Skocz do zawartości

Chipsy


Kosmos

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Lidlu jest też teraz tydzień azjatycki. Są chipsy krabowe, jakieś hinduskie, twarde chipsy (nawet niezłe, ale weźcie dip do tego), no i mój faworyt: orzeszki ziemnie w skorupkach wasabi.

Opublikowano (edytowane)

Lol, oczywiscie ze nie jest.

 

Jadles kiedys chrzan? A jadles papryczki chili? Uwazasz ze to to samo?

 

Chrzan moze spowodowac lzy w oczach, mozna poczuc go w nosie ale to nie to samo co cos ostrego. A to dlaczego? Miedzy innymi dlatego, bo chrzan nie ma kapsaicyny wiec mordy ci nie wypali. Wszelkie ostre papryczki natomiast to maja.

 

Chrzan nie jest ostry, co najwyzej mozna powiedziec ze "nad wyraz aromatyczny".

 

Oczywiscie o ile jako kryterium ostrosci przyjmujemy smak - papryczki stymuluja jezyk, natomiast chrzan drogi oddechowe wiec sprawa jest jasna.

Edytowane przez Yabollek007
Opublikowano

Dokładnie. Chrzan ma w sobie takie coś, że te opary bardziej drażnią górę podniebienia i nos, bo same w sobie nie pieką. Jeśli np. przyłożysz do niego język i zatkasz nos to nie czujesz tego pieczenia.

Opublikowano
Chrzan moze spowodowac lzy w oczach, mozna poczuc go w nosie ale to nie to samo co cos ostrego. A to dlaczego? Miedzy innymi dlatego, bo chrzan nie ma kapsaicyny wiec mordy ci nie wypali. Wszelkie ostre papryczki natomiast to maja.

 

Chrzan nie jest ostry, co najwyzej mozna powiedziec ze "nad wyraz aromatyczny".

 

Ostrości chrzanu, w przeciwieństwie do ostrości papryczek chili nie da się zmierzyć, gdyż za jego ostrość odpowiada zupełnie inne substancja - izotiocyjanian allilu – który jest lotnym związkiem organicznym. Ten sam związek znajduje się w musztardzie. Czasami ostrość chrzanu wydaje się nie do zniesienia, a to dlatego że oddziałuje nie tylko na receptory smakowe znajdujące się w jamie ustnej, ale także na nos i oczy. To przez olejki lotne w nim zawarte, które silnie oddziałują na błonę śluzową.

źródło: kuchniaplus.pl

 

Izotiocyjanian allilu - organiczny związek chemiczny, ester kwasu izotiocyjanowego i propenolu, odpowiedzialny m.in. za ostry smak musztard, wasabi, czy chrzanu. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie, doskonale rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych.

źródło: wikipedia

Opublikowano

Rozwiążmy to raz na zawsze. Jest 5 podstawowych smaków - gorzki, słodki, słony, kwaśny, ostry.

 

Pytanie 1.

Chrzan jest

a. słodki

b. kwaśny

c. gorzki

d. ostry

 

to samo z chrzanem

  • Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

Chrzan = podroba ostrego

Prawdziwie ostre sa jedynie ostre papryczki - zamiast chrzanu rownie dobrze moglbym wpieprzac masc rozgrzewajaca, albo nasmarowac nia twarz i bylby prawie ze taki sam efekt.

 

Ostrosc ostrych papryczek jest wyznacznikiem prawdziwej ostrosci i tym co wiekszosc osob ma na mysli mowiac ostry - chrzan o ile niby tez mozna pod ta kategorie podpiac, niestety jest zupelnie inny. Jak juz mowilem - wplywa glownie na drogi oddechowe.

 

Ogolem nie jest zly, ale niestety papryczki rzadza - takie sa fakty.

 

Tak btw to chcialbym kiedys sprobowac jakas potrawe z ktoras z tych najostrzejrzych papryczek, co to kucharz musi miec na sobie rekawiczki i maseczke na twarzy aby sie nie poparzyc obcujac z nimi - to musi byc hardkor.

Edytowane przez Yabollek007
Gość ragus
Opublikowano (edytowane)

jarają mnie Nic Nacsy Barbecue

 

o, takie

 

nic-nac-s-barbecue-110g-lorenz.jpg
Edytowane przez ragus

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...