Skocz do zawartości

Przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Git :) fajnie, że smakowało. Do kupienia jest w sklepach też serek Tartare z orzechami włoskimi tak mi się teraz przypomniało, dobra opcja dla zaoszczędzenia czasu.

Ostatnio byłem w Biedrze i tam natrafiłem na książkę z przepisami, otwieram, a tam akurat przepis na bakłażana z serkiem, pietruszką, czosnkiem i orzechami:)

Stąd miałeś ten przepis? Jeżeli tam jest więcej takich pomysłowych przepisów, to trza będzie chyba taką książkę zakupić :)

Opublikowano

Niee, to taka klasyczna przekąska z kuchni gruzińskiej, popatrzyłem kiedyś w knajpie i włączyłem do swojego menu :) ogólnie to Gruzini mają 1001 sposobów na bakłażana.

 

A z innej beczki to biedronkowe przepisy są naprawdę okej, szczególnie te publikowane w gazetach w ramach większych akcji jak było z kuchnią azjatycką, hiszpańską.

Opublikowano

No właśnie, też kiedyś już chciałem kupić, ale nie wiem jak dobrze przyrządzić takie mięso, żeby podeszwa nie wyszła. Podsmażyć lekko i do piekarnika, czy na patelni na dużym ogniu?

Opublikowano

Z tymi z Lidla właśnie to jest trochę loteria :/ na pewno trzeba dobrą godzinę albo dwie wcześniej mięso wyciągnąć z lodówki (nie rozpakowując) żeby złapało temperaturę, nigdy nie smażyć takiego prosto z lodówki. To co krupek pisze będzie dobrym pomysłem, po 2 min na patelni i do pieca na 10-15 min a potem wyciągnąć żeby doszło. Ja też kroję w cienkie paski, marynuję w sosie sojowym, czosnku i smażę jako dodatek do dań chińskich.

  • Plusik 1
Opublikowano

Krupek, jeszcze weź to opłucz z krwi, wysusz ręcznikiem papierowym i dopiero smaż. Sól i pieprz daj przy końcu - można jeszcze rzucić łychę masła i do tego pietruszkę (jak czytam z opakowania). Właśnie zjadłem i chyba nie był to dobry pomysł, by na noc jeść steka:) aczkolwiek wyszedł mi lepszy niż ostatnio. Tamten zalatywał jakoś mlekiem i nawet wyczytałem, by uważać na takie, bo widocznie krowa była karmiąca :(

Opublikowano

No i właśnie dlatego loteria te steki z lidlobiedry. Za dobre mięso trzeba trochę więcej dać, onegdaj w Tesco mieli dobre irlandzkie krówki, można też przez neta kupić na beefshop.

Opublikowano

Rudiok, w temacie grila wspomniales o jakims pieczeniu konkretna trona folii do srodka (czy tam na zewnatrz). Widzialem ze w necie sa jakies spory odnosnie tych stron i jak je powinno sie wykorzystywac. Mozesz cos powiedziec wiecej na ten temat? Czy strona ma znaczenie? Jesli tak to dlaczego i ktora do srodka itd.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

zamien kurczaka na cielecine i wtedy zrozumiesz co to prawdziwa saltimbocca i sos zrob sobie z kaparow, masla, cytryny i natki pietruszki

Edytowane przez kubson
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem parowar ostatnio i mam zajawke na kure lub łososia na parze. W necie miliard przepisów więc pytanie do forumka: macie jakies SPRAWDZONE za(pipi)iste przepisy na fileta z kury lub łososia? Jakaś dobra marynata? 

Opublikowano

Na parze sprawdzają się łagodne marynaty. Łosoś w cytrynie, koperku i musztardzie albo w jogurcie z czosnkiem i cytryną. Kura w sosie sojowym i czosnku, albo w soku z pomarańczy z goździkami i pieprzem, albo w rozmarynie i białym winie.

  • Plusik 1
Opublikowano

Ja w ogóle nie marynuję, zioła, ostra papryka, pieprz i sól. Nie jest sucha, bo długo nie trzymam. Łosoś to samo.

Na parze tak robisz?? Jak robiłem pierwszy raz na parze to zamarynowałem w jakiejś jednej przyprawie, leżakowało cały dzien, gotowało się 30 minut i czułem że jednak troche pasowałoby dołozyć przypraw (ta przyprawa to te jakieś kamisy czy inne gunwa do kurczaka).

Opublikowano

A fe, daj sobie spokój z jakimiś goownami napakowanymi glutaminianem. Albo marynaty z naturalnych rzeczy albo w ogóle, tylko sól i pieprz po ugotowaniu, taki też jest zamysł parowania, żeby wydobyć sam smak danej potrawy.

Opublikowano

Rudiok a w piwie marynowałeś pierś z kurczaka?? Uwielbiam piwo ze względu na smak i widziałem jakieś przepisy na marynatę zarówno z jasnego jak i z ciemnego piwa (Porter).

Opublikowano

W musztardzie i miodzie spróbuj, mi smakuje, choć rzadko robię. Generalnie, możesz też natrzeć oliwą, przyprawić ziołami, chilli i odstawić na trochę. Jak byś chciał jakoś po 'amerykańsku' to jakiś dobry sos bbq, do tego trochę miodu i oliwy, też natrzeć i odstawić.

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...