grzybiarz 10 296 Opublikowano 19 września 2019 Opublikowano 19 września 2019 Żeby się fajnie przysmażyła i nie była sucha i zjarana. W sumie ja tam nie widzę różnicy w patelni grillowej, poza tymi przypieczonymi garbami, które robią się podczas smażenia. Cytuj
Figaro 8 222 Opublikowano 19 września 2019 Opublikowano 19 września 2019 no dobra, a jeżeli spodobała ci się cukinia, to polecam kotlety z niej (plus kasza jaglana) Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 13 grudnia 2019 Opublikowano 13 grudnia 2019 Jak szukam jakiegoś przepisu, to wchodzę na Kwestia Smaku. Tam jest chyba wszystko, jeżeli chodzi o przepisy i porady, nawet ludzie piszą komentarze jak na PPE.pl No i wczoraj zrobiłem salsę do nachosów. Notabene w Lidlu mają najlepsze, ale przecież taką salsę można zrobić samemu. @Tynio, czuj się zagrożony A tutaj przepis: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salsa-pomidorowa-do-nachos Jak ktoś lubi jalapeno, to mu posmakuje. Zresztą ta salsa na ciepło, to myślę, że by pasowała z makaronem, jako danie obiadowe. Cytuj
keyzee 86 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba? Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Opublikowano 26 kwietnia 2020 W zalewie to się je od razu Chociaż pewnie samo nie będzie dobrze smakować. Może to do sałatki czy na pizzę ok 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Opublikowano 26 kwietnia 2020 Ja bym nie czekał, bo to wygląda jakby lubiło sp.ierdalać na tych mackach. 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 26 kwietnia 2020 Opublikowano 26 kwietnia 2020 2 godziny temu, keyzee napisał: Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba? Polecam obgotować najpierw. A potem przesmażyć na oliwie z czosnkiem i ziołami. Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 29 kwietnia 2020 Opublikowano 29 kwietnia 2020 W dniu 26.04.2020 o 11:28, keyzee napisał: Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba? Jak marynowane to do sałatki dodać. Składniki jak na grecką a do tego ośmiorniczki i dressing winegret. Albo do makaronu z czosnkiem i oliwą dodać. 1 Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 11 października 2020 Opublikowano 11 października 2020 Co by nie było, że się opyerydalam macie Pany coś prostego i smacznego do zrobienia. (pipi)ernik jest? Jest. Zimno jest? Jest. Zatem czas zrobić golonkę po męsku. Potrzebujemy: - 2-4 golonki (w zależności czy zjemy je sami w ukryciu przed żoną i dziećmi czy jednak się podzielimy), golonki tylnie będą miały więcej mięsa, przednie nieco mniej, - 4-5 cebul, - liść laurowy, - kilka ząbków czosnku, - masło, - dowolne, w miarę neutralne w smaku piwo (Perełka, Kozel itp.), - sól, pieprz, - opcjonalnie tymianek. Przepis: - Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra dół. - Golonki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Najlepiej je odstawić na kilkanaście minut żeby skóra była jak najbardziej sucha. Jak mają szczecinę to trzeba opalić zapalniczką albo palnikiem, ale coraz częściej w sklepach robią to już za nas. - Cebulę kroimy dowolnie i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju żeby trochę się zeszkliła, po kilku minutach dodajemy pokrojony dowolnie czosnek, liść laurowy, ewentualnie tymianek, trochę pieprzu i soli, zalewamy ok. 0.3 l piwa i doprowadzamy do wrzenia. - Skórę golonek nacieramy masłem a następnie solimy i pieprzymy (masło spowoduje ze lepiej przylgną przyprawy). - Do naczynia żaroodpornego (takie żeby móc ustawić w nim golonki na stojąco) wlewamy miksturę piwną a na wierzch dajemy golonki szerszym końcem do dołu, tak żeby jak najmniej były zanurzone w płynie. - Wstawiamy do piekarnika na min. 3 godziny. Po 1.5 h można sprawdzić czy nie trzeba dolać piwa, a po 2.5 h zobaczyć czy skórka robi się wystarczająco chrupka. Jeśli nie, to można zwiększyć temperaturę do 185 stopni na ostatnią godzinę, a na sam koniec włączyć termoobieg. Ja piekę 3-3.5 h. - Skórka powinna być dość twarda i chrupiąca, jak z pieczonego prosiaka. - Serwować ciepłe z musztardą, chrzanem, chlebem i piwem. PS Tak, smakuje lepiej niż wygląda 2 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 (edytowane) W sumie zjadłbym coś mięsistego. Jak będzie w polo golonka, to robię z przepisu Edytowane 14 października 2020 przez grzybiarz Cytuj
Ziemniak 4 Opublikowano 2 grudnia 2020 Opublikowano 2 grudnia 2020 Leniwy Romesco na szybko: 200g papryki piquillo albo pieczonej czerwonej 100g migdalow, podpieczone 100g chleba, usmażonego 100g pasaty z pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml octu winnego 100ml oliwy extra Odrobina wedzonej papryki 2 łyżki miodu Nac pietruszki Wszystko zmiksowac do konsystencji pesto Serwowac z ryba, grillowanymi warzywami (tradycja w Katalonii) albo kurczakiem 1 Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 22 grudnia 2020 Opublikowano 22 grudnia 2020 Świąteczna niemiecka struclaz bakaliami a.k.a. Stollen. - 500 g mąki 530-550 - 170 g cukru - 7 g drożdży suszonych - Szczypta soli - Szklanka mleka - 115 tłuszczu (albo samo masło albo pół na pół ze smalcem) + 