Mani 686 Opublikowano 30 grudnia 2012 Opublikowano 30 grudnia 2012 Zwykłe. Niestety za bardzo sie naHYPEowałem nimi. Ujdą, dość smaczne ale INFERNO wciaz niepokonane. Za malo chilli w chilli. Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 30 grudnia 2012 Autor Opublikowano 30 grudnia 2012 Właśnie jem te top chipsy, mało pikantne ale smaczne. Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 stycznia 2013 Opublikowano 4 stycznia 2013 pringles salat&vinegar przekoty Cytuj
Gość kad2 Opublikowano 15 stycznia 2013 Opublikowano 15 stycznia 2013 Lays-włoska pizza pepperoni-wyj,ebane Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 25 stycznia 2013 Opublikowano 25 stycznia 2013 Wiejskie Ziemniaczki borowikowe - zaje.biste. w ogóle te wiejskie ziemniaczki to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o chipsy 1 Cytuj
Mani 686 Opublikowano 27 stycznia 2013 Opublikowano 27 stycznia 2013 W Lidlu znowu są inferno. Kupiłem 10 paczek tak na zapas Cytuj
teddy 6 884 Opublikowano 29 stycznia 2013 Opublikowano 29 stycznia 2013 W Lidlu jest też teraz tydzień azjatycki. Są chipsy krabowe, jakieś hinduskie, twarde chipsy (nawet niezłe, ale weźcie dip do tego), no i mój faworyt: orzeszki ziemnie w skorupkach wasabi. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 29 stycznia 2013 Opublikowano 29 stycznia 2013 Orzeszki ziemne w skorupkach wasabi z felixa sa w stalej ofercie biedronki tez jakby co po 2,99 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 29 stycznia 2013 Opublikowano 29 stycznia 2013 A mocno pikantne to ? Bo chciałem spróbować, ale się wahałem ostatnio. Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 30 stycznia 2013 Opublikowano 30 stycznia 2013 mi osobiscie te orzeszki w ogole nie podchodza. wole np smak guacamole, daje rade. no i wasabi nie jest pikantne Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 1 lutego 2013 Opublikowano 1 lutego 2013 chrzanowe, bo to chrzan co nie. to calkiem inny smak niz pikantny. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 no, ale chrzan jest pikantny c'nie? Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 (edytowane) Lol, oczywiscie ze nie jest. Jadles kiedys chrzan? A jadles papryczki chili? Uwazasz ze to to samo? Chrzan moze spowodowac lzy w oczach, mozna poczuc go w nosie ale to nie to samo co cos ostrego. A to dlaczego? Miedzy innymi dlatego, bo chrzan nie ma kapsaicyny wiec mordy ci nie wypali. Wszelkie ostre papryczki natomiast to maja. Chrzan nie jest ostry, co najwyzej mozna powiedziec ze "nad wyraz aromatyczny". Oczywiscie o ile jako kryterium ostrosci przyjmujemy smak - papryczki stymuluja jezyk, natomiast chrzan drogi oddechowe wiec sprawa jest jasna. Edytowane 2 lutego 2013 przez Yabollek007 Cytuj
Harbuz 953 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 Dokładnie. Chrzan ma w sobie takie coś, że te opary bardziej drażnią górę podniebienia i nos, bo same w sobie nie pieką. Jeśli np. przyłożysz do niego język i zatkasz nos to nie czujesz tego pieczenia. Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 Uwielbiam paprykowe Wiejskie Ziemniaczki, ale ostatnio jadłem z mocno przesolonej paczki. Mam nadzieję, że to jakiś wybryk taśmy produkcyjnej. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 chrzan nie jest ostry, chrzan jest gorzki 1 Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 2 lutego 2013 Opublikowano 2 lutego 2013 Chrzan moze spowodowac lzy w oczach, mozna poczuc go w nosie ale to nie to samo co cos ostrego. A to dlaczego? Miedzy innymi dlatego, bo chrzan nie ma kapsaicyny wiec mordy ci nie wypali. Wszelkie ostre papryczki natomiast to maja. Chrzan nie jest ostry, co najwyzej mozna powiedziec ze "nad wyraz aromatyczny". Ostrości chrzanu, w przeciwieństwie do ostrości papryczek chili nie da się zmierzyć, gdyż za jego ostrość odpowiada zupełnie inne substancja - izotiocyjanian allilu – który jest lotnym związkiem organicznym. Ten sam związek znajduje się w musztardzie. Czasami ostrość chrzanu wydaje się nie do zniesienia, a to dlatego że oddziałuje nie tylko na receptory smakowe znajdujące się w jamie ustnej, ale także na nos i oczy. To przez olejki lotne w nim zawarte, które silnie oddziałują na błonę śluzową. źródło: kuchniaplus.pl Izotiocyjanian allilu - organiczny związek chemiczny, ester kwasu izotiocyjanowego i propenolu, odpowiedzialny m.in. za ostry smak musztard, wasabi, czy chrzanu. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie, doskonale rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych. źródło: wikipedia Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 4 lutego 2013 Opublikowano 4 lutego 2013 Rozwiążmy to raz na zawsze. Jest 5 podstawowych smaków - gorzki, słodki, słony, kwaśny, ostry. Pytanie 1. Chrzan jest a. słodki b. kwaśny c. gorzki d. ostry to samo z chrzanem 1 Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 4 lutego 2013 Opublikowano 4 lutego 2013 ostry lecz nie pikantny Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 4 lutego 2013 Opublikowano 4 lutego 2013 (edytowane) Chrzan = podroba ostrego Prawdziwie ostre sa jedynie ostre papryczki - zamiast chrzanu rownie dobrze moglbym wpieprzac masc rozgrzewajaca, albo nasmarowac nia twarz i bylby prawie ze taki sam efekt. Ostrosc ostrych papryczek jest wyznacznikiem prawdziwej ostrosci i tym co wiekszosc osob ma na mysli mowiac ostry - chrzan o ile niby tez mozna pod ta kategorie podpiac, niestety jest zupelnie inny. Jak juz mowilem - wplywa glownie na drogi oddechowe. Ogolem nie jest zly, ale niestety papryczki rzadza - takie sa fakty. Tak btw to chcialbym kiedys sprobowac jakas potrawe z ktoras z tych najostrzejrzych papryczek, co to kucharz musi miec na sobie rekawiczki i maseczke na twarzy aby sie nie poparzyc obcujac z nimi - to musi byc hardkor. Edytowane 4 lutego 2013 przez Yabollek007 Cytuj
Gość ragus Opublikowano 4 lutego 2013 Opublikowano 4 lutego 2013 (edytowane) jarają mnie Nic Nacsy Barbecue o, takie Edytowane 4 lutego 2013 przez ragus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.