Skocz do zawartości

Chipsy

Kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, lysyolec napisał(a):

Nie czaje tego trochę. Podobnie pringlesy się zepsuły.

Pamiętam kiedyś hot spajsy od nich były mega kozak, jakiś czas temu kupiłem i są słabe, całkiem inne.

Słyszałem teorię, że kiedyś również zielona cebulka była całkiem inna, a dziś oprócz tego że jest slone, nie czuć tego smaku. Sam się nie wypowiem bo rzadko kupuje cebulowe. 

No i bekonowe praktycznie całkowicie wycofali (chociaż od jakiegoś czasu pojawiają się częściej).

Chodzi o olej palmowy. Wszyscy poszli w inne oleje. Dlatego te chipsy smakują trochę inaczej. 

Jedynie Ferrero położyło lachę na Lasy Deszczowe, orangutany i Borneo :) Dalej będą robić swoje słodycze na palmowym. 

Unia sprowadza 3,5 miliona ton oleju palmowego. Połowa jest na biopaliwa.  Czy to dobre dla planety?

Tu orangutan broni swojego domu, robi tam za szkodnika. Są filmy, zdjęcia jak zabierają małe, bo matka dostała z koparki i leży gdzieś pod drzewem które zaraz ścinają. 

To jest cena kremu na chlebek i nie tylko, bo kosmetyki na tym jadą.

based-asmek: ““Every Time You Spread Nutella on Your Toast, You Are Slapping the Face of a Dying Orangutan!” Please, have Compassion, Say No to Nutella or any products that contain Palm Oil. The Impacts of the Deforestation for Palm Oil on...

Od lat o tym piszą, ale my się skupiliśmy na elektrykach, a nie gdzieś coś tam. 

Podobny problem z turystami którzy jadą na all inclusive i płacą za "przejażdżkę" na słoniu. Cena tej atrakcji jest straszna i bolesna. Phajaan to się nazywa, ale to nie ten temat. 

Elephant Sanctuaries: Safe or Reckless? - Wildlife in Peril

ALE.... 

wracając do chipsów- kupiłem dwie paczki tych grzybowych Lay'sów. Spoko, nie są intensywne, grzybek się przebija w tle, jakiś pieprzyk. Mocno spoko, myślałem że będzie większa wtopa. Bekonu nie było, więc nie brałem. Kiedyś już chyba próbowałem, to tych starfoodsa już żadne bekonowe nie podejdą :) 

Edytowane przez iluck85
  • Smutny 2
19 minut temu, iluck85 napisał(a):

Chodzi o olej palmowy. Wszyscy poszli w inne oleje. Dlatego te chipsy smakują trochę inaczej. 

Jedynie Ferrero położyło lachę na Lasy Deszczowe, orangutany i Borneo :) Dalej będą robić swoje słodycze na palmowym. 

Unia sprowadza 3,5 miliona ton oleju palmowego. Połowa jest na biopaliwa.  Czy to dobre dla planety?

Tu orangutan broni swojego domu, robi tam za szkodnika. Są filmy, zdjęcia jak zabierają małe, bo matka dostała z koparki i leży gdzieś pod drzewem które zaraz ścinają. 

To jest cena kremu na chlebek i nie tylko, bo kosmetyki na tym jadą.

based-asmek: ““Every Time You Spread Nutella on Your Toast, You Are Slapping the Face of a Dying Orangutan!” Please, have Compassion, Say No to Nutella or any products that contain Palm Oil. The Impacts of the Deforestation for Palm Oil on...

Od lat o tym piszą, ale my się skupiliśmy na elektrykach, a nie gdzieś coś tam. 

Podobny problem z turystami którzy jadą na all inclusive i płacą za "przejażdżkę" na słoniu. Cena tej atrakcji jest straszna i bolesna. Phajaan to się nazywa, ale to nie ten temat. 

Elephant Sanctuaries: Safe or Reckless? - Wildlife in Peril

ALE.... 

wracając do chipsów- kupiłem dwie paczki tych grzybowych Lay'sów. Spoko, nie są intensywne, grzybek się przebija w tle, jakiś pieprzyk. Mocno spoko, myślałem że będzie większa wtopa. Bekonu nie było, więc nie brałem. Kiedyś już chyba próbowałem, to tych starfoodsa już żadne bekonowe nie podejdą :) 

Coś w tym jest z tym olejem palmowym, myślałem że został odsunięty jedynie ze względów zdrowotnych a tu proszę.

Co do zwierząt to chyba trochę podobnie jak w cyrku, nie wiem jak dziś, ale słyszałem że tam też się cuda dzieją.

Grzybowe lays kiedyś jadłem (dokładnie nie pamiętam jakie), i właśnie też spoko były. Możliwe że były w niebieskiej paczce ? Chociaż nie jestem pewny czy niebieska nie była od serowych, które swoją drogą też mi mocno podeszły. 

Raz w życiu jadłem bo potem ich nie znalazłem do dziś:sapek:

Firmy idą w inne, ale Ferrero prosto powiedziało że nie zmienia, bo zmieni to smak ich produktów i sprzedaż siądzie. To za duży biznes. 

W cyrku się starają już nie trzymać zwierząt i bazują na innych atrakcjach, dlatego od lat bardzo mało widać tych cyrków + duże Zoo jak Wrocław czy Łódź gdzie atrakcję odlatują względem cyrku i kilku zwierząt pod namiotem.

Edytowane przez iluck85