100 g masła do polania - 1 jajko i 2 żółtka - Rum (najlepszy ciemny) - 500 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa) - Przyprawy: można użyć przyprawy do piernika albo pomieszać co lubimy, np. mielone cynamon, kardamon, imbir, goździki. - Bakalie moczymy w rumie (100-125 ml), najlepiej nastawić na noc. - Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego (40°) mleka z łyżką cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. - Pozostałe składniki do dorzucamy do misy, wlewamy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ok. 10 minut aż powstanie jednorodne, ale niezbyt zbite ciasto. - Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1.5 h). - Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy tak żeby weszły mocno w ciasto. - Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich rozciągamy lekko jak na grubą pizzę w kształt owalny. - Składamy każdy kawałek na pół, wykładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i dajemy wyrosnąć jeszcze ok. 1 h. - Pieczemy ok 40 minut w 175°. - Wyjmujemy i po ok. 5 minutach nakluwamy wykałaczką w wielu miejscach. - Smarujemy wierzch roztopionym masłem z dodatkiem rumu. - Całość obficie posypujemy cukrem pudrem. - Po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową. - Najlepsza jest tak po 2-3 dniach Ja robiłem jeszcze z wkładką z marcepanu, robi się też z makiem albo z jabłkami. 3 Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 22 grudnia 2020 Opublikowano 22 grudnia 2020 No jak krupek zobaczy te ilosc cukru... Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 22 grudnia 2020 Opublikowano 22 grudnia 2020 7 godzin temu, Mejm napisał: No jak krupek zobaczy te ilosc cukru... Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 22 grudnia 2020 Opublikowano 22 grudnia 2020 Zawsze może zamienić na erytrol Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 23 grudnia 2020 Opublikowano 23 grudnia 2020 8 godzin temu, Rudiok napisał: Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły Potwierdzam. 7 godzin temu, _Red_ napisał: Zawsze może zamienić na erytrol Częściowo na pewno. Sam ostatnio robiłem brownie z fasoli i dałem erytrytol i cukier, wyszło bardzo dobrze. 1 Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 23 grudnia 2020 Opublikowano 23 grudnia 2020 @krupek @_Red_ Generalnie od dłuższego czasu tnę cukier w przepisach na pół albo faktycznie mieszam z zamiennikiem i wszystko wychodzi na plus. Tutaj też do stollen można dać spokojnie 100 g cukru albo pomieszać pół na pół z czymś innym i będzie git bo bakalie już są słodkie. Natomiast po wierzchu cukier puder jest po prostu tradycją - stollen niby ma przypominać zawinięte w pieluszki dzieciątko Jezus przyprószone mocno śniegiem Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 subuję tego gościa, ma proste przepisy Cytuj
Boomcio 4 065 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Strzelczyka nie znałeś @grzybiarz? to on jako pierwszy na świecie zrobił panierowany boczek do piwka Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 29 grudnia 2021 Opublikowano 29 grudnia 2021 Kupiłem zajebiście wielkie pieczarki. I tak myślę co z nich zrobić. Pewnie zafaszerują z serem, może kobita sos zrobi. nie wiem, po co je kupiłem. @Rudiok masz jakiś pomysł? Wczoraj jadłem cukinię z serkiem według Twojego przepisu @Boomcio no kojarzyłem że był w którymś MasterChefie, a tak to go nie znam. Oglądałem pierwsze edycje MasterChefa, on był chyba później. Teraz wiem, że książkę wydał. No i ma wzruszające filmiki z babcią Ostatnio mu napisałem, czemu babcia stoi, to teraz widzę zadbał o krzesło 1 Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 29 grudnia 2021 Opublikowano 29 grudnia 2021 Pytanie jak bardzo są zajebiste te pieczarki @grzybiarz Ja bym je potraktował po prostu jak naczynie do faszerowania. Odrywasz delikatnie trzonki, siekasz je i podsmażasz razem z cebulką. Do tego krojone suszone pomidory z zalewy i wymieszać z kaszą gryczaną, wypełnić kapelusze, posypać bułką tartą (albo serem żółtym) i zapiekać w naoliwionym naczyniu. 1 Cytuj
Boomcio 4 065 Opublikowano 29 grudnia 2021 Opublikowano 29 grudnia 2021 Kurde, on ma fajne przepisy, jak np nie masz pomysłu na szybki jednogarnkowy obiad, czy kolacyjkę. No i hardkorowy wspomniany wyżej boczek panierowany i tym podobne słoniny. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. grzybiarz 10 296 Opublikowano 2 stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 stycznia 2022 @Rudiok i gotowe: Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:) Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmieściły do naczynia, ta ostatnia pieczara na foto, to z patelni:) ale pod przykryciem ładnie się usmażyło w oliwie z zalewy. thanks 1 1 8 Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 2 stycznia 2022 Opublikowano 2 stycznia 2022 Myslalem, ze jak napisales "duze pieczarki" to kupiles te brazowe pakowane po dwie na tacke w lidlu a ty po prostu kupiles zwykle biale pieczarki xD No ale efekt w sumie ten sam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.