbojów, a jak bronisz gry to mowia, ze hype ci przyslonil oczy.

Pokaż ukrytą zawartość

I na koniec wazna sprawa. Koso albo myszaqu mowili o Cagu w kontekscie błedow poczatkujacego rezysera wskazujac na bledy w scenariuszu. Mimo, ze najczesciej ta sama osoba odpowiada za rezyserie i scenariusz nie mozna mylic tych dwóch pojec, rezyserii i scenariusza. Film moze miec kiepski scenariusz a byc doskonale wyrezyserowany i vice versa.

Opublikowano (edytowane)

Co do artykułu Kosa, to skomentuje jeden pkt - porównanie twistów fabularnych HR do najlepszych filmów typu Memento czy Fight Club (dziwne że nie było wymienione Silence of the Lambs)

Otóż uważam że takie porównanie jest za(pipi)iście nie fair i bardzo na niekorzysć dla "filmogry". Sory ale w takim starciu HR wymięka bez namaczania. Cage to nie Nolan, Aronofsky czy inny kuglarz, niestety. Kojima zresztą też nie, gdyby wziął się za film to byłby pewnie ostro przegadany :rolleyes:

co do twistu :

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez black mamba
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.03.2010 o 18:45, Welna napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

ok napisze wiec to prosciej skoro nie zrozumiales

Pokaż ukrytą zawartość

W dniu 1.03.2010 o 19:02, VoytecCFC napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

ok ale czemu ta rozmowa z madison

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

inna mysl co do zakonczenia ktore mialem:

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez Gattz
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.03.2010 o 18:57, black mamba napisał(a):

2 miłe niusy :

HR popchnął 500k kopii w 1wszym tygodniu

http://news.vgchartz.com/news.php?id=7217

w UK więcej chętnych niż kopii

http://www.mcvuk.com/news/37771/Sony-working-on-Heavy-Rain-shortages

Miło czytać takie newsy :) Takie wiadomości budzą nadzieję, że Sony kolejny raz zainwestuje w następny wizjonerski pomysł Cage.

Edytowane przez YETI
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.03.2010 o 19:36, Gattz napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

@SłupekPL

Burzysz się jakbym Cię zwyzywał. Uważam, że hype sporo pomógł tej grze - przez to, że jest taka głośna, sporo ludzi sobie usprawiedliwia że dziury w fabule są nieważne, bo w końcu to pierwszy tak duży eksperyment. Nie lubię takiego czegoś - gdyby skonstruowali jakiegoś supernowoczesnego pada, to ludzie mieliby wybaczyć to, że urywa palce, bo w końcu to pierwszy taki mechanizm? Wydawcy powinni dostarczyć produktu kompletnego, sprawdzonego i skłaniającego do refleksji, a nie myślenia "o co biega, przecież to nie ma sensu". Chętnie bym poczekał jeszcze z pół roku, gdyby wyjaśnili wymienione tutaj sprawy. Moim zdaniem należysz do ludzi, którzy nie zastanawiają się nad fabułą i łykają wszystko tak jak im podadzą. Nie wierzę że przynajmniej raz nie pomyślałeś o bezmyślności jakiejś sceny / motywu. Jeśli nie, idź sobie lepiej pooglądać W11.

Edytowane przez Fab3r
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.03.2010 o 19:56, Fab3r napisał(a):

@SłupekPL

Burzysz się jakbym Cię zwyzywał... (...) ...idź sobie lepiej pooglądać W11.

sorry ze tak sie wcinam w gadke, ale zdolnościami dyplomatycznymi to niektórzy tu nie grzeszą :tongue: czasami warto dla dobra dyskusji nie prowokować dziecinnego odszczekiwania..

Edytowane przez humanno
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 1.03.2010 o 19:56, Fab3r napisał(a):
  W dniu 1.03.2010 o 19:36, Gattz napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

@SłupekPL

Burzysz się jakbym Cię zwyzywał. Uważam, że hype sporo pomógł tej grze - przez to, że jest taka głośna, sporo ludzi sobie usprawiedliwia że dziury w fabule są nieważne, bo w końcu to pierwszy tak duży eksperyment. Nie lubię takiego czegoś - gdyby skonstruowali jakiegoś supernowoczesnego pada, to ludzie mieliby wybaczyć to, że urywa palce, bo w końcu to pierwszy taki mechanizm? Wydawcy powinni dostarczyć produktu kompletnego, sprawdzonego i skłaniającego do refleksji, a nie myślenia "o co biega, przecież to nie ma sensu". Chętnie bym poczekał jeszcze z pół roku, gdyby wyjaśnili wymienione tutaj sprawy. Moim zdaniem należysz do ludzi, którzy nie zastanawiają się nad fabułą i łykają wszystko tak jak im podadzą. Nie wierzę że przynajmniej raz nie pomyślałeś o bezmyślności jakiejś sceny / motywu. Jeśli nie, idź sobie lepiej pooglądać W11.

Słuchaj kaczor hype był, co do tego nie ma wątpliwości. Tak samo jak do tego, że był potrzebny bo gdyby nie hype to gra by zginęła w zalewie "znanych gier", fps-ów i innych sprawdzonych gatunków. Nikt by się nie zainteresował takim tytułem jak Heavy Rain (dobra mniejsza część). Problemem są ludzie tacy jak Ty, a raczej sami sobie robicie ten problem. Skoro nie umiesz odróżnić lania wody przez twórców, bajek jakie wciskają od chłodnego myślenia. To potem nie dziw się, że jesteś zawiedziony. Sam sobie jesteś winny.

Nie lubisz czegoś takiego - czego? Że wyobrażałeś sobie grę idealną, pozbawioną najmniejszych wad, utopię? Twoja wina, tylko i wyłącznie Twoja. Ja dostałem to czego się spodziewałem, w sumie to nie. Dostałem ponad to co się spodziewałem. A spodziewałem się gry bardzo dobrej, z nowatorskim podejściem wywołującą emocje z wyborami i konsekwencjami. Gry "dorosłej" o ciężkim klimacie rodem z filmu "Siedem". I dokładnie to dostałem.

"O co biega to nie ma sensu". No widzisz sam sobie po części odpowiedziałeś na swoją tezę. Gra ma luki i błędy to jest niezaprzeczalne. Tylko z tego czytam, to dla Ciebie problemem były sprawy błahe, kompletnie nie istotne. Zamiast cieszyć się co gra ma najlepszego do zaoferowania, Ty wolałeś zastanawiać się czemu

Pokaż ukrytą zawartość

a może gdybyś bardziej uważnie grał to byś miał odpowiedź. Piszesz, że chcesz grę skłonną do refleksji a nie umiesz dorysować, dopowiedzieć sobie podstawowych rozwiązań. Dla mnie jasno wynika, że wolałbyś chyba grę prostą, podaną w całości na tacy. Co by mózgu za bardzo nie wysilić.

Człowieku a moim zdaniem należysz do ludzi którzy pier.dolą od rzeczy. Widzę Cię pierwszy raz w tym temacie to skąd możesz wiedzieć nad czym się zastanawiam, co wolę (chodzi oczywiście o HR). Czy ja gdzieś napisałem, że HR jest idealny, że fabuła jest wybitna pozbawiona wad? Nie! Więc nie wciskaj mi kitów. Nie raz pisałem, o tym, że nie wszystko gra, że niektóre zarzuty są sensowne. Że nie wszystko się zgadza, że gra ma błędy. Więc przy.je.bałeś się nie do tego wagonu.

A za w11 to powinieneś...To co Ty oglądasz nie znaczy, że inni w tym ja. Choć widzę, że w11 by Ci odpowiadało tam może znajdziesz mniej absurdów niż w HR które najwyraźniej Cie przerasta.

Edytowane przez SłupekPL
  • Plusik 1
Opublikowano
  W dniu 1.03.2010 o 19:25, Marczello napisał(a):
Koso albo myszaqu mowili o Cagu w kontekscie błedow poczatkujacego rezysera wskazujac na bledy w scenariuszu. Mimo, ze najczesciej ta sama osoba odpowiada za rezyserie i scenariusz nie mozna mylic tych dwóch pojec, rezyserii i scenariusza. Film moze miec kiepski scenariusz a byc doskonale wyrezyserowany i vice versa.

Czyli Heavy Rainowi przechodzą wtopy i można je wybaczyć, a Myszaqowi i Kosowi już nie? :)

W dniu 1.03.2010 o 19:32, black mamba napisał(a):

Otóż uważam że takie porównanie jest za(pipi)iście nie fair i bardzo na niekorzysć dla "filmogry". Sory ale w takim starciu HR wymięka bez namaczania. Cage to nie Nolan, Aronofsky czy inny kuglarz, niestety. Kojima zresztą też nie, gdyby wziął się za film to byłby pewnie ostro przegadany :rolleyes:

My tylko poszliśmy tropem twórców. To David Cage od początku mówił, że robi filmową grę, która zatrze różnice między grą a filmem. Że robi interaktywny film itd. Patronat nad grą objął Filmweb, SCEP bardzo blisko współpracował z tym serwisem przy promocji. To nie my ubzduraliśmy sobie, że HR to film.

Poza tym wolisz porównywać HR z Modern Warfare 2, czy z filmami? Twoim zdaniem bliżej HR do strzelanki, czy do "Siedem"? Bo ja sądzę, że jednak do tego drugiego.

Gość IKIR4TOS
Opublikowano (edytowane)

Hype był u mnie duży, jednak wolę poczekać na GoW 3 gdzie trzeba trochę pomachać kciukami.

HR łyknę jak cena spadnie.

Edytowane przez IKIR4TOS
Opublikowano

zeby nie bylo samego czepiania sie fabuly:

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

Powiedzcie mi lepiej co się stało z moim HR.

Dzisiaj odpalam grę a tu nagle wyskakuje mi taki napis:

"Registration of the trophy information could not be completed"

The game will quit

( 8001050F )

A co tu kurde chodzi ?

Jeszcze wczoraj działało normalnie a dzisiaj za cholere nie chce się uruchomić